Rengers en Piccardt en het rampjaar 1672

Description

De Fraeylemaborg toont vanaf 29 april een tentoonstelling in het kader van 350 jaar Gronings Ontzet en de landelijke herdenking van het rampjaar 1672.


In de tentoonstelling bij de Fraeylemaborg staan borgheren Osebrandt Johan Rengers en Henric Piccardt centraal.


Hun levensverhalen komen op pijnlijke wijze samen in het rampjaar 1672, toen de stad Groningen werd belegerd door de Bisschop van Munster. Na het Ontzet van Groningen werden Rengers en Piccardt beschuldigd van verraad en gevangen gezet. Na een langdurig proces werd Piccardt vrijgelaten, maar Rengers werd veroordeeld tot “eeuwige gevangenschap”.


Pas na bemiddeling van prins Willem III van Oranje-Nassau kwam Rengers in 1678 vrij. Henric Piccardt trouwde in 1680 met Anna Elisabeth Rengers, de dochter van Osebrandt. Ze gingen wonen op Klein Martijn in Harkstede en gebruikten de Fraeylemaborg als representatieve buitenplaats.


Date info

  • Elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag t/m 2 oktober 2022 10.00 - 17.00 uur
  • Elke zaterdag en zondag t/m 2 oktober 2022 13.00 - 17.00 uur

Organiser

You’re organising this event?

Contact us if you want to update information and more.

