CoBrA in vogelvlucht

Description

 CoBrA 1948-1951

CoBrA was een internationale beweging van jonge, vooruitstrevende kunstenaars. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog veroorzaakten zij een revolutie: een doorbraak in de moderne kunst die tot op de dag van vandaag doorwerkt in kunstuitingen en kunstopvattingen. De beweging werd opgericht op 8 november 1948 in Parijs. De naam CoBrA is een samenstelling van: Copenhagen, Brussel en Amsterdam. De hoofdsteden waar de oprichters van deze kunstenaarsgroep vandaan kwamen.

CoBrA was een begin van een nieuw tijdperk. Deze moest namelijk tegenwicht bieden aan de nachtmerrie van de oorlog. De kunst stond voor vreugde van totale geestelijke en  artistieke vrijheid. Dit leidde tot veel ophef in Nederland. De kranten spraken vaak over geknoei en gekladder omdat de kunst leek op kindertekeningen. Dit omdat CoBrA kunst een kleurrijke, expressief-spontane schilderkunst is. Iets wat past binnen het gedachtegoed van de stroming: vrijheid, lef, experiment en inclusief, want iedereen is kunstenaar.

Cobra kunstenaars vonden hun inspiratiebronnen in onder andere kindertekeningen, primitieve kunst en volkskunst. Favoriete onderwerpen zijn dieren, met name vogels, katten, honden en slangen. CoBrA kunstenaars sloegen hiermee een nieuwe weg in en zetten zich af tegen de regels van de kunstacademie.

CoBrA in vogelvlucht
Tijdens de expositie neemt Stadsmuseum Veenendaal u mee in een vogelvlucht
langs ruim 80 werken van 15 kunstenaars, die een rol gespeeld hebben in deze kunststroming.  De kunstwerken zijn in bruikleen gegeven door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en een particuliere bruikleengever. De tentoonstelling CoBrA in vogelvlucht is vanaf 20 februari t/m 7 september 2024 te zien in Stadsmuseum Veenendaal.

Beeld: CoBrA in vogelvlucht

1 Picture

Suggested events

In deze zonneshow kom je alles te weten over de zon. Demonstraties, proefjes en foto’s laten zien hoe de zon aan zijn licht komt, wat licht precies is en wat we van licht kunnen leren. Zie met je eigen ogen waarom het oppervlakte van de zon eruit ziet als een kokende pan water. Samen met de zonneonderzoeker rafel je het zonlicht uiteen in alle kleuren van de regenboog en zie je waarom je met de telescoop van Sonnenborgh – de grootste zonnetelescoop van Nederland- zo’n prachtige blik op de zon hebt. Bij helder weer kun je door de zonnetelescoop kijken. Voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen.
Kijk naar het maanoppervlakte door de grote telescopen van de  sterrenwacht. Bezoek ook de maanlezing en het museum. In de historische bibliotheek bekijk je films over maanreizen, toen en nu.
Zaden verspreiden zich op verschillende manieren en jij kan onderzoeken hoe. Welke zaden verspreiden zich op welke manier? In een korte film zie je hoe een echte wetenschapper onderzoek doet naar zaden. Daarna ga je zelf aan de slag om een Superzwever te knutselen. Doet jouw Superzwever het niet meteen zoals je wilt, dan maak je aanpassingen tot je wel tevreden bent. Hoe lang kan jij het zaad laten zweven?
Verken & vertaal de vormentaal van het Rietveld Schröderhuis naar je eigen abstracte collage. Iedere workshop begint met een rondleiding door het huis waarbij je wordt uitgenodigd anders naar dingen te kijken. Je begint met het onderzoeken van vormen, kleuren en andere opmerkelijke details, waarna je deze elementen gaat vertalen naar een abstracte collage geïnspireerd op het Rietveld Schröderhuis. Hierbij leer je hoe je met verschillende technieken en eenvoudige vormen een mooie en evenwichtige compositie kunt maken. Aan het einde van de workshop heeft iedereen een eigen stukje architectuur voor aan de muur. Deze workshop is toegankelijk voor alle niveaus en achtergronden en ervaring is niet nodig. Het voordeel van werken met collages is dat je niet per se hoeft te kunnen tekenen om toch prachtige beelden te kunnen maken.
Het is nog niet zo heel lang geleden dat ‘op vakantie gaan’ helemaal niet zo gewoon is. Pas in de jaren 60 komt vakantie langzaam binnen het bereik van het ‘gewone volk’. Dat begint met kleine stapjes, met de fiets twee dagen op pad of met de auto volgeladen naar Katwijk. In de collectie van het museum bevinden zich interviews met (oud)bewoners van Wijk C waarin we veel verwijzingen vinden naar vakantie en uitstapjes, dit zijn hoogtepunten in een vaak wat sober leven. Er wordt voor gespaard, alleen of met een groep en de voorpret is groot. In deze tentoonstelling kijken we terug op de start en de ontwikkeling van het op vakantie gaan. foto: Op vakantie op Texel, voor het eerst samen met mijn zusje in een tentje naast de grote tent van onze ouders. Ik weet nog goed dat ik een luchtbed had dat steeds leegliep en dat ik iedere ochtend weer op moesten pompen. P. Otten. Juni 1967
Vier keer leuk! brengt je een leuke, zeer afwisselende en technisch goed verzorgde avondvullende cabaretavond, met vier korte cabaretoptredens van elk ongeveer 25 minuten. Eén van de cabaretiers fungeert tevens als presentator. De voorstelling trekt gemiddeld ook meer publiek in vergelijking met een avondvullende voorstelling van een onbekend nieuw talent.
Niek van de Looi,  schilderijen en Gradi Schoenmakers keramiek. Niek van de Looi uit Bemmel werkt sinds 2005 in foto-realisatie schilderstijl. Hij gebruikt acryl en olieverf. Hij heeft een fotografische verfijnde manier van schilderen met minutieuze aandacht voor sfeerbepalende details.
Waar eindigt de tastbare werkelijkheid en begint de grenzeloze wereld van onze verbeelding? Stap binnen in Lichtgang; een mini-cinema waar een spel met de visuele waarneming wordt gespeeld. Is wat je ziet de werkelijkheid, of een creatie van je eigen geest? Lichtgang is een hallucinerende ervaring, die zich voor een groot deel binnen in je eigen ogen afspeelt. Open tussen 09:00 en 21:00, duur 7 minuten. Prijs: pay what you want. Door Boukje Schweigman& & Johannes Bellinkx.
Merel Staal construeert haar werk door verschillende materialen om ze vervolgens weg te schuren, daardoor ontstaat er fragiliteit. Het materiaal dat vrijkomt bij het schuren vangt ze op en transformeert dit stof tot nieuw werk. Ze creëert een continu proces van afpellen en opbouwen. De resulterende werken bevatten vaak donkere tinten, waardoor een gevoel van onderdrukking ontstaat. Merels kleine sculpturen veroorzaken een intieme en persoonlijke ervaring aan de kijker. Deze werken nemen de kijker mee naar een wereld waar fragiliteit een bron van kracht en authenticiteit wordt. Met haar artistieke benadering daagt Merel Staal reflectie uit en stelt ze diepgaande vragen over de menselijk bestaan, rond het blootleggen van kwetsbaarheid in het moderne tijdperk. Zaterdag & zondag: 13:00-18:00 uur. 2e/3e/4e vrijdag van de maand: 12:00-17:00 uur.