The Legacy of the SAR: A Public Conversation

Description

Between 1964 and 1990, the Stichting Architecten Research (Foundation for Architectural Research, or SAR) proposed a radical new way of thinking about mass housing, one that would fuse the efficiency of industrial construction with the flexibility of user customization. Initially led by John Habraken, the first dean of the TU/e’s Department of the Built Environment, the SAR suggested new functions for the construction industry, for households, and, crucially, for architects. Rooted in a deep commitment to research and observation, the SAR conceived the role of architecture as negotiating between communal responsibility and individual control.

For over 25 years, the SAR advocated for this vision through a variety of means: SAR members published articles, entered design competitions, taught at architecture schools, and delivered speeches and in-office presentations. In the Netherlands of the 1960s, these ideas resonated with a society facing a serious housing crisis that demanded large-scale, rational, and industrial solutions. In the 1970s and early ‘80s, SAR’s vision converged with a desire to democratize housing and offer opportunities for participation.

During the event, two guest speakers will share their insights into the SAR doctrine- Dorine van Hoogstraten was co-author of a book on the SAR and Frans van der Werf was the architect of several prjoects using the SAR method, including the SAR pilot project of Molenvliet in Pappendrecht.

Please join us for this evening of insighful discussion accompanied by light refreshments.

Tickets

Info:

Free

1 Picture

Suggested events

Leer alles over de Noordpool tijdens het interactieve Kindercollege inclusief leuke en leerzame workshop! Het is bijna zomer en toch neemt Sandra van Dam de kinderen mee naar een hele koude omgeving: de Noordpool! Weet jij precies waar de Noordpool ligt? En hoe kom je er eigenlijk? Sandra vertelt onder meer dat het vroeger een heel avontuur was om daar te komen. Met luchtballonnen en sledehonden probeerden avonturiers de Noordpool te bereiken. Ook laat ze zien welke dieren en mensen er nu leven en wat er klimatologisch aan de hand is met de Noordpool. Na de lezing gaan de kinderen de Noordpool zo echt mogelijk namaken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Praktische informatie * Voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12+ jaar * Entree € 5,- * Koop vooraf een kaartje om verzekerd te zijn van een plekje! Over de Kindercolleges De Kindercolleges worden gegeven door Sandra van Dam van Curiosity World en zijn geschikt voor nieuwsgierige kinderen vanaf 8 jaar. De thema's en data van de Kindercolleges die in 2024 in de Bibliotheek Veldhoven worden gehouden: * Woensdag 21 februari: De steentijd * Woensdag 17 april: Griezels en mysteries * Woensdag 19 juni: De Noordpool
Een concert met Serenades als deel van BCO’s symfonisch repertoire. Zij spelen Serenade for Strings van Edward Elgar, gecombineerd Serenade no.3 van Mozart voor orkest. Het zal een interactief concert zijn, waarbij het publiek de volgorde van de diverse onderdelen zal bepalen en daarmee een bijzondere ervaring creeert. Ondertussen zal een visuele kunstenaar de concertbeleving een speciaal accent geven. Het BCO is een kamerorkest met jonge en gedreven semi-professionele musici. Sinds de oprichting heeft het orkest bijzondere aandacht besteed aan diversiteit en inclusie in zowel de programmering als de samenstelling. BCO concerteerd op het Abdijpodium in 2023 met De Vier Jaargetijden van Vivaldi, voor een volle zaal!
Deze dynamische muziektheatervoorstelling vertelt het schrijnende verhaal van de 'Gorcumse Anne Frank' : Esther van Vriesland, een tiener in de Tweede Wereldoorlog, die dankzij haar dagboek nog altijd voortleeft. GA MET ONS MEE TERUG DE GESCHIEDENIS IN MET GETALENTEERDE CAST EN PRACHTIGE MUZIEK! Op 31 december 1941 begon de 15-jarige Esther haar dagboek in een schoolschrift. Ze schreef over het dagelijks leven van een kind in oorlogstijd, met alle hoop en wanhoop over school, vriendschappen, ouders en verliefdheden. Maar de dreiging van de oorlog en het toenemende isolement van de joden is pijnlijk voelbaar; Het leven van de familie van Vriesland zal nooit meer hetzelfde zijn... want ESTER WAS JOODS. SCRIPT EN REGIE: Mirjam Van den Bogaard, SCRIPT: Marie Louise O'Herne, LIEDTEKSTEN: Peter Blanker, MUZIEK: Izak Boom. De voorstelling is geschikt vanaf ca. 9 jaar.
Kom naar de Spoorweg Spelen en ontdek of jij het in je hebt om lid te zijn van de spoorwegfamilie! Test je kennis, puzzelvermogen, kracht, snelheid, behendigheid en creativiteit bij de verschillende spellen en neem het op tegen de tijd, het spel of je eigen familie. Waar ligt jouw talent? Welk beroep past het beste bij jou? Bij de Spoorweg Spelen kun je ontdekken waar jij goed in bent. Ben je net zo sterk als de stoker, zo snel als de kruier en zo slim als de rangeerder? Ga de strijd aan en ontdek waar jij in uitblinkt!
Het Maliebaanstation in Utrecht bestaat dit jaar precies 150 jaar. Dit jubileum wordt door het Spoorwegmuseum gevierd met een boeiende tentoonstelling. In diverse ruimtes van het station wordt teruggeblikt op de bouw, de verschillende functies die het station door de jaren heen had en de mensen die er werkten. Op 10 juni 1874 opende de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij een zijtak van de Oosterspoorlijn die liep van Hilversum naar Utrecht. Aan de Maliebaan verrees een monumentaal station als opstapplaats voor de Utrechtse reizigers. Aanvankelijk floreerde het station – je kon er opstappen op de trein naar Parijs- maar gaandeweg verloor het station zijn belangrijke functie en werd het stil. Dichter F. Bordewijk omschreef in 1935 de sfeer in het station treffend als “een lijk boven aarde, dat vaak nog beklemmend onzen droom zal beheerschen”. In 1939 viel het doek en sloot het station voor reizigersvervoer. Het grotendeels verlaten Maliebaanstation wordt nog als rangeer- en goederenstation gebruikt, ook vindt het Bureau van Gevonden Goederen een onderkomen in het station. In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers bezit van het Maliebaanstation met als zwarte bladzijde de deportatietransporten van Utrechtse Joden. Na de oorlog werd besloten dat het Maliebaanstation de “blijvende behuizing” zou worden van het Spoorwegmuseum. Op 28 november 1953 was het zover, voor een kwartje entree konden bezoekers een gedeelte van het nieuwe museum bezoeken. Pas in november 1954 was het gehele museum klaar en vond de officiële opening plaats. In 2005 werd het station weer in authentieke staat teruggebracht en sindsdien fungeert het als monumentaal entreegebouw van het vernieuwde Spoorwegmuseum.
