Slijmworkshops

Description

Op de Universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Met een labjas aan ga je leren hoe je je eigen slijm moet maken. Zien wij je in ons lab?


Na afloop van de slijmworkshop of van tevoren kun je nog een speurtocht doen bij onze Masterminds tentoonstelling. In deze tentoonstelling hebben we ook allemaal leuke opstellingen voor kinderen. Denk aan een zenuwspiraal of vergrootglazen om objecten te bekijken. De slijm die je gemaakt hebt, mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje.


Aan de workshop kunnen maximaal 12 kinderen meedoen. Wees er dus snel bij, want vol is vol.

Per aanvraag kunnen er maximaal 2 kinderen meedoen, bij de aankoop van een “volwassenen ticket, inclusief workshop” (7,50 euro). Dit ticket is ook geldig voor het museumbezoek. Museumkaarthouders kunnen een ticket voor 4,50 euro aanschaffen op vertoon van de Museumkaart. 


Date info

  • Dagelijks vanaf 24 februari 2024 t/m 25 februari 2024 13.00 - 14.00 uur
    15.00 - 16.00 uur
    Tickets

Tickets

Info:

€ 7,50 6 t/m 11 jaar

Organiser

You’re organising this event?

Contact us if you want to update information and more.

Contact us

1 Picture

Suggested events

Overweldigende klassieker over de opkomst van drugsbendes in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Winnaar van maar liefst 4 Oscars. Overweldigende klassieker over de opkomst van drugsbendes in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Winnaar van maar liefst 4 Oscars. Cidade de Deus, over de opkomst van drugsbendes in de favela, is een film over armoede en geweld, waarin kleine jongetjes met wapens zwaaien, drugs gebruiken en bij bosjes sterven. Toch is het geen zwaarmoedige tranentrekker; regisseur Fernando Meirelles verpakt het drama als een flitsende, weelderig gefotografeerde, snel gemonteerde zwarte komedie. Cidade de Deus (City of God) is losjes gebaseerd op het boek van Paulo Lins, een man die zelf in de gelijknamige sloppenwijk van Rio de Janeiro woonde. Rocket (Alexandre Rodrigues), een van de hoofdpersonen, is zijn alter ego. De film won in 2004 maar liefst 4 Oscars: Best Director, Best Editing, Best Adapted Screenplay en Best Cinematography. Bron: VPRO Cinema
Op de Universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Met een labjas aan ga je leren hoe je je eigen slijm moet maken. Een beetje vies misschien, maar wel hartstikke leuk! Zien wij je in ons lab? Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Op de Universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Met een labjas aan ga je leren hoe je je eigen slijm moet maken. Een beetje vies misschien, maar wel hartstikke leuk! Zien wij je in ons lab? Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Na afloop van de slijmworkshop of van tevoren kun je nog een speurtocht doen bij onze Masterminds tentoonstelling. In deze tentoonstelling hebben we ook allemaal leuke opstellingen voor kinderen. Denk aan een zenuwspiraal of vergrootglazen om objecten te bekijken. Veel plezier!… Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Op de Universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Met een labjas aan ga je leren hoe je je eigen slijm moet maken. Een beetje vies misschien, maar wel hartstikke leuk! Zien wij je in ons lab? Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Na afloop van de slijmworkshop of van tevoren kun je nog een speurtocht doen bij onze Masterminds tentoonstelling. In deze tentoonstelling hebben we ook allemaal leuke opstellingen voor kinderen. Denk aan een zenuwspiraal of vergrootglazen om objecten te bekijken. Veel plezier! Tijdstip: 11:00-12:00, 13:00-14:00, 15:00-16:00 Reservering is noodzakelijk via https://museumtickets.rug.nl/nl/activiteiten/tickets. Tip: bezoek ook de tijdelijke tentoonstelling Kaleidoscope. Bekijk een BMW-auto, een neushoorn en vele kristallen, stenen en vogels in de tijdelijke tentoonstelling Kaleidoscope, allemaal gave objecten uit de verzameling van het museum. Een deel is afkomstig van het voormalig Natuurmuseum uit Groningen. En het leuke aan de tentoonstelling is, jij kunt zelf stemmen op je favoriete objecten. Samen bepalen we wat de échte schatten van het museum zijn!
