BOWL + Ultimate Crumpets

Description

Ik had mezelf er voor een keertje gewoon makkelijk vanaf kunnen maken met een tekstje voor een Downstage show. Meer overtuigende woorden dan d…


Ik had mezelf er voor een keertje gewoon makkelijk vanaf kunnen maken met een tekstje voor een Downstage show. Meer overtuigende woorden dan de wapenfeiten zijn immers niet nodig: Ultimate Crumpets speelde in VERA al (zeer verdiend) als voorprogramma van poll-winnaar Tropical Fuck Storm en bestaat uit leden van kelderveteranen Guard Llama, Schau Schau en Kinoo (een band die ik net zo lang zal blijven namedroppen tot ze weer voor een keertje bij elkaar komen). Ervaren muzikanten dus, met een gitaarkoffer bomvol mooie indie rock liedjes. BOWL maakt het soort strakke melodische postpunk vol sprankelende gitaarriffjes waar we in de kelder zo van houden en brak als Never Mind the Hype-talent onze mainstage al af tijdens de Popronde, waar ze overigens zo’n 20 shows mochten spelen. Reden genoeg om te komen, stukje klaar, en ik hoef geen ellenlange teksten te verzinnen. Zou je zeggen. Voor wie inmiddels overtuigd is, het staat je vrij te stoppen met lezen en op “tickets” te rammen. Voor wie z’n leesbril dieper op de neus heeft gedrukt en de voetjes net lekker op de bank heeft genesteld: ik heb nog wel een verhaaltje te vertellen.


Wat andere mensen je ook zullen vertellen: de meest legendarische Downstage-avond ooit was op 18 oktober 2021. Juist, een maandag. We waren na een periode van meer dan 500 dagen zonder concert in de kelder nog aan het warmdraaien, en een Downstage Extra met een Franse groep met een geweldige plaat op zak klonk iedereen natuurlijk als muziek in de oren. De band: Unschooling, een groep die ons (citerend uit eigen werk) “een een bonte bloemlezing van ruim 40 jaar post-punk” kwam geven. Toeval wilde dat het weekend voor de inmiddels beruchte maandag een stuk in de lokale pers was verschenen dat VERA betichte een sociëteit voor oude mannen te zijn verworden, of iets in die trant. Het zal ongetwijfeld de bluesrockbubbel van de schrijver zijn geweest die hem tot dergelijke woorden dreef, maar het raakte ons Downstage-clubje toch. Wij waren destijds immers allemaal nog lang niet of, op z’n hoogst, amper dertig. Het ludieke papiertje met Pas op! Jeugd aanwezig! was snel getekend en op de deur voor ons trappetje geplakt. Fotograaf Marc zag het bordje, lachte en had er meteen een missie bij: die jeugd dan ook maar op de foto zetten. De foto die je bovenaan deze pagina ziet, is van die avond, en dat is niet zonder reden. Op de foto: BOWL, voordat de band überhaupt bestond. De leden leerden elkaar kennen op de Herman Brood Academie en hadden blijkbaar op dinsdag 19 oktober geen college, want ze stonden bij ons in het publiek en startten een moshpit die gezien de azijn uit de lokale krant niet op een beter moment had kunnen komen. Na die ene show in de kelderbar besloten de studenten samen maar hetzelfde te gaan doen als wat ze net op onze roodgelakte vloer hadden gezien: muziek maken in een band. In twee jaar tijd werkte BOWL zich op tot één van de meest urgente, verfrissende post-punkbands van Nederland en met langspeler Sweet Caffeïne op zak, tourt de band nu door Nederland. Opener “Feedback/New God/Meaningless” is een stuk minder Swansesque dan de titel doet suggereren en klinkt als oudgedienden van de kelder als Palm en The Homesick anno Youth Hunt, en mengt dit met een flinke dosis Gang of Four en - jawel - Unschooling.