Over de voorstelling Iemand: "Doe nu eens rustig, man! Laat het allemaal los." Bert: "Oké... maar hoe dan?" In zijn tweede muzikale solovoorstelling 'Stroom' gaat Bert Van Puymbroeck op zoek naar 'inner peace'. Hij neemt het publiek mee in zijn zoektocht en dompelt hen onder in zijn ontdekkingen over de mind-body connectie. Gefascineerd en gebiologeerd door de menselijke psychologie ontrafelt hij de schoonheid van jezelf ontdekken op een 'alternatieve' manier. Een verbindend gesprek tussen een zoekend publiek en een zoekende mens. Wat vooraf ging Voor deze nieuwe theatervoorstelling is Bert in gesprek gegaan met therapeuten en coaches uit de alternatieve gezondheidszorg en coachingswereld. Hij was benieuwd naar een andere blik op de wereld. Hij ontdekte tijdens zijn vooronderzoek een aantal op het eerste zicht rare en bizarre methodes en therapieën. Hij probeerde tijdens de gesprekken het hoe en waarom van sommige methodes te ontrafelen en vroeg de geïnterviewden: Wat is 'inner peace'? Hoe kan ik het zelf ervaren? Ben je benieuwd naar de interviews? Luister ze via https://www.bertmusic.eu/stroom [https://www.bertmusic.eu/stroom] Credits Tekst, spel en muziek: Bert Van Puymbroeck Coaching: Laura van Dolron en Elena Peeters Scenografie, kostuum en techniek: Steven Brys Beeld: Monday Agbonzee Jr. Met de steun van Fameus en stad Antwerpen www.bertmusic.eu [https://www.bertmusic.eu] Instagram: bert_music [https://www.instagram.com/bert_music/] Bio Bert Van Puymbroeck (1992), hij/hem, is al zijn hele leven gebiologeerd door de menselijke psychologie. Als theatermaker, singer-songwriter en therapeut onderzoekt hij telkens in zijn werk diepe menselijke behoeftes zoals verbinding, intimiteit, seksualiteit en veiligheid. In 2019 is Bert voor het eerst te zien met zijn eigen werk op het Antwerp Queer Arts Festival, gevolgd door zijn eerste single ‘Mijtijd’. In 2022 ging zijn eerste solovoorstelling ‘Op zoek naar een man’ [https://www.bertmusic.eu/op-zoek-naar-een-man] in première. Deze speelt nog steeds in Vlaanderen en Nederland. Bert werd in 2022 geselecteerd voor de voorrondes van Cameretten en stond in 2023 op het eerste Utrecht Queer Culture Festival.
Dé manier om een kasteel te beleven zoals het hoort: een Garden Party. Tijdens de Garden Party krijg je een rondleiding, kan je ouderwetse tuinspelletjes spelen en strijk je met een picknickmand neer in de kasteeltuin, waar live muziek wordt gespeeld. Net als de kasteelbewoners van weleer hoef je je eigen picknickmand niet te vullen, dat doet de keukenbrigade van Slot Zuylen ‘downstairs’. Met de Garden Party boek je een compleet dagje uit. Of je nu op date gaat met z’n tweeën of met het hele gezin op pad wil. Bewonder eerst het kasteel op je eigen gemak en speel een spelletje croquet. Ga daarna mee met een rondleiding door de prachtige kasteeltuinen. Vervolgens haal je je goed gevulde picknickmand op en spreid je je kleedje op een mooi plekje in de kasteeltuin. Trio Clamore verwelkomt je hier in stijl, met vrolijke noten. In je picknickmand vind je huisgemaakte, vegetarische lekkernijen. De keukenbrigade heeft ze met veel liefde bereid, zoveel mogelijk met groenten en vruchten uit eigen tuin. En dat proef je: luxe belegde broodjes, fruitsalade, taartjes, hartige hapjes en biologische appel/perensap. Voor de liefhebber worden op de party zelf alcoholische dranken verkocht. Voor kinderen worden de hapjes aangepast en zit er een cadeautje in de mand. Als je exclusief wilt reserveren voor je eigen groep, neem dan contact op voor de mogelijkheden en verdere informatie via: horeca@slotzuylen.nl [horeca@slotzuylen.nl]. Data Tijden Inbegrepen Prijs
Cette exposition réunit 60 artistes qui ont transformé 100 extincteurs en œuvres d'art originales et uniques. L'intégralité des recettes de la vente des œuvres sera reversée à la Fondation des Brûlés.Un événement unique et solidaire :Un concept original : 60 artistes de renom et de styles différents ont donné libre cours à leur créativité en décorant des extincteurs.Une exposition à la fois artistique et solidaire : les œuvres en édition limité seront vendues à 300 euros pièce, au profit de la Fondation des Brûlés.Un engagement fort pour une cause importante : soutenir l’aide et l'accompagnement aux victimes de brûlures.
« Omm » est un travail visuel collectif réalisé par Barbara Debeuckelaere avec les femmes et les filles de huit familles de Tel Rumeida, à Hébron, l'une des zones les plus complexes de la Cisjordanie habitée par un mélange explosif de Palestiniens, de colons radicaux israéliens et de soldats. À Omm, Barbara et les femmes de Tel Rumeida sont devenues les photographes. Elles sont passées à l’action et ont photographié leurs maisons et leur environnement immédiat avec de petits appareils analogiques qui produisent des images plus ambiguës et émotionnelles, plus féminines que les images que l'on voit habituellement de cette région. Elles nous montrent la vie et l'amour dans un endroit violent : c'est leur ultime acte de résistance. Accès gratuit à partir de 14h pendant les heures d'ouverture du Churchill.
********** English ********** This year, the Easter Bunny has hidden eggs in the museum in the colours of different countries. Can you find them and solve the accompanying riddles? Who knows, there might be a surprise in store for you! So...are you ready for the egg hunt?! Practical info: Free tour, included in a ticket to the Royal Military Museum Booklet with assignments available at the reception desk at the Royal Military Museum. Attention, bring your own writing utensils! Reservation not required The tour is available in NL, FR and EN. ********** Français ********** Cette année, le lapin de Pâques a caché dans le musée des œufs aux couleurs de différents pays... Serez-vous capable de les trouver et de résoudre les énigmes qui les accompagnent ? Qui sait, une belle surprise est peut-être à la clé ! Alors... Prêt pour la chasse aux œufs ?! Infos pratiques : Parcours gratuit, inclus dans le billet d'entrée au Musée de l'Armée Livret des missions disponible à l'accueil du musée de l'Armée. Attention, apportez vos ustensiles d'écriture ! Réservation non nécessaire Parcours disponible en NL, FR et EN. ********** Nederlands ********** De Paashaas heeft dit jaar eitjes in de kleuren van verschillende landen verstopt in het museum. Lukt het jou om ze te vinden en de bijhorende puzzels op te lossen? Wie weet krijg jij wel een mooie verrassing! Dus...klaar voor de eierenzoektocht?! Praktische info: Gratis parcours, inbegrepen in een ticket voor het Legermuseum Boekje met opdrachten te verkrijgen aan de onthaaldesk in het Legermuseum. Opgelet, breng je eigen schrijfgerief mee! Reservatie is niet nodig Het parcours is beschikbaar in NL, FR en EN.