Op de universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Tijdens deze leuke experimentenmiddag gaan we verschillende proefjes doen. Zo maken we onder andere een lavalamp en badzout. De lavalamp krijg je ook mee naar huis, zodat jij het proefje ook nog aan iemand anders kan laten zien. Met het badzout kan je thuis een heerlijk bad nemen. Na afloop van de workshop of van tevoren kun je nog een speurtocht doen bij onze Masterminds-tentoonstelling over wetenschap. Of bewonder in de nieuwe tentoonstelling Kaleidoscope mooie objecten uit de verzameling van het museum: bekijk een BMW-auto, een neushoornskelet, kristallen, stenen en vogels. En het leuke aan de tentoonstelling is, dat jij zelf kunt stemmen op je favoriete objecten. Samen bepalen we wat de échte schatten van het museum zijn! Kosten, aanmelden en de exacte tijden vind je op de website van het museum.
Overweldigende klassieker over de opkomst van drugsbendes in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Winnaar van maar liefst 4 Oscars. Overweldigende klassieker over de opkomst van drugsbendes in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Winnaar van maar liefst 4 Oscars. Cidade de Deus, over de opkomst van drugsbendes in de favela, is een film over armoede en geweld, waarin kleine jongetjes met wapens zwaaien, drugs gebruiken en bij bosjes sterven. Toch is het geen zwaarmoedige tranentrekker; regisseur Fernando Meirelles verpakt het drama als een flitsende, weelderig gefotografeerde, snel gemonteerde zwarte komedie. Cidade de Deus (City of God) is losjes gebaseerd op het boek van Paulo Lins, een man die zelf in de gelijknamige sloppenwijk van Rio de Janeiro woonde. Rocket (Alexandre Rodrigues), een van de hoofdpersonen, is zijn alter ego. De film won in 2004 maar liefst 4 Oscars: Best Director, Best Editing, Best Adapted Screenplay en Best Cinematography. Bron: VPRO Cinema
Open Dag Vismigratie Waterschap Noorderzijlvest in Lauwersoog op 25 mei 2024. Wil jij meer weten over de enorme afstanden die vissen afleggen in onze beken en rivieren? Verschillende soorten vissen in het echt zien in de Waddenloods, of afdalen in één van de grote spuikokers onder de R.J. Cleveringsluizen? Kom dan naar de open dag van Waterschap Noorderzijlvest in Lauwersoog op 25 mei 2024! Op 25 mei is het Wereld Vismigratiedag. Tijdens deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan het belang van vismigratie, vrij toegankelijke rivieren en de overgang van zout naar zoet water. Er zijn verschillende activiteiten in en rondom de haven van … Wil jij meer weten over de enorme afstanden die vissen afleggen in onze beken en rivieren? Verschillende soorten vissen in het echt zien in de Waddenloods, of afdalen in één van de grote spuikokers onder de R.J. Cleveringsluizen? Kom dan naar de open dag van Waterschap Noorderzijlvest in Lauwersoog op 25 mei 2024! Op 25 mei is het Wereld Vismigratiedag. Tijdens deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan het belang van vismigratie, vrij toegankelijke rivieren en de overgang van zout naar zoet water. Er zijn verschillende activiteiten in en rondom de haven van Lauwersoog. Zo kan je in de oude Mijnzaal (Visafslag) een presentatie van Arthur de Bruin bijwonen over zijn bekroonde film ‘Nederland onder water’. In de Waddenloods wordt uitleg gegeven over het onderwaterleven in de Waddenzee. Ook kan je op de foto gaan met je favoriete vis en voor de kleintjes is er een speciale kinderhoek ingericht met leuke opdrachten. Een bijzondere en leerzame dag voor alle leeftijden! 
