Amsterdam Tulip Museum

Venue

Upcoming events

There’s no upcoming events

Past events

Welkom in de Noordside
09maart 2022
-
18september 2022
Welkom in de Noordside gaat over Amsterdam-Noord. Een stadsdeel dat al jaren verandert en groeit. Al die investeringen en nieuwe voorzieningen lijken vooral bedoeld voor de nieuwe rijke bewoners. De van oorsprong economisch arme, hechte gemeenschap komt in opstand. Ze zien dat de ziel van de wijk onder druk staat.
In de tijdelijke tentoonstelling Koloniale Verhalen: Work in Progress kijkt het Amsterdam Museum kritisch naar de sporen van hetkoloniale verleden in het museum. Bijna 100 jaar geleden, in 1926, kreeg Amsterdam er twee musea bij: een groot Koloniaal Instituut (het huidige Tropenmuseum) gevestigd in een van de meest monumentale gebouwen van de stad, en het Amsterdams Historisch Museum (het huidige Amsterdam Museum), gehuisvest in de oude Waag op de Nieuwmarkt. Het Koloniaal Instituut ging over Nederlandse overzeese gebieden en het Amsterdams Historisch Museum kreeg veel oud stadsbezit in de collectie. Hoewel het stadsmuseum vanuit deze ontstaansgeschiedenis dus niet is opgericht om een representatief beeld van de stad te geven, en ook geen typisch koloniale collectie heeft, wil en moet het Amsterdam Museum vandaag de dag wel de urgente vraag stellen hoe het museum op een relevante manier kan omgaan met het koloniale verleden van Amsterdam.
Collecting the City
05maart 2022
-
18september 2022
In het project Collecting the City ‘verzamelt’ het Amsterdam Museum samen met gemeenschappen, particulieren en instellingen in Amsterdam de verhalen en objecten van de stad van nu. De verzamelde verhalen en objecten van partners worden in de vier zalen van Collecting the City afwisselend getoond. Bekijk nu:– ‘Jacob Geel vertelt: terug naar een verbonden buurt’ over bewoners van de reeds afgebroken panden in de Jacob Geel-buurt, zij vertellen hun verhaal over gedwongen afscheid nemen van hun buurt– ‘Specerijen!’ over de Aziatische invloed op de Nederlandse eetcultuur, aan de hand van vijf specerijen.– In de laatste drie ruimtes van Collecting the City vindt een bijzondere samenwerking plaats met ‘Museum om de Hoek’ waar de eerste presentatie wordt gemaakt door het Cacaomuseum, Museum Perron Oost, Buurtmuseum Indische Buurten het Multatuli Museum.
In Het Kleine Weeshuis ontdek je samen hoe het leven in een weeshuis van de 17e eeuw eruit zag. Leuk voor het hele gezin! In het gebouw van het Amsterdam Museum was vier eeuwen lang het Burgerweeshuis gevestigd. Met Het Kleine Weeshuis wordt de bijzondere geschiedenis van het gebouw tot leven gebrachtHet Kleine Weeshuis beleef je met al je zintuigen. Ervaar het leven in een 17e-eeuws weeshuis in het hart van een welvarende handelsstad en ontdek de besloten wereld achter de weeshuispoorten. Een wereld met eetzalen, slaapzalen, leslokalen, keukens, een kakdoos en zelfs een eigen koeienstal. De allerkleinste bezoekers kunnen onderweg verstopte dieren in het weeshuis ontdekken en kinderen vanaf 7 jaar gaan op stap met de weesjongen Jurriaan (Nederlands en Engels, Franse teksten beschikbaar in printversie).
Amsterdam DNA geeft in een uur tijd een boeiend overzicht van de geschiedenis van Amsterdam. Aan de hand van de vier kernwaarden ondernemerschap, vrijdenken, burgerschap en creativiteit ontdek je het verhaal van de stad, verdeeld over zeven periodes.
In de huidige vaste tentoonstelling Amsterdam DNA worden bezoeker meegenomen door de geschiedenis van de stad, vanaf het allereerste begin tot nu. In de nieuwe permanente tentoonstelling Wereld – Stad, die aansluit op Amsterdam DNA, komt de bezoeker nog meer te weten over Amsterdam, en dan vooral over de relatie van de stad met de rest van de wereld. De afgelopen eeuwen hebben de meest uiteenlopende mensen en culturen hun sporen nagelaten in Amsterdam. Op hun beurt lieten Amsterdammers ook hún sporen achter elders in de wereld. De tentoonstelling Wereld-Stad laat zien hoe deze interactie tussen Amsterdam en de rest van de wereld de stad heeft gemaakt tot het Amsterdam van nu.
