De wereld volgens Roger Ballen

Description

Even lijkt het alsof u als bezoeker tegen Roger Ballen (1950) aanloopt, zittend op een kruk met zijn camera in de aanslag. Het blijkt een levensecht wassen beeld van de bekende Amerikaanse fotograaf te zijn. In Fotomuseum Den Haag wordt u meegenomen in de creatieve wereld van Ballen, vooral bekend van zijn zwart-wit fotoserie ‘Platteland’ (1994), waarin hij de armoedige realiteit van de arme witte Zuid-Afrikaners vastlegde.

Zaaloverzicht, foto: Sanci Koper

De vele foto’s, video’s en installaties die te zien zijn in deze tentoonstelling vormen een dwarsdoorsnede van zijn bijna surrealistische oeuvre van de afgelopen 25 jaar. De geportretteerden zijn in rare houdingen neergezet en omgeven met ratten, poppen en maskers. Dit zorgt voor een waar griezelkabinet, maar laat u als bezoeker wel opgelucht de deur uitgaan. Het eigen leven lijkt opeens een stuk zonniger.

Roger Ballen, ‘Prowling’, 2001, courtesy Reflex Gallery Amsterdam

Gedurende zijn hele carrière is Roger Ballen (in 1950 geboren in New York, woont en werkt in Johannesburg) gefascineerd door de menselijke geest. In zijn beelden onderzoekt hij de verborgen krachten die ons maken tot wat wij zijn. Dit retrospectief toont hoe Ballen met een veelheid aan foto’s en installaties in de afgelopen 30 jaar een heel eigen universum heeft gecreëerd: de wereld volgens Roger Ballen.

Beeld: Cat catcher 1998, Roger Ballen. Courtesy Reflex Gallery Amsterdam

Info & Reservation

Organiser

You’re organising this event?

Contact us if you want to update information and more.