Contact us

1 Picture

Suggested events

Muziek op de borg: Guitar Bizarre. Zondagochtend concert in de sfeervolle Grote Zaal. Dit keer Hendrik Jan de Jong en Remco de Haan van Guitar Bizarre. De gitaristen spelen op (zowel klassieke als western) akoestische gitaren en maken deels gebruik van zelf gecomponeerde backingtracks. Deze combinatie geeft de muziek een geheel eigen en origineel karakter en levert een nieuwe benadering van zowel klassieke muziek als verschillende andere stijlen op. Het repertoire bestaat uit eigen arrangementen van klassieke muziek, arrangementen van nummers uit de pop- en jazz wereld en eigen composities. Combineer het met een wandeling, een bezoek aan de expositie of een lekkere lunch bij De Boerderij.
Op de Universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Met een labjas aan ga je leren hoe je je eigen slijm moet maken. Een beetje vies misschien, maar wel hartstikke leuk! Zien wij je in ons lab? Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Op de Universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Met een labjas aan ga je leren hoe je je eigen slijm moet maken. Een beetje vies misschien, maar wel hartstikke leuk! Zien wij je in ons lab? Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Na afloop van de slijmworkshop of van tevoren kun je nog een speurtocht doen bij onze Masterminds tentoonstelling. In deze tentoonstelling hebben we ook allemaal leuke opstellingen voor kinderen. Denk aan een zenuwspiraal of vergrootglazen om objecten te bekijken. Veel plezier!… Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Op de Universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Met een labjas aan ga je leren hoe je je eigen slijm moet maken. Een beetje vies misschien, maar wel hartstikke leuk! Zien wij je in ons lab? Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Na afloop van de slijmworkshop of van tevoren kun je nog een speurtocht doen bij onze Masterminds tentoonstelling. In deze tentoonstelling hebben we ook allemaal leuke opstellingen voor kinderen. Denk aan een zenuwspiraal of vergrootglazen om objecten te bekijken. Veel plezier! Tijdstip: 11:00-12:00, 13:00-14:00, 15:00-16:00 Reservering is noodzakelijk via https://museumtickets.rug.nl/nl/activiteiten/tickets. Tip: bezoek ook de tijdelijke tentoonstelling Kaleidoscope. Bekijk een BMW-auto, een neushoorn en vele kristallen, stenen en vogels in de tijdelijke tentoonstelling Kaleidoscope, allemaal gave objecten uit de verzameling van het museum. Een deel is afkomstig van het voormalig Natuurmuseum uit Groningen. En het leuke aan de tentoonstelling is, jij kunt zelf stemmen op je favoriete objecten. Samen bepalen we wat de échte schatten van het museum zijn!
Op de universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Tijdens deze leuke experimentenmiddag gaan we verschillende proefjes doen. Zo maken we onder andere een lavalamp en badzout. De lavalamp krijg je ook mee naar huis, zodat jij het proefje ook nog aan iemand anders kan laten zien. Met het badzout kan je thuis een heerlijk bad nemen. Na afloop van de workshop of van tevoren kun je nog een speurtocht doen bij onze Masterminds-tentoonstelling over wetenschap. Of bewonder in de nieuwe tentoonstelling Kaleidoscope mooie objecten uit de verzameling van het museum: bekijk een BMW-auto, een neushoornskelet, kristallen, stenen en vogels. En het leuke aan de tentoonstelling is, dat jij zelf kunt stemmen op je favoriete objecten. Samen bepalen we wat de échte schatten van het museum zijn! Kosten, aanmelden en de exacte tijden vind je op de website van het museum.
Overweldigende klassieker over de opkomst van drugsbendes in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Winnaar van maar liefst 4 Oscars. Overweldigende klassieker over de opkomst van drugsbendes in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Winnaar van maar liefst 4 Oscars. Cidade de Deus, over de opkomst van drugsbendes in de favela, is een film over armoede en geweld, waarin kleine jongetjes met wapens zwaaien, drugs gebruiken en bij bosjes sterven. Toch is het geen zwaarmoedige tranentrekker; regisseur Fernando Meirelles verpakt het drama als een flitsende, weelderig gefotografeerde, snel gemonteerde zwarte komedie. Cidade de Deus (City of God) is losjes gebaseerd op het boek van Paulo Lins, een man die zelf in de gelijknamige sloppenwijk van Rio de Janeiro woonde. Rocket (Alexandre Rodrigues), een van de hoofdpersonen, is zijn alter ego. De film won in 2004 maar liefst 4 Oscars: Best Director, Best Editing, Best Adapted Screenplay en Best Cinematography. Bron: VPRO Cinema
