Orphée et Eurydice

Description

Componist Gluck laat in zijn opera het tragische Orpheusverhaal eindigen met een happy end. In de opvoering van de Nederlandse Reisopera is de mythe teruggebracht tot de essentie, in een compact drama voor drie personages: Orphée, Eurydice en l’Amour.

Na de plotselinge dood van zijn jonge echtgenote reist Orpheus af naar de onderwereld om haar terug te halen uit het schimmenrijk. Tijdens zijn reis wordt de mythische zanger tegengehouden door geesten uit de dodenwereld, maar uiteindelijk weet hij Eurydice te bereiken. Zij weigert Orpheus echter te volgen en haar bestaan in vergetelheid te verruilen voor het aardse tranendal. Wanneer zij hem uiteindelijk toch volgt, kijkt Orpheus achterom, geheel tegen het goddelijk verbod om dit te doen. Daardoor verliest de bedroefde echtgenoot voor de tweede maal zijn geliefde. In Glucks opera volgt echter een eind-goed-al-goed: de altijd zegevierende liefdesgod Amor geeft de treurende Orpheus zijn geliefde terug. In het Frans gezongen met Nederlandse boventitels.

Date info

Datum vr 10 mei, Tijd 20:00 - 21:30, Voeg toe aan je kalender:, iCal, Google calendar, MS Outlook, Office 365

