Lutherse Kerk

Venue

Upcoming events

Gerenommeerd Duits jeugdbarokorkest + solisten spelen werken van Bach en tijdgenoten Programma: - J.S. Bach: twee cantates voor solo zangers en orkest - J.S. Bach: Concert voor twee violen, strijkers en basso continuo - J.G. Pisendel (tijdgenoot van Bach), Concert voor twee hobo's, strijkers en basso continuo BACHS ERBEN (Bachs Erfgenamen) is een van de eerste jeugdorkesten voor barokmuziek in Duitsland. Het werd opgericht in de zomer van 2006 in het klooster Michaelstein (in de Harz) door de Muziekacademie van Saksen-Anhalt. Het orkest bestaant uit 20 scholieren en studenten en komt meerdere keren per jaar bijeen om samen te werken met gerenommeerde muzikanten. Vooral met een team van docenten van de Akademie für Alte Musik Berlin''. Ondertussen werden reizen ondernomen naar China, Bulgarije, Colombia en Finland en waren er optredens op gerenommeerde festivals. Tot 18 jaar, Studenten- of stadjerspas, gereduceerde prijs
Songwriter met rustgevende, expirimentele stijl Nathan Ball is een zanger en songwriter met een natuurlijke, rustgevende aanwezigheid. Zijn nieuwste single “Stateline,” geschreven tijdens een tour in Australië, vertelt een verhaal over jonge liefde en het volgen van dromen, geïnspireerd door het verhaal van Icarus. Nathan combineert klassieke songwriting met experimentele geluiden, wat hem een samenwerking met de Britse electronica-act Faithless opleverde. Hij trad op bij festivals zoals Wilderness en Glastonbury. Met meer dan 60 miljoen streams en het ondersteunen van artiesten zoals Bon Iver en SYML, kondigt hij nu zijn nieuwe EP “Lost Track of Time” en een Europese tour aan in oktober 2024.
De drums, toetsen en blazers worden ingeruild voor fiddle, mandoline en banjo De Groningse rootsband Them Dirty Dimes brengt na twee goed ontvangen albums haar eerste liveplaat uit: Spare Change. De Dimes graaien in hun diepe zakken naar eigen materiaal, aangevuld met de prachtigste bluegrass en western oldies. Van Rotterdam Bluegrass Festival en Noorderzon tot uitverkochte zalen in Tivoli en VERA: Waar ze ook komen, ze bouwen moeiteloos een vakkundig feestje! Naast de aanstekelijke meezingers bewijst de band ook een aantal americana pareltjes in haar achterzak te hebben. Nummers als Love on wheels en Hang on Rosie vragen om een akoestische setting. Met het nieuwste album Spare Change presenteert de band haar allereerste liveplaat waarop de drums, toetsen en blazers zijn ingeruild voor fiddle, mandoline en banjo.
Dé internationale ambassadeur van akoestische blues Guy Davis is een veelzijdige muzikant, acteur en songwriter die tweemaal is genomineerd voor een Grammy voor Beste Traditionele Blues. Hij combineert Roots, Blues, Folk, Rock, Rap, Spoken Word en Wereldmuziek om sociale onrechtvaardigheid aan te kaarten en historische gebeurtenissen en dagelijkse worstelingen te belichten. Zijn theaterachtergrond komt duidelijk naar voren in zijn verhalende liedteksten. Davis heeft talrijke onderscheidingen ontvangen en zijn werk is geprezen in prominente publicaties zoals de New York Times. Hij staat bekend om zijn vermogen om diepgaande en eerlijke verhalen te vertellen met zijn muziek. Eerder stond Guy Davis al op ons eigen Rhythm & Blues Festival (2022) in De Oosterpoort en nu keert hij terug naar Groningen voor een optreden in de prachtige setting van de Lutherse Kerk.