Van Fijnaart, naar Fine Art: het verhaal Ahmet Polat, een prijswinnende fotograaf en filmmaker. Geïnspireerd door zijn moeders woorden: “Laat je door niemand tegenhouden, zelfs niet door mij”, verliet hij op 17-jarige leeftijd zijn Brabantse geboortedorp Fijnaart. Van aardbevingen tot topmodellen voor Vogue, alles ving hij met zijn camera, gedreven door een passie voor het vastleggen van de ziel van de mens. Als hem wordt gevraagd waar hij geboren is zegt hij altijd: “I was born in Fine Art”. Meer dan duizend woorden is van de makers van De Bastaard. In deze theatrale live foto-expositie ga je aan d… Van Fijnaart, naar Fine Art: het verhaal Ahmet Polat, een prijswinnende fotograaf en filmmaker. Geïnspireerd door zijn moeders woorden: “Laat je door niemand tegenhouden, zelfs niet door mij”, verliet hij op 17-jarige leeftijd zijn Brabantse geboortedorp Fijnaart. Van aardbevingen tot topmodellen voor Vogue, alles ving hij met zijn camera, gedreven door een passie voor het vastleggen van de ziel van de mens. Als hem wordt gevraagd waar hij geboren is zegt hij altijd: “I was born in Fine Art”. Meer dan duizend woorden is van de makers van De Bastaard. In deze theatrale live foto-expositie ga je aan de hand van Ahmets foto’s en video’s op reis door zijn leven. Een reis die begint op een cruciaal moment in Ahmets vroege carrière: zijn eerste grote fotografieproject, het vastleggen van de aardbeving in 1999 in Turkije. En bijzonder – en verdrietig – genoeg eindigen we ook weer in Turkije; met een reis naar Ahmets familie in Gaziantep, getroffen door de verwoestende aardbeving in februari 2023. Het wordt een reisverslag, een persoonlijke zoektocht en een bloemlezing. Van zijn worsteling met fotografieredacties over de manipulatie van het beeld tot de representatie van het anders zijn. Een multidisciplinaire voorstelling over professionele en persoonlijke groei, tegen de achtergrond van historische gebeurtenissen. In de pers"Meer dan duizend woorden is een boeiend theatraal (zelf)onderzoek over de kracht én het gevaar van het beeld, of dat nu gevangen zit in pixels of in woorden." - Theaterkrant "De charmante El Kaoui kruipt af en toe in Ahmets huid en vertelt meeslepend en expressief over bepalende gebeurtenissen in Polats leven." - de Volkskrant Over de makersAhmet Polat (Fijnaart, 1978) is een prijswinnend fotograaf en filmmaker. Zijn werk wordt internationaal tentoongesteld. Onder meer in het Stedelijk Museum Amsterdam, Foam Fotografiemuseum, Rijksmuseum Amsterdam, Istanbul Modern en BOZAR Brussel. Daarnaast kun je hem kennen van zijn vaste fotorubriek bij Buitenhof, als Fotograaf des Vaderlands of als jurylid in het tv-programma Het perfecte plaatje. Rashif El Kaoui (Diest, 1988) is acteur, audio-maker en schrijver. Hij studeerde in 2014 af als Master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In 2016 werd zijn proza bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs. Als acteur wisselt Rashif af tussen ‘klassieke’ grote zaal producties en kleinere meer sociaal geëngageerde projecten.
Welke boeken worden verkozen tot Beste Groninger Boek van 2024? Welke boeken worden verkozen tot Beste Groninger Boek van 2024? NOORDWOORD zet Groningse schrijvers graag in de schijnwerpers en wil laten zien hoeveel moois en waardevols de Groninger literatuur en cultuur te bieden hebben. Daarom reiken zij sinds 2010 ieder jaar de prijs voor het Beste Groninger Boek uit. De prijzen worden ook dit jaar uitgereikt tijdens het Beste Groninger Boekenfeest op zaterdag 25 mei in Forum Groningen. Dit feest is niet alleen voor de genomineerden en hun genodigden, maar voor iedereen die van goede boeken houdt. Het wordt een feestelijke, gezellige avond met drankjes en… Welke boeken worden verkozen tot Beste Groninger Boek van 2024? NOORDWOORD zet Groningse schrijvers graag in de schijnwerpers en wil laten zien hoeveel moois en waardevols de Groninger literatuur en cultuur te bieden hebben. Daarom reiken zij sinds 2010 ieder jaar de prijs voor het Beste Groninger Boek uit. De prijzen worden ook dit jaar uitgereikt tijdens het Beste Groninger Boekenfeest op zaterdag 25 mei in Forum Groningen. Dit feest is niet alleen voor de genomineerden en hun genodigden, maar voor iedereen die van goede boeken houdt. Het wordt een feestelijke, gezellige avond met