De Biotoop in haren heeft een open dag. Op zondag 26 mei 2024 opent de Biotoop van 11:00 tot 17:00 haar deuren! Snuister in de vele ateliers van beeldhouwers, schilders en grafici van naam. Bezoek de studio’s van fotografen, architecten en designers. Krijg advies over een nieuw ontwerp voor een meubel, kleding of website. Kom springen op de trampolines en spot een eekhoorn op het terrein. Bezoek de Biotoopwinkel met producten die in de Biotoop gemaakt worden. Beleef een korte voorstelling of een introductieles. Bezoek de Open kas en Zelfoogst-tuin. En neem af en toe een pauze met thee of koffie, verse limonade of een speciaalbiertje. Op een terras of in het gras. Kom jij ook? Tip: Kom met de trein, bus, fiets, lopend of pak de museale pendelbus vanaf P+R Haren
open atelier Jasper Oostland (schilder van kikkers enzo) zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 mei van 13.00 tot 17.00 uur Omdat we zijn verhuisd naar Garmerwolde is het tevens een open huis.  - Expositie van nieuwe schilderijen - Korting op diverse giclée prints - Korting op sets met kaarten - Gratis kaartjes uit mijn archief- Etc etc! Koffie, thee en ranja staan klaar :) Jasper Oostland Dorpsweg 379798 PC Garmerwolde 0633341811 www.jasperoostland.com [http://www.jasperoostland.com/]
In deze vierdelige workshop (ook afzonderlijk te volgen) ga je samen aan de slag met het maken van je eigen drukwerk. Laat je raken en inspireren door de verzetsverhalen van vier bijzondere Groningers. Op vrijdag 10 mei a.s. gaat in de Vennekerk in Winschoten de vierdelige workshop Joods verhaal in verzet en portret van start. De workshopserie is onderdeel van het project The Blue Barge. Het initiatief biedt Winschoters van nu de unieke kans om in de voetsporen van het Winschoter kunstenaarsverzet van toen te treden. In deze vierdelige workshop (ook afzonderlijk te volgen) ga je samen aan de slag met het maken van je eigen drukwerk. Laat je raken en inspireren door de verzetsverhalen van vier bijzondere Groningers. Na een korte lezing ga je, samen met de mensen van GRID Grafisch Museum Groningen, aan de slag met je eigen drukwerk, in de stijl H.N. Werkman. In de Druktemaker, hun mobiele museumdrukkerij, is alles aanwezig om je drukwerk op een indrukwekkende en kleurrijke manier vorm te geven. Voor wie? De wo… Op vrijdag 10 mei a.s. gaat in de Vennekerk in Winschoten de vierdelige workshop Joods verhaal in verzet en portret van start. De workshopserie is onderdeel van het project The Blue Barge. Het initiatief biedt Winschoters van nu de unieke kans om in de voetsporen van het Winschoter kunstenaarsverzet van toen te treden. In deze vierdelige workshop (ook afzonderlijk te volgen) ga je samen aan de slag met het maken van je eigen drukwerk. Laat je raken en inspireren door de verzetsverhalen van vier bijzondere Groningers. Na een korte lezing ga je, samen met de mensen van GRID Grafisch Museum Groningen, aan de slag met je eigen drukwerk, in de stijl H.N. Werkman. In de Druktemaker, hun mobiele museumdrukkerij, is alles aanwezig om je drukwerk op een indrukwekkende en kleurrijke manier vorm te geven. Voor wie? De workshopserie is gratis en staat open voor iedereen die zich maatschappelijke betrokken voelt en houdt van creativiteit. De bijeenkomsten vinden plaats op 10, 17, 24 en 31 mei (van 14.00-16.00 uur) in de Vennekerk aan Venne 152 in Winschoten. Er is plaats voor maximaal vijftien deelnemers. Belangstellenden kunnen zich inschrijven via de mail.
Welke boeken worden verkozen tot Beste Groninger Boek van 2024? Welke boeken worden verkozen tot Beste Groninger Boek van 2024? NOORDWOORD zet Groningse schrijvers graag in de schijnwerpers en wil laten zien hoeveel moois en waardevols de Groninger literatuur en cultuur te bieden hebben. Daarom reiken zij sinds 2010 ieder jaar de prijs voor het Beste Groninger Boek uit. De prijzen worden ook dit jaar uitgereikt tijdens het Beste Groninger Boekenfeest op zaterdag 25 mei in Forum Groningen. Dit feest is niet alleen voor de genomineerden en hun genodigden, maar voor iedereen die van goede boeken houdt. Het wordt een feestelijke, gezellige avond met drankjes en… Welke boeken worden verkozen tot Beste Groninger Boek van 2024? NOORDWOORD zet Groningse schrijvers graag in de schijnwerpers en wil laten zien hoeveel moois en waardevols de Groninger literatuur en cultuur te bieden hebben. Daarom reiken zij sinds 2010 ieder jaar de prijs voor het Beste Groninger Boek uit. De prijzen worden ook dit jaar uitgereikt tijdens het Beste Groninger Boekenfeest op zaterdag 25 mei in Forum Groningen. Dit feest is niet