De Gouden Koets

Description

De Gouden Koets is vanaf het moment dat hij werd gemaakt onderwerp van discussie geweest. Het was een geschenk van de Amsterdamse bevolking aan koningin Wilhelmina voor haar inhuldiging in 1898. De grootste vraag destijds was waarom de bevolking een dure koets (70.000 gulden, omgerekend naar nu 1,2 miljoen euro) moest schenken aan een koningshuis dat zelf meer dan genoeg geld had.

Vandaag ligt de focus van het debat bij een ander punt. Het zijpaneel van de koets met de naam ‘Hulde der Koloniën’, gemaakt door de schilder Nicolaas van der Waay, beeldt een verheerlijking van het koloniale verleden van Nederland uit door het idee in stand te houden dat het ‘moderne westen beschaving bracht aan de kolonies’.

Hoe gaan we daar vanaf nu mee om? Dit is de vraag die het Amsterdam Museum wil beantwoorden met de tentoonstelling ‘De Gouden Koets’, die na vijf jaar restaureren nu als topstuk in het midden van het museum is te zien. De zes zalen daaromheen nemen je mee in de geschiedenis van de koets, de totstandkoming van het bekritiseerde paneel en de actuele discussie rond het voertuig. Verder reflecteert werk van zestien hedendaagse kunstenaars op onder meer de geschiedenis, de ambachtelijkheid en de gevoeligheden rond de koets. Door verschillende kanten te belichten hoopt het museum begrip te creëren voor alle perspectieven en meningen, zodat uiteindelijk een gezamenlijke beslissing voor de toekomst van de koets kan worden gerealiseerd. Een traditie om te koesteren, of toch museumobject?

De Gouden Koets is volgend jaar te zien in het Amsterdam Museum! Dit is de eerste keer dat de koets te zien is na de grote restauratie die in 2016 begon. De Gouden Koets werd in 1898 door de Amsterdammers cadeau gedaan aan de jonge Koningin Wilhelmina, de eerste vrouw op de troon. Straks is de koets weer te zien in de stad waar hij gemaakt is: in Amsterdam. Van juni t/m oktober 2021.

Het museum laat de rijke geschiedenis van de Gouden Koets zien. Maar er zijn ook altijd veel verschillende meningen over geweest. Ook nu. Sommigen vinden de koets vooral prachtig, anderen hebben er kritiek op. Al die verschillende meningen en gevoelens hebben een plek in de tentoonstelling. De Gouden Koets is het middelpunt van een grote, diverse tentoonstelling.

Om alle verschillende standpunten en verhalen goed te vertellen, werkt het museum samen met een onderzoeksteam ondersteund door een klankbordgroep. Dit is een diverse groep, met verschillende achtergronden. Van kenners van de geschiedenis en het koningshuis tot experts op het gebied van kolonisatie en racisme. Het Amsterdam Museum laat alle kanten van de koets zien. Letterlijk en figuurlijk. Het wordt een tentoonstelling voor iedereen. Daarnaast organiseert het museum een uitgebreid publieksprogramma, onderwijsprogramma en onderzoeksproject, dat dit najaar van start gaat.

De tentoonstelling Het Amsterdam Museum toont de Gouden Koets op de grote binnenplaats, met een span van zes paarden. Hiervoor wordt de koets over het gebouw heen getakeld.

In zes monumentale zalen van het Amsterdam Museum vertellen we verschillende verhalen vanuit verschillende perspectieven: rijke, maar ook pijnlijke (historische) verhalen, nostalgische en ambachtelijke verhalen, verhalen over het gebruik, de restauratie, symboliek en perceptie van de koets.

In een zaal met grote projecties is het gebruik van de koets te zien. Bezoekers kunnen als het ware zelf door de geschiedenis lopen en bij de verschillende momenten (virtueel) aanwezig zijn. Geen object laat beter de relatie zien tussen het koningshuis en het volk. Oranjeliefde én (republikeinse) protesten. We zien de koets op feestelijke momenten, zoals het huwelijk van Wilhelmina en Prins Hendrik in 1901, bij de doopplechtigheid van de jonge prinses Beatrix en als onderdeel van de uitbundige vieringen van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

Maar we zien ook hoe de Gouden Koets een symbool van protest is. Om uiteenlopende redenen werd er de afgelopen eeuw rook-, verf- en waterbommen naar de koets gegooid. Ook het afgelopen decennium is er kritiek op de Gouden Koets, die weer extra relevant is in het kader van de huidige Black Lives Matter-protesten.

Extra bijzonder: door de grote ramen in de zalen heeft het publiek steeds letterlijk een andere blik op de Gouden Koets in de binnenplaats. Om uiteindelijk op de binnenplaats de koets van dichtbij te bekijken. Een unieke gelegenheid.

Organiser

You’re organising this event?

Contact us if you want to update information and more.

Contact us

1 Picture

Suggested events

Kom naar de Spoorweg Spelen en ontdek of jij het in je hebt om lid te zijn van de spoorwegfamilie! Test je kennis, puzzelvermogen, kracht, snelheid, behendigheid en creativiteit bij de verschillende spellen en neem het op tegen de tijd, het spel of je eigen familie. Waar ligt jouw talent? Welk beroep past het beste bij jou? Bij de Spoorweg Spelen kun je ontdekken waar jij goed in bent. Ben je net zo sterk als de stoker, zo snel als de kruier en zo slim als de rangeerder? Ga de strijd aan en ontdek waar jij in uitblinkt!
Dé manier om een kasteel te beleven zoals het hoort: een Garden Party. Tijdens de Garden Party krijg je een rondleiding, kan je ouderwetse tuinspelletjes spelen en strijk je met een picknickmand neer in de kasteeltuin, waar live muziek wordt gespeeld. Net als de kasteelbewoners van weleer hoef je je eigen picknickmand niet te vullen, dat doet de keukenbrigade van Slot Zuylen ‘downstairs’. Met de Garden Party boek je een compleet dagje uit. Of je nu op date gaat met z’n tweeën of met het hele gezin op pad wil. Bewonder eerst het kasteel op je eigen gemak en speel een spelletje croquet. Ga daarna mee met een rondleiding door de prachtige kasteeltuinen. Vervolgens haal je je goed gevulde picknickmand op en spreid je je kleedje op een mooi plekje in de kasteeltuin. Trio Clamore verwelkomt je hier in stijl, met vrolijke noten. In je picknickmand vind je huisgemaakte, vegetarische lekkernijen. De keukenbrigade heeft ze met veel liefde bereid, zoveel mogelijk met groenten en vruchten uit eigen tuin. En dat proef je: luxe belegde broodjes, fruitsalade, taartjes, hartige hapjes en biologische appel/perensap. Voor de liefhebber worden op de party zelf alcoholische dranken verkocht. Voor kinderen worden de hapjes aangepast en zit er een cadeautje in de mand. Als je exclusief wilt reserveren voor je eigen groep, neem dan contact op voor de mogelijkheden en verdere informatie via: horeca@slotzuylen.nl [horeca@slotzuylen.nl]. Data Tijden Inbegrepen Prijs
Het Maliebaanstation in Utrecht bestaat dit jaar precies 150 jaar. Dit jubileum wordt door het Spoorwegmuseum gevierd met een boeiende tentoonstelling. In diverse ruimtes van het station wordt teruggeblikt op de bouw, de verschillende functies die het station door de jaren heen had en de mensen die er werkten. Op 10 juni 1874 opende de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij een zijtak van de Oosterspoorlijn die liep van Hilversum naar Utrecht. Aan de Maliebaan verrees een monumentaal station als opstapplaats voor de Utrechtse reizigers. Aanvankelijk floreerde het station – je kon er opstappen op de trein naar Parijs- maar gaandeweg verloor het station zijn belangrijke functie en werd het stil. Dichter F. Bordewijk omschreef in 1935 de sfeer in het station treffend als “een lijk boven aarde, dat vaak nog beklemmend onzen droom zal beheerschen”. In 1939 viel het doek en sloot het station voor reizigersvervoer. Het grotendeels verlaten Maliebaanstation wordt nog als rangeer- en goederenstation gebruikt, ook vindt het Bureau van Gevonden Goederen een onderkomen in het station. In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers bezit van het Maliebaanstation met als zwarte bladzijde de deportatietransporten van Utrechtse Joden. Na de oorlog werd besloten dat het Maliebaanstation de “blijvende behuizing” zou worden van het Spoorwegmuseum. Op 28 november 1953 was het zover, voor een kwartje entree konden bezoekers een gedeelte van het nieuwe museum bezoeken. Pas in november 1954 was het gehele museum klaar en vond de officiële opening plaats. In 2005 werd het station weer in authentieke staat teruggebracht en sindsdien fungeert het als monumentaal entreegebouw van het vernieuwde Spoorwegmuseum.