drankjes en lekkere hapjes, gesprekken met de genomineerde schrijvers en vooral veel ruimte om bij te praten en te netwerken. Tussen het borrelen door krijgen de tien genomineerde schrijvers nieuwsgierige vragen voorgeschoteld. De schrijvers lezen elk ook een fragment uit eigen werk voor. Verder is er een optreden van woordkunstenaar, zangeres en cabaretière Janneke Jager. Jury De shortlist van 10 genomineerden voor het Beste Groninger Boek van 2024 is bekend. Uit totaal 49 inzendingen maakte de jury een selectie, vijf voor fictie en vijf voor non-fictie. De jury bestaat uit Annemarie van Buuren (fotograaf), Nick Everts (theoloog), Maaike Molhuysen (zelfstandig literair redacteur en schrijfcoach), Anneke Tiddens (adviseur taal als basis bij Biblionet Groningen) en Ben Westerink (winnaar non-fictie Beste Groninger Boek 2023). Tijdens het Boekenfeest worden de twee winnende boeken bekendgemaakt. Bezoek voor meer informatie de website van NOORDWOORD [https://noordwoord.nl/].
Op zaterdag 25 mei 2024 kunnen kunstliefhebbers tussen 10:00 uur en 17:00 uur hun hart ophalen tijdens de kunstmarkt in Centrum Stadskanaal.Meer dan 60 professionele- en amateur kunstenaars tonen hun werk tijdens deze creatieve dag. Samen staan zij garant voor een zeer divers aanbod aan kunst. Zo zijn er kunstschilders, houtbewerkers, fotografen, pottenbakkers en zijn er kunstenaars die de prachtigste sieraden maken.
I.s.m. VPRO Medialab: inspirerende avond met sprekers en projecten over toepassingen van AI in de media. Inspirerende avond met sprekers en projecten over toepassingen van AI in de media. In een wereld die overspoeld wordt met informatie is vertrouwen een ongrijpbaar goed geworden. Burgers worstelen met hun scepsis ten opzichte van de publieke media, journalistiek en de maatschappij zelf. De journalistiek - ooit gerespecteerd als bolwerk van de waarheid - bevindt zich nu in verraderlijke wateren vol scepsis en wantrouwen. Daarbovenop stroomt het internet vol met neppe foto’s, video’s en stemopnames door de snelle opkomst van generatieve AI. Tijd om de ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie en de media kritisch tegen het licht te houden. Hoe verhouden wij ons als publieke omroepen tot AI? Zijn onze richtlijnen en journalistieke principes nog toepasselijk? Zou AI een kracht kunnen zijn die de publieke zaak ten goede komt en het vertrouwen in media en journalistiek kan herdefiniëren? In… Inspirerende avond met sprekers en projecten over toepassingen van AI in de media. In een wereld die overspoeld wordt met informatie is vertrouwen een ongrijpbaar goed geworden. Burgers worstelen met hun scepsis ten opzichte van de publieke media, journalistiek en de maatschappij zelf. De journalistiek - ooit gerespecteerd als bolwerk van de waarheid - bevindt zich nu in verraderlijke wateren vol scepsis en wantrouwen. Daarbovenop stroomt het internet vol met neppe foto’s, video’s en stemopnames door de snelle opkomst van generatieve AI. Tijd om de ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie en de media kritisch tegen het licht te houden. Hoe verhouden wij ons als publieke omroepen tot AI? Zijn onze richtlijnen en journalistieke principes nog toepasselijk? Zou AI een kracht kunnen zijn die de publieke zaak ten goede komt en het vertrouwen in media en journalistiek kan herdefiniëren? In Publieke Pioniers #5 – Trust me AI know landt VPRO Medialab in Groningen om samen met studenten van de RUG en Hanzehogeschool te onderzoeken hoe AI nieuwe mogelijkheden biedt voor co-creatie en radicale transparantie. Tijdens deze publieksavond bespreken we met experts, mediamakers en het publiek hoe AI het vertrouwen in de media en de samenleving juist zou kunnen bevorderen, door bijvoorbeeld met AI te innoveren in open-source intelligence, real-time fact-checking, proof-of-provenance, content verificatie, moderatie en meer. Vanaf 20.30 uur ben je welkom voor een heerlijke borrel in de Newsroom. Moderator van de avond is Laurens Vreekamp. Hij gaat o.a. in gesprek met panelleden Shuchen Tan en Jelle Dijkstra. Sprekers Yael de Haan en Dries Depoorter nemen je mee in hun verhaal over het onderwerp. Houd deze pagina in de gaten, binnenkort maken we meer gasten bekend. Trust me AI know wordt georganiseerd in samenwerking met VPRO Medialab. Meer informatie over Publieke Pioniers (initiatief van VPRO Medialab en NPO Innovatie) vind je hier [https://www.vpro.nl/medialab/projecten/overzicht/Publieke-Pioniers.html].
