José Maria Capricorne – Moederboom

Description

Het werk van Capricorne is verhalend en betoverend, vol bonte personages en figuren in kleurrijke en fantasievolle omgevingen.

Op het eerste gezicht maakt het werk een vrolijke en zorgeloze indruk, maar ze wortelen wel degelijk in de complexe, menselijke werkelijkheid. Hij verwijst daarbij naar persoonlijke en universele onderwerpen. Behalve zijn eigen geschiedenis speelt het koloniale verleden van zijn geboorteland een rol. Ook de verhouding tussen de mens en de natuur is een terugkerend thema.
Symboliek, magie en mythische verhalenCapricorne is de oudste levende kunstenaar van Curaçao, waar zijn blik zich vormde. De leefwereld van het eiland en de Caribische cultuur zijn bepalend voor zijn werk. Ook in de periode tussen 1974 en 1993, als hij afwisselend in Breda en op Curaçao woont, blijven symboliek, magie en mythische verhalen een belangrijke bron van inspiratie.

Aan de hand van de thema’s ‘Toneel van het leven’, ‘Metamorfosen, magie & rituelen’ en ‘Bronnen van leven’ neemt de tentoonstelling je mee door de fascinerende wereld van José Maria Capricorne.

Beeld: Het Vertrek, José Maria Capricorne

1 Picture

Suggested events

Wol, katoen, fique, linnen, rubber en zijde; dat zijn de zes hoofdrolspelers in deze groepstentoonstelling. Zes internationale, hedendaagse kunstenaars vinden inspiratie in deze natuurlijke materialen. Zij nodigen je uit om te komen ontdekken waar hun passie vandaan komt en welk verhaal er schuilgaat gaat achter de werken die daaruit zijn voortgekomen.
Deze dynamische muziektheatervoorstelling vertelt het schrijnende verhaal van de 'Gorcumse Anne Frank' : Esther van Vriesland, een tiener in de Tweede Wereldoorlog, die dankzij haar dagboek nog altijd voortleeft. GA MET ONS MEE TERUG DE GESCHIEDENIS IN MET GETALENTEERDE CAST EN PRACHTIGE MUZIEK! Op 31 december 1941 begon de 15-jarige Esther haar dagboek in een schoolschrift. Ze schreef over het dagelijks leven van een kind in oorlogstijd, met alle hoop en wanhoop over school, vriendschappen, ouders en verliefdheden. Maar de dreiging van de oorlog en het toenemende isolement van de joden is pijnlijk voelbaar; Het leven van de familie van Vriesland zal nooit meer hetzelfde zijn... want ESTER WAS JOODS. SCRIPT EN REGIE: Mirjam Van den Bogaard, SCRIPT: Marie Louise O'Herne, LIEDTEKSTEN: Peter Blanker, MUZIEK: Izak Boom. De voorstelling is geschikt vanaf ca. 9 jaar.
Kom naar de Spoorweg Spelen en ontdek of jij het in je hebt om lid te zijn van de spoorwegfamilie! Test je kennis, puzzelvermogen, kracht, snelheid, behendigheid en creativiteit bij de verschillende spellen en neem het op tegen de tijd, het spel of je eigen familie. Waar ligt jouw talent? Welk beroep past het beste bij jou? Bij de Spoorweg Spelen kun je ontdekken waar jij goed in bent. Ben je net zo sterk als de stoker, zo snel als de kruier en zo slim als de rangeerder? Ga de strijd aan en ontdek waar jij in uitblinkt!
Het Maliebaanstation in Utrecht bestaat dit jaar precies 150 jaar. Dit jubileum wordt door het Spoorwegmuseum gevierd met een boeiende tentoonstelling. In diverse ruimtes van het station wordt teruggeblikt op de bouw, de verschillende functies die het station door de jaren heen had en de mensen die er werkten. Op 10 juni 1874 opende de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij een zijtak van de Oosterspoorlijn die liep van Hilversum naar Utrecht. Aan de Maliebaan verrees een monumentaal station als opstapplaats voor de Utrechtse reizigers. Aanvankelijk floreerde het station – je kon er opstappen op de trein naar Parijs- maar gaandeweg verloor het station zijn belangrijke functie en werd het stil. Dichter F. Bordewijk omschreef in 1935 de sfeer in het station treffend als “een lijk boven aarde, dat vaak nog beklemmend onzen droom zal beheerschen”. In 1939 viel het doek en sloot het station voor reizigersvervoer. Het grotendeels verlaten Maliebaanstation wordt nog als rangeer- en goederenstation gebruikt, ook vindt het Bureau van Gevonden Goederen een onderkomen in het station. In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers bezit van het Maliebaanstation met als zwarte bladzijde de deportatietransporten van Utrechtse Joden. Na de oorlog werd besloten dat het Maliebaanstation de “blijvende behuizing” zou worden van het Spoorwegmuseum. Op 28 november 1953 was het zover, voor een kwartje entree konden bezoekers een gedeelte van het nieuwe museum bezoeken. Pas in november 1954 was het gehele museum klaar en vond de officiële opening plaats. In 2005 werd het station weer in authentieke staat teruggebracht en sindsdien fungeert het als monumentaal entreegebouw van het vernieuwde Spoorwegmuseum.
