Een tentoonstelling vol experiment met prenten van kunstenaars uit de
zeventiende eeuw tot nu (Rembrandt, Felicien Rops, Geertruydt Roghman en Glenn
Brown.) Alle kunstenaars die je
Martin Monnickendam – Publiek in beeld
15november
-09maart 2025
Oude Turfmarkt 127, 1012 GC Amsterdam, Netherlands
Description
Wie waren de mensen die honderd jaar geleden in het theater zaten? De schilderijen van Martin Monnickendam (1874-1943) die door tijdgenoten ook wel de ‘schouwburgschilder’ werd genoemd, bieden een kijkje in de loges en balkons van de Amsterdamse theaters uit het begin van de twintigste eeuw. De schilderijen zijn nu te zien in de tentoonstelling Publiek in beeld. De tentoonstelling is de feestelijke aftrap van het 100-jarige jubileum van de theatercollectie die wordt beheerd door het Allard Pierson.
Het Amsterdamse culturele leven van begin twintigste eeuw was bruisend en aan theaters was geen gebrek: Theater Carré was net geopend en ook in het Paleis voor Volksvlijt waren voorstellingen. In de Frascatischouwburg bezocht je operette en revue, en voor ‘serieus’ toneel was er de Stadsschouwburg. Over alle voorstellingen die toen plaatsvonden is informatie te vinden in de theatercollectie van het Allard Pierson; over de bezoekers uit die tijd is bijna niets bekend.
Martin Monnickendam was een zeer succesvolle Amsterdamse schilder. Zijn werk was tijdens zijn leven op meer dan tweehonderd exposities te zien, in binnen- en buitenland, en hij won diverse prijzen. Voor zijn vijftigste verjaardag in 1924 werd er een tentoonstelling in het Stedelijk Museum georganiseerd. Monnickendam liet zich inspireren door schilders uit Londen en Parijs en viel in Nederland op door zijn uitbundige kleurgebruik. Hij schilderde allerlei onderwerpen: van stadsgezichten en portretten tot het publiek in schouwburgen. In Publiek in beeld staan de schouwburgstukken centraal. Hij was de enige schilder in Nederland binnen dat genre.
Beeldcredit: Entr’acte uit 1912