Poëziespreekuur

Description

In de Literatuurkamer zitten dichters van Het Utrechts Stadsdichtersgilde een keer per maand klaar om al jouw vragen over poëzie te beantwoorden. Ze helpen je graag verder met jouw eigen poëzie. Loop binnen, ga met ze om de tafel en word een (nog) betere dichter.

Date info

vrijdag 11 maart: 14:00 - 17:00

Tickets

Info:
gratis toegang

Organiser

You’re organising this event?

Contact us if you want to update information and more.

Contact us

1 Picture

Suggested events

Kersvers cabarettalent Boban Benjamin Braspenning bestormt de theaters met zijn debuut ‘Boompje beestje’. Namens de pechgeneratie duikt hij in de wereld van de woningmarkt en de wereld van het grote geld. Opgegroeid in de periferie van de kak en afgestudeerd als econoom en ethicus, kan Boban niet anders dan zich daar dubbelzinnig toe verhouden. Met opgewekt cynisme houdt hij het publiek een spiegel voor, waarin hij zelf maar moeilijk kan kijken. foto: Merlijn Doomernik, www.bostheaterproducties.nl [http://www.bostheaterproducties.nl]
🎤 Dopo il SOLD-OUT di Amsterdam di qualche mese fa, Edoardo Ferrario torna in Olanda con il suo nuovo show, 'PERFORMANTE'. 📌 DOVE? BOOM CHICAGO 🔸 QUANDO? Il 20 Maggio 2024 ore 20 (Doors: 19) Lo spettacolo è in ITALIANO. 'PERFORMANTE' Tempi duri per i pigri e i poco mondani: non è più tollerata alcuna forma di ozio o di privacy, e oggi anche l’elettrauto sotto casa deve fare show business. Quindi manteniamo la calma e confrontiamoci con i temi che tediano le nostre pause pranzo: crisi climatica, iper-esposizione mediatica, ex compagni delle elementari riesumati come venditori di NFT, valutare se intraprendere la professione di neurologo o quella di streamer, la nostalgia di epoche vissute l’altro ieri, la suscettibilità estrema e il lavoro non retribuito dell’offeso telematico, la casa in campagna come unica possibilità residenziale, la motivazione dei guru disperati, la necessità di sentirsi un eroe e poi la speranza che, nonostante tutto, l’intelligenza artificiale possa risolvere tutti i nostri problemi, compreso quello della sua esistenza. Le certezze sono sempre meno ma, in un’epoca in cui siamo tutti chiamati a essere performanti, l’unico lusso al quale ambire è il tempo perso.
Ietje en Fietje zijn twee oude vrouwtjes die samenwonen, waarschijnlijk al hun hele leven. Ze hebben niet veel nodig, want ze hebben elkaar en hun fantasie. Hierdoor belande ze constant in de meest grappige en onsamenhangende situaties waarvan ze zelf niet weten of het voortkomt uit dementie of uit plezier, maar waardoor ze zich nooit vervelen en eeuwig jong blijven. Totdat de buitenwereld plots binnenvalt in de vorm van een brief: “Ietje, Fietje trek jullie baljurk aan, dan kunnen jullie samen naar het bal toegaan.” Dit veroorzaakt onrust en heisa in het huis van de vrouwtjes. Het Kleine Theater bestaat uit Vimala en Anke, allebei actrice. Na jaren te hebben gewerkt bij diverse theatergezelschappen, en in verschillende televisieproducties en films te hebben gespeeld, zijn ze in 2011 een eigen jeugdtheatergezelschap begonnen. Samen maken ze nu al ruim 10 jaar theater voor jong en oud. Er staan 15 voorstellingen op het repertoire, allemaal met veel humor, mooie muziek en gekke personages. De voorstellingen zijn gebaseerd op oude verhalen, liedjes of bekende sprookjes, waar een heel eigen draai aan is gegeven, zodat het niet eng is voor de kleinste bezoeker, maar ook zeker niet saai voor de oudste. ’t ZONNEHUIS OP ZIJN KOP is een jeugdtheaterreeks van Stichting Stadsherstel Cultureel om jeugdtheatermakers een podium te geven en ‘t Zonnehuis toegankelijker te maken voor de buurt. Kom op de derde zondag van de maand (van oktober t/m december 2023 en maart t/m mei 2024) naar ’t Zonnehuis in Amsterdam-Noord voor de leukste familievoorstellingen! Fantasierijk, vrolijk en muzikaal theater voor peuters en kleuters en natuurlijk hun (groot)ouders en begeleiders. We verwelkomen elke keer een ander gezelschap!
