Chabot Museum

Venue

Upcoming events

There’s no upcoming events

Past events

Deze zomer sta je weer oog in oog met de monumentale en eigenzinnige werken van Henk Chabot (1894-1949) in een tentoonstelling met hoogtepunten uit het brede oeuvre van de kunstenaar. De inspiratie haalde hij uit zijn directe omgeving aan de rivier de Rotte, waarmee hij zich sterk verbonden voelde. Maar ook andere gebieden in Nederland zocht hij bewust op, samen met vrienden, om de sublieme ervaring van die plekken later in zijn werk sterk en geconcentreerd weer te geven. De korenvelden bij Nijkerk bijvoorbeeld, de bloeiende Betuwe en de zee bij Vrouwenpolder waar hij zijn ‘grote vorm en kleur’ ontdekt. De titel ‘Het wordt reusachtig goed’ is afkomstig uit een brief die Charley Toorop (1891 – 1955) aan Chabot schreef in 1940, kort voor het uitbreken van de oorlog. In de tentoonstellingwerken uit deze vooroorlogse periode, waaraan Toorop refereert, maar ook Chabots latere werk. De collectie groeitDe collectie van het Chabot Museum is in de afgelopen jaren uitgebreid met belangrijke schenkingen en langdurig bruiklenen waaronder een recent bruikleen van 18 schilderijen van Chabot uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Deze werken zijn voor het merendeel in 1955 als een representatief ensemble uit het oeuvre van Chabot aangekocht van de weduwe van Chabot.
De markante, non-conformistische Limburgse kunstenaar met Rotterdamse roots, Aad de Haas (Rotterdam, 1920 – Schaesberg, 1972), zou in 2020 100 jaar zijn geworden. SCHUNCK Museum in Heerlen, Limburgs Museum in Venlo en Chabot Museum Rotterdam organiseren daarom een estafette aan tentoonstellingen die Aad de Haas en zijn werk vanuit verschillende perspectieven belichten. In de geest van het verzet sluit de reeks af. In deze tentoonstelling staan de jonge jaren van Aad de Haas in zijn geboortestad Rotterdam centraal. De unieke beeldtaal van De Haas brengt hem in 1943 in conflict met de Duitsers die zijn werk in beslag nemen en hem gevangenzetten. Het Chabot Museum toont een reconstructie van de tentoonstelling die door de Duitsers in september 1943 in Kunsthandel Van Zanten in beslag werd genomen en werk dat De Haas in de Rotterdamse gevangenis maakte. Deze reconstructie is gebaseerd op archiefonderzoek van Gerrit Pas en Henryk van Hugten, met dank aan kunsthistoricus Werner van den Belt. Ook is er later expressionistisch werk te zien dat herinnert aan zijn tijd in Rotterdam. In de geest van het verzet komt tot stand in nauwe samenwerking met SCHUNCK Heerlen, de erven Aad de Haas en vele (particuliere) bruikleengevers.
Trek erop uit deze zomer en ontdek het Land van Chabot in de Vang de Rotte kunstroute. Het Chabot Museum daagde iedereen uit om het landschap en de rivier te vangen in een schilderij, tekening, gedicht, foto of welk medium dan ook. Velen lieten hun creativiteit stromen en je vindt de inzendingen op verschillende locaties langs de Rotte en in het Chabot Museum. Deze route beweegt je letterlijk en figuurlijk. Ontdek de kunstwerken, maar ook het Hollandse landschap én wat de verschillende plekken langs de Rotte nog meer te bieden hebben.
OBSERVATORIUM brengt een herinnering aan de kunstenaar en een ode aan zijn panorama’s van het veenlandschap aan de Rotte tussen 1930 en 1950. Het uitzicht anno nu vanaf de Rottedijk is een laatste rest horizon binnen de stadsgrenzen. Waar de schilder Henk Chabot landerijen, rivier en wolkenluchten schilderde, is een snelwegtunnel in aanleg. Een klein driehoekje land zal binnen de grenzen van Rotterdam nog zicht op de horizon bieden. Observatorium en het Chabot Museum verklaren het Terbregseveld aan de rivier de Rotte tegenover zijn – inmiddels verdwenen – atelier tot het Land van Chabot en pleiten voor de status van ‘beschermd vergezicht’. De inzet is niet om het oorspronkelijke landschap te bewaren maar om een panorama te scheppen dat de verandering waarneembaar maakt.
In ‘Het Rotte Land’ brede aandacht voor het werk van de kunstenaar waar het museum voor internationaal expressionisme zijn naam aan ontleent; schilder en beeldhouwer Henk Chabot (1894-1949). Een ode aan de Rotte en het landschap met schilderijen en tekeningen van Henk Chabot, in het kader van 750 jaar Dam in de Rotte. We zien Chabot als schilder en tekenaar van de Rotte, als schilder van de jaargetijden, maar ook als schilder die het bombardement op Rotterdam vanuit zijn dijkwoning en atelier aan de Rotte indringend heeft verbeeld. De tentoonstelling belicht zijn leven en werk aan de rivier de Rotte vanuit de verbeelding van drie hedendaagse beeldend kunstenaars uit de omvangrijke schenking van de collectie van Armando aan het Chabot Museum. Florette Dijkstra reflecteert met nieuwe tekeningen in haar serie werkkamers van beroemde kunstenaars en schrijvers op (de plek van) het atelier van Chabot aan de Rotte. Daarnaast tonen Marjolijn van den Assem en Mai van Oers een inspirerende ingang in de wereld van de verbeelding die heerst in het kunstenaarsatelier en gaan daarmee een relatie aan met het werk dat ontstond in het atelier van hun collega Henk Chabot.