XXL Papier

Description

Op de tentoonstelling XXL Papier zijn de allergrootste werken op papier uit de collectie van het Rijksmuseum te zien. De werken zijn zo groot dat sommige vanwege hun omvang nooit eerder zijn getoond. Te zien zijn onder meer de ontwerptekeningen op ware grootte voor de glas-in-lood ramen van de Sint Bavokerk in Haarlem uit 1541. Ook is er een 23 meter lang handgeschilderd cyclorama uit de 19de eeuw te zien dat recent werd ontdekt in één van de Rijksmuseum depots.

Organiser

You’re organising this event?

Contact us if you want to update information and more.

Contact us

1 Picture

Suggested events

Dé manier om een kasteel te beleven zoals het hoort: een Garden Party. Tijdens de Garden Party krijg je een rondleiding, kan je ouderwetse tuinspelletjes spelen en strijk je met een picknickmand neer in de kasteeltuin, waar live muziek wordt gespeeld. Net als de kasteelbewoners van weleer hoef je je eigen picknickmand niet te vullen, dat doet de keukenbrigade van Slot Zuylen ‘downstairs’. Met de Garden Party boek je een compleet dagje uit. Of je nu op date gaat met z’n tweeën of met het hele gezin op pad wil. Bewonder eerst het kasteel op je eigen gemak en speel een spelletje croquet. Ga daarna mee met een rondleiding door de prachtige kasteeltuinen. Vervolgens haal je je goed gevulde picknickmand op en spreid je je kleedje op een mooi plekje in de kasteeltuin. Trio Clamore verwelkomt je hier in stijl, met vrolijke noten. In je picknickmand vind je huisgemaakte, vegetarische lekkernijen. De keukenbrigade heeft ze met veel liefde bereid, zoveel mogelijk met groenten en vruchten uit eigen tuin. En dat proef je: luxe belegde broodjes, fruitsalade, taartjes, hartige hapjes en biologische appel/perensap. Voor de liefhebber worden op de party zelf alcoholische dranken verkocht. Voor kinderen worden de hapjes aangepast en zit er een cadeautje in de mand. Als je exclusief wilt reserveren voor je eigen groep, neem dan contact op voor de mogelijkheden en verdere informatie via: horeca@slotzuylen.nl [horeca@slotzuylen.nl]. Data Tijden Inbegrepen Prijs
Nico Koster (1940) is een Nederlandse fotograaf met een rijk oeuvre. Hij reisde met kunstschilder Corneille naar Cuba, vereeuwigde het wereldberoemde ‘Bed-in for Peace’-moment van John Lennon en Yoko Ono en was als persfotograaf ooggetuige van vele onstuimige en onvergetelijke actualiteiten op het gebied van sport, politiek, kunst, royalty  en meer. Koster startte zijn carrière bij De Telegraaf, waar hij van 1963 tot 1988 werkte. In 1975 werd zijn reportage van de bezetting van het Indonesische Consulaat in Amsterdam tweede bij de World Press Photo, categorie Nieuws. In 1983 won hij de Zilveren Camera.  Na zijn werk bij De Telegraaf opende Koster een eigen galerie,  Jaski Gallery, gespecialiseerd in de werken van de CoBrA-beweging.  Van 3 mei t/m  30 juni zijn meer dan 150 zorgvuldig geselecteerde werken van deze Nederlandse fotograaf te zien én te koop op Buitenplaats Doornburgh.
Open doordeweeks op kantooruren en ’s avonds en in het weekend tijdens voorstellingen. Wil je zeker weten of je terecht kunt, bel dan het theater op 030-2762527. Op tentoonstelling Verlies en Verlangen, is het werk te zien van de Utrechtse beeldend kunstenaar Maarten Streefland.  Met een serie tekeningen, enkele olieverfschilderijen en zeer recent grafisch werk,  worden zowel het geluk van de liefde, als het verlangen naar  en verdriet om het verlies van een geliefde, uitgebeeld.  www.maartenstreefland.nl [http://www.maartenstreefland.nl/]  
Op Moederdag geef je je moeder de hemel kado! Neem haar gratis mee naar Sonnenborgh voor een voorstelling in het planetarium. Ga samen op reis naar het heelal en bekijk op klaarlichte dag de sterren, planeten en maan van héél dichtbij. Natuurlijk kunnen jullie ook het museum en de sterrenwacht bezoeken en bij helder weer door de zonnetelescoop kijken. Museumkaartje + €2,50 planetariumtoeslag voor vaders en kinderen, gratis entree voor moeders. Vooraf reserveren wordt aanbevolen. Museum geopend tussen 13.00 en 17.00 uur.
