Lakenhal

Venue

Upcoming events

There’s no upcoming events

Past events

Maak kennis met de van oorsprong Oostenrijkse Christa Ehrlich, die honderd jaar geleden naar Voorschoten vertrok en daar baanbrekend modern tafelzilver ontwierp.EXPERIMENT IN VORMGEVINGOntwerper Christa Ehrlich (1903-1995) vergaarde in de jaren twintig en dertig bekendheid met haar krachtige, elegante zilverwerk. Als twintiger maakte ze al snel naam in Wenen, waarna ze de overstap maakte naar de zogenaamde Zilverfabriek van Van Kempen, Begeer & Vos (de K.N.E.B.) in Voorschoten. Hier experimenteerde zij met modernistische vormgeving en de taal van de machine. Zo creëerde zij ontwerpen die een spannend contrast vormden met het klassieke zilver dat in die tijd werd gemaakt.BIJZONDERE PLEK IN COLLECTIEAanleiding voor deze tentoonstelling vormt de recente vondst van een deel van Ehrlichs persoonlijke archief. Dit archief met ontwerpen, foto’s en documenten onthult nieuwe informatie over Ehrlichs netwerk en werkwijze. Het vormt een bijzondere aanvulling op de collectie van Museum De Lakenhal. Hierin bevinden zich meerdere werken van de nabijgelegen Voorschotense Zilverfabriek, de plek waar Ehrlichs experimentele werk in productie werd genomen.
In elk museum zijn wel vervalsingen, verwisselingen of verkeerd beoordeelde objecten te vinden. Van 17 december 2021 tot en met 12 juni 2022 zijn uit verschillende Leidse collecties tijdens de tentoonstelling Misleiden – Fakes uit kunst en wetenschap in Museum De Lakenhal ruim twintig objecten met de bijzonderste verhalen zien. Of een kunstobject echt is of nep, valt niet altijd even gemakkelijk te zeggen. Soms neemt de wens dat een voorwerp echt is de overhand: dan heeft een onderzoeker of liefhebber misschien wel goud in handen. We willen maar al te graag dat iets echt is, zelfs als we onze ogen bijna niet kunnen geloven. BIJZONDERE VERVALSINGEN Wat zijn de beweegredenen van vervalsers om te doen wat ze doen? En als een object niet van echt te onderscheiden is, is het dan niet een kunstwerk op zich? Die vragen staan centraal in de tentoonstelling Misleiden, waarmee Leidse instellingen een kijkje in de keuken van onderzoekers en conservatoren bieden. Zo zijn in de tentoonstelling bijvoorbeeld een als draak vermomde rog, een vervalste reliëftegel en een wel heel knap nagemaakt oog te bewonderen. Beeld: Rog gevouwen in de vorm van een draak, Naturalis, Foto: Cees de Jonge
We willen sneller, groter, méér. Is dat altijd beter, of groeien zo ongemerkt ook de problemen? Van kleine stress over te weinig opslagruimte op je telefoon tot wereldwijde vervuiling… If things grow wrong, dan ontstaat er groeipijn in allerlei soorten en maten. Deze groeiverslaving is de aanleiding voor een nieuwe expositie in Museum De Lakenhal vanaf 15 oktober 2021.
Fer Hakkaart legt Leidenaren vast met zijn penseel. Met een geamuseerde blik observeert hij anonieme voorbijgangers en inwoners van zijn stad. Tot in detail toont hij een alledaagse en absurde, maar soms ook beklemmende werkelijkheid. Van 20 augustus tot en met 28 november zijn zijn portretten te zien in Museum De Lakenhal.