Joris Gaymans in dialoog met Tom Slager

Description

In de expositie ‘Joris Gaymans in dialoog met Tom Slager’ ontmoeten de bronzen beelden van de beeldhouwer Gaymans de kleurige landschappen van de, in 1994 overleden, jongste telg uit de familie Slager.Joris Gaymans (1946) is een bekend beeldhouwer en had eerder exposities in musea en beeldentuinen in Nederland, Frankrijk, Rusland en Australië. Zijn bronzen beelden zijn gevarieerd, mooi en uitdagend. Vrouwen, kinderen en mannen. Symmetrisch, concentrisch of juist helemaal niet. Vrijwel alle beelden worden in Bologna (Italië) gegoten en zijn op een hoog technisch niveau afgewerkt en gepatineerd volgens kwalitatief uitstekende recepturen.Tom Slager (1918 Indonesië -1994 Californië) heeft een voorkeur voor natuur- en landschapsschilderijen. Zijn schilderijen geven een beeld van zijn bewogen leven: van enorm veel reizen, leven en werken in Frankrijk, Zwitserland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten en ook heel productief zijn in de omgeving van de IJzeren Man in Vught, de Loonse en Drunense Duinen en het Brabantse coulisselandschap.De expositie is een primeur. Voor de eerste keer zijn in Museum Slager beelden te zien. Ed Landman, schoonbroer van Joris, gaf tijdens de opening van de expositie op 10 april jl. een duiding aan de dialoog die de beelden en schilderijen aangaan. “Als wij kijken naar hun werk, zien we de werken van kunstenaars die ontketend hun idealen hebben gecreëerd. Kunstwerken waarin beide kunstenaars door de kracht van het weglaten tonen wat zij zien en willen laten zien. Daar werkten zij lang aan. Maandenlang ploetert, sjouwt, duwt en kneedt Joris Gaymans in materie, groot, zwaar, lomp, weerbarstig om tenslotte de kijker zijn gevonden waarheid te vertellen. In zijn beeld De Mens zien we niet een mens, maar de materie om hem heen. In de lege ruimte maakt de kunstenaar de mens zichtbaar voor de toeschouwer. Ook in de landschappen van Tom Slager is het bijzondere dat wat net niet te zien is. Het transparante water en de diffuse omlijsting van de bosjes in de verte. Impressionist was hij zeker. Hij schilderde liever het ongrijpbare licht dan de weerbarstige werkelijkheid. Hij had vriend van Matisse of van Gogh kunnen zijn…”

De expositie ‘Joris Gaymans in dialoog met Tom Slager’ is tot en met zondag 10 juli 2022 te zien. Op de zondagen 15 mei, 12 juni en 3 juli is Joris Gaymans zelf aanwezig voor een Meet & Greet.

Organiser

You’re organising this event?

Contact us if you want to update information and more.