En dan houdt het nog niet op met de traktaties voor deze avond. Ook de Groningse groep Ultimate Crumpets komt een set spelen. Ik dacht lange tijd dat de band al een tijdje mee ging en al een aardige track record had, maar wat bleek: het eerste optreden van de band was op koningsdag 2022 tijdens onze jaarlijkse The King’s Garage Sale. Volgens de anonieme auteur van het stukje destijds weet de band “van het meest regenachtige voorjaarsweer nog een prachtige lentedag” te maken, en dat dekt de lading goed. Ultimate Crumpets put inspiratie uit de bands uit de 90s met ‘Buffalo’ in de naam en verwijst naar simpelweg coole groepen als Teenage Fanclub, Guided by Voices en The Replacements. Zanger/gitarist Rutger Peereboom en drummer Wim Kruizinga kennen we al van de eerder genoemde Groninger trots Guard Llama en dat hoor je terug, maar met een flinke vleug volwassenheid in de liedjes. Gitarist Kalle Wolters speelde in household names Sprokkelhout en Kinoo en tegenwoordig in wavegroep Schau Schau. Bassist/toetsenist Jorrit Berends was naar mijn weten lange tijd een afwezige op het podium, maar kan je nog kennen van de allereerste kortstondige line-up van de legendarische Nederlandse noiserock-groep Bonne Aparte (de tijd die ik in dát onderzoek stak, steekt met kop en schouders uit boven de toch al niet geringe tijd die dit stukje inmiddels in beslag neemt). De groep heeft net de eerste drie singles uit en debuteerde zoals een goede indieband betaamt met een nummer dat nét de 80 seconden aantikt.


Zoals eerder gezegd: reden genoeg om te komen, dunkt mij zo. Voor wie zich trouwens afvroeg wat er in hemelsnaam gaande was op de foto die te zien was op 13 maart j.l. op de VERA-scheurkalender: de foto’s van de avond met Unschooling bieden wel wat uitleg, en anders is dat een verhaaltje voor een volgende keer. 15 juni, BOWL terug bij hun bakermat en Ultimate Crumpets eindelijk in de kelder! | Hugo


Date info

  • Zaterdag 15 juni 2024 23.00 - 23.45 uur

Tickets

Info:

Gratis

Organiser

You’re organising this event?

Contact us if you want to update information and more.

