De Kajuit en de (kunstzinnige) tijdgeest van de jaren ’80

Description

Deze lente neemt Museum IJsselstein de tijdgeest en jongerencultuur van de jaren ‘80 onder de loep. Met aan de ene kant een terugblik op de gezelligheid en het thuisgevoel van jeugdsoos De Kajuit (in die periode gevestigd in het pand waar nu het museum is), en aan de andere kant een rijke kunsttentoonstelling met werk van kunstenaars van dezelfde generatie.

1 Picture

Suggested events

Kom naar de Spoorweg Spelen en ontdek of jij het in je hebt om lid te zijn van de spoorwegfamilie! Test je kennis, puzzelvermogen, kracht, snelheid, behendigheid en creativiteit bij de verschillende spellen en neem het op tegen de tijd, het spel of je eigen familie. Waar ligt jouw talent? Welk beroep past het beste bij jou? Bij de Spoorweg Spelen kun je ontdekken waar jij goed in bent. Ben je net zo sterk als de stoker, zo snel als de kruier en zo slim als de rangeerder? Ga de strijd aan en ontdek waar jij in uitblinkt!
Het Maliebaanstation in Utrecht bestaat dit jaar precies 150 jaar. Dit jubileum wordt door het Spoorwegmuseum gevierd met een boeiende tentoonstelling. In diverse ruimtes van het station wordt teruggeblikt op de bouw, de verschillende functies die het station door de jaren heen had en de mensen die er werkten. Op 10 juni 1874 opende de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij een zijtak van de Oosterspoorlijn die liep van Hilversum naar Utrecht. Aan de Maliebaan verrees een monumentaal station als opstapplaats voor de Utrechtse reizigers. Aanvankelijk floreerde het station – je kon er opstappen op de trein naar Parijs- maar gaandeweg verloor het station zijn belangrijke functie en werd het stil. Dichter F. Bordewijk omschreef in 1935 de sfeer in het station treffend als “een lijk boven aarde, dat vaak nog beklemmend onzen droom zal beheerschen”. In 1939 viel het doek en sloot het station voor reizigersvervoer. Het grotendeels verlaten Maliebaanstation wordt nog als rangeer- en goederenstation gebruikt, ook vindt het Bureau van Gevonden Goederen een onderkomen in het station. In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers bezit van het Maliebaanstation met als zwarte bladzijde de deportatietransporten van Utrechtse Joden. Na de oorlog werd besloten dat het Maliebaanstation de “blijvende behuizing” zou worden van het Spoorwegmuseum. Op 28 november 1953 was het zover, voor een kwartje entree konden bezoekers een gedeelte van het nieuwe museum bezoeken. Pas in november 1954 was het gehele museum klaar en vond de officiële opening plaats. In 2005 werd het station weer in authentieke staat teruggebracht en sindsdien fungeert het als monumentaal entreegebouw van het vernieuwde Spoorwegmuseum.
Dé manier om een kasteel te beleven zoals het hoort: een Garden Party. Tijdens de Garden Party krijg je een rondleiding, kan je ouderwetse tuinspelletjes spelen en strijk je met een picknickmand neer in de kasteeltuin, waar live muziek wordt gespeeld. Net als de kasteelbewoners van weleer hoef je je eigen picknickmand niet te vullen, dat doet de keukenbrigade van Slot Zuylen ‘downstairs’. Met de Garden Party boek je een compleet dagje uit. Of je nu op date gaat met z’n tweeën of met het hele gezin op pad wil. Bewonder eerst het kasteel op je eigen gemak en speel een spelletje croquet. Ga daarna mee met een rondleiding door de prachtige kasteeltuinen. Vervolgens haal je je goed gevulde picknickmand op en spreid je je kleedje op een mooi plekje in de kasteeltuin. Trio Clamore verwelkomt je hier in stijl, met vrolijke noten. In je picknickmand vind je huisgemaakte, vegetarische lekkernijen. De keukenbrigade heeft ze met veel liefde bereid, zoveel mogelijk met groenten en vruchten uit eigen tuin. En dat proef je: luxe belegde broodjes, fruitsalade, taartjes, hartige hapjes en biologische appel/perensap. Voor de liefhebber worden op de party zelf alcoholische dranken verkocht. Voor kinderen worden de hapjes aangepast en zit er een cadeautje in de mand. Als je exclusief wilt reserveren voor je eigen groep, neem dan contact op voor de mogelijkheden en verdere informatie via: horeca@slotzuylen.nl [horeca@slotzuylen.nl]. Data Tijden Inbegrepen Prijs
