Panorama Mesdag

Venue

Upcoming events

There’s no upcoming events

Past events

Suze Robertson
24september 2022
-
05maart 2023
Duotentoonstelling In 2022, honderd jaar na haar dood, presenteren het Noord-Veluws Museum en Museum Panorama Mesdag voor de eerste keer in bijna veertig jaar twee elkaar aanvullende overzichtstentoonstellingen van Suze Robertson (1855-1922). Het Noord-Veluws Museum geeft een overzicht van haar schilderijen, terwijl in Museum Panorama Mesdag tegelijkertijd het werk op papier wordt tentoongesteld. In het kader van deze tentoonstelling wordt uitgebreid wetenschappelijk onderzoek verricht naar Robertsons werk en leven en wordt haar werkwijze voor het eerst onder de loep genomen. Bij de tentoonstellingen verschijnt een gezamenlijke publicatie. Monografie De rijk geïllustreerde monografie geeft het eerste uitgebreide overzicht van het oeuvre van Suze Robertson en beschrijft haar plaats in de Nederlandse kunstgeschiedenis. Auteurs zijn Suze Robertson-kenner Kees van der Geer, restaurator Annemiek van Stokkom en Suzanne Veldink, hoofd museale zaken Museum Panorama Mesdag. De publicatie Suze Robertson verschijnt begin april 2022 bij uitgeverij Scriptum Art Books, Den Haag. 216 pagina’s, hardcover, gebonden. Beeld: Suze Robertson, Pietje met gouden achtergrond (detail), circa 1895-98, particuliere collectie.
Suze Robertson
03april 2022
-
25september 2022
Duotentoonstelling In 2022, honderd jaar na haar dood, presenteren het Noord-Veluws Museum en Museum Panorama Mesdag voor de eerste keer in bijna veertig jaar twee elkaar aanvullende overzichtstentoonstellingen van Suze Robertson (1855-1922). Het Noord-Veluws Museum geeft een overzicht van haar schilderijen, terwijl in Museum Panorama Mesdag tegelijkertijd het werk op papier wordt tentoongesteld. In het kader van deze tentoonstelling wordt uitgebreid wetenschappelijk onderzoek verricht naar Robertsons werk en leven en wordt haar werkwijze voor het eerst onder de loep genomen. Bij de tentoonstellingen verschijnt een gezamenlijke publicatie. Beeld: Suze Robertson, Pietje met gouden achtergrond (detail), circa 1895-98, particuliere collectie.
Wie museum Panorama Mesdag binnengaat, staat ineens midden in het grootste schilderij van Nederland, kijkt 360 graden in het rond en beleeft het Scheveningen aan het eind van de 19e eeuw. Met zijn 14 meter hoogte en een omtrek van niet minder dan 120 meter roept het cilindervormige schilderij een magische illusie van de werkelijkheid op. Hendrik Willem Mesdag voltooide met hulp van zijn vrouw Sientje Mesdag- van Houten, en Haagse Schoolschilders De Bock, Blommers en Breitner, zijn inmiddels wereldwijd bekende panorama. Zij deden dit in minder dan 4 maanden. Het Panorama van Scheveningen is een uniek cultuurhistorische fenomeen. Het oudste panorama ter wereld dat op de oorspronkelijke locatie is behouden. De museumcollectie van Panorama Mesdag bestaat -naast het indrukwekkende Panorama van Scheveningen– uit bijna honderd schilderijen van Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten. De collectie biedt het meest gevarieerde én complete overzicht van Hendrik Willems en Sientjes oeuvre ter wereld.
Time & Tide. Panoramische foto’s van Siebe Swart17.10.21—27.02.22De tentoonstelling ‘Time & Tide. Wait for no man’ toont monumentale panoramafoto’s van Siebe Swart (1957) geïnspireerd door de leegte en ruimte langs de kusten van de Noordzee, de Wadden en de voormalige Zuiderzee. Deze indrukwekkende reeks zwart-wit foto’s van de Nederlandse kust wordt voor het eerst getoond in Museum Panorama Mesdag. De kunstenaar omschrijft de serie zelf als ‘een logboek over een persoonlijke ontdekkingsreis langs de Nederlandse kust, weerslag van omzwervingen langs de kustlijn bij storm, eb en vloed, bij nacht en ontij, invallende duisternis of opkomende zon.’ Het is een persoonlijke, autonome serie die het oneindige landschap laat zien vanuit een menselijk perspectief. Beeld: Uit de serie: Time and tide wait for no man (2016-2020), Strand Noord (Bergen aan Zee), panorama/fotomontages, oktober 2017, foto Siebe Swart
Mesdag & De Natuur
08september 2021
-
27februari 2022
Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) was een groot natuurliefhebber. Zijn liefde voor de natuur, zijn eigen natuurbeleving en zijn wens de schoonheid van het Nederlandse landschap over te brengen bij het grote publiek wordt uitgelicht in de tentoonstelling Mesdag & De Natuur. Waarom de natuur zo belangrijk voor Mesdag was en hij zijn liefde voor de natuur zo graag wilde overbrengen op anderen, staat centraal in deze tentoonstelling.