Contact us

1 Picture

Suggested events

Met deze nieuwe film nodigt Exhibition on Screen het publiek uit voor een privétour van de tentoonstelling onder leiding van de curatoren en Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum. Met deze nieuwe film nodigt Exhibition on Screen het publiek uit voor een privétour van de tentoonstelling onder leiding van de curatoren en Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum. In de lente van 2023 opent Het Rijksmuseum in Amsterdam de deuren voor de grootste Vermeer tentoonstelling ooit. Geleende meesterwerken uit alle hoeken van de wereld komen samen, zoals Meisje met de parel, De geograaf, Het melkmeisje, Het straatje, Schrijvende vrouw met dienstbode en Vrouw met weegschaal. Naast de samenwerking aan de overzichtstentoonstelling, hebben Het… Met deze nieuwe film nodigt Exhibition on Screen het publiek uit voor een privétour van de tentoonstelling onder leiding van de curatoren en Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum. In de lente van 2023 opent Het Rijksmuseum in Amsterdam de deuren voor de grootste Vermeer tentoonstelling ooit. Geleende meesterwerken uit alle hoeken van de wereld komen samen, zoals Meisje met de parel, De geograaf, Het melkmeisje, Het straatje, Schrijvende vrouw met dienstbode en Vrouw met weegschaal. Naast de samenwerking aan de overzichtstentoonstelling, hebben Het Rijksmuseum en Het Mauritshuis in Den Haag diepgaand onderzoek verricht naar het kunstenaarschap van Vermeer; het creatieve proces achter zijn schilderijen, zijn artistieke keuzes en de motieven achter zijn composities. “We hadden nooit gedacht dat zo veel musea bereid waren om hun meesterwerken uit te lenen. Met deze tentoonstelling kunnen we een volledig nieuwe generatie aan het werk van Vermeer introduceren.” - Taco Dibbits, Directeur van Het Rijksmuseum. Een unieke beleving!
Wanneer begint beeld te bewegen, of hoe maak je bewegend beeld in de ruimte? Hoe kunnen we performancekunst en theater samenvoegen en daarbij hun traditionele grenzen overbruggen? Op welke manier kunnen we emoties die voortkomen uit persoonlijke en intieme ervaringen universeel maken? over: “Nina Wijnmaalen (1980, Groningen) regisseert voorstellingen die tussen theater, dans en performance in zitten en maakt gebruik van beweging, poëzie en muziek. In haar werk zit schoonheid, maar de donkere kant van de mens is ook nooit ver weg: anderen veroordelen, niet kunnen communiceren en moeite hebben de liefde vast te houden. Allemaal elementen die zij maar al te goed kent uit haar persoonlijke leven, en met genadeloze eerlijkheid tot onderdeel van haar werk maakt.” – Luuk Heezen, Kunst is Lang (Mister Motley), 2021 Wijnmaalen heeft … Wanneer begint beeld te bewegen, of hoe maak je bewegend beeld in de ruimte? Hoe kunnen we performancekunst en theater samenvoegen en daarbij hun traditionele grenzen overbruggen? Op welke manier kunnen we emoties die voortkomen uit persoonlijke en intieme ervaringen universeel maken? over: “Nina Wijnmaalen (1980, Groningen) regisseert voorstellingen die tussen theater, dans en performance in zitten en maakt gebruik van beweging, poëzie en muziek. In haar werk zit schoonheid, maar de donkere kant van de mens is ook nooit ver weg: anderen veroordelen, niet kunnen communiceren en moeite hebben de liefde vast te houden. Allemaal elementen die zij maar al te goed kent uit haar persoonlijke leven, en met genadeloze eerlijkheid tot onderdeel van haar werk maakt.” – Luuk Heezen, Kunst is Lang (Mister Motley), 2021 Wijnmaalen heeft haar werkwijze ontwikkeld door deel te nemen aan workshops van internationale performers en instellingen waaronder Ivo Dimchev (Tanz im August, Berlijn 2010) en Trajal Harrell (Impulstanz, Wenen 2013), PAS (Performance Art Studies, Rotterdam 2012) en SNDO (School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling, 2013). Wijnmaalen vertoonde eerder werk bij DansBrabant (2021), de Wijk de Wereld Stadsschouwburg Groningen (2020) en Silbersee SPR!TZL Muziekgebouw in Amsterdam (2019), de Dansmakers in Amsterdam (2014) en Drieons Jong Talent in Tilburg (2015) , Galeria Vermelho Brazilië, Stalker Teatro Turin Italië (2015) en Stantsia Dialogue Dance Kostroma Rusland (2014)  en tijdens meerdere edities van Noorderon Performing Arts Festival (2011/2012/2019). www.ninawijnmaalen.nl ! Deze talk is ter ere van de première van Nina's nieuwe werk de dag na de talk. Het programma van 'A room full of beating objects' op 29 + 30 juni bevat drie nieuwe performance werken van Nina Wijnmaalen, Michiel Teeuw & Mylan Hoezen. Meer info & tickets: performances.weticket.io/a-room-full-of-beating-objects –––––––––––––– ˚ 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃 Voertaal: Engels Kunstenaar: Nina Wijnmaalen Moderatie: Klaudija Ylaite Toegankelijkheid: rolstoel vriendelijk Meer info: www.hetresort.nl –––––––––––––– 𝒮𝒯𝒰𝒟𝐼𝒰𝑀 𝑅 𝐸 𝒮 𝒪 𝑅 𝒯 is een serie talks over kunstenaarspraktijken bij het resort. Mede mogelijk door Pictoright fonds, Mondriaan Fonds, Gemeente Groningen. ‘Ich Brauche Liebe’, Nina Wijnmaalen, 2021 – foto: Eva Koopmans
Vrijdag 28 juni, 20.00 – 23.00 SEEN #18: Tsjisse Talsma & Kalle Wolters WEP, van Leeuwenhoekstraat 44, Groningen Gratis toegang In conversation  Als we praten, improviseren we. Soms zeggen we iets wat we daarna meteen in twijfel trekken, of  echoën we iets wat we eerder hoorden en soms vinden we op magische wijze precies de juiste woorden. Voor Tsjisse Talsma en Kalle Wolters lijkt het creatieve proces op een gesprek: waar ze beiden in hun werkzaamheden als illustrator vaak methodisch te werk gaan (vanuit een idee naar een schets, en van een schets naar een beeld), is hun vrije werk juist een verkenning: de ene tekening leidt tot de volgende, een lijn is een antwoord op een vorige lijn, en het maken wordt het denkproces zelf.  In deze editie van SEE… Vrijdag 28 juni, 20.00 – 23.00 SEEN #18: Tsjisse Talsma & Kalle Wolters WEP, van Leeuwenhoekstraat 44, Groningen Gratis toegang In conversation  Als we praten, improviseren we. Soms zeggen we iets wat we daarna meteen in twijfel trekken, of  echoën we iets wat we eerder hoorden en soms vinden we op magische wijze precies de juiste woorden. Voor Tsjisse Talsma en Kalle Wolters lijkt het creatieve proces op een gesprek: waar ze beiden in hun werkzaamheden als illustrator vaak methodisch te werk gaan (vanuit een idee naar een schets, en van een schets naar een beeld), is hun vrije werk juist een verkenning: de ene tekening leidt tot de volgende, een lijn is een antwoord op een vorige lijn, en het maken wordt het denkproces zelf.  In deze editie van SEEN nodigen Tsjisse en Kalle je uit om hun tekeningen, schilderijen en foto’s te ontdekken, en de gesprekken die daartussen plaatsvinden. SEEN [https://www.stichtingwep.nl/seen/] is een podium voor (beeldende) kunst, muziek en alles ertussenin. Meer info: SEEN #18 – WEP (stichtingwep.nl) [https://www.stichtingwep.nl/seen-18/]
Koen Schuiling, burgemeester van Groningen, opent zondag 16 juni de expositie PINK PASSION [https://www.mooi-man.nl/] als onderdeel van de Roze Zaterdag Schilderijen van Spaans kunstenaar Daniel Torrent [https://www.mooi-man.nl/01_exhibition.html] en tekeningen van Ests kunstenaar Antti Eric Joronen [https://www.mooi-man.nl/Joronen_Antti_01.html]. Een week voor de Roze Zaterdag in Groningen, opent Koen Schuiling, burgemeester van Groningen, op zondag 16 juni de expositie PINK PASSION. De expositie toont aquarellen en schilderijen vol passie van Daniel Torrent (Barcelona) en verfijnde potloodtekeningen van Antti Eric Joronen (Helsinki/Tallinn). Voor beide kunstenaars – die hemelsbreed beide op precies 1355 km afstand van Groningen wonen – is het de eerste keer dat ze in galerie MooiMan male-art exposeren. Deze expositie is onderdeel van de Roze Zaterdag en QUEER YEAR Groningen. Spaans kunstenaar Daniel Torrent (1974) probeert in zijn kle… Koen Schuiling, burgemeester van Groningen, opent zondag 