Popsensatie KRT maakt een comeback om het krimpen van ons heelal te vieren. Welkom bij De Grote Krimp World Tour. Een literair popconcert als tegenmythe voor de mythe van de groei, door deze gelegenheidsband van woordkunstenaars Sannemaj Betten, Mees van Rijswijk, Marieke Ornelis, Johannes Lievens en drummer Wouter Betten. Popsensatie KRT maakt een comeback om het krimpen van ons heelal te vieren. Welkom bij De Grote Krimp World Tour. Een literair popconcert als tegenmythe voor de mythe van de groei, door deze gelegenheidsband van woordkunstenaars Sannemaj Betten, Mees van Rijswijk, Marieke Ornelis, Johannes Lievens en drummer Wouter Betten. We don’t need NASA to tell us the truth. We don’t need politics. We don’t need journalism. We don’t need facebook. We can feel it. The universe is shrinking. We are shrinking. Welcome, to the Grote Krimp World Tour. Op een dag keert de groei van het heelal zich om, en begint De Grote Krimp. Duik in een concert van de legendarische band KRT, die naar aanleiding van deze wereldschokkende gebeurtenis een comeback maakt. Met liedjes en teksten over onze krimpende wereld, steken ze het publiek een hart onder de riem. Maar kan je teruggrijpen naar het verleden als de toekomst zo wankel is? En is het podium wel de plek om eerlijk te zijn? KRT kwam tot stand tijdens de Verwonderkamer; een ontmoeting tussen Vlaamse en Friese schrijvers gerealiseerd door Explore the North (Leeuwarden) en deBuren (Brussel). FRIESCH DAGBLAD [https://frieschdagblad.nl/cultuur/De-ene-keer-een-superster-de-andere-keer-de-vervanger-28475982.html] "Soms voel je je een superster, de andere keer de vervanger: vijf jonge talenten laten op Oerol met de literaire popband KRT zien waardoor je je soms klein kunt voelen" spel & creatie Marieke Ornelis, Mees van Rijswijk, Sannemaj Betten, Johannes Lievens, Wouter Betten productie Productiehuis Explore the North (Leeuwarden) & Vlaams-Nederlands huis deBuren (Brussel) met dank aan Aline Lapaire, Marleen Nagtegaal
Niek van de Looi,  schilderijen en Gradi Schoenmakers keramiek. Niek van de Looi uit Bemmel werkt sinds 2005 in foto-realisatie schilderstijl. Hij gebruikt acryl en olieverf. Hij heeft een fotografische verfijnde manier van schilderen met minutieuze aandacht voor sfeerbepalende details.
Home and the World is een tentoonstelling van hedendaagse kunst in de historische context van Museum Van Loon samengesteld door gastcurator en kunsthistoricus Thomas J. Berghuis. Veertien kunstenaars van over de hele wereld onderzoeken de complexe verbanden tussen kolonialisme en nationalisme.  Het concept van de ‘natiestaat’ kwam in Europa tot ontwikkeling en werd in de loop van de 19e en 20e eeuw over de wereld verspreid. Het heeft landsgrenzen opgeleverd die niet altijd recht deden aan de bestaande manieren van samenleven. De natiestaat is niet de enige vorm en er zijn alternatieve manieren om als mensheid thuis te zijn in de wereld. In Home and the World presenteren de deelnemende kunstenaars deze alternatieven. Daarbij wordt de Wereldschool in Museum Van Loon geïntroduceerd: een publiek programma om wereldwijd met elkaar te spreken over alternatieven voor onze samenlevingen. 
Deze lente neemt Museum IJsselstein de tijdgeest en jongerencultuur van de jaren ‘80 onder de loep. Met aan de ene kant een terugblik op de gezelligheid en het thuisgevoel van jeugdsoos De Kajuit (in die periode gevestigd in het pand waar nu het museum is), en aan de andere kant een rijke kunsttentoonstelling met werk van kunstenaars van dezelfde generatie.