1 Picture

Suggested events

Twee oude vrouwtjes is een collectie van korte liefdesscènes over menselijk verlangen in de nadagen van het leven. Een herkenbare, oergeestige en poëtische voorstelling over eindigheid, gemis en dat liefde in vele vormen voorkomt, maar boven alles universeel is. Na vier voorstellingen naar zijn werk en een jarenlange samenwerking met meesterverteller Toon Tellegen is Thomas, Sacha en Jos terug in het theater met deze nieuwe voorstelling. Twee oude vrouwtjes is een mozaïek van losse liefdestaferelen uit het dagelijkse leven van verschillende oude vrouwen. De koppels kunnen niet zonder elkaar, maar met elkaar is het zo nu en dan ook niet alles. Ze houden zoveel van elkaar dat ze er bijna ongelukkig van worden. De twee vrouwtjes beminnen en bevechten elkaar, ze hemelen elkaar op en verachten elkaar. Hoe het ze vergaat is in elke scene, vol verlangen en weemoed, humor en tragiek, steeds verrassend anders.
‘a night with QUEEN ANGELITO’ wordt geschreven, gespeeld en gezongen door ‘Ntianu Stuger (Volkskrant-talent VAN 2023). De inspiratie komt van jazzlegende Eartha Kitt; haar muziek, haar imago van onaantastbaarheid, maar ook haar onstilbare honger naar erkenning en overgave. Stuger put uit interviews met Kitt, uit de Bijbel, uit het boek ‘All bout Love’ van bell hooks, uit de aesthetics van Jhené Aiko en uit de online-spiritualiteitsgemeenschap. We zijn bij een legendarisch concert in een nachtclub. Vanavond neemt Queen Angelito je mee naar de liefdes die ze verloor, de liefde die ze niet kon verliezen omdat ze hem nooit had (yes you, daddy), maar bovenal naar de grootste liefde die ze vond: de pure, schaamteloze, ongenuanceerde liefde voor zichzelf. Want als de liefde die je voor jezelf voelt sterk genoeg is, overstijgt dat uiteindelijk toch de behoefte aan liefde van anderen? Een eclectische onewomanshow die de vraag stelt waarom overgave in de liefde vaak voelt als zwakte, in plaats van een daad van hoop, moed of misschien zelfs verzet.
Nina Bobo Siepa is een intieme muziektheatervoorstelling in de vorm van een roadmovie. Een kwetsbaar duet tussen een jonge Indische Nederlander en haar Javaanse voormoeder. Het decor is het onpeilbare Java, waar de oorsprong ligt van veel Indische families. In Nina Bobo Siepa reist de eigenzinnige Robijn met een backpack op haar rug en met krampen in haar buik naar het land waar haar familie generaties lang heeft gewoond. In dat land hoopt ze de bron van het diepe verdriet van haar familie te vinden. De persoonlijke reis van Robijn wordt verweven met de strijd van haar Javaanse voormoeder Siepa die er alles aan doet om bij haar pasgeboren kind te blijven. Twee verhalen die onlosmakelijk verbonden zijn met de koloniale overheersing van Nederland in Indonesië. Voor deze voorstelling ging schrijver en regisseur Koen Verheijden voor het eerst zelf naar Indonesië, met het doel antwoord te vinden op de vraag wie zijn Javaanse voormoeder Siepa was en wat met haar is gebeurd. Nina Bobo Siepa is het derde en laatste deel van de Nina Bobo trilogie waarin regisseur en schrijver Koen Verheijden als derde generatie Indische Nederlander zijn familiegeschiedenis centraal stelt om verschillende perspectieven op dit verleden te onderzoeken. Alle delen zijn afzonderlijk van elkaar te bekijken.
Een spannende performatieve installatie die onze vele manieren om ons tot de wereld te verhouden terugbrengt tot één: aanraking met onze vingertoppen. Wat betekenen handen voor ons en wat kunnen we via onze handen communiceren? Over hoe ons gebruik van handen is veranderd en welke veranderingen de toekomst brengt.
Theater Kikker gaat het experiment aan en presenteert makers midden in hun maakproces. Verschillende makers laten voor één avond zien waar ze mee bezig zijn en vragen feedback aan het publiek. Aan jou dus. Een intieme en verrassende avond en een kijkje in de Kikkerkeuken. Met in deze editie: Guiot Duermeijer, Femke Lucia e.a.
Wat kun je allemaal vinden in een doos familiefoto’s uit een Amsterdamse woning? Een artistiek onderzoek door een Pools duo dat ons meeneemt naar de kamers waar werd beslist over de toekomstige wereldorde, en naar kleine, afgelegen dorpen aan de andere kant van de wereld.
Marta Górnicka keert terug op SPRING! Ze brengt een koor mee van 21 vrouwen van verschillende leeftijden, achtergronden en beroepen. In een reeks krachtige getuigenissen vertelt ieder van hen hoe de oorlog haar leven heeft veranderd, terwijl de groep gezamenlijk manieren zoekt om de gruwel te boven te komen.
Poppentheater met liedjes naar een waargebeurd verhaal over de bekende schrijver Kafka en de pop. Lijs ontmoet allerlei dieren op haar reis: een  ergeetachtige eekhoorn, een bange zeehond, een stoute draak en vijf grote Afrikaanse dieren. 3 t/m 7 jaar 35 + 10 minuten
Unieke locatieversie van de voorstelling Bep, dochter van Rietveld ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Rietveld Schröderhuis. Na het eerdere succes in (internationale) theaterzalen is de voorstelling ‘Bep, dochter van Rietveld’ voor het eerst te zien op locatie: in en rondom het Rietveld Schröderhuis. In deze voorstelling zien we door de ogen van Bep hoe haar vader omarmd wordt door kunstgroep De Stijl. De bonte stoet aan personages die vervolgens voorbijtrekt, blijkt niet alleen voor haar vader, maar ook voor Bep zeer bepalend voor de rest van haar leven. Een belangrijke inspirator voor Gerrit werd mevrouw Truus Schröder-Schräder, met wie hij later een affaire kreeg. Via haar familie kwam hij in contact met kunstenaars waaronder Charley Toorop, van wie Bep schilderles aan huis kreeg. Dit theaterstuk geeft een ontroerend inkijkje in het leven achter de beroemde naam. Bezoekers met een ticket ontvangen een koptelefoon. Er zal dus geen gebruik gemaakt worden van versterkt geluid, de gehele voostelling is alleen met een koptelefoon te volgen.  — 17 & 18 augustus is in het Engels. 17 & 18 August is in English. Every visitor will receive a headphone. The entire performance can only be followed with headphones.
Machines, medicijnen, algoritmes: veel nieuwe technologie lijkt gericht op sociale controle of op het vergroten van de werkdiscipline, in plaats van dat ze ons nieuwe vrijheden bieden. In All Watched Over by Machines of Loving Grace verkennen Ezra Veldhuis en Bosse Provoost vrijheid en onvrijheid in relatie tot technologie, door het gelijknamige gedicht van Richard Brautigan uit 1967 naar het theater te brengen.