Groeten uit de Oriënt

Description

Najaarstentoonstelling ‘Groeten uit de Oriënt’ in Huis van het boek

Huis van het boek presenteert van 7 november 2021 t/m 6 maart 2022 de tentoonstelling ‘Groeten uit de Oriënt’. Zes zalen vol boeken, filmaffiches, kunstnijverheid, prentbriefkaarten en citaten van reizigers en schrijvers bieden een blik op het ontstaan van de westerse beeldvorming over de oosterse wereld. De beeldvorming rond het oosten varieert van bakermat van de christelijke cultuur tot sprookjesachtig, barbaars en sensueel. De blik is gekleurd door vooroordelen en belangen. De ideeën leven vaak al eeuwen lang in de westerse cultuur en hebben nog steeds invloed op de huidige beeldvorming. Huis van het boek nodigt verschillende opiniemakers uit te reageren op wat het museum laat zien. De tentoonstelling ‘Groeten uit de Orient’ maakt deel uit van de reeks tentoonstellingen over de maatschappelijke invloed van het boek.

Van reizen naar het beloofde land tot kiosken in Turkije De bezoeker loopt langs verschillende thema’s, te beginnen met reisboeken uit de 17de eeuw en het Bijbels oriëntalisme. Halverwege de 19de eeuw begint het toerisme naar het beloofde land. Veel reizigers gaan op zoek naar het ware decor van de Bijbel. Vervolgens komt de sprookjeswereld uit Duizend en één Nacht aan bod. Het boek, dat talloze malen is vertaald, opnieuw uitgegeven en in verschillende bewerkingen is verschenen, is van grote invloed geweest op de westerse beeldvorming. Niet in het laatst door de Walt Disney-bewerkingen. Kunstenaars als Marius Bauer en de schrijver Karl May reisden zelf af naar het oosten en verwerkten hun indrukken in hun werk. Ook de filmwereld en de pulpproducenten voelden zich aangetrokken tot wat ze meenden te weten van het oosten. Ze maakten schaamteloos gebruik van stereotypen die blijkbaar zeer tot de verbeelding spraken van de preutse westerse wereld. De wetenschapper Christiaan Snouck Hurgronje woonde zelf een tijd in Mekka en nam van zijn reizen vele gebruiksvoorwerpen en kunstobjecten mee die hij liet natekenen in zijn beroemde Bilder-Atlas zu Mekka. De verschillende beelden en opvattingen leiden ook tot het inzetten ervan voor reclamedoeleinden. Tot slot komt de bezoeker in een ruimte met een veelheid aan Turkse en Egyptische boeken en tijdschriften. Daarop prijkt al vroeg de westerse wereld in de gedaante van pin-ups en filmsterren. De detectives komen uit het westen en zijn in grote getale vertaald naar het Arabisch en Turks. Deze oosterse wereld heeft de westerse beeldvorming omarmd.

Bijzondere particuliere en openbare collecties Gastconservator is Bert Sliggers met wie het museum eerder samenwerkte in de tentoonstellingen ‘Porno op papier’ en ‘Foute boeken?’. Voor deze tentoonstelling put hij uit diverse particuliere en publieke verzamelingen, zoals de Universiteitsbibliotheek Leiden, de Koninklijke Bibliotheek en uiteraard die van het museum zelf. Sliggers laat zich adviseren door verschillende deskundigen en verzamelaars.

Beeld: Omslag John Buckland Wright, Vertellingen uit Duizend-en-een nacht van Theun de Vries, 1949, Coll. Huis van het boek

Organiser

You’re organising this event?

Contact us if you want to update information and more.