Pamela Phatsimo Sunstrum maakt tekeningen, schilderijen, installaties en animaties. Haar werk refereert aan mythologie, geologie en theorieën over de aard van het universum. Met verwijzingen naar literatuur, film, theater en andere vormen van storytelling bouwt Sunstrum aan een voortdurend groeiend verhaal. Gesitueerd in omgevingen die futuristisch en oud tegelijk ogen, vormt het werk een lappendeken van herinnerde landschappen uit Sunstrums jeugd in onder meer Botswana, Canada, Soedan, Sri Lanka, Malawi en Panama. Met een schimachtige ‘cast’ van personages verkent ze ongrijpbare ideeën over jezelf zijn en ergens thuishoren. KM21 presenteert Sunstrums eerste solotentoonstelling in Nederland.
Michael Jackson Thriller Tribute Night is a tribute night in the Netherlands. Excitement, spectacle and pure joy of this legendary superstar and his music. Experience this awesome and breathtaking theatrical stage production with its powerful sound, spectacular lighting, phenomenal performers. Back to when the King of Pop ruled the charts -- along with the Michael Jackson tribute artists spot-on breathtaking impersonations. Come and sing along to Michael Jackson’s greatest hits on Saturday , 11 May 2024. Buy your ticket now for only €14,-
In the Making #5: Barbro Scholz and Li Lorian, Experiencing Text and Textile. In this session researchers Barbro Scholz and Li Lorian ask the following questions: How does light feel on the body? What sort of togetherness is there in reading text? They will explore tangible and intangible experiences of voice and textile light. In their practice, both artists are interested in ways of communicating aesthetic experience. Procedures of documentation and transmission bring up questions concerning audience, spectatorship and participation in the art field and artistic research. We aim to open up for participative thinking and valuing aesthetic and experiential knowledge of ourselves and others. Artist and designer Barbro Scholz deals with experiential qualities of tangible (textiles) and intangible (light) materials, and how their interplay invites for novel forms of performativity. Performer and artist Li Lorian is interested in practices of reading text, to oneself and outloud, voicing and finding new means of commonality. Both of them have an interest in movement, affect, and entanglement to be investigated in a playful, participatory, collaborative research. This session is a great opportunity for them to find ways to share their yet unformulated thoughts in an experiential method with an audience. - IN THE MAKING The Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) of Leiden University and Art Institute West Den Haag are pleased to announce their close collaboration in the new public series ‘In the Making’. In six public sessions they will present to the public different practices of research in the arts. Artistic production has always expressed the forms in which we know, explore, and sense the world we live in. The current practice of research in the arts consciously assumes this exploration. In the past decades the focus on research in the domain of the arts has grown – as well as its role in universities and other research contexts – expressing its engagement with the realities of the world at large. ‘In The Making’ will address how artists conduct their research. Guest artist researchers and artist researchers from Leiden University will present their projects, approaches to research, methods and results. Each session will address questions inherent to these projects. ‘In The Making’ aims to deepen a perspective which conceives of artistic practice not as the sole product of individual visionaries but as a collective endeavor embedded in society. It addresses the role of art in the construction of the present and the creation of possible futures.