ART MEETS FASHION Get ready for a dazzling fusion of creativity and style at the ART MEETS FASHION event! Experience the magic as art and fashion collide in a vibrant showcase that will leave you in awe. Immerse yourself in the world of talented artists, designers, and trendsetters who are pushing boundaries and redefining the art and fashion scene. From captivating paintings to stunning couture, this event is a feast for the senses. Witness breathtaking runway shows, where models strut their stuff in the latest designs, inspired by the rich cultural heritage of the participating Artisans. Discover unique pieces of art and fashion at our pop-up shops, where you can meet the creative minds behind the masterpieces. Whether you're an art enthusiast, a fashion lover, or simply curious, there's something for everyone at ART MEETS FASHION. Don't miss out on this extraordinary event that celebrates the intersection of art and fashion. Mark your calendars and prepare to be amazed!
Join us at 1646 for an exhibition that examines the hidden powers that rule many parts of our lives. Financial power is a concept that becomes more intangible with each attempt to understand it, often hiding itself in tall buildings. Through extensive research on the development of global capitalism, stock markets and big corporations, artist/filmmaker Bob Demper tries to understand the impact it has on our existence. Demper looks at how the risk taken by the corporate world is almost always a public risk, and how this relentless pursuit of growth has resulted in polarisation, confusion and a lack of understanding of what’s governing our everyday life. At 1646, the audience can walk through carefully crafted film sets. Spaces that make us feel the tension between these opaque financial worlds and our private space, where we find ourselves on the edge of dreams and reality.
Met smartphones en social media belooft technologie ons dichter bij elkaar te brengen. Van nauwe familie tot verre kennissen en onbekenden, iedereen is binnen handbereik, en toch is de eenzaamheid de afgelopen jaren sterk toegenomen. De voortdurende en snelle ontwikkeling van technologie zorgt voor drastische veranderingen in de manier waarop connecties worden gevormd: met elkaar, met onszelf en met de natuur. Is er nog sprake van verbinding in het digitale tijdperk? Biedt technologie wel de connectie die nodig is? Of nemen onze apparaten en digitale connecties langzaam de plaats in van menselijk contact?  Met de nieuwe expositie In Touch verkent IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] vormen van verbinding in tijden van de digitale mensheid. Laat je onderdompelen in interactieve kunstwerken, audiovisuele ervaringen, virtual reality en AI, en ontdek dat de lijn tussen connectie en disconnectie dunner is dan je zou denken. Aan de hand van immersieve en speelse werken ondervind je als bezoeker aan den lijve wat het betekent om een emotionele relatie aan te gaan met technologie en via technologie met de ander, en wat het betekent om verbonden te zijn.  In Touch opent op 22 maart (vrij toegankelijk), en is van 23 maart t/m 4 mei 2024 te bezoeken op woensdag t/m zondag, van 12.00 – 18.00 uur.
Grafisch ontwerper en illustrator Max Kisman heeft zich de afgelopen jaren meer toegelegd op autonome kunstprojecten, waarin hij nadrukkelijker het experiment zoekt. Zijn herkenbare handschrift is de drager geworden van een persoonlijke zoektocht naar identiteit, waarin zijn Indonesische afkomst en zijn mannelijkheid belangrijke motieven zijn. Het werk manifesteert zich op papier, in animaties en projecties en in experimenten met schaduwpoppen die refereren aan Javaanse wayangpoppen en met zelf gecomponeerde muziek en eigen teksten. Op dit moment is zijn vredesduif die hij tekende voor de oproep tot een universele vrede van Peace Now! alom vertegenwoordigd in het straatbeeld van Nederland.
