Last and First Men

Description

During the opening night of Rewire 2024, Neon Dance presents a stunning and unique contemporary dance performance set to the backdrop of Icelandic composer Jóhann Jóhannsson's 16mm black and white film Last and First Men, based on the ground-breaking 1930 novel by Olaf Stapledon. With narration from Tilda Swinton and original score composed by Jóhannsson and Yair Elazar Glotman.

2 Pictures

Suggested events

ONTRAFEL MET AFRO-CARIBISCHE PERCUSSIONIST VERNON CHATLEIN DE GEHEIMEN VAN CURACAO’S MEEST ICONISCHE MUZIEKSTROMING: TAMBÚ In English below -> Kimina is een voorstelling waarin Tambú; de muziek, dans, storytelling en spiritualiteit centraal staat. Het is de derde voorstelling in de reeks vertoningen van Chatlein’s onderzoek & performace platform Voices From Letters, waarin hij de traditionele muziek vertaalt naar het hedendaagse.
Je bent jong en haalt alles uit het leven. Heen en weer stuiterend van de ene grote gebeurtenis naar de andere. Alles dat je meemaakt is groots, groter dan het leven zelf. Totdat het leven besluit een andere wending te nemen. 
“Het is een gevoelige zaak om de juiste kapper te vinden. Ik bedoel, iemand die een schaar zo dicht bij je keel houdt, zou iemand moeten zijn die je vertrouwt, nietwaar?” Een voorstelling over een Nederlandse kapper genaamd Jansen en een Joodse storyteller die naar de kapper moet. Me and Mr Jansen is een Engelstalige voorstelling. Bij deze voorstelling is een gebarentolk Nederlandse gebarentaal aanwezig In English below
Handen geef je. Met handen maak je contact, met elkáár en met de wereld. Handen tasten af, voelen voorzichtig of het niet te heet is. Of te koud. Ze kunnen teder zijn, maar ook tot vuisten samenballen. Handen zitten vol met eelt geschreven verhalen. Met handen reis je door de tijd, van de handafdrukken in oude grotten naar onze handen op toneel die stil gebaren. Talking Hands is een muzikale cross-over voorstelling, waarin Nederlandse Gebarentaal (NGT) op een bijzondere manier geïntegreerd wordt.  Handen geef je. Met handen maak je contact, met elkáár en met de wereld. Handen tasten af, voelen voorzichtig of het niet te heet is. Of te koud. Ze kunnen teder zijn, maar ook tot vuisten samenballen. Handen zitten vol met eelt geschreven verhalen. Met handen reis je door de tijd, van de handafdrukken in oude grotten naar onze handen op toneel die stil gebaren. Talking Hands is een muzikale cross-over voorstelling, waarin Nederlandse Gebarentaal (NGT) op een bijzondere manier geïntegreerd wordt.  POËTISCH MUZIEKTHEATER MET EEN HANDJE ABSURDISME Talking Hands wordt gespeeld door een veelzijdige cast. De gebarentolk is ook professioneel danser, de acteurs zijn handig voor en achter de camera en de jonge ud-speelster Jawa Manla zingt de sterren van de hemel. In deze voorstelling wordt de gesproken tekst en liedtekst vertaald door een tolk NGT die al zingend, spelend en bewegend onderdeel uitmaakt van de cast. Deze voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 9 jaar of je nu wel of niet gebarentaal beheerst.
Een jonge illusionist blikt terug op zijn leermeester; een mysterieuze overbuurman, geboren aan de andere kant van de oceaan, die hem de kneepjes van het vak bijbracht. Maar hoe meer hij zich over zijn leermeester herinnert, hoe minder betrouwbaar zijn herinneringen blijken te zijn.
Elk jaar maakt een select clubje van tweede- en derdejaarsstudenten from scratch een muziek- en/of geluidsvoorstelling onder leiding van docent Martin Verheesen. Er wordt vier weken onderzoek gedaan naar een specifiek onderwerp of thema, waarna ze een week te gast zijn bij ons in Zaal 3 om de voorstelling aldaar te maken en te monteren. Door gebruik te maken van de specifieke mogelijkheden en indeling van Zaal 3 ontstaan er altijd weer nieuwe werelden waarin studenten in geluid en beeld, spelend en musicerend het publiek meenemen in de door hen geschapen biotoop.
