Geo-Design – Budget Airlines – Baanbrekende Design

Description

Tijdens de Dutch Design Week 2021 vindt de vijfde editie van Geo-Design plaats in de oudbouw. Onder de titel Budget Airlines werken het Van Abbemuseum en de Design Academy Eindhoven (DAE) opnieuw samen. De focus ligt op goedkope vliegmaatschappijen en hun weerslag op mens, milieu, politiek en sociaal klimaat wereldwijd. In de afgelopen dertig jaar is de vliegindustrie door de tactieken van en mechanismen achter deze prijsvechters ingrijpend veranderd.

OPEN CALL

Ook deze keer ging er een open call uit naar oud-studenten van DAE om een aspect van deze problematiek uit te lichten en een onderzoeksvoorstel in te dienen. De geselecteerden krijgen drie maanden de tijd om hun onderzoek uit te voeren en dit op een geheel eigen manier vorm te geven.

GEO-DESIGN

Projecten in de Geo-Design reeks zijn steeds gebaseerd op actuele wereldproblematiek en bevinden zich op het snijvlak van wetenschappelijk onderzoek, journalistiek, beeldvorming en design.

Beeld: Van Abbemuseum

Organiser

You’re organising this event?

Contact us if you want to update information and more.

Contact us

1 Picture

Suggested events

Ze speelden al eerder bij ons en ze deden dat betoverend. Tranen in mijn ogen", vertrouwde een bezoekster me in de pauze toe. Vandaar dat ze nu weer komen optreden. Onder een raadselachtige titel, inderdaad. Het strijkkwartet in F na de pauze is natuurlijk volstrekt duidelijk. Maar... parallel 40? Pau Marques Oleo, de cellist van het kwartet, is geboren op Menorca. En dat ligt op de veertigste breedtegraad. Hij volgde die denkbeeldige cirkel om de wereld en verzamelde muziek uit alle windstreken die op deze "hoogte"gemaakt is. Van Scarlatti in Napels via Sakamoto uit Japan tot Carlos Paredes in Portugal. En nog vééél meer. Van "zwaar klassiek" tot volksmuziek. Een volstrekt uniek programma met een heleboel verrassingen.
Les Enfants du Paradis vormen vaste gasten bij Stichting EXPO. Vaak met Franse chansons, maar ook andere genres zijn op het lijf geschreven van deze rasartiesten. Brecht bijvoorbeeld. Brecht is niet alleen zang, het is theater. Een nieuwe vorm van opera waarin de kleine man aan het woord komt, vandaar ook de naam: Dreigroschenoper. Bij deze Shakespeare van de twintigste eeuw mag je alles uit de kast halen. En dat kunnen Lizet en Doré. Soms rauw, soms teder, maar altijd in een gestroomlijnde samenwerking. Twee bevlogen vrouwen die al jaren samen optreden. Stichting EXPO verwacht een nieuw juweeltje.
Een prima mannenkoor " uit de onmiddellijke omgeving", vreemd eigenlijk, dat het nog nooit optrad op het abdijpodium in Berkel-Enschot. Want T-SiNG! is niet zomaar een koor, maar een ambitieuze vocalgroup met de focus op zowel kwaliteit als entertainment. A-capella en men-only! Het repertoire van T-SiNG! bestaat uit close-harmony en bekende (pop)songs, gearrangeerd in Barbershop(-style). Alle songs worden uit het hoofd gezongen en dat geeft de mogelijkheid om in een intense beleving te komen. Zo kan het koor met volle teugen van een optreden genieten en dat komt in de theatrale uitstraling naar het publiek toe dan ook krachtig over. T-SiNG! heeft het afgelopen seizoen succesvol opgetreden in binnen- en buitenland. Kortom: T-SiNG! geeft energie, ontroert, verstilt en sleept je mee.
Theo van de Vathorst (1934-2022) BEELDEN MET EEN VERHAAL De aimabele, getalenteerde Utrechtse beeldhouwer en tekenaar Theo van de Vathorst maakte o.a. kleinplastiek, portretten, beelden en reliëfs voor de openbare ruimte. Hij werkte in brons, steen en keramiek, en vervaardigde daarnaast een groot aantal tekeningen. Wellicht het bekendste beeld in het genre ‘nagelvaste opdracht’ is diens ‘Marktvrouw’ op de Utrechtse Vismarkt. In Utrecht geniet ook de grote bronzen kop van judokampioen Anton Geesink bekendheid. Deze kreeg in 1995 een definitieve plaats in de nabijheid van de Jacobikerk. Tanja Nittka (1970) VON HIER AUS ‘‘Vanaf de Oudegracht -mijn adres tijdens mijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten- loopt men in hooguit tien minuten naar Galerie Quintessens aan de Nieuwegracht. Nu blijkt, dat ik iets langer op pad ben geweest. Utrecht 1995. Na het eindexamen verlaat een bejaarde auto met slechte remmen de vertrouwde straatjes. Op weg naar Hamburg, om via Marrakech, Casablanca en Zwitserland vele jaren later, rond 2006, in Berlijn te parkeren. Achteraf, maar pal onder de raam van een klein atelier in een voormalig kantoorkamertje van een houtzagerij, in het achterhuis achter een achterhuis. Ook hier blijft de tijd niet helemaal stilstaan, maar een zekere toewijding aan de illusie van vertraging en dus het schilderen is hier mogelijk.