Contact us

1 Picture

Suggested events

Join us at 1646 for an exhibition that examines the hidden powers that rule many parts of our lives. Financial power is a concept that becomes more intangible with each attempt to understand it, often hiding itself in tall buildings. Through extensive research on the development of global capitalism, stock markets and big corporations, artist/filmmaker Bob Demper tries to understand the impact it has on our existence. Demper looks at how the risk taken by the corporate world is almost always a public risk, and how this relentless pursuit of growth has resulted in polarisation, confusion and a lack of understanding of what’s governing our everyday life. At 1646, the audience can walk through carefully crafted film sets. Spaces that make us feel the tension between these opaque financial worlds and our private space, where we find ourselves on the edge of dreams and reality.
toorn
25mei
-
23jun.
In de duo-expositie zijn kunstenaars Krijn Kroes [https://eur02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fkunsthalkloof.us6.list-manage.com%2Ftrack%2Fclick%3Fu%3D405bda5b34bcae046d3af8140%26id%3D5067c59983%26e%3D96cac0fdf4&data=05%7C02%7Credactie%40uitagendautrecht.nl%7Cd8aeec52b7e94e30ab5008dc73e3a4a0%7C4a0785e1fa2442e3beb7aa2d054e1ac9%7C0%7C0%7C638512668790838695%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C0%7C%7C%7C&sdata=zJ8IR8FPscnhpPn3Ttwi%2FgwrwKTz6nqUl%2B7URGyFu%2F4%3D&reserved=0](NL, 1994) en (NL, 1996) gevraagd om een expositie vorm te geven waarin recent werk gepresenteerd wordt. De kunstenaars verdiepen zich in het thema van mythe en sacraliteit en hoe dit gevangen wordt in kunst.  Krijn Kroes en Bas Burghard zijn voor ‘Toorn’ gezamenlijk op zoek gegaan naar de manier waarop het gevoel van sacraliteit zich uit in kunst. Hoe ervaren we de atmosfeer van het werk en de ruimte waar we ons in begeven en hoe biedt kunst de ruimte voor verwondering, stilte en reflectie. Voor de opening van deze duo-expositie hebben de kunstenaars kandelaren gemaakt om met kaarslicht de expositie te kunnen verlichten. Uit het onderzoeken van de sacrale ervaring van kunst is een expo voortgekomen waarin de tentoonstellingsruimte als haast spirituele plek wordt benaderd. Hoe versterken we deze diepgewortelde, intieme relatie met kunst en waarom ervaren we kunst soms op bijna religieuze wijze. ‘Toorn’ omarmt de stilte en tastbare connectie die we met kunst kunnen ervaren. Als een crypte biedt de expositie een rustplaats voor oprechte interactie, bezinning en gevoel.
Het is nog niet zo heel lang geleden dat ‘op vakantie gaan’ helemaal niet zo gewoon is. Pas in de jaren 60 komt vakantie langzaam binnen het bereik van het ‘gewone volk’. Dat begint met kleine stapjes, met de fiets twee dagen op pad of met de auto volgeladen naar Katwijk. In de collectie van het museum bevinden zich interviews met (oud)bewoners van Wijk C waarin we veel verwijzingen vinden naar vakantie en uitstapjes, dit zijn hoogtepunten in een vaak wat sober leven. Er wordt voor gespaard, alleen of met een groep en de voorpret is groot. In deze tentoonstelling kijken we terug op de start en de ontwikkeling van het op vakantie gaan. foto: Op vakantie op Texel, voor het eerst samen met mijn zusje in een tentje naast de grote tent van onze ouders. Ik weet nog goed dat ik een luchtbed had dat steeds leegliep en dat ik iedere ochtend weer op moesten pompen. P. Otten. Juni 1967
De Arend is een replica van de allereerste stoomlocomotief van Nederland. Het is de enige stoomlocomotief van het museum die nog rijdt! Eén weekend per maand rijdt de trein.
Gaia
30mei
-
30jun.
Chelsea van der Bend maakt intieme tekeningen op zacht textiel, zoals vilt of flanel, waarin de focus vaak ligt op het vrouwelijk naakt. “Ik werk vanuit de visuele vertaling van mijn perspectief op mijn eigen identiteit en seksualiteit. Zo laat ik mijn bewondering voor vrouwen op een zo puur en direct mogelijke manier zien, en maak ik elke keuze in het proces gebaseerd op diezelfde bewondering. Deze onvoorwaardelijke waardering van het vrouwelijk lichaam en haar autonomie is per definitie feministisch, wat stroomt met mijn activistische insteek die natuurlijk mijn werk beïnvloed. De lichamen, de mensen in mijn werk, inclusief ikzelf, staan voor het uiten van een andere manier van bestaan, van liefhebben. Voor het liefhebben van je eigen lichaam, maar ook voor het liefhebben van het queer zijn. Ik hoop een zacht protest te bereiken tegenover het harde, seksualiserende beeld dat er momenteel bestaat van de lesbische gemeenschap”. 
Waar eindigt de tastbare werkelijkheid en begint de grenzeloze wereld van onze verbeelding? Stap binnen in Lichtgang; een mini-cinema waar een spel met de visuele waarneming wordt gespeeld. Is wat je ziet de werkelijkheid, of een creatie van je eigen geest? Lichtgang is een hallucinerende ervaring, die zich voor een groot deel binnen in je eigen ogen afspeelt. Open tussen 09:00 en 21:00, duur 7 minuten. Prijs: pay what you want. Door Boukje Schweigman& & Johannes Bellinkx.
The stunning swimwear fashion show celebrates the beauty of nature and promote environmental conservation. Sponsored and hosted by Grand Hotel Amrâth Kurhaus, the event will feature gorgeous models showcasing the latest sustainable swimwear designs, while highlighting the need to protect our environment. Our mission is simple: to raise awareness about the pressing need for environmental conservation, and to inspire positive change in the world. The event will feature a variety of activities and educational resources, including interactive exhibits, expert speakers, and opportunities to connect with local environmental organizations. Join us for an unforgettable experience, as we come together to celebrate the beauty of nature and take action towards a more sustainable future. Theme: Environmental Conservation Dress-code: All-White Beach|Lounge Wear
Met diverse in het oog springende voorbeelden van Utrechtse nieuwbouwprojecten laat deze expositie zien hoe we in de moderne stad ruimte maken voor mens, dier en planeet. Door te stapelen, te verdichten en het slim combineren van functies en groen is heel veel mogelijk op een beperkte ruimte. Groene daken, begroeide gevels, wadi’s en collectieve binnentuinen passeren de revue. Evenals biobased bouwen, circulair slopen en de opwek van klimaatneutrale kilometers. Waarom Ruimte Maken? De onstuitbare groei van Utrecht heeft zijn impact heeft op onze omgeving. Waar vinden we ruimte voor woningen, bedrijven, parken en wegen in een stad die steeds voller wordt? Hoe combineren dit met de energietransitie, de benodigde klimaatadaptatie en de omschakeling naar een meer circulaire bouw? Hoe zorgen dat dit niet ten koste gaat voor dier en natuur? De vraag naar kostbare grond is vele malen groter dan de beschikbare ruimte. We zullen dus keuzes moeten maken en efficiënter omgaan met dat kleine stukje aarde waar we wonen. In de expositie ‘Ruimte maken!’ verkent Architectuurcentrum AORTA welke oplossingen ontwerpers, wooncorporaties, ontwikkelaars en bouwers vinden in Utrecht. Is dit voldoende voor de toekomst of vraagt dat om andere keuzes? Deze expositie is een uitnodiging tot dat gesprek! Feestelijke openingsavond Op 12 juni zal de expositie feestelijk worden geopend door wethouder Eelco Eerenberg en gaan we met diverse sprekers dieper in op de kansen en dilemma’s voor Ruimte maken in Utrecht. Iedereen is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn, inspiratie op te doen of ideeën en vragen te delen. 
Vanaf het museumplein in het centrum van Veendam starten op zaterdag 8 juni om 9:00 uur diverse oldtimers, youngtimers en specials voor de rally Veendam-Leer-Veendam. De deelnemers komen rond 15:30 uur over de finish op het Museumplein. De deelnemers komen rond 15:30 uur over de finish op het Museumplein.
In deze zonneshow kom je alles te weten over de zon. Demonstraties, proefjes en foto’s laten zien hoe de zon aan zijn licht komt, wat licht precies is en wat we van licht kunnen leren. Zie met je eigen ogen waarom het oppervlakte van de zon eruit ziet als een kokende pan water. Samen met de zonneonderzoeker rafel je het zonlicht uiteen in alle kleuren van de regenboog en zie je waarom je met de telescoop van Sonnenborgh – de grootste zonnetelescoop van Nederland- zo’n prachtige blik op de zon hebt. Bij helder weer kun je door de zonnetelescoop kijken. Voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen.