Museum Wierdenland

Venue

Upcoming events

Met werk van Johan Dijkstra, Jan Wiegers, Jan Jordens, Jan Altink, Jannes de Vries e.a. Fier, kordaat en haast heroïsch staan ze verspreid als bakens in het Groninger landschap. Vaak prijken ze bovenop een wierde, zoals in Ezinge. Het gaat hier natuurlijk om al de kerken die Groningen rijk is. Kloeke kerken welteverstaan. Museum Wierdenland zet met deze tentoonstelling de Groninger kerken in de schijnwerpers. Voor veel leden van de indertijd nog jonge Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg waren de kerken in hun provincie een geliefd onderwerp. Ontdek de kloeke Groninger kerken door de ogen van kunstenaars als Johan Dijkstra, Jan Wiegers, Jannes de Vries en andere vroege Ploegleden. Het grootste gedeelte van de schilderijen, tekeningen en grafiek die te zien zijn, is nog nooit eerder museaal getoond. Aan de inwone… Met werk van Johan Dijkstra, Jan Wiegers, Jan Jordens, Jan Altink, Jannes de Vries e.a. Fier, kordaat en haast heroïsch staan ze verspreid als bakens in het Groninger landschap. Vaak prijken ze bovenop een wierde, zoals in Ezinge. Het gaat hier natuurlijk om al de kerken die Groningen rijk is. Kloeke kerken welteverstaan. Museum Wierdenland zet met deze tentoonstelling de Groninger kerken in de schijnwerpers. Voor veel leden van de indertijd nog jonge Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg waren de kerken in hun provincie een geliefd onderwerp. Ontdek de kloeke Groninger kerken door de ogen van kunstenaars als Johan Dijkstra, Jan Wiegers, Jannes de Vries en andere vroege Ploegleden. Het grootste gedeelte van de schilderijen, tekeningen en grafiek die te zien zijn, is nog nooit eerder museaal getoond. Aan de inwoners van Groningen is gevraagd om hun mooiste, meest bijzondere of meest dierbare zwart-witfoto van een Groninger kerk in te sturen. Een selectie hiervan maakt deel uit van de tentoonstelling. Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door de Stichting Beringer Hazewinkel, het Cultuurfonds en de provincie Groningen.

