Lutherse Kerk

Venue

Upcoming events

Past events

Warm, krachtig en intens Dayna Kurtz is een Amerikaanse singer-songwriter die al jaren intensief tourt en alles geeft op het podium. Haar stem is warm, krachtig en intens en grijpt enorm aan. Ook haar (slide) gitaar spel is ronduit indrukwekkend te noemen. Ze wordt vaak vergeleken met Nina Simone, Marianne Faithfull en Jeff Buckley. Ze trad in 2003 op in het TV programma van Barend & van Dorp met haar hitje  Love Get’s In The Way  van Postcards From Downtown , haar eerste album dat dat in Nederland insloeg als een bom. Sindsdien heeft Dayna een trouwe schare fans opgebouwd en maakt ze met enige regelmaat nieuwe albums, die stuk voor stuk lovend worden ontvangen. Ze trad op met vele grote der aarden zoals Elvis Costello, Richard Thompson, Rufus Wainwright, BB King en Norah Jones. Enkele jaren … Dayna Kurtz is een Amerikaanse singer-songwriter die al jaren intensief tourt en alles geeft op het podium. Haar stem is warm, krachtig en intens en grijpt enorm aan. Ook haar (slide) gitaar spel is ronduit indrukwekkend te noemen. Ze wordt vaak vergeleken met Nina Simone, Marianne Faithfull en Jeff Buckley. Ze trad in 2003 op in het TV programma van Barend & van Dorp met haar hitje  Love Get’s In The Way  van Postcards From Downtown , haar eerste album dat dat in Nederland insloeg als een bom. Sindsdien heeft Dayna een trouwe schare fans opgebouwd en maakt ze met enige regelmaat nieuwe albums, die stuk voor stuk lovend worden ontvangen. Ze trad op met vele grote der aarden zoals Elvis Costello, Richard Thompson, Rufus Wainwright, BB King en Norah Jones. Enkele jaren terug stond Kurtz tevens op het podium van Roots In het Park festival waarover de Volkskrant treffend schreef: “ het mooiste optreden komt van de Amerikaanse singer-songwriter Dayna Kurtz. Haar stem is zwaar en een tikje duister, soms hard en gemeen. Spaarzaam begeleid door haar eigen akoestische gitaar en de schelle Telecaster van sidekick Robert Mache weet Kurtz van haar soulslijper It’s How You Hold Me een regelrechte tearjerker te maken. Weergaloos”. Ook dit najaar gaat Kurtz weer op pad met vaste maatje Robert Maché en deze keer doet ze ook de prachtige Lutherse Kerk aan!
Matthew and the Atlas was de eerste groep die werd getekend op het onafhankelijke label Communion, het label van onder andere Bear’s Den. Sterker nog, Matthew’s muziek was de reden om het label op te richten! De eerste twee EPs van de band brachten een enorme warmte met zich mee en waren pareltjes voor bij het haardvuur. Op debuutplaat Other Rivers sloeg de band een andere weg in. Ze gingen op zoek naar de grenzen van hun muziek door de soulvolle folk te verrijken met synths en electronika. Een actie die Hegarty schaarde in het muzikale straatje van Bon Iver. Op het tweede album Temple neemt hij een stap terug. Melancholie en emotie slaan de handen in één en de muziek wordt ontdaan van de elektronica, wat zorgt voor subtiele en pure songs om bij weg te dromen.
Boelo Klat en het trio Klatwerk3 brengen hun unieke sound van jazz, pop en klassiek in de prachtige ruimte van de Lutherse Kerk. Het concert is een onderdeel van het Schnitgerfestival. Jazz in de late avond, vanaf 22.00 uur in de prachtige concertlocatie van de Lutherse Kerk genieten van de muziek van Klatwerk3. Het het trio Klatwerk3 is met hun stijl niet onder te brengen in een hokje en dat hoeft ook niet. Naast jazz, pop- en klassieke invloeden zijn in de nieuwste composities ook invloeden te horen vanuit de wereldmuziek en de minimal music. Veel nadruk ligt op de kracht van eenvoud. De muziek is wel te omschrijven als modern creatieve, Noord-Europese wereldjazz. Klatwerk3 verbindt ambacht met vernieuwing en afwisseling met herhaling. Het doseert virtuositeit met minimalisme en maakt zowel het persoonlijke universeel als het actuele tijdloos. Ancel Klooster (drums), Boelo Klat (piano & composities) en Jan Ruerd Oosterhaven (contrabas) vormen samen het trio Klatwerk3. Schnitgerfestival 2023 Met ‘Muziek uit… Jazz in de late avond, vanaf 22.00 uur in de prachtige concertlocatie van de Lutherse Kerk genieten van de muziek van Klatwerk3. Het het trio Klatwerk3 is met hun stijl niet onder te brengen in een hokje en dat hoeft ook niet. Naast jazz, pop- en klassieke invloeden zijn in de nieuwste composities ook invloeden te horen vanuit de wereldmuziek en de minimal music. Veel nadruk ligt op de kracht van eenvoud. De muziek is wel te omschrijven als modern creatieve, Noord-Europese wereldjazz. Klatwerk3 verbindt ambacht met vernieuwing en afwisseling met herhaling. Het doseert virtuositeit met minimalisme en maakt zowel het persoonlijke universeel als het actuele tijdloos. Ancel Klooster (drums), Boelo Klat (piano & composities) en Jan Ruerd Oosterhaven (contrabas) vormen samen het trio Klatwerk3. Schnitgerfestival 2023 Met ‘Muziek uit de Hanze’ is het Schnitgerfestival toe aan zijn negende editie. Ook dit jaar biedt het festival oog- en oorstrelende voorstellingen en concerten rondom de historische Groninger orgels. Verschillende ensembles treden op, zowel instrumentaal als vocaal, maar er is ook jazz en film, een spannend jeugdprogramma met theater en muziek, en nog veel meer. Leuk voor iedereen die houdt van cultuur en muziek.
Down to earth singer-songwriter met gloednieuw werk naar Lutherse Kerk Singer-songwriter Nathan Ball beleeft dit najaar zijn terugkeer op de Europese podia met een betoverende liveshow met gloednieuw werk. Ball is een down to earth muzikant uit het Verenigd Koninkrijk. Na zijn verhuizing naar het inspirerende landschap van Cornwall heeft Nathan een hernieuwd gevoel van artistieke vrijheid ontdekt bij het schrijven en uitvoeren van zijn muziek. Hij haalt zijn inspiratie uit de prachtige natuur om hem heen en zijn nummers weerspiegelen de schoonheid en kracht van de natuur, waardoor een gevoel van verwondering ontstaat en we ons bewust worden van onze plaats in de wereld. Nathan combineert klassiek songwriting met gedurfde experimenten en het verkennen van grenzen. Zijn werk is  hierdoor een harmonieuze mix van vertrouwdheid en vernieuwing en komt zonder twijfel uitstekend tot zijn recht in de Lutherse Kerk!
Verstilde instrumentale popmuziek Wie weleens de Calm & Focused playlist op Spotify beluistert, heeft ongetwijfeld de muziek van pianiste Annelie voorbij horen komen. Haar spel is kalm, subtiel, minimalistisch, maar bezit tegelijk een onmiskenbare emotionele kracht. Zelf noemt Annelie – bekend als toetsenist voor Eefje de Visser – het verstilde, instrumentale popmuziek: door haar werk zo eenvoudig mogelijk te houden geeft ze luisteraars genoeg ruimte om hun eigen weg erin te kunnen vinden. Binnen de reacties die Annelie ontvangt van haar luisteraars heerst een overkoepelende ervaring: een bepaalde gemoedstoestand vinden om tot rust te komen. Annelie’s debuut After Midnight kwam grotendeels tot stand uit flarden van bestaande liedjes. Op haar tweede langspeler Hertz werkt ze meer vanuit haar intuïtie. Het album is opgenomen in de gelijknamige zaal van TivoliVredenburg. Bijna iedere songtitel is afgeleid van een specifieke situatie waarin het nummer is ontstaan, waardoor Hertz … Wie weleens de Calm & Focused playlist op Spotify beluistert, heeft ongetwijfeld de muziek van pianiste Annelie voorbij horen komen. Haar spel is kalm, subtiel, minimalistisch, maar bezit tegelijk een onmiskenbare emotionele kracht. Zelf noemt Annelie – bekend als toetsenist voor Eefje de Visser – het verstilde, instrumentale popmuziek: door haar werk zo eenvoudig mogelijk te houden geeft ze luisteraars genoeg ruimte om hun eigen weg erin te kunnen vinden. Binnen de reacties die Annelie ontvangt van haar luisteraars heerst een overkoepelende ervaring: een bepaalde gemoedstoestand vinden om tot rust te komen. Annelie’s debuut After Midnight kwam grotendeels tot stand uit flarden van bestaande liedjes. Op haar tweede langspeler Hertz werkt ze meer vanuit haar intuïtie. Het album is opgenomen in de gelijknamige zaal van TivoliVredenburg. Bijna iedere songtitel is afgeleid van een specifieke situatie waarin het nummer is ontstaan, waardoor Hertz een verzameling is geworden van vastgelegde momenten. Zo vormt het album een ontlading van alle lawaai in de wereld. En ook het lawaai tussen de oren. Sommige liedjes ontstonden bijna toevallig. 1900 kwam bijvoorbeeld tot Annelie toen ze een biografie over Claude Debussy las. Lost komt voort uit een situatie waarin er veel druk was, waarin Annelie toevlucht moest zoeken achter de piano voor de lange adem. Andere nummers draaien om het waarborgen van iets wat verloren dreigt te gaan. Annelie vangt het allemaal in haar prachtige verstilde pianosongs. Tijd om je ogen te sluiten en je mee te laten voeren in de prachtige, bijna meditatieve melodieën van deze ‘fluisterpianiste’.
TakeRoot presents: Renaissance man die zichzelf opnieuw heeft uitgevonden Robert Ellis is een vrij man. Dat wil niet zeggen dat hