Museon

Venue

Upcoming events

There’s no upcoming events

Past events

Voor de bewoners van plekken op aarde zonder aansluiting op het stroomnet kan zonne-energie een enorm verschil maken. Dat laat Rubén Salgado Escudero zien in deze National Geographic fototentoonstelling Solar Portraits. Op alle plekken waar hij fotografeert, stelt hij dezelfde vraag, niet als journalist maar als kunstenaar: hoe heeft zonne-energie jullie leven veranderd? Het antwoord legt hij vast in haast magisch-realistische beelden met zonnepanelen, stroomdraden en ledlampen op onverwachte plaatsen als terugkerende elementen. Dit foto project toont onze afhankelijkheid van stroom en de impact van ons energiegebruik op de aarde. De eerste beelden schoot Rubén Salgado Escudero in 2014, in Myanmar. Sindsdien reisde hij de hele wereld over om mensen in beeld te brengen die niet over elektriciteit beschikken en voor wie draagbare zonnecellen uitkomst bieden, als de duisternis invalt. Dankzij deze verlichting kunnen ze verder werken of studeren en zo hun inkomsten of toekomstperspectief verbeteren.
One Planet NOW!
25februari 2022
-
25februari
Laat je inspireren in One Planet NOW! Zie jij afval of grondstoffen? Grenzen of eindeloze mogelijkheden?In One Planet NOW! draait het om mensen die denken in kansen. Beleef de creatieve en spannende ideeën, hoopgevende initiatieven en baanbrekende innovaties van ontwerpers, onderzoekers en ondernemers. Help jij ook mee om de wereld eerlijker, gezonder, vrolijker en veiliger te maken? Het kan! Misschien ga je de smaak van een eendenkroosburger testen, toon je op een catwalk de meest duurzame kleding of ontwikkel je op het Beweegplein nieuwe, waardevolle skills. Bij One Planet NOW! werk je samen met anderen aan een betere toekomst, ver weg en dichtbij huis. Bij One Planet NOW! is het glas altijd halfvol! In plaats van het probleem te benadrukken, betrekken we jou actief bij hoopgevende initiatieven en mogelijke oplossingen. Je ervaart dat duurzame ontwikkeling niet alleen noodzakelijk is, maar vooral ook leuk, makkelijk en betaalbaar kan zijn!
De wereldbevolking groeit, de technologie ontwikkelt zich razendsnel, we reizen vaker en zijn vrijwel permanent online. Daardoor zijn we steeds meer met elkaar verbonden. Tegelijkertijd beseffen we steeds beter wat onze invloed is op natuur en klimaat, en dat we onze natuurlijke omgeving hard nodig hebben. De Verenigde Naties willen de grootste mondiale uitdagingen aanpakken met duurzame oplossingen. Ze hebben daarvoor zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) geformuleerd, die ze vóór 2030 willen bereiken. Het Museon gebruikt die 17 doelen als uitgangspunt in One Planet. Voorbeelden van thema’s die aan bod komen zijn: overbevissing, watervervuiling, energie, vluchtelingen, klimaatverandering en discriminatie. Bij 17 tentoonstellingsonderdelen komen de doelen met behulp van tekst, beeld, interactiviteit en collectie aan de orde . Elk thema is een mondiale uitdaging, maar er zal altijd een link met Nederland zijn zodat ‘hier’ en ‘daar’ vergeleken kunnen worden. Het is een leuke, boeiende en leerzame tentoonstelling voor het hele gezin met veel interactie waarbij de bezoekers spelenderwijs antwoord geven op de vraag: ‘Hoe houden we met elkaar de aarde leefbaar en gezond?’
De Groene Camera 2021
18september 2021
-
27februari 2022
Foto-expositie met de winnaars van de Groene Camera 2021. Indrukwekkende landschappen, dieren in actie, kleurrijke insecten en kunstzinnige beelden zijn onderdeel van de expositie. Natuurfotografie speelt een belangrijke rol in het – al dan niet onbewust – versterken van het besef dat onze natuur mooi en bijzonder is en daarom ook iets om zuinig op te zijn. Deze gedachte is de motivatie geweest van de initiatiefnemers Jan Vermeer en Daan Schoonhoven bij het in het leven roepen van de natuurfotografieprijs ‘De Groene Camera’. Foto: Winnaar Groene Camera Natuurfoto van het jaar: Luc Rooman. Een zeepaddenstoel wordt gegrepen door een golf.
“Spectacle” is een prachtige fototentoonstelling die even opmerkelijke als onvergetelijke beelden laat zien. De foto’s belichten momenten van feest en momenten van volslagen chaos. Ze tonen indrukwekkende dieren en planten en laten onze de aarde in al haar glorie zien – en benadrukken de noodzaak om haar wonderen te beschermen. Laat je inspireren en verwonder je over deze mooie en opmerkelijke planeet waarop wij met z’n allen leven! Foto: Paul Nicklen
In deze tentoonstelling kun je naar muziek luisteren, muziek maken, muziek voelen en vooral samen beleven! Muziek fascineert, over de hele wereld en sinds de eerste mensen over de aarde liepen. In het middelpunt van de familietentoonstelling Music! staat de gemeenschappelijke beleving van muziek: van Beethoven tot Beyoncé en van Europa tot over de hele wereld. 30 interactieve opstellingen nodigen je uit om samen te luisteren, muziek te maken en te voelen. Je hoeft niet in staat te zijn om een instrument te bespelen of noten te lezen – nieuwsgierigheid naar nieuwe geluiden en ervaringen is genoeg! De vijf themagebieden barsten van de ideeën, geluiden en verrassende ontdekkingen. Ontdek op een speelse manier hoe muziek ons met andere mensen verbindt of soms ook scheidt, hoe muziek ons ontspant, ons helpt om gevoelens te uiten, en zelfs de wereld kan veranderen – of natuurlijk gewoon leuk is!