Contact us

1 Picture

Suggested events

In deze zonneshow kom je alles te weten over de zon. Demonstraties, proefjes en foto’s laten zien hoe de zon aan zijn licht komt, wat licht precies is en wat we van licht kunnen leren. Zie met je eigen ogen waarom het oppervlakte van de zon eruit ziet als een kokende pan water. Samen met de zonneonderzoeker rafel je het zonlicht uiteen in alle kleuren van de regenboog en zie je waarom je met de telescoop van Sonnenborgh – de grootste zonnetelescoop van Nederland- zo’n prachtige blik op de zon hebt. Bij helder weer kun je door de zonnetelescoop kijken. Voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen.
Kijk naar het maanoppervlakte door de grote telescopen van de  sterrenwacht. Bezoek ook de maanlezing en het museum. In de historische bibliotheek bekijk je films over maanreizen, toen en nu.
Zaden verspreiden zich op verschillende manieren en jij kan onderzoeken hoe. Welke zaden verspreiden zich op welke manier? In een korte film zie je hoe een echte wetenschapper onderzoek doet naar zaden. Daarna ga je zelf aan de slag om een Superzwever te knutselen. Doet jouw Superzwever het niet meteen zoals je wilt, dan maak je aanpassingen tot je wel tevreden bent. Hoe lang kan jij het zaad laten zweven?
Het is nog niet zo heel lang geleden dat ‘op vakantie gaan’ helemaal niet zo gewoon is. Pas in de jaren 60 komt vakantie langzaam binnen het bereik van het ‘gewone volk’. Dat begint met kleine stapjes, met de fiets twee dagen op pad of met de auto volgeladen naar Katwijk. In de collectie van het museum bevinden zich interviews met (oud)bewoners van Wijk C waarin we veel verwijzingen vinden naar vakantie en uitstapjes, dit zijn hoogtepunten in een vaak wat sober leven. Er wordt voor gespaard, alleen of met een groep en de voorpret is groot. In deze tentoonstelling kijken we terug op de start en de ontwikkeling van het op vakantie gaan. foto: Op vakantie op Texel, voor het eerst samen met mijn zusje in een tentje naast de grote tent van onze ouders. Ik weet nog goed dat ik een luchtbed had dat steeds leegliep en dat ik iedere ochtend weer op moesten pompen. P. Otten. Juni 1967
Verken & vertaal de vormentaal van het Rietveld Schröderhuis naar je eigen abstracte collage. Iedere workshop begint met een rondleiding door het huis waarbij je wordt uitgenodigd anders naar dingen te kijken. Je begint met het onderzoeken van vormen, kleuren en andere opmerkelijke details, waarna je deze elementen gaat vertalen naar een abstracte collage geïnspireerd op het Rietveld Schröderhuis. Hierbij leer je hoe je met verschillende technieken en eenvoudige vormen een mooie en evenwichtige compositie kunt maken. Aan het einde van de workshop heeft iedereen een eigen stukje architectuur voor aan de muur. Deze workshop is toegankelijk voor alle niveaus en achtergronden en ervaring is niet nodig. Het voordeel van werken met collages is dat je niet per se hoeft te kunnen tekenen om toch prachtige beelden te kunnen maken.
Waar eindigt de tastbare werkelijkheid en begint de grenzeloze wereld van onze verbeelding? Stap binnen in Lichtgang; een mini-cinema waar een spel met de visuele waarneming wordt gespeeld. Is wat je ziet de werkelijkheid, of een creatie van je eigen geest? Lichtgang is een hallucinerende ervaring, die zich voor een groot deel binnen in je eigen ogen afspeelt. Open tussen 09:00 en 21:00, duur 7 minuten. Prijs: pay what you want. Door Boukje Schweigman& & Johannes Bellinkx.
Gaia
30mei
-
30jun.
Chelsea van der Bend maakt intieme tekeningen op zacht textiel, zoals vilt of flanel, waarin de focus vaak ligt op het vrouwelijk naakt. “Ik werk vanuit de visuele vertaling van mijn perspectief op mijn eigen identiteit en seksualiteit. Zo laat ik mijn bewondering voor vrouwen op een zo puur en direct mogelijke manier zien, en maak ik elke keuze in het proces gebaseerd op diezelfde bewondering. Deze onvoorwaardelijke waardering van het vrouwelijk lichaam en haar autonomie is per definitie feministisch, wat stroomt met mijn activistische insteek die natuurlijk mijn werk beïnvloed. De lichamen, de mensen in mijn werk, inclusief ikzelf, staan voor het uiten van een andere manier van bestaan, van liefhebben. Voor het liefhebben van je eigen lichaam, maar ook voor het liefhebben van het queer zijn. Ik hoop een zacht protest te bereiken tegenover het harde, seksualiserende beeld dat er momenteel bestaat van de lesbische gemeenschap”. 
Merel Staal construeert haar werk door verschillende materialen om ze vervolgens weg te schuren, daardoor ontstaat er fragiliteit. Het materiaal dat vrijkomt bij het schuren vangt ze op en transformeert dit stof tot nieuw werk. Ze creëert een continu proces van afpellen en opbouwen. De resulterende werken bevatten vaak donkere tinten, waardoor een gevoel van onderdrukking ontstaat. Merels kleine sculpturen veroorzaken een intieme en persoonlijke ervaring aan de kijker. Deze werken nemen de kijker mee naar een wereld waar fragiliteit een bron van kracht en authenticiteit wordt. Met haar artistieke benadering daagt Merel Staal reflectie uit en stelt ze diepgaande vragen over de menselijk bestaan, rond het blootleggen van kwetsbaarheid in het moderne tijdperk. Zaterdag & zondag: 13:00-18:00 uur. 2e/3e/4e vrijdag van de maand: 12:00-17:00 uur.
Met diverse in het oog springende voorbeelden van Utrechtse nieuwbouwprojecten laat deze expositie zien hoe we in de moderne stad ruimte maken voor mens, dier en planeet. Door te stapelen, te verdichten en het slim combineren van functies en groen is heel veel mogelijk op een beperkte ruimte. Groene daken, begroeide gevels, wadi’s en collectieve binnentuinen passeren de revue. Evenals biobased bouwen, circulair slopen en de opwek van klimaatneutrale kilometers. Waarom Ruimte Maken? De onstuitbare groei van Utrecht heeft zijn impact heeft op onze omgeving. Waar vinden we ruimte voor woningen, bedrijven, parken en wegen in een stad die steeds voller wordt? Hoe combineren dit met de energietransitie, de benodigde klimaatadaptatie en de omschakeling naar een meer circulaire bouw? Hoe zorgen dat dit niet ten koste gaat voor dier en natuur? De vraag naar kostbare grond is vele malen groter dan de beschikbare ruimte. We zullen dus keuzes moeten maken en efficiënter omgaan met dat kleine stukje aarde waar we wonen. In de expositie ‘Ruimte maken!’ verkent Architectuurcentrum AORTA welke oplossingen ontwerpers, wooncorporaties, ontwikkelaars en bouwers vinden in Utrecht. Is dit voldoende voor de toekomst of vraagt dat om andere keuzes? Deze expositie is een uitnodiging tot dat gesprek! Feestelijke openingsavond Op 12 juni zal de expositie feestelijk worden geopend door wethouder Eelco Eerenberg en gaan we met diverse sprekers dieper in op de kansen en dilemma’s voor Ruimte maken in Utrecht. Iedereen is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn, inspiratie op te doen of ideeën en vragen te delen.