Groninger kunstkring De Ploeg in de Watertoren West In 2024  exposeert De Ploeg het hele jaar met zes wisselende exposties in de prachtige ontvangstlobby van de Watertoren West. Maar liefst 11 panelen met een koninklijke blauwe kleur laten zich vullen door het al dan niet kleurrijke werk van de Ploegers. De ruimte is dermate groot dat ook het ruimtelijk werk tot zijn recht komt. In deze derde expositie is werk te zien van Geert Schreuder, Aly van der Wal en ruimtelijk werk van gastexposant Stepen Beale. De expositie wordt geopend door Richard ter Borg op zondag 12 mei van 15.00 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom! Bovendien kunt u op elke zondag tussen 10.00 en 14.00 uur terecht in de zogeheten skylounge, bovenin de watertoren is er dan gelegenheid om koffie of thee te drinken terwijl u geniet van het prachtige uitzicht over Groningen. Gee… Groninger kunstkring De Ploeg in de Watertoren West In 2024  exposeert De Ploeg het hele jaar met zes wisselende exposties in de prachtige ontvangstlobby van de Watertoren West. Maar liefst 11 panelen met een koninklijke blauwe kleur laten zich vullen door het al dan niet kleurrijke werk van de Ploegers. De ruimte is dermate groot dat ook het ruimtelijk werk tot zijn recht komt. In deze derde expositie is werk te zien van Geert Schreuder, Aly van der Wal en ruimtelijk werk van gastexposant Stepen Beale. De expositie wordt geopend door Richard ter Borg op zondag 12 mei van 15.00 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom! Bovendien kunt u op elke zondag tussen 10.00 en 14.00 uur terecht in de zogeheten skylounge, bovenin de watertoren is er dan gelegenheid om koffie of thee te drinken terwijl u geniet van het prachtige uitzicht over Groningen. Geert Schreuder schildert in acryl en/of olieverf zaken waar zijn oog op valt. Dat kunnen landschappen, stillevens of interieurs zijn. Soms groots en dramatisch en soms klein, intieme dingen of dingetjes die hem aanspreken, intrigeren, fascineren, verbazen of frapperen. Sommige onderwerpen verleiden hem tot fijnschilderen, andere tot grote toetsen en klodderige verfstreken. Hij exposeert regelmatig zo hier en daar en stelt elke eerste zondag van de maand s' middags, zijn atelier open voor bezoekers. Ook werkt hij wel in opdracht, ; illustraties en portretten etc. Aly van der Wal kijkt met respect en verwondering naar het landschap. De ongereptheid boeit haar. Het is de wisselwerking tussen water en lucht en dan met name het licht dat voor haar de grote tovenaar is. Het landschap wordt door haar niet ingekaderd, de voorstelling loopt door. Aly heeft een heel eigen stijl ontwikkeld waaronder acrylaat-diepdrukken. En is nu bezig met gemende techniek op aluminium. Haar atelier is in Zoutkamp waar u (na afspraak) altijd welkom bent. Zij geeft schilder workshops en maakt werk in opdracht voor particulieren en bedrijven. Zij heeft zowel Academie Minerva als de Klassieke Academie gevolgd. Aly is lid van de Kunstkring De Ploeg, een gezelschap dat meer dan 100 jaar bestaat en vele bekende kunstenaars heeft voortgebracht. Daarnaast is ze lid van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders. Stephen Beale (gastexposant) is opgegroeid onder de rook van Londen en heeft zijn leven verplaatst naar Houwerzijl op het Hoogeland van Groningen.  Zijn creatieve processen pendelen tussen het maken van bijzonder unieke kasten van tweedehands materialen en het beeldhouwen en boetseren van levensgrote figuratieve beelden in o.a. klei, natuursteen, beton en hout die hij vaak op een  humoristische wijze weergeeft.