Past events

Festival met elektronisch, ambient, jazz en minimalisme Het rondreizende festival OPIA presenteert een avond in de Lutherse Kerk! Met Ólafur Arnalds als curator ontvouwt zich een avond waar alle aspecten van elektronische muziek, ambient, jazz, elektronica en minimalisme centraal staan. Artiesten uit heel Europa betreden het podium, waaronder toetseniste Zuzanna Calka, Davidsson met zijn emotierijke composities en Sofi Paez, die experimenteert met uiteenlopende muzikale elementen. Zuzanna Calka De Warschause muzikante, pianiste en componiste Zuzanna Calka vervaardigt haar muziek door piano- en synthesizergeluiden te combineren en te layeren. Elke uitvoering brengt haar muziek op unieke wijze tot leven dankzij haar improvisatietalent. Zuzanna beschouwt muziek maken als een spirituele handeling, een ritueel dat haar helpt de verbinding met de schoonheid en het mysterie van het leven te herstellen. Davidsson Thorleifur Gaukur Davi… Het rondreizende festival OPIA presenteert een avond in de Lutherse Kerk! Met Ólafur Arnalds als curator ontvouwt zich een avond waar alle aspecten van elektronische muziek, ambient, jazz, elektronica en minimalisme centraal staan. Artiesten uit heel Europa betreden het podium, waaronder toetseniste Zuzanna Calka, Davidsson met zijn emotierijke composities en Sofi Paez, die experimenteert met uiteenlopende muzikale elementen. Zuzanna Calka De Warschause muzikante, pianiste en componiste Zuzanna Calka vervaardigt haar muziek door piano- en synthesizergeluiden te combineren en te layeren. Elke uitvoering brengt haar muziek op unieke wijze tot leven dankzij haar improvisatietalent. Zuzanna beschouwt muziek maken als een spirituele handeling, een ritueel dat haar helpt de verbinding met de schoonheid en het mysterie van het leven te herstellen. Davidsson Thorleifur Gaukur Davidsson, een IJslandse componist en multi-instrumentalist, wordt geprezen om zijn melancholische geluid. Zijn samenwerkingen met bekende artiesten zoals Kaleo en Laufey hebben bijgedragen aan zijn unieke muzikale identiteit. Zijn recente project, Lifelines, is een hommage aan zijn vader en kenmerkt zich door samenwerkingen met de gerenommeerde musici Skúli Sverrisson en Davíð Þór Jónsson. Sofi Paez De pianiste en componiste Sofi Paez experimenteert met piano, stem en elektronische elementen, daarbij schakelend tussen het Spaans en Engels. Haar composities, vaak geïnspireerd door het alledaagse leven en de natuur, resoneren met een breed publiek. Na de release van haar EP Circles in 2023, die veel aandacht trok, bereidt Sofi zich nu voor op de lancering van haar eerste album Silent Stories in mei van dit jaar.
TakeRoot presents: Iers duo speelt hun eerste gezamenlijke album Het Ierse duo keert terug naar Nederland om tracks te spelen van het met prachtige recensies overladen eerste officiële album Oh The Starlings. Kieran Goss is een van Ierlands meest geliefde performers. Zijn songs werden al opgenomen door Rodney Crowell, Mary Black en Ilse Delange.  Samen met zangeres/artieste Annie Kinsella, die hem op zijn meest recente tours vaak vergezelde op het podium, betoverden zij het publiek met hun live optredens waarvoor ze zeer lovende kritieken ontvingen. Naast de songs van het duo album en wonderschone klassiekers van Kieran, spelen ze ook een aantal gloednieuwe songs die ze tijdens de lockdown schreven.  Deze nummers worden voor de eerste keer live uitgevoerd. Met hun schitterende liedjes, … Het Ierse duo keert terug naar Nederland om tracks te spelen van het met prachtige recensies overladen eerste officiële album Oh The Starlings. Kieran Goss is een van Ierlands meest geliefde performers. Zijn songs werden al opgenomen door Rodney Crowell, Mary Black en Ilse Delange.  Samen met zangeres/artieste Annie Kinsella, die hem op zijn meest recente tours vaak vergezelde op het podium, betoverden zij het publiek met hun live optredens waarvoor ze zeer lovende kritieken ontvingen. Naast de songs van het duo album en wonderschone klassiekers van Kieran, spelen ze ook een aantal gloednieuwe songs die ze tijdens de lockdown schreven.  Deze nummers worden voor de eerste keer live uitgevoerd. Met hun schitterende liedjes, grappige en aangrijpende verhalen en wonderschone harmonieën, transporteren ze  de luisteraar naar een andere wereld. Dit is muziek uit het hart en een show die je zowel laat lachen als huilen. Een show die je raakt in zijn oprechte schoonheid, een show om niet te missen!
Singer-songwriter maakt emotionele en melancholische pop De Britse singer-songwriter Benedict Cork mixt piano met melancholische pop en oprechte storytelling. De muziek van Benedict, die bekend staat om zijn emotionele kwetsbaarheid en dynamische live-optredens, heeft meer dan 35 miljoen streams op Spotify verzameld. Daarnaast toerde hij eerder met Duncan Laurence, AlunaGeorge, MØ, Tom Walker en Emily King en ondersteunde hij grote namen als Adam Lambert, Stevie Wonder en Lionel Richie. Nu staat de singer-songwriter op het punt om aan het meest opwindende hoofdstuk van zijn carrière te beginnen, met de release van zijn debuutalbum. Met uitspraken als ‘sensationeel’ en ‘een naam om naar uit te kijken’ door Sir Elton John, belooft 2024 zijn jaar te worden!
Australische songs met Keltische, blues- en folkelementen De uit Australië afkomstige Steph Strings is zangeres en singer-songwriter. Haar muziek wordt beïnvloed door fingerstyle gitaar gecombineerd met percussie, Keltische, blues- en folkelementen. In Steph’s muziek hoor je terug dat ze zich laat inspireren door het John Butler Trio, Kim Churchill en Ziggy Alberts. De jonge zangers heeft onlangs The Cat Empire ondersteund tijdens hun Europese tour en opende voor Vance Joy tijdens zijn grote shows in Europa. Nu is zangeres weer bezig met haar eigen headline tour en op 19 april zal ze haar dromerige nummers in de Lutherse Kerk laten horen!
Heldere popmuziek van Game Of Thrones acteur Toby Sebastian is een Engelse muzikant en acteur. Velen zullen hem voornamelijk kennen van zijn acteerwerk als Trystane Martell in de serie Game of Thrones en Andrea Bocelie in de biopic The Music of Silence. Echter heeft Toby ook op muzikaal vlak veel te bieden. Zo bestempelde Rolling Stone Magazine hem nog als ‘One to watch in ’23’ en dat is niet zonder reden. De artiest heeft namelijk veel indruk gemaakt op het podium. Afgelopen voorjaar gaf hij zijn eerste headline-tour in het Verenigd Koninkrijk. Zijn heldere pop-sound bleek een groot succes door het hele land, met als kers op de taart drie uitverkochte shows in Londen. Eerder dit jaar bracht Toby de video uit voor zijn single ‘Midnight’ met gastvocalen van zij… Toby Sebastian is een Engelse muzikant en acteur. Velen zullen hem voornamelijk kennen van zijn acteerwerk als Trystane Martell in de serie Game of Thrones en Andrea Bocelie in de biopic The Music of Silence. Echter heeft Toby ook op muzikaal vlak veel te bieden. Zo bestempelde Rolling Stone Magazine hem nog als ‘One to watch in ’23’ en dat is niet zonder reden. De artiest heeft namelijk veel indruk gemaakt op het podium. Afgelopen voorjaar gaf hij zijn eerste headline-tour in het Verenigd Koninkrijk. Zijn heldere pop-sound bleek een groot succes door het hele land, met als kers op de taart drie uitverkochte shows in Londen. Eerder dit jaar bracht Toby de video uit voor zijn single ‘Midnight’ met gastvocalen van zijn zus, de Hollywood-actrice Florence Pugh. Het lied is een eerbetoon aan hun jeugd, waarin ze samen veel zongen en speelden. Dit nummer groeide snel uit tot zijn grootste hit, met al ruim zes miljoen streams op Spotify.
Intieme show van Nederlandse muzikant Tim Akkerman, een ervaren muzikant met een diepgaande passie voor zijn vak, neemt het publiek mee op een intieme muzikale reis. Na een succesvolle Pub-tour zal hij nu een solo church tour door Nederland gaan doen. En daarbij staat hij ook in de Lutherse Kerk in Groningen. Deze tour biedt niet alleen een unieke ervaring voor de fans, maar laat ook Tim’s veelzijdigheid als artiest zien, waarbij hij zijn muziek op een intieme en authentieke manier deelt. In deze intieme setting kan je genieten van Tim’s indrukwekkende stem, zijn bekwaamheid als muzikant en de diepgaande betekenis achter zijn nummers.
“DeLange schildert met klanken” - Noordhollands Dagblad De Nederlandse componist en pianist DeLange maakt kenmerkende pianomuziek. Zijn unieke benadering van muziek, geworteld in zijn zeldzame chromesthesie (het zien van kleuren en vormen bij het horen van geluiden), brengt composities voort die als geschilderde muziek zijn: kleurrijke landschappen met de melodie als hoofdonderwerp. DeLange groeide op in een muzikale familie, waardoor hij al jong een liefde voor muziek ontwikkelde. Als pianist en componist is zijn reis door de muzikale wereld gekenmerkt door een verlangen om zijn eigen emoties en levenservaringen uit te drukken. Hij heeft wereldwijd meer dan 30 miljoen streams verzameld, en is een gewaardeerde artiest in de neo-klassieke muziekscene. DeLanges tournee in 2024 belooft een bijzondere ervaring te worden, waarbij zijn composities en pianospel het publiek meenemen op een emotionele reis. Hij wisselt zijn muziek af met korte verhalen over hoe de composities ontstonden. Op 24 februari doet hij dit in de Lutherse Kerk!
Koormuziek van Whitacre, Poulenc, Duruflé, Arvo Pärt, Lauridsen, spirituals en Billy Joel. In 1999 legden enkele zangers uit het Roder Jongenskoor de basis voor een nieuw mannenensemble. Binnen korte tijd bestormden The Gents onder leiding van dirigent Peter Dijkstra de nationale en internationale muziekpodia en maakten zij met veelzijdige programma’s furore. Tot 2008 was Peter Dijkstra als vaste dirigent aan het ensemble verbonden. Inmiddels hebben alle zangers (op 1 na) de huidige bezetting van Vocaal Ensemble The Gents verlaten. Enkele jaren geleden ontstond het idee bij Peter Dijkstra om een reünie te organiseren met de zangers van het eerste uur, en na enige vertraging door de corona-calamiteiten is nu het moment aangebroken; precies 25 jaar na de oprichting. Er zijn concerten georganiseerd in Ingolstadt (D), Absam (O) en Bruneck (I), en uiteraard een concert in Groningen, waar het allemaal in 1999 begon. Er is vanzelfsprekend gekozen voor het Gents-repertoire van het eerste uur zoals Poulenc en  Duruflé