Zó belangrijk voor de Europese kunstwereld en toch relatief onbekend in België: de Vlaamse kunstenaar Jef Verheyen (1932-1984) keert terug naar Antwerpen. Veertig jaar na zijn overlijden presenteert het KMSKA de eerste solotentoonstelling van deze illustere moderne meester in zijn thuisstad. Een primeur.  In de expo ontdekt de bezoeker een boeiend spel van licht en donker, van vorm en kleur. Dankzij baanbrekend onderzoek van het M HKA krijgt Verheyens experimentele zoektocht naar leegte vorm. Een zoektocht die ook vandaag nog relevant is. Daarom worden de werken van Verheyen niet enkel in dialoog of confrontatie geplaatst met zijn voorgangers en tijdgenoten, maar ook met hedendaagse kunstenaars. Prestigieuze bruiklenen van onder andere de Yves Klein Foundation, het Uecker Archiv en de Fondazione Lucio Fontana verrijken de expo en plaatsen Verheyen in een internationaal kader. Beeld: Jef Verheyen
Dé manier om een kasteel te beleven zoals het hoort: een Garden Party. Tijdens de Garden Party krijg je een rondleiding, kan je ouderwetse tuinspelletjes spelen en strijk je met een picknickmand neer in de kasteeltuin, waar live muziek wordt gespeeld. Net als de kasteelbewoners van weleer hoef je je eigen picknickmand niet te vullen, dat doet de keukenbrigade van Slot Zuylen ‘downstairs’. Met de Garden Party boek je een compleet dagje uit. Of je nu op date gaat met z’n tweeën of met het hele gezin op pad wil. Bewonder eerst het kasteel op je eigen gemak en speel een spelletje croquet. Ga daarna mee met een rondleiding door de prachtige kasteeltuinen. Vervolgens haal je je goed gevulde picknickmand op en spreid je je kleedje op een mooi plekje in de kasteeltuin. Trio Clamore verwelkomt je hier in stijl, met vrolijke noten. In je picknickmand vind je huisgemaakte, vegetarische lekkernijen. De keukenbrigade heeft ze met veel liefde bereid, zoveel mogelijk met groenten en vruchten uit eigen tuin. En dat proef je: luxe belegde broodjes, fruitsalade, taartjes, hartige hapjes en biologische appel/perensap. Voor de liefhebber worden op de party zelf alcoholische dranken verkocht. Voor kinderen worden de hapjes aangepast en zit er een cadeautje in de mand. Als je exclusief wilt reserveren voor je eigen groep, neem dan contact op voor de mogelijkheden en verdere informatie via: horeca@slotzuylen.nl [horeca@slotzuylen.nl]. Data Tijden Inbegrepen Prijs
De eerste tentoonstelling die volledig gewijd is aan Vlaardingse vrouwen! De Vlaardingse geschiedenis wordt vaak gekenmerkt als het verhaal van hardwerkende mannen in de visserij. Vrouwen zijn in de geschiedenis van deze stad nagenoeg onzichtbaar. Toch hebben veel vrouwen wel degelijk hun stempel gedrukt op de Vlaardingse samenleving. En dat doen ze nu nog steeds. Museum Vlaardingen vindt het daarom hoog tijd om de Vlaardingse vrouwen uit de schaduw van de geschiedenis te halen en presenteert de tentoonstelling Powervrouwen van Vlaardingen. Verleden, heden, toekomst Bij elk thema presenteren we een powervrouw die in het verleden het verschil heeft gemaakt. Zoals Agneta van Reewijk, die in 1767 op 71-jarige leeftijd de rederij van haar overleden man overneemt. Of Kaatje Verhoeff-Torn, een van de eerste vrouwelijke dirigenten van Nederland en de jong overleden Connie Meijer: de eerste Nederlandse vrouw die won in de Tour de France Féminin. Ook hebben we krachtige Vlaardingse vrouwen van nu gevraagd om inhoudelijk te reflecteren op het verleden en om hun eigen ervaringen te delen. Zo geven onder andere wethouder Lianne van Kalken, topjudoka Marjolein van Unen en natuurkundige Margriet van de Heijden in een eigen podcast antwoord op vragen als: Wat is er in de loop der tijd veranderd, welke mogelijkheden en obstakels hebben zij gekend en op welk vlak valt nog winst te behalen? De gehele podcastserie ‘Powervrouwen van Vlaardingen’ is te beluisteren via de bekende podcastkanalen. Vrouwelijke kunstenaars uit Vlaardingen zijn uitgenodigd om aan de hand van een bestaand of nieuw kunstwerk de interactie met het verleden aan te gaan. Queen of Candy Floss Martijntje Cornelia maakte speciaal voor de tentoonstelling een borstbeeld van Agneta van Reewijk en spoken word artist Elisa Costa schreef het gedicht ‘Zie haar.’ Bij het thema wetenschap toont het museum een portret van Einstein getekend door de Vlaardingse kunstenaar Rajacenna, die  acht verschillende hyperrealistische kunstwerken tegelijkertijd kan tekenen met handen en voeten en ondersteboven! Ten slotte leggen we de verbinding met de toekomst door een podium te geven aan Vlaardingse jeugdtalenten, de powervrouwen van de toekomst!  Kijk, luister en ontdek hoe groot de kracht van vrouwen is. Laat je niet beperken, ontdek je eigen kwaliteiten en besef: je kunt alles worden wat je wil (vrij vertaald naar Barbie’s ‘You can be anything’…)! Beeld: Campagnebeeld Powervrouwen van Vlaardingen