alleen voor de genomineerden en hun genodigden, maar voor iedereen die van goede boeken houdt. Het wordt een feestelijke, gezellige avond met drankjes en lekkere hapjes, gesprekken met de genomineerde schrijvers en vooral veel ruimte om bij te praten en te netwerken. Tussen het borrelen door krijgen de tien genomineerde schrijvers nieuwsgierige vragen voorgeschoteld. De schrijvers lezen elk ook een fragment uit eigen werk voor. Verder is er een optreden van woordkunstenaar, zangeres en cabaretière Janneke Jager. Jury De shortlist van 10 genomineerden voor het Beste Groninger Boek van 2024 is bekend. Uit totaal 49 inzendingen maakte de jury een selectie, vijf voor fictie en vijf voor non-fictie. De jury bestaat uit Annemarie van Buuren (fotograaf), Nick Everts (theoloog), Maaike Molhuysen (zelfstandig literair redacteur en schrijfcoach), Anneke Tiddens (adviseur taal als basis bij Biblionet Groningen) en Ben Westerink (winnaar non-fictie Beste Groninger Boek 2023). Tijdens het Boekenfeest worden de twee winnende boeken bekendgemaakt. Bezoek voor meer informatie de website van NOORDWOORD [https://noordwoord.nl/].
Van Fijnaart, naar Fine Art: het verhaal Ahmet Polat, een prijswinnende fotograaf en filmmaker. Geïnspireerd door zijn moeders woorden: “Laat je door niemand tegenhouden, zelfs niet door mij”, verliet hij op 17-jarige leeftijd zijn Brabantse geboortedorp Fijnaart. Van aardbevingen tot topmodellen voor Vogue, alles ving hij met zijn camera, gedreven door een passie voor het vastleggen van de ziel van de mens. Als hem wordt gevraagd waar hij geboren is zegt hij altijd: “I was born in Fine Art”. Meer dan duizend woorden is van de makers van De Bastaard. In deze theatrale live foto-expositie ga je aan d… Van Fijnaart, naar Fine Art: het verhaal Ahmet Polat, een prijswinnende fotograaf en filmmaker. Geïnspireerd door zijn moeders woorden: “Laat je door niemand tegenhouden, zelfs niet door mij”, verliet hij op 17-jarige leeftijd zijn Brabantse geboortedorp Fijnaart. Van aardbevingen tot topmodellen voor Vogue, alles ving hij met zijn camera, gedreven door een passie voor het vastleggen van de ziel van de mens. Als hem wordt gevraagd waar hij geboren is zegt hij altijd: “I was born in Fine Art”. Meer dan duizend woorden is van de makers van De Bastaard. In deze theatrale live foto-expositie ga je aan de hand van Ahmets foto’s en video’s op reis door zijn leven. Een reis die begint op een cruciaal moment in Ahmets vroege carrière: zijn eerste grote fotografieproject, het vastleggen van de aardbeving in 1999 in Turkije. En bijzonder – en verdrietig – genoeg eindigen we ook weer in Turkije; met een reis naar Ahmets familie in Gaziantep, getroffen door de verwoestende aardbeving in februari 2023. Het wordt een reisverslag, een persoonlijke zoektocht en een bloemlezing. Van zijn worsteling met fotografieredacties over de manipulatie van het beeld tot de representatie van het anders zijn. Een multidisciplinaire voorstelling over professionele en persoonlijke groei, tegen de achtergrond van historische gebeurtenissen. In de pers"Meer dan duizend woorden is een boeiend theatraal (zelf)onderzoek over de kracht én het gevaar van het beeld, of dat nu gevangen zit in pixels of in woorden." - Theaterkrant "De charmante El Kaoui kruipt af en toe in Ahmets huid en vertelt meeslepend en expressief over bepalende gebeurtenissen in Polats leven." - de Volkskrant Over de makersAhmet Polat (Fijnaart, 1978) is een prijswinnend fotograaf en filmmaker. Zijn werk wordt internationaal tentoongesteld. Onder meer in het Stedelijk Museum Amsterdam, Foam Fotografiemuseum, Rijksmuseum Amsterdam, Istanbul Modern en BOZAR Brussel. Daarnaast kun je hem kennen van zijn vaste fotorubriek bij Buitenhof, als Fotograaf des Vaderlands of als jurylid in het tv-programma Het perfecte plaatje. Rashif El Kaoui (Diest, 1988) is acteur, audio-maker en schrijver. Hij studeerde in 2014 af als Master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In 2016 werd zijn proza bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs. Als acteur wisselt Rashif af tussen ‘klassieke’ grote zaal producties en kleinere meer sociaal geëngageerde projecten.
Op zaterdag 25 mei 2024 kunnen kunstliefhebbers tussen 10:00 uur en 17:00 uur hun hart ophalen tijdens de kunstmarkt in Centrum Stadskanaal.Meer dan 60 professionele- en amateur kunstenaars tonen hun werk tijdens deze creatieve dag. Samen staan zij garant voor een zeer divers aanbod aan kunst. Zo zijn er kunstschilders, houtbewerkers, fotografen, pottenbakkers en zijn er kunstenaars die de prachtigste sieraden maken.