16 juni de expositie PINK PASSION [https://www.mooi-man.nl/] als onderdeel van de Roze Zaterdag Schilderijen van Spaans kunstenaar Daniel Torrent [https://www.mooi-man.nl/01_exhibition.html] en tekeningen van Ests kunstenaar Antti Eric Joronen [https://www.mooi-man.nl/Joronen_Antti_01.html]. Een week voor de Roze Zaterdag in Groningen, opent Koen Schuiling, burgemeester van Groningen, op zondag 16 juni de expositie PINK PASSION. De expositie toont aquarellen en schilderijen vol passie van Daniel Torrent (Barcelona) en verfijnde potloodtekeningen van Antti Eric Joronen (Helsinki/Tallinn). Voor beide kunstenaars – die hemelsbreed beide op precies 1355 km afstand van Groningen wonen – is het de eerste keer dat ze in galerie MooiMan male-art exposeren. Deze expositie is onderdeel van de Roze Zaterdag en QUEER YEAR Groningen. Spaans kunstenaar Daniel Torrent (1974) probeert in zijn kleurrijke werk te laten zien wat mensen, die van elkaar houden, doen als niemand kijkt. Lichamen die communiceren zonder woorden, die intuïtief bewegen en zich aan elkaar aanpassen. Alledaagse momenten zonder episch karakter, ver van individualisme en concurrentievermogen, momenten die we voor onszelf houden en vermijden ze aan anderen te tonen. Zijn concept van kunst is een manier om direct en emotioneel contact te maken met andere mensen, waarbij hij door zijn werk alles herkent wat wij als mensen gemeen hebben. De kern van de artistieke ethos van de uit Estland afkomstige Antti Eric Joronen (1984) ligt in een diepgaande toewijding aan homo-erotische esthetiek, waarmee hij probeert een verhaal te verwoorden over allesomvattende gendergelijkheid en vrijheid. Deze thematische samenloop is niet slechts een keuze, maar een roeping, aangezien hij ernaar streeft kunst te creëren die zich op het snijvlak van historische eerbied en hedendaagse inclusiviteit bevindt. Elk kunstwerk dat hij maakt, is een bewijs van deze fusie, waarbij hij probeert een uniek perspectief te bieden dat zowel het verleden eert als stoutmoedig pleit voor een toekomst waarin diversiteit en gelijkheid niet alleen worden erkend, maar ook gevierd.
In de zomervakantie is er voor kinderen een hoop te doen in het Universiteitsmuseum! In de zomervakantie is er voor kinderen een hoop te doen in het Universiteitsmuseum! Met een spannende museumbingo zie je in de tentoonstelling Kaleidoscope tientallen vogels, skeletten van dieren, stenen en zelfs een BMW-auto. Bij Masterminds doe je een puzzelspeurtocht over wetenschap. Daarnaast bewonder je niet alleen knappe wetenschappers en hun uitvindingen, maar je kunt - nog leuker - ook zelf aan de slag! Word wetenschapper door te experimenteren, te ontdekken en te knutselen in de knutsel- en experimentenhoek. Experimenteren, ontdekken en knutselen In onze jonge-uitvinders-knutselhoek mag je zelf een papieren glas-in-lood beestje knutselen, een origami vouwen of echte experimenten uitvoeren. Maak bijvoorbeeld een optische illusie net als psycholoog Gerard Heymans, of doe Johann Bernoulli na en experimenteer met luchtdruk! Ook staat er in deze vakantie een spannende plasmabol waarbij je prachtige bliksemflitsen ziet ontstaan na aanraking met je vingers. Badzout maken… In de zomervakantie is er voor kinderen een hoop te doen in het Universiteitsmuseum! Met een spannende museumbingo zie je in de tentoonstelling Kaleidoscope tientallen vogels, skeletten van dieren, stenen en zelfs een BMW-auto. Bij Masterminds doe je een puzzelspeurtocht over wetenschap. Daarnaast bewonder je niet alleen knappe wetenschappers en hun uitvindingen, maar je kunt - nog leuker - ook zelf aan de slag! Word wetenschapper door te experimenteren, te ontdekken en te knutselen in de knutsel- en experimentenhoek. Experimenteren, ontdekken en knutselen In onze jonge-uitvinders-knutselhoek mag je zelf een papieren glas-in-lood beestje knutselen, een origami vouwen of echte experimenten uitvoeren. Maak bijvoorbeeld een optische illusie net als psycholoog Gerard