Past events

Kiek! Opgraving in beeld
20november 2021
-
19juni 2022
Museum Wierdenland toont in samenwerking met het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA) van de Rijksuniversiteit Groningen een selectie van de meer dan 500 foto’s die zijn gemaakt van de opgraving in de wierde van Ezinge (1923-1934) onder leiding van archeoloog Albert van Giffen. Een eeuw geleden en toch zoveel foto’s: het was toen al duidelijk dat er op archeologisch gebied iets bijzonders gebeurde in Groningen. Het is overigens niet alleen bij foto’s gebleven. Kort geleden heeft de Rijksuniversiteit Groningen namelijk een filmpje van de opgraving ontdekt. Met het tonen van dit bewegend beeld gemaakt rond 1932 heeft Museum Wierdenland de primeur. Er zijn geen andere filmopnames bekend. Het is sowieso erg bijzonder dat een opgraving uit die tijd op film staat. Even snel een ‘kiekje’ schieten zoals nu was in de jaren 1930 niet mogelijk. De fotograaf moest een zware houten camera over het opgravingsterrein slepen en legde daarmee alles nauwkeurig op glasplaten vast. De foto’s zijn scherp en konden daarom behoorlijk worden uitvergroot. Zo komen de mensen en de resultaten van hun graafwerk in de wierde van Ezinge echt tot leven. Hoewel niet bij iedere foto is aangegeven wie de maker ervan is, wordt aangenomen dat dit in de meeste gevallen L. (Bertus) Postema is. Postema was in vaste dienst bij Van Giffen als fotograaf en tekenaar. Ezinge is een begrip in de internationale archeologie, omdat Van Giffen hier voor het eerst een gedeelte van een wierde structureel en met nieuwe opgraaftechnieken grootschalig heeft onderzocht. Hij kwam erachter dat men in Noord-Europa 2500 jaar geleden niet in primitieve hutten woonde, zoals altijd werd gedacht, maar in behoorlijk grote boerderijen, die ook nog eens goed bewaard waren gebleven.
Kom naar Museum Wierdenland en ontdek de nieuwste archeologische vondsten uit de wierde bij Adorp! Tussen Winsum en Groningen wordt een fietspad aangelegd met daarnaast een sloot, die tussen Adorp en Sauwerd dwars door een wierde loopt. In de zomer van 2021 is hier daarom eerst begonnen met archeologisch onderzoek. Bij de opgraving van de wierde komt tevoorschijn wat al bijna duizenden jaren in de grond zit verborgen. En dat is ontzettend veel! Het brengt dus ook letterlijk een sloot aan vondsten met zich mee, waarvan de meest unieke te zien zijn in Museum Wierdenland. Er zijn gebruiksvoorwerpen gevonden die ons iets vertellen over het dagelijkse leven op de wierde. Veel is lokaal vervaardigd, maar er zijn ook objecten die wijzen op langeafstandshandel, onder andere met het Romeinse Rijk. Tijdens de opgraving zijn veel metaalvondsten gedaan. Zo zijn er onder meer tientallen Romeinse mantelspelden (fibula’s) gevonden. Deze Romeinse mantelspelden zijn bijzonder, omdat ze in het Noord-Nederlandse wierdengebied vrijwel nooit worden gevonden. Bovendien wijzen de vondsten op contact met het Romeinse Rijk. Bij de opgraving is opvallend veel aardewerk gevonden uit de periode 200 v. Chr. – 200 na Chr. Na die tijd is de wierde opmerkelijk genoeg verlaten en het is nog onduidelijk waarom. In de vaste opstelling van het museum zijn ook veel voorbeelden van potten uit deze periode te zien, gevonden in de wierde van Ezinge. Kort na de eerste archeologische ontdekkingen bij Adorp, zijn deze al te zien in Museum Wierdenland. Behoorlijk uniek, want vaak gaan hier maanden of zelfs jaren overheen. De opgraving is nog niet afgerond en de grote vraag is wat er nog meer uit de grond tevoorschijn zal komen. Zodra er weer bijzondere vondsten tijdens de opgraving worden gedaan zullen deze hier zo snel mogelijk te zien zijn. Deze tentoonstelling blijft dus in beweging en is daarom bewust beperkt van omvang: een mini-tentoonstelling van een maximale opgraving!
In deze tentoonstelling kijken we heel breed naar bomen en hout, te beginnen in de tijd van de oude wierdebewoners. In die tijd, dus voor de aanleg van de dijken, liep het land in de winter regelmatig onder water. Op de wierden groeiden slechts enkele boomsoorten, zoals hazelaar en vlier. Toch kent het wierdengebied behoorlijk veel archeologische vondsten van hout, zoals schalen, wagenwielen en waterputten. In de presentatie van deze vondsten wordt kennis gedeeld over het gebruik van hout in deze periode. In een tijdbalk geven we de geschiedenis van bomen en hout in de regio weer. Bomen zijn tegenwoordig bijna dagelijks in het nieuws. Zo is er sprake van plannen om veel extra bomen aan te planten in Groningen, maar tegelijkertijd worden ook nog vaak bomen gekapt, waarmee niet iedereen het eens is. Biomassa, eikenprocessierups, iepenziekte, Lyme: al deze onderwerpen passeren de revue. Ook komen de standpunten van uiteenlopende organisaties aan bod, variërend van Staatsbosbeheer en Landschapsbeheer tot de Bomenridders. Bezoekers leren meer over bomen aan de hand van materiaal uit een ‘xylotheek’. Er zal veel materiaal zijn van verschillende bomen uit ons gebied. Er wordt getoond hoe hout uit de regio nu wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor het maken van klompen, houtsnijwerk, meubels en kunst. En er is werk te zien van kunstenaars en ambachtslieden uit de regio: Matthijs Röling, Melle Koot, Jos Mulders, Tico Top, Henk Helmantel en Inka Markowski. We organiseren ook een aantal excursies. Zo gaan we met een boswachter naar het park bij de Allersmaborg. Verder worden lezingen georganiseerd over erfbeplanting, archeologie en hout, er worden er diverse creatieve workshops gegeven.