Luther & Oranje
07oktober 2021
-
09januari 2022
De geschiedenis van Het Huis van Oranje-Nassau is sterk verbonden met de vroegere Nederlands Hervormde Kerk, waarin het gedachtegoed van Johannes Calvijn de hoofdrol speelt. Toch moet de invloed van Maarten Luther niet onderschat worden. Al vanaf Willem van Oranje, zoon van lutherse ouders, zijn er lutheranen aan het hof te vinden. In het najaar van 2021 vertelt het Luther Museum hun verhaal met portretten, persoonlijke documenten en objecten uit koninklijk en luthers bezit. Hoogtepunt zijn twee brieven van Maarten Luther zelf uit het Koninklijk Huisarchief. Voor eens zullen niet de Koningen en Koninginnen, maar vooral hun aangetrouwde partners in de schijnwerpers staan. Een belangrijk voorbeeld is Koningin-regentes Emma, die bewust lutheranen opnam in haar huishouding. Met Luther & Oranje hoopt het Luther Museum bezoekers een nieuw perspectief te bieden op de relatie tussen het Huis van Oranje-Nassau en religie in Nederland.
Op zondag 5 september opent de nieuwe tentoonstelling Vrijdenkers: van Spinoza tot nu. Deze tentoonstelling legt verbanden tussen hedendaagse gebeurtenissen en historische ontwikkelingen en spoort aan tot reflectie en discussie. Van vernieuwers tot oproerkraaiers Wat is een vrijdenker? Daarop zijn vele antwoorden mogelijk. De samenstellers van de tentoonstelling Vrijdenkers: van Spinoza tot nu zien vrijdenkers als vernieuwers, idealisten, dwarsliggers, vrije geesten én activisten. Een vrijdenker kijkt verder dan de heersende moraal en conventies en creëert ruimte voor nieuwe gedachten. Maar wie voor de één een vrijdenker is, wordt door de ander als oproerkraaier gezien. De tentoonstelling geeft een overzicht van vier eeuwen vrije geesten, van Baruch Spinoza (1632 – 1677) tot nu. En hoe tolerant zijn we eigenlijk voor afwijkende denkers en doeners? In hoeverre geven we ruimte aan de mening van een ander? Mag je mensen ‘cancelen’ om hun mening en verdient iedereen een podium? Het zijn heel actuele vragen. De tentoonstelling daagt de bezoeker uit hierover zelf positie te bepalen. Amsterdam, stad van vrijdenkers De tentoonstelling Vrijdenkers: van Spinoza tot nu begint in Amsterdam, de stad die al sinds de zeventiende eeuw wordt geassocieerd met vrijdenken. Te zien zijn onder andere de banvloek die door de Joodse gemeenschap in 1656 tegen Spinoza werd uitgesproken wegens ‘gruwelijke ketterijen’, de typemachine van Theo van Gogh, de T-shirts van de eerste Black Lives Matter demonstratie en de handtas van kunstenaar Tinkebell, die zij maakte van haar kat. Het Amsterdam Museum laat zien en horen wat de kritische geesten dachten, wat hen dreef, en hoe de samenleving erop reageerde. Velen kregen te maken met afkeuring, intimidatie, repressie en geweld. Iedereen die vraagtekens plaatst, kan onder vuur komen te liggen. Beeld: (boven vlnr): 1- Jeroen Jongeleen 2- Anoniem, Portret van Benedictus (Baruch) Spinoza 3- Isaac Israels, Portret van Aletta Jacobs 4- Luciano de Boterman, fotografie Black Lives Matter demonstratie
De Gouden Koets
18juni 2021
-
27februari 2022
De Gouden Koets is vanaf het moment dat hij werd gemaakt onderwerp van discussie geweest. Het was een geschenk van de Amsterdamse bevolking aan koningin Wilhelmina voor haar inhuldiging in 1898. De grootste vraag destijds was waarom de bevolking een dure koets (70.000 gulden, omgerekend naar nu 1,2 miljoen euro) moest schenken aan een koningshuis dat zelf meer dan genoeg geld had. Vandaag ligt de focus van het debat bij een ander punt. Het zijpaneel van de koets met de naam ‘Hulde der Koloniën’, gemaakt door de schilder Nicolaas van der Waay, beeldt een verheerlijking van het koloniale verleden van Nederland uit door het idee in stand te houden dat het ‘moderne westen beschaving bracht aan de kolonies’. Hoe gaan we daar vanaf nu mee om? Dit is de vraag die het Amsterdam Museum wil beantwoorden met de tentoonstelling ‘De Gouden Koets’, die na vijf jaar restaureren nu als topstuk in het midden van het museum is te zien. De zes zalen daaromheen nemen je mee in de geschiedenis van de koets, de totstandkoming van het bekritiseerde paneel en de actuele discussie rond het voertuig. Verder reflecteert werk van zestien hedendaagse kunstenaars op onder meer de geschiedenis, de ambachtelijkheid en de gevoeligheden rond de koets. Door verschillende kanten te belichten hoopt het museum begrip te creëren voor alle perspectieven en meningen, zodat uiteindelijk een gezamenlijke beslissing voor de toekomst van de koets kan worden gerealiseerd. Een traditie om te koesteren, of toch museumobject? De Gouden Koets is volgend jaar te zien in het Amsterdam Museum! Dit is de eerste keer dat de koets te zien is na de grote restauratie die in 2016 begon. De Gouden Koets werd in 1898 door de Amsterdammers cadeau gedaan aan de jonge Koningin Wilhelmina, de eerste vrouw op de troon. Straks is de koets weer te zien in de stad waar hij gemaakt is: in Amsterdam. Van juni t/m oktober 2021. Het museum laat de rijke geschiedenis van de Gouden Koets zien. Maar er zijn ook altijd veel verschillende meningen over geweest. Ook nu. Sommigen vinden de koets vooral prachtig, anderen hebben er kritiek op. Al die verschillende meningen en gevoelens hebben een plek in de tentoonstelling. De Gouden Koets is het middelpunt van een grote, diverse tentoonstelling. Om alle verschillende standpunten en verhalen goed te vertellen, werkt het museum samen met een onderzoeksteam ondersteund door een klankbordgroep. Dit is een diverse groep, met verschillende achtergronden. Van kenners van de geschiedenis en het koningshuis tot experts op het gebied van kolonisatie en racisme. Het Amsterdam Museum laat alle kanten van de koets zien. Letterlijk en figuurlijk. Het wordt een tentoonstelling voor iedereen. Daarnaast organiseert het museum een uitgebreid publieksprogramma, onderwijsprogramma en onderzoeksproject, dat dit najaar van start gaat. De tentoonstelling Het Amsterdam Museum toont de Gouden Koets op de grote binnenplaats, met een span van zes paarden. Hiervoor wordt de koets over het gebouw heen getakeld. In zes monumentale zalen van het Amsterdam Museum vertellen we verschillende verhalen vanuit verschillende perspectieven: rijke, maar ook pijnlijke (historische) verhalen, nostalgische en ambachtelijke verhalen, verhalen over het gebruik, de restauratie, symboliek en perceptie van de koets. In een zaal met grote projecties is het gebruik van de koets te zien. Bezoekers kunnen als het ware zelf door de geschiedenis lopen en bij de verschillende momenten (virtueel) aanwezig zijn. Geen object laat beter de relatie zien tussen het koningshuis en het volk. Oranjeliefde én (republikeinse) protesten. We zien de koets op feestelijke momenten, zoals het huwelijk van Wilhelmina en Prins Hendrik in 1901, bij de doopplechtigheid van de jonge prinses Beatrix en als onderdeel van de uitbundige vieringen van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Maar we zien ook hoe de Gouden Koets een symbool van protest is. Om uiteenlopende redenen werd er de afgelopen eeuw rook-, verf- en waterbommen naar de koets gegooid. Ook het afgelopen decennium is er kritiek op de Gouden Koets, die weer extra relevant is in het kader van de huidige Black Lives Matter-protesten. Extra bijzonder: door de grote ramen in de zalen heeft het publiek steeds letterlijk een andere blik op de Gouden Koets in de binnenplaats. Om uiteindelijk op de binnenplaats de koets van dichtbij te bekijken. Een unieke gelegenheid.