Contact us

1 Picture

Suggested events

The stunning swimwear fashion show celebrates the beauty of nature and promote environmental conservation. Sponsored and hosted by Grand Hotel Amrâth Kurhaus, the event will feature gorgeous models showcasing the latest sustainable swimwear designs, while highlighting the need to protect our environment. Our mission is simple: to raise awareness about the pressing need for environmental conservation, and to inspire positive change in the world. The event will feature a variety of activities and educational resources, including interactive exhibits, expert speakers, and opportunities to connect with local environmental organizations. Join us for an unforgettable experience, as we come together to celebrate the beauty of nature and take action towards a more sustainable future. Theme: Environmental Conservation Dress-code: All-White Beach|Lounge Wear
Tijdens Down To Earth komen wetenschappelijke verhalen, straattheater, Silent Disco, planetariumvoorstellingen, de historie van Sonnenborgh en verassende cocktails samen. Ontdek, experimenteer en dans tijdens dit gloednieuwe zomerevenement van Sonnenborgh. Wandel door de tuin waar de historie van Sonnenborgh tot leven komt, laat je horizon verbreden door Sabine Winters, dans tot je voeten pijn doen, bewonder de sterren en planeten door een van de grote kijkers van Sonnenborgh of vanaf het dak met uitzicht over de singel, wordt verrast door straattheater en prachtige kunst, maak een reis door de ruimte in het planetarium en geniet van exclusieve cocktails, speciaal ontworpen voor Sonnenborgh. Duik in een intieme festivalwereld – laat je zintuigen ontwaken en ontdek Sonnenborgh, de aarde en het hele universum als nooit tevoren. Sprekers Op elke Down to Earth avond ontvangt Sonnenborgh een inspirerende spreker: 20 juli: Marjolijn van Heemstra Dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker met een achtergrond in godsdienstwetenschappen. 3 augustus: Lucas Ellerbroek Sterrenkundige en schrijver die na een master theoretische natuurkunde promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op het ontstaan van sterren en planeten. 17 & 31 augustus: Sabine Winters Wetenschapsfilosoof, docent en onderzoeker met een sterke focus op de filosofie van de ruimte. (Nb.: 31 augustus 2024 is een prikkelarme editie)
Nonna Hoogland (1999) is prijswinnende illustratrice en kunstenares, werkend in Utrecht, Nederland. In haar werk probeert zij zichzelf en de wereld om haar heen te verwerken en te begrijpen. Hierdoor staat de mens, en voornamelijk de vrouw, centraal in haar werk. Ze focust zich op emoties, relaties, ethiek en (kunst)geschiedenis. Haar werk wisselt van poëtisch naar cynisch, van humoristisch naar intiem, en blijft altijd kwetsbaar in zijn eerlijkheid. Ze maakt gebruik van verschillende analoge technieken, met een voorkeur voor schilderen en keramiek. Voor de expositie ‘Cabinet of Curiosities’ haalt Nonna Hoogland inspiratie uit de rariteitenkabinetten van de 16e, 17e, en 18e eeuw. Ze koppelt oude beeldculturen, verhalen en symbolen aan hedendaagse thematieken. Hieruit ontstaat een collectie van keramieken kunstobjecten, die intrigeren, vervreemden en amuseren.”
Sociale betrokkenheid, muziek en aandacht voor taal en dialoog kenmerken het werk van Rory Pilgrim (Bristol, 1988). Pilgrim woont en werkt al zo’n vijftien jaar in Nederland, waar hen een veelzijdig oeuvre opbouwde van (song)teksten, muziekcomposities en -video’s, films, tekeningen, installaties en liveoptredens. Hen brengt belevingswerelden en generaties samen en stelt vragen over samenleven en zorg dragen – voor elkaar, maar ook voor de wereld. Voor Landhuis Oud Amelisweerd selecteerde Pilgrim drie films naast tekeningen, posters en installaties uit de afgelopen vijftien jaar. Na de Nederlandse verkiezingen in november 2023 moest hen denken aan het gevoel van verlies aan saamhorigheid vlak na Brexit. Dat beïnvloedde diens selectie films – Violently Speaking (2014), The Resounding Bell (2018) en RAFTS (2022) – waarin hen juist zoekt naar verbinding en dialoog tussen generaties en gemeenschappen. Vanuit deze films creëert Pilgrim een scenografie: een ruimtelijke compositie waarin tekeningen, schetsboeken en bijzondere installaties samenkomen. Rode draad is Pilgrims verkenning van vormen die ondersteuning en veerkracht bieden. Soms uit zich dat letterlijk, in de vorm van reddingsvlotten, vangnetten of draagtasjes als hulpmiddelen voor solidariteit en compassie. En soms op poëtische wijze, in muziek, sprookjesachtige tekeningen of bewegende dialogen. Zo vertelt de kunstenaar een hoopvol verhaal over intermenselijke relaties en gezamenlijke toekomstbeelden. While resounding the past, we will try and mark the present. We will try to get as close to the future as possible. Rory Pilgrim, The Resounding Bell, 2018 Deze programmering is een partnerproject van de Hartwig Art Foundation. [https://www.hartwigartfoundation.nl/]