Deze dynamische muziektheatervoorstelling vertelt het schrijnende verhaal van de 'Gorcumse Anne Frank' : Esther van Vriesland, een tiener in de Tweede Wereldoorlog, die dankzij haar dagboek nog altijd voortleeft. GA MET ONS MEE TERUG DE GESCHIEDENIS IN MET GETALENTEERDE CAST EN PRACHTIGE MUZIEK! Op 31 december 1941 begon de 15-jarige Esther haar dagboek in een schoolschrift. Ze schreef over het dagelijks leven van een kind in oorlogstijd, met alle hoop en wanhoop over school, vriendschappen, ouders en verliefdheden. Maar de dreiging van de oorlog en het toenemende isolement van de joden is pijnlijk voelbaar; Het leven van de familie van Vriesland zal nooit meer hetzelfde zijn... want ESTER WAS JOODS. SCRIPT EN REGIE: Mirjam Van den Bogaard, SCRIPT: Marie Louise O'Herne, LIEDTEKSTEN: Peter Blanker, MUZIEK: Izak Boom. De voorstelling is geschikt vanaf ca. 9 jaar.
Een nieuwe kijk op fotorealistische schilderkunst. Eind jaren zestig ontstaat in Amerika een fascinerende kunststroming: fotorealisme. Jonge kunstenaars zetten zich af tegen de heersende mode van abstracte en conceptuele kunst. Tot in het kleinste detail leggen ze alledaagse voorwerpen en taferelen vast, vaak op extreem groot formaat. Als bron voor hun enorme schilderijen gebruiken ze foto’s. Als een van de eersten maken zij zo de impact van beeldcultuur tot onderwerp van hun schilderkunst. Schilderijen van spiegelende etalageruiten, close-ups van glimmend gepoetste auto’s, neonreclames en typisch Amerikaanse interieurs; deze en nog veel meer intrigerende werken zijn vanaf begin 2024 te bewonderen in een grootse tentoonstelling over fotorealisme.    Kritische blik Schilderijen die zo gedetailleerd en levensecht zijn dat je bijna denkt dat het foto’s zijn: dat is de magie van fotorealisme, ook bekend als hyperrealisme. Maar welke verhalen gaan schuil achter deze verbazingwekkende werken? En hoe gaan hedendaagse kunstenaars om met die zo specifieke beeldtaal van deze kunststroming? In de tentoonstelling Op scherp kijken we met een kritische blik naar fotorealisme. We breken de Amerikaanse canon van de witte, mannelijke kunstenaars van de eerste generatie open en vullen deze aan met vrouwelijke, Afro-Amerikaanse, West- en Oost-Europese kunstenaars. Net als de fotorealisten van het eerste uur, gebruiken zij de fotorealistische stijl om hun visie op de wereld uit te dragen. Op scherp viert de schoonheid en het vakmanschap van fotorealisme. En daagt de bezoeker uit om scherp te kijken en oude en nieuwe grenzen tussen illusie en werkelijkheid te onderzoeken.  Eigen collectie De kern van de tentoonstelling is de omvangrijke collectie Amerikaans fotorealisme van het Centraal Museum. Deze unieke verzameling bevat iconische werken van Don Eddy, Malcolm Morley, Chuck Close, Richard Estes en vele anderen. Circa 30 werken uit deze fascinerende collectie zijn straks op zaal te zien. Beeld: Don Eddy – Blue Caddy (1971) Collectie Centraal Museum Utrecht
Schrijvers voor Oekraïne is een collectief dat is opgericht om het met eigen ogen waargenomen verhaal uit Oekraïne te vertellen en Russische desinformatie te bestrijden. Tommy Wieringa, Jelle Brandt Corstius, Maurits Chabot, Iris Koppe, Olaf Koens en Lisa Weeda vertellen over hun ervaringen in Oekraïne. Volkskrant-fotograaf Daniel Rosenthal zal recente beelden uit het land tonen en Oleg Lysenko en Tatiana Chevtchouk zorgen voor muziek met accordeon en piano. De avond wordt gepresenteerd door Alena Muravska. De opbrengsten gaan via Protect Ukraine naar middelen om Oekraïense militairen te beschermen.