Je bent jong en haalt alles uit het leven. Heen en weer stuiterend van de ene grote gebeurtenis naar de andere. Alles dat je meemaakt is groots, groter dan het leven zelf. Totdat het leven besluit een andere wending te nemen.  Je bent jong en haalt alles uit het leven. Heen en weer stuiterend van de ene grote gebeurtenis naar de andere. Alles dat je meemaakt is groots, groter dan het leven zelf. Totdat het leven besluit een andere wending te nemen.  Acteurs Adam Kissequel en George Elias Tobal zijn in het echte leven al sinds hun schooltijd bevriend. Zo’n hechte vriendschap waarbij je elkaar nooit uit het oog verliest. In LEVEN staan George en Adam als zichzelf op het toneel en worden we meegezogen in het verhaal over hoe zij bevriend raakten met Roos. We leren drie bruisende jongelingen kennen die alles uit het leven halen, geen minuut wordt verspild. We voelen de kracht van vriendschap en liefde op alle mooie momenten in het leven. Die kracht is nog veel belangrijker wanneer het niet zo goed gaat. In LEVEN komt menselijkheid in al haar facetten naar voren wat zorgt voor een intense herkenbaarheid. Een voorstelling waarbij een oprechte lach en een diepgevoelde traan heel dicht bij elkaar liggen.  Acteurs Adam Kissequel en George  Tobal | Violist Myrthe Helder | Cellist Leonard Besseling | Filmmaker Gijs Besselling | Regisseur Abdel Daoudi | Regieassistent Iris Vaessen 
In Harira laat Jawad Es Soufi op een bijzonder hilarische manier zien hoe verschillend de mensen in Nederland zijn.Op geheel eigen wijze vertelt hij hoe hij zich in alledaagse bezigheden verhoudt tot deze diverse zielen. Hij kruipt haarfijn in verschillede typetjes die een heerlijke afspiegeling vormen van de maatschappij. Al die fascinerende mensen vormen, volgens Jawad, samen dé ingrediënten voor de beste soep van de wereld: Nederland.    In Harira laat Jawad Es Soufi op een bijzonder hilarische manier zien hoe verschillend de mensen in Nederland zijn.Op geheel eigen wijze vertelt hij hoe hij zich in alledaagse bezigheden verhoudt tot deze diverse zielen. Hij kruipt haarfijn in verschillede typetjes die een heerlijke afspiegeling vormen van de maatschappij. Al die fascinerende mensen vormen, volgens Jawad, samen dé ingrediënten voor de beste soep van de wereld: Nederland.    OVER JAWAD  Jawad Es Soufi is geboren en getogen in Rotterdam-Zuid. Op zijn tweeëntwintigste begon Jawad als docent. Hij gaf Nederlandse les op het VMBO in Rotterdam. Dag in dag uit haalde hij ontzettend veel voldoening uit alle lessen die hij verzorgde. Zijn liefde voor het theater was toen al aanwezig en was begonnen op zijn achttiende. Na twee jaar actief te zijn geweest in toneelgroep The Brothers uit Rotterdam, besloot hij verder te gaan met de groep De Borrelnootjez. Daar kreeg hij de ruimte om te experimenteren en originele sketches te maken. Op 20 februari 2020 speelde Jawad zijn debuutshow als Sloegie in Theater Rotterdam. Met 850 bezette zitplaatsen was zijn première stijf uitverkocht. Vele uitverkochte voorstellingen volgden. Harira is zijn vierde avondvullende voorstelling.  
De dichtbundel Raafvogels is een bundel tragische vadergedichten die zowel surrealistisch als pijnlijk herkenbaar zijn. De vaderfiguur is hier een 'verzonnen' vader, net als de moeder en de broers - het zijn eigentijdse parabels die de complexe ervaringen van de vader uiteenzetten. Ze vergroten de dagelijkse ervaringen uit, waardoor de bundel zowel ongemeen en hard als warm en uitnodigend is. Vanavond leest Toon Tellegen Raafvogels integraal voor in Zaal 3, begeleid door een pianist.