Tijdens de zomer periode toont Kunstuitleen Utrecht op de Uitgelicht! muur werk uit eigen collectie van enkele leden van Kunstliefde. Onder andere schilderijen, tekeningen en grafiek van jonge kunstenaars en gevestigde namen zijn hier te zien, te leen en te koop. Kunstuitleen Utrecht en Kunstliefde verkennen de mogelijkheden tot samenwerking wat deze zomer resulteert in deze Zomerexpo op de Uitgelicht! muur.
In deze zonneshow kom je alles te weten over de zon. Demonstraties, proefjes en foto’s laten zien hoe de zon aan zijn licht komt, wat licht precies is en wat we van licht kunnen leren. Zie met je eigen ogen waarom het oppervlakte van de zon eruit ziet als een kokende pan water. Samen met de zonneonderzoeker rafel je het zonlicht uiteen in alle kleuren van de regenboog en zie je waarom je met de telescoop van Sonnenborgh – de grootste zonnetelescoop van Nederland- zo’n prachtige blik op de zon hebt. Bij helder weer kun je door de zonnetelescoop kijken. Voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen.
Laat je verrassen bij Kunstliefde door nieuwe werken van zo’n veertig kunstenaarsleden. In de Zomerliefde zijn diverse kunstdisciplines te zien, van schilderijen en beelden tot tekeningen en grafiek. Zowel jonge kunstenaars als gevestigde namen tonen hun nieuwste werken. Zomerliefde biedt daardoor een uitstekende gelegenheid om het diverse aanbod van de kunstenaarsleden van Kunstliefde te bekijken en wellicht een kunstwerk aan te schaffen.   Opening: Zaterdag 6 juli om 16.00 uur Door Miriam van Kampen van Kunstuitleen Utrecht. Kunstliefde en de Kunstuitleen verkennen de mogelijkheden tot samenwerking wat tijdens Zomerliefde o.a. resulteert in een expo bij de Kunstuitleen (St. Jacobstraat 251) met werken van enkele leden van Kunstliefde.
Laat je verrassen door nieuwe werken van kunstenaarsleden van Kunstliefde. Met Schilderijen en beelden, tekeningen en grafiek, video en installaties. Zowel recent afgestudeerden als gevestigde namen laten hun werk zien.
Graffiti en textielwerk hebben hun wortels in de maatschappij en hebben beiden hard moeten vechten voor een plek in de kunstwereld. Deze twee zeer verschillende kunstvormen hebben met elkaar gemeen dat ze vaak politieke opvattingen uitdragen, soms associatief en intuïtief en soms recht voor zijn raap. Beide kunstvormen krijgen deze zomer een welverdiend podium in het Centraal Museum. Zie hoe textielwerk uit de hele wereld zich in al zijn kwetsbaarheid op eigen wijze uitspreekt en hoe graffiti kunst van de jaren zeventig tot nu in grote verscheidenheid de taal van de straat viert. Ervaar en neem deel aan interventies van Crafting Resistance en Creative Lab Utrecht en je weet zeker dat je nooit meer op dezelfde manier kijkt naar graffiti en textielkunst.
Gedurende de zomermaanden juli en augustus exposeren Utrechtse papierknippers en -snijders recent werk in het Stadhuis van Utrecht. Van klassieke zwart-wit silhouetten van de stad tot grote, kleurige wandkleden en van uiterst gestileerd tot buitengewoon gedetailleerd. In papierknippen komt veel creativiteit tot uiting en elke deelnemer geeft een eigen interpretatie aan het thema Utrecht. Deelnemers aan de tentoonstelling zijn Sandra Westgeest, Maja Houtman, Carin van Dongen, Pooja Verma, Sabeth Elberse, Jet van Dam, Miguel Castro en Paula Versnick. Allen zijn lid van de Utrechtse knipkring van de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst en bezitten meer dan één kunsttalent: ze kunnen ook schilderen, boekbinden, tegels ontwerpen of goudsmeden. Ze zijn komiek, grafisch vormgever of zanger. Papierknippen heeft al meer dan vier eeuwen een plek in de Nederlandse samenleving en is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst bestaat ruim veertig jaar en telt meer dan 300 leden die samen de papierknip en -snijkunst uitoefenen, van elkaar leren en kennis delen. In samenwerking met musea en galerieën organiseert zij tentoonstellingen en ondersteunt haar papierkunstenaars daar waar mogelijk. Tijdens de tentoonstelling kunnen bezoekers zelf aan de slag tijdens een van de gratis workshops. Ervaring is niet vereist. Alle niveaus van bekwaamheid zijn welkom. Raadpleeg voor de tijden de website papierknippen.nl. Ma t/m vr 8:30-17:00 uur (do tot 21:00 uur).