Met smartphones en social media belooft technologie ons dichter bij elkaar te brengen. Van nauwe familie tot verre kennissen en onbekenden, iedereen is binnen handbereik, en toch is de eenzaamheid de afgelopen jaren sterk toegenomen. De voortdurende en snelle ontwikkeling van technologie zorgt voor drastische veranderingen in de manier waarop connecties worden gevormd: met elkaar, met onszelf en met de natuur. Is er nog sprake van verbinding in het digitale tijdperk? Biedt technologie wel de connectie die nodig is? Of nemen onze apparaten en digitale connecties langzaam de plaats in van menselijk contact?  Met de nieuwe expositie In Touch verkent IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] vormen van verbinding in tijden van de digitale mensheid. Laat je onderdompelen in interactieve kunstwerken, audiovisuele ervaringen, virtual reality en AI, en ontdek dat de lijn tussen connectie en disconnectie dunner is dan je zou denken. Aan de hand van immersieve en speelse werken ondervind je als bezoeker aan den lijve wat het betekent om een emotionele relatie aan te gaan met technologie en via technologie met de ander, en wat het betekent om verbonden te zijn.  In Touch opent op 22 maart (vrij toegankelijk), en is van 23 maart t/m 4 mei 2024 te bezoeken op woensdag t/m zondag, van 12.00 – 18.00 uur.
Get ready to experience the musical magic of Shabnam & Farzona Live in Amsterdam on Sun Jul 23 2023 at 8:00 PM (Eastern European Summer Time)! This highly-anticipated event will take place at 7 Joop van Den Endeplein, 1217 WJ Hilversum, where you'll be able to enjoy the duo's soulful melodies and captivating performances. Shabnam & Farzona are renowned for their unique blend of traditional and contemporary music, and their live shows are always a treat for the senses. From their soul-stirring vocals to their mesmerising instrumentals, this is a musical experience that you won't want to miss. So mark your calendars, gather your friends, and get ready for a night of unforgettable music at Shabnam & Farzona Live in Amsterdam! We can't wait to see you there.
Kersvers cabarettalent Boban Benjamin Braspenning bestormt de theaters met zijn debuut ‘Boompje beestje’. Namens de pechgeneratie duikt hij in de wereld van de woningmarkt en de wereld van het grote geld. Opgegroeid in de periferie van de kak en afgestudeerd als econoom en ethicus, kan Boban niet anders dan zich daar dubbelzinnig toe verhouden. Met opgewekt cynisme houdt hij het publiek een spiegel voor, waarin hij zelf maar moeilijk kan kijken. foto: Merlijn Doomernik, www.bostheaterproducties.nl [http://www.bostheaterproducties.nl]
Wol, katoen, fique, linnen, rubber en zijde; dat zijn de zes hoofdrolspelers in deze groepstentoonstelling. Zes internationale, hedendaagse kunstenaars vinden inspiratie in deze natuurlijke materialen. Zij nodigen je uit om te komen ontdekken waar hun passie vandaan komt en welk verhaal er schuilgaat gaat achter de werken die daaruit zijn voortgekomen.
Home and the World is een tentoonstelling van hedendaagse kunst in de historische context van Museum Van Loon samengesteld door gastcurator en kunsthistoricus Thomas J. Berghuis. Veertien kunstenaars van over de hele wereld onderzoeken de complexe verbanden tussen kolonialisme en nationalisme.  Het concept van de ‘natiestaat’ kwam in Europa tot ontwikkeling en werd in de loop van de 19e en 20e eeuw over de wereld verspreid. Het heeft landsgrenzen opgeleverd die niet altijd recht deden aan de bestaande manieren van samenleven. De natiestaat is niet de enige vorm en er zijn alternatieve manieren om als mensheid thuis te zijn in de wereld. In Home and the World presenteren de deelnemende kunstenaars deze alternatieven. Daarbij wordt de Wereldschool in Museum Van Loon geïntroduceerd: een publiek programma om wereldwijd met elkaar te spreken over alternatieven voor onze samenlevingen. 
Grafisch ontwerper en illustrator Max Kisman heeft zich de afgelopen jaren meer toegelegd op autonome kunstprojecten, waarin hij nadrukkelijker het experiment zoekt. Zijn herkenbare handschrift is de drager geworden van een persoonlijke zoektocht naar identiteit, waarin zijn Indonesische afkomst en zijn mannelijkheid belangrijke motieven zijn. Het werk manifesteert zich op papier, in animaties en projecties en in experimenten met schaduwpoppen die refereren aan Javaanse wayangpoppen en met zelf gecomponeerde muziek en eigen teksten. Op dit moment is zijn vredesduif die hij tekende voor de oproep tot een universele vrede van Peace Now! alom vertegenwoordigd in het straatbeeld van Nederland.
Pamela Phatsimo Sunstrum maakt tekeningen, schilderijen, installaties en animaties. Haar werk refereert aan mythologie, geologie en theorieën over de aard van het universum. Met verwijzingen naar literatuur, film, theater en andere vormen van storytelling bouwt Sunstrum aan een voortdurend groeiend verhaal. Gesitueerd in omgevingen die futuristisch en oud tegelijk ogen, vormt het werk een lappendeken van herinnerde landschappen uit Sunstrums jeugd in onder meer Botswana, Canada, Soedan, Sri Lanka, Malawi en Panama. Met een schimachtige ‘cast’ van personages verkent ze ongrijpbare ideeën over jezelf zijn en ergens thuishoren. KM21 presenteert Sunstrums eerste solotentoonstelling in Nederland.