Heymans, of doe Johann Bernoulli na en experimenteer met luchtdruk! Ook staat er in deze vakantie een spannende plasmabol waarbij je prachtige bliksemflitsen ziet ontstaan na aanraking met je vingers. Badzout maken In de experimentenhoek kun je badzout komen maken, met mooie kleurtjes en een lekker geurtje. Heerlijk voor een warm bad thuis. Het badzout maak je natuurlijk in een labjas als echte professor! Menselijk lichaam Hoe ziet het menselijk lichaam eruit? Waar zitten eigenlijk onze lever en longen? Doe een anatomiecursus voor beginners om hierachter te komen! Zet het lichaam zelf in elkaar en leer wat voor functies onze organen precies hebben. Microscopenhoek: de natuur in het klein Ten slotte is er een microscoop waarbij je onder begeleiding bijzondere preparaten kunt bekijken, van onder andere libelles, plantjes, hout en diverse beestjes. Onder de microscoop worden de kleinste details zichtbaar! Zo leer je veel over de natuur. Daarnaast liggen er diverse schedels. Zie jij het verschil tussen een hond en een kat? Openingstijden knutsel- en experimentenhoek maandag t/m vrijdag: 10:00-15:30 zaterdag: 11:00-15:30 uur zondag: 12:00-15:30 uur De knutsel- en experimentenhoek is gratis te bezoeken met een regulier toegangsbewijs. Kinderen t/m 18 jaar gratis entree, onder begeleiding van een volwassene. Stadjerspas, Museumkaart, medewerkers en studenten RUG/UMCG gratis entree.
Een workshop Shampoo maken in het universiteitsmuseum Op de Universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Met een labjas aan ga je leren hoe je je eigen shampoo moet maken. De shampoo heeft natuurlijk een fijne geur die je zelf kunt kiezen. Na afloop krijg je deze mee naar huis, zodat jij je haren kunt wassen met deze heerlijke shampoo. Zien wij je in ons lab? Na afloop van de workshop of van tevoren kun je nog een speurtocht do… Op de Universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Met een labjas aan ga je leren hoe je je eigen shampoo moet maken. De shampoo heeft natuurlijk een fijne geur die je zelf kunt kiezen. Na afloop krijg je deze mee naar huis, zodat jij je haren kunt wassen met deze heerlijke shampoo. Zien wij je in ons lab? Na afloop van de workshop of van tevoren kun je nog een speurtocht doen bij onze Masterminds tentoonstelling over wetenschap. Of bewonder in de nieuwe tentoonstelling Kaleidoscope allemaal gave objecten uit de verzameling van het museum. Bekijk een BMW-auto, een neushoorn en vele kristallen, stenen en vogels. Een deel is afkomstig van het voormalig Natuurmuseum uit Groningen. En het leuke aan de tentoonstelling is, jij kunt zelf stemmen op je favoriete objecten. Samen bepalen we wat de échte schatten van het museum zijn! Tijdstip: 13:00-14:00 Prijs: Per aanvraag kunnen er maximaal 2 kinderen meedoen, bij de aankoop van een volwassen ticket inclusief workshop (7.50 euro). Dit ticket is ook geldig voor het museumbezoek. Leeftijd: 6 t/m 11 jaar. Bij de workshop kunnen er maximaal 10 kinderen meedoen. Wees er dus snel bij! Geef je op via https://museumtickets.rug.nl/nl/activiteiten/tickets
Groninger kunstkring De Ploeg in de Watertoren West. Van 2 juli tot en met zondag 2 september 2024 exposeren twee leden van  de Groninger Kunstkring de Ploeg met schilderijen  in de Watertoren West. Bé Kracht, oudste Ploeglid, lid sinds 1979 en Marloes Buigel Boering, jongste Ploeger, lid sinds 2019 laten samen met hun werk een zeer gevarieerde expositie zien. Bé schildert landschappen, daarnaast ook stillevens en heeft veel grafiek en modeltekeningen gemaakt. Geprezen wordt hij om de intense manier waarop het Groninger landschap heeft weergegeven met een exotisch aandoend palet. Hij noemt zichzelf een intuïtieve, emotionele schilder. Marloes wordt geïnspireerd door de natuur, liefde voor de aarde, licht en een niet direct zichtbare wereld. In haar gelaagde schilderijen met olieverf, vormen uiterlijke als innerlijke beelden/landschappen de basis. Ze beoogt kunst te maken die je hart raakt