Tussen religie en wetenschap heeft het altijd geknetterd. De twee hebben innig samengewerkt maar kunnen ook keihard botsen. En tot op de dag van vandaag hebben ze onverwacht veel met elkaar gemeen. Hoe zit dat? Ga vanaf februari 2024 mee op een fascinerende reis door de geschiedenis. Dwaal langs eeuwenoude wetenschappelijke instrumenten, zeldzame manuscripten en intrigerende kunst. Ontdek hoe de ontwikkeling van de natuurwetenschappen in West-Europa niet kan worden begrepen zonder kennis over de invloed van religie. Je wordt uitgenodigd om steeds met een andere blik naar de geschiedenis en naar jezelf te kijken. De schepping van de wetenschap wordt gemaakt in nauwe samenwerking met Teylers Museum en Rijksmuseum Boerhaave.
Een evenement dat jaarlijks veel bezoekers trekt. Op het Museumplein treden op het podium een aantal spraakmakende Rock- en Roll bands op. Voor het podium vinden demo’s plaats van r & r dansers. Daarnaast worden eigenaren van oldtimers uitgenodigd zich te verzamelen op het plein als startpunt van een toertocht. Ook is er ruimte voor een minimarkt van kappers (barbers), vintagekleding, vintagemuziek, schepijs etc. Alles in de stijl van de 50 60 jaren.
Op zaterdag 10 februari opent De Vrijstaat, kunstwerkplaats voor jong Utrecht, de deuren van de nieuwe doe-expositie en creatieve werkplaats FEEST (6+) [https://www.devrijstaat.nl/activiteiten/exposities/feest/]. Hier onderzoeken kinderen vanaf 6 jaar oud samen met kunstenaars Salihanur Akpinar, Mai Linh Ly, Anna Reerds en Sterre van der Tak de kunst van het feestvieren. De bezoekers kijken niet alleen naar kunst, maar gaan ook zelf aan de slag in de bijbehorende workshops. FEEST is vanaf 11 februari t/m 24 november iedere zondagmiddag en in de schoolvakanties geopend. Doordeweeks wordt de doe-expo bezocht door klassen uit het primair onderwijs.  FEEST Zolang als de mensheid bestaat vieren we al feest. Het verbindt ons met elkaar, creëert samenhorigheid en plezier. In doe-expo en creatieve werkplaats FEEST (6+) onderzoekt De Vrijstaat met vier kunstenaars de kunst van het feestvieren. Want een kunst, dat is het! Eigenlijk partyen we het hele jaar door: het lijkt soms wel alsof er steeds meer feesten bij komen. We vieren overgangsmomenten in ons leven en de natuur – je bent jarig, iemand gaat trouwen, het is de kortste of langste dag van het jaar – maar ook belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis. En dan zijn er ook nog een hele hoop feesten verbonden aan religie, zoals het Suikerfeest, Kerstmis of Diwali.  Feesten zijn een manier om iets wat wij belangrijk vinden samen met anderen te delen. Tradities die houvast geven in onzekere tijden van verandering, crisis of oorlog. Maar weet jij eigenlijk wat er met al die feesten gevierd wordt? Welke feesten zijn belangrijk bij jou thuis, wat is je favoriet? En zijn er momenten die van jou een eigen plek op de feestkalender moeten krijgen? In FEEST onderzoeken we hoe mensen feesten. Vier kunstenaars nemen je, elk in hun eigen stijl, mee in een kleurrijke polonaise. We zwieren van keurige Hollandse kaasblokjes naar imposante Chinese draken, en nadat we ons eigen feestservies hebben gemaakt vieren we zelfs een verjaardag op de maan.  De kunstenaars In FEEST tonen vier kunstenaars hun werk: Salihanur Akpinar, Mai Linh Ly, Anna Reerds en Sterre van der Tak. Bezoek aan FEEST FEEST is vanaf zondag 11 februari iedere zondagmiddag en in de schoolvakanties geopend voor bezoekers. Een kaartje voor FEEST is €8,50 per persoon; met U-pas is dit €5,50. Kinderen t/m 3 jaar krijgen gratis entree.