Vanuit zijn liefde voor programmeren heeft David Zwitser onderzocht wat het echt betekent voor iets om ‘digitaal’ te zijn. Ervaar een interactieve installatie die je mee neemt naar het niveau van computer chips en voel de ware natuur van ‘het digitale’. Over de kunstenaar: David Zwitser is een installatiekunstenaar / creative technologist die simpele, menselijke schaal, interactieve installaties maakt. De installaties komen voort uit fascinaties of frustraties die hij van binnen ervaart. Via een diepe zoektocht geleid door zijn eindeloze verlangen om de kern ervan te vinden, eindigen deze vaak ergens interessant. Een universeel fenomeen dat, omdat het zo diep en persoonlijk is, veel mensen het van binnen zullen herkennen. Vervolgens gebruikt hij dit om een installatie te maken. Deze maken via intuïtieve interactie dit diepliggende fenomeen los bij haar bezoekers, vaak met gebruik van diverse technologieën. Het doel hiervan is om iets in mensen los te maken. Ze een nieuwe kant van hunzelf te laten zien of een nieuw zicht te geven op de schoonheid en complexiteit van onze wereld.
Kijk naar het maanoppervlakte door de grote telescopen van de  sterrenwacht. Bezoek ook de maanlezing en het museum. In de historische bibliotheek bekijk je films over maanreizen, toen en nu.
In deze zonneshow kom je alles te weten over de zon. Demonstraties, proefjes en foto’s laten zien hoe de zon aan zijn licht komt, wat licht precies is en wat we van licht kunnen leren. Zie met je eigen ogen waarom het oppervlakte van de zon eruit ziet als een kokende pan water. Samen met de zonneonderzoeker rafel je het zonlicht uiteen in alle kleuren van de regenboog en zie je waarom je met de telescoop van Sonnenborgh – de grootste zonnetelescoop van Nederland- zo’n prachtige blik op de zon hebt. Bij helder weer kun je door de zonnetelescoop kijken. Voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen.
Merel Staal construeert haar werk door verschillende materialen om ze vervolgens weg te schuren, daardoor ontstaat er fragiliteit. Het materiaal dat vrijkomt bij het schuren vangt ze op en transformeert dit stof tot nieuw werk. Ze creëert een continu proces van afpellen en opbouwen. De resulterende werken bevatten vaak donkere tinten, waardoor een gevoel van onderdrukking ontstaat. Merels kleine sculpturen veroorzaken een intieme en persoonlijke ervaring aan de kijker. Deze werken nemen de kijker mee naar een wereld waar fragiliteit een bron van kracht en authenticiteit wordt. Met haar artistieke benadering daagt Merel Staal reflectie uit en stelt ze diepgaande vragen over de menselijk bestaan, rond het blootleggen van kwetsbaarheid in het moderne tijdperk. Zaterdag & zondag: 13:00-18:00 uur. 2e/3e/4e vrijdag van de maand: 12:00-17:00 uur.
Het is nog niet zo heel lang geleden dat ‘op vakantie gaan’ helemaal niet zo gewoon is. Pas in de jaren 60 komt vakantie langzaam binnen het bereik van het ‘gewone volk’. Dat begint met kleine stapjes, met de fiets twee dagen op pad of met de auto volgeladen naar Katwijk. In de collectie van het museum bevinden zich interviews met (oud)bewoners van Wijk C waarin we veel verwijzingen vinden naar vakantie en uitstapjes, dit zijn hoogtepunten in een vaak wat sober leven. Er wordt voor gespaard, alleen of met een groep en de voorpret is groot. In deze tentoonstelling kijken we terug op de start en de ontwikkeling van het op vakantie gaan. foto: Op vakantie op Texel, voor het eerst samen met mijn zusje in een tentje naast de grote tent van onze ouders. Ik weet nog goed dat ik een luchtbed had dat steeds leegliep en dat ik iedere ochtend weer op moesten pompen. P. Otten. Juni 1967