ofwel je ziel beroert. De e… Groninger kunstkring De Ploeg in de Watertoren West. Van 2 juli tot en met zondag 2 september 2024 exposeren twee leden van  de Groninger Kunstkring de Ploeg met schilderijen  in de Watertoren West. Bé Kracht, oudste Ploeglid, lid sinds 1979 en Marloes Buigel Boering, jongste Ploeger, lid sinds 2019 laten samen met hun werk een zeer gevarieerde expositie zien. Bé schildert landschappen, daarnaast ook stillevens en heeft veel grafiek en modeltekeningen gemaakt. Geprezen wordt hij om de intense manier waarop het Groninger landschap heeft weergegeven met een exotisch aandoend palet. Hij noemt zichzelf een intuïtieve, emotionele schilder. Marloes wordt geïnspireerd door de natuur, liefde voor de aarde, licht en een niet direct zichtbare wereld. In haar gelaagde schilderijen met olieverf, vormen uiterlijke als innerlijke beelden/landschappen de basis. Ze beoogt kunst te maken die je hart raakt ofwel je ziel beroert. De expositie wordt geopend door Titus Schaafsma, voorzitter van Stichting De Ploeg op zondag 7 juli van 15.00 -17.00 uur. U bent van harte welkom! De Watertoren West is geopend van maandag tot en met zaterdag van 09.00-17.00 uur en op zondag van 10.00-17.00 uur, ook de skylounge is elke zondag geopend om thee/koffie te drinken waarbij je kan genieten van een mooi uitzicht over Groningen. Adres: Doctor C. Hofstede de Grootkade 48, 9718KC Groningen.
Op zaterdag 21 september 2024 openen de musea in de stad Groningen hun deuren voor een bruisende avond vol kunst, cultuur en gezelligheid. Tot na middernacht kunnen bezoekers genieten van het culturele aanbod van GRID Grafisch Museum in Akerk, Groninger Museum, Museum aan de A, Noorderlicht, Forum Groningen, Synagoge Groningen en Universiteitsmuseum.  Cultuurliefhebbers genieten tijdens de Groninger Museumnacht niet alleen van tentoonstellingen en vaste presentaties, maar ook van een programma vol muziek, workshops, lezingen, dans en poëzie. De Museumnacht is inmiddels een begrip in Groningen. Het evenement is jaarlijks uitverkocht en trekt een opvallend jong publiek: de gemiddelde leeftijd is tussen 20 en 35 jaar. Ook veel (internationale) studenten bezoeken deze avond. Voor slechts € 12,50 bezoek je maar liefst zeven musea in de stad Groningen. 
Op 30 juni is in Blauwestad bij de Wilgenborg het 'Kom over de brug festival'! Een aantrekkelijk één daags festival waar voor ieders interesse en leeftijd iets te beleven valt. De ochtend is vanaf 11.00 uur gevuld zijn met verhalen en gedichten. Erik Hulsegge leest enkele van zijn columns en Refia Doevendans leest enkele gedichten voor. Rondom de Wilgenborg staan kramen met ambachten, kunst- en streekproducten. De Wilgenborg is omgetoverd tot één groot atelier,waar kunstenaars werken. Daarnaast worden gratis workshops gegeven . Er starten die dag op 5 tijdstippen 4 verschillende workshops van één uur. Jong en oud kan deelnemen. Het Groninger Museum komt met een prachtige zilverkleurige Museum on Tour caravan, ook hier worden workshops gegeven. Voor de muziek liefhebbers treden ‘s middags Diederik Nomden, Bert Hadders en de jonge band Just Us van Nick Strobos en Jolien Folkerts op.
Op de universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Tijdens deze leuke experimentenmiddag gaan we verschillende proefjes doen. Zo maken we onder andere een lavalamp en badzout. En natuurlijk heb je een labjas aan, zodat jij er als een echte onderzoeker uitziet! De lavalamp krijg je ook mee naar huis, zodat jij het proefje ook nog aan iemand anders kan laten zien. Met het badzout kan je thuis een heerlijk bad nemen. Lekker voor deze koude wintermaanden. Na afloop van de workshop of van tevoren kun je nog een speurtocht doen bij onze Masterminds tentoonstelling over wetenschap. Of bewonder in de nieuwe tentoonstelling Kaleidoscope allemaal gave objecten uit de verzameling van het museum met een spannende museumbingo. Bekijk een BMW-auto, een neushoorn en vele kristallen, stenen en vogels.