Rijksmuseum Boerhaave

Venue

Upcoming events

There’s no upcoming events

Past events

Rijksmuseum Boerhaave is de schatkamer van wetenschap en geneeskunde. Het vernieuwde museum is niet langer chronologisch ingedeeld, maar biedt verschillende thema’s, de zogenaamde werelden. Waaronder de Gouden Eeuw, Ziekte & Gezondheid en Grote Vragen van de Wetenschap. Ze gaan over doorzettingsvermogen, lef en creativiteit. Dat is waar het in de wetenschap – en in het nieuwe museum – allemaal om draait.
Stap in de wereld van de ingenieur. Laat je meevoeren door historische objecten en leerzame interactieve spellen. Hoe malen we de polders droog? Wat kan er met elektrische stroom? Hoe ultrasnel is de quantumcomputer? De objecten zijn een ode aan de ontwikkeling van de techniek, de maakbaarheid van de maatschappij en aan de rol van de ingenieurs en onderzoekers die de vaak abstracte wetenschappelijke inzichten omzetten in toepassingen die ons leven voorgoed veranderden.
In de Gouden Eeuw draait alles om nieuwe ideeën over hemel en aarde en om de overweldigende kennisexplosie in de zeventiende-eeuwse Nederlanden. Je ziet topstukken als het oudste heliocentrische planetarium ter wereld, landkaarten van Blaeu, natuurtekeningen van Maria Sibylla Merian en natuurlijk het microscoopje van Antoni van Leeuwenhoek.
De introductiefilm in het Anatomisch Theater is het startpunt van je bezoek aan Rijksmuseum Boerhaave. In zeven minuten ervaar je waar het in de wetenschap – en in Rijksmuseum Boerhaave – om draait: nieuwsgierigheid, lef, creativiteit en doorzettingsvermogen. Rondom het Anatomisch Theater vind je vitrines, die samen een imposant rariteitenkabinet vormen. Net als in de Gouden Eeuw is het Anatomisch Theater niet alleen een plek voor anatomisch onderricht, maar is er tevens gelegenheid je te vergapen aan het wonderlijke en exotische. Het Anatomisch Theater in Rijksmuseum Boerhaave is het enige in Nederland. Het is een getrouwe replica van het theater dat de Leidse universiteit in 1594 aan het Rapenburg opende. Een paar keer per jaar belandden lijken van opgehangen criminelen op de snijtafel, om zorgvuldig door de hoogleraar anatomie in een sessie van enkele dagen te worden ontleed. Het publiek bestond uit studenten, chirurgijns en nieuwsgierige burgers die toegang betaalden. De ontledingen vonden om begrijpelijke redenen ’s winters plaats. ’s Zomers vergaapten bezoekers van het theater zich aan objecten uit verre en vreemde werelden.
De zoektocht van Einstein, van Nederlandse Nobelprijswinnaars en van spraakmakende onderzoekers van nu leiden tot nieuwe ontdekkingen over ons brein, onze plek in het heelal en de werking van ons DNA. Nieuwsgierigheid kent geen grenzen en de antwoorden van vandaag leveren de vragen voor morgen. Het thema ‘Grote Vragen’ vertelt het verhaal van wat de wetenschap de afgelopen honderd jaar heeft bijgedragen aan waar we nu staan.
In de achttiende eeuw legden wetenschappers prachtige verzamelingen aan. Geniet van fraaie planten en dieren uit verre streken en van prachtige projecties uit kostbare boeken. Hier zie je hoe de voorgangers van Google en Wikipedia werkten. De objecten vertellen het verhaal van de hoogtijdagen van het experimenteren, verzamelen, catalogiseren en beschrijven. Wetenschap vond zijn weg naar een groot publiek.
Leer meer over innovaties in de geneeskunde: van aderlaten tot bloedtransfusie en van amputaties tot complexe transplantaties. Verwonder je over de allereerste kunstnier en de kunstlong. Volg de ontwikkelingen aan het kraambed. En denk mee over dilemma’s van de geneeskunde van morgen.
Avonturiers opgelet! Ga mee op expeditie in de Gouden Eeuw naar Schateiland Boerhaave. Stap driehonderd jaar terug in de tijd en ga mee op een spannende ontdekkingstocht. Wat moet je doen als dokter aan boord van een schip in de 17de eeuw? Je leert wat een echte chirurgijn in zijn kast had staan. Bijvoorbeeld een amputatiezaag! Als echte wetenschapper vind je vreemde dieren en planten en doe je allerlei proefjes onderweg. En een stuurman in de Gouden Eeuw heeft natuurlijk geen gps, die gebruikt de sterren en de zon! Hoe dan? Probeer het uit in Schateiland! De spannende doe-tentoonstelling zit vol verrassende avonturen. Maak kennis met de scheepsarts, vaar mee op het schip en beland op een onbekend eiland waar je vreemde dieren en planten vindt. Door de juiste koers te zetten bereik je het schateiland. En ook kleinere kinderen hebben hier plezier, bijvoorbeeld bij het maken van hun eigen fantasiedier.
Besmet!
16juli 2020
-
09januari 2022
Wegens succes verlengd t/m 7 augustus 2022.Besmet! gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten, en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Hoe gingen we vroeger om met epidemieën zoals pest en pokken? Welke inzichten bieden historische epidemieën voor de toekomst? En welke oplossingen biedt de wetenschap? Beeld: website Rijksmuseum Boerhaave