Tussen religie en wetenschap heeft het altijd geknetterd. De twee hebben innig samengewerkt maar kunnen ook keihard botsen. En tot op de dag van vandaag hebben ze onverwacht veel met elkaar gemeen. Hoe zit dat? Ga vanaf februari 2024 mee op een fascinerende reis door de geschiedenis. Dwaal langs eeuwenoude wetenschappelijke instrumenten, zeldzame manuscripten en intrigerende kunst. Ontdek hoe de ontwikkeling van de natuurwetenschappen in West-Europa niet kan worden begrepen zonder kennis over de invloed van religie. Je wordt uitgenodigd om steeds met een andere blik naar de geschiedenis en naar jezelf te kijken. De schepping van de wetenschap wordt gemaakt in nauwe samenwerking met Teylers Museum en Rijksmuseum Boerhaave.
Tijdens de tentoonstelling Op scherp presenteert het Centraal Museum ‘Backwards Growing Tree (2023)’ van de Belgische kunstenaar David Claerbout. Claerbout is een van de meest gevraagde en toonaangevende kunstenaars van dit moment en staat bekend om zijn tijdgerelateerde multimedia-installaties waarin met digitale technieken de menselijke ervaring van tijd en realiteit op scherp wordt gesteld. In Backwards Growing Tree  is een digitale weergave van een eenzame boom te zien. Claerbout observeerde deze boom vijf jaar lang en reconstrueerde de ontwikkeling vervolgens virtueel, maar dan omgekeerd. De boom groeit achteruit en zal uiteindelijk weer in de aarde verdwijnen. Om dat te kunnen zien moet je dus heel lang geduld hebben, net als de natuur op zich kan laten wachten. Claerbout tart de natuurwetten en reflecteert op de betekenis van tijd in het digitale tijdperk. 
Presentatie van het Artist in Residence project NUR 2 bij Kunstlabor Artol in Kleef. 12 leden van Kunstliefde hebben hier in november 2023 twee weken in duo’s  (gezamenlijk) werk gemaakt bij het thema beeldende gesprekken. Tijdens deze tentoonstelling zullen ze dit presenteren.
Moving Gallery Utrecht toont vanaf zaterdag 10 februari voor het eerst hyperrealistische kunst tijdens de nieuwe expositie ECHTER! Met deze expositie sluit de galerie aan bij de tentoonstelling ‘Op Scherp’ in het Centraal Museum Utrecht, die gewijd is aan foto- en hyperrealisme in de schilderkunst. “Het genre hyperrealisme lag eerlijk gezegd buiten onze comfortzone”, vertelt Arnoud van Mosselveld, van de Moving Gallery in Utrecht. “Toen Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum Utrecht, ons suggereerde een expositie te maken die aansluit bij hun tentoonstelling ‘Op Scherp’ over foto- en hyperrealisme in de schilderkunst, zette dat natuurlijk aan tot nadenken”, aldus Van Mosselveld. En daarmee begon de zoektocht naar hyperrealistisch werk dat bij het programma van de Moving Gallery past. Utrecht heeft een positie hoog te houden als het aankomt op realisme in de kunst. Jan van Scorel en Gerard van Honthorst horen strikt genomen niet tot die stroming, maar Pyke Koch en Joop Moesman maakten toch al vergaand realistische schilderijen. En de HKU heeft het afgelopen decennia nadrukkelijk bijgedragen door succesvolle jonge realisten af te leveren. Een aantal daarvan zit in de expositie in het Centraal Museum èn is straks ook te zien in de Moving Gallery. In ECHTER! wordt vloeiend de verbinding gelegd tussen de ware tovenaars als Lieven Hendriks en Jhonie van Boeyen en zij die juist kiezen voor een lossere benadering van het realisme, zoals Jasper Hagenaar en Ina van Zyl.  Het gaat Van Mosselveld niet om het “knap naschilderen” van foto’s. Eerder het tegenovergestelde: het creëren van nieuwe beelden waarvan de foto niet bestaat. Dat is de artistieke lading die hij wil laten zien in deze expositie. ‘Echter dan echt’ is mooi maar‘echter’ is wat deze kunstenaars er op hun heel eigen authentieke manier mee doen. ECHTER! is dus een titel met een dubbele betekenis: op het eerste gezicht lijkt het echt, echter wel met de kanttekening dat het interessanter is dan dat. De zoektocht leverde elf heel verschillende kunstenaars op: Jhonie van Boeijen, Caja Boogers, Jeffrey Dunsbergen, Bobbi Essers, Jasper Hagenaar, Lieven Hendriks, Nonna Hoogland (keramiek), Florens Kool, Onno Meeuwsen, Robin Speijer en Ina van Zyl De  opening is op zaterdag 10 februari om 16.00 uur waarbij de meeste kunstenaars aanwezig zullen zijn. Daarna loopt ECHTER! t/m zondag 17 Maart.
De vijfde gevluchte kunstenaar –  ‘nieuwe’ Nederlander – die werk exposeert in de etalage van KuuB, als onderdeel van het project Galatea Foundation dat als doel heeft om gevluchte kunstenaars te ondersteunen in het ontwikkelen van hun kunstenaarschap in Nederland.  Tot en met 21 februari  toont Tuncay experimentele grafische weergaves van letters en symbolen. Visuele poëzie die ons confronteert met de kracht en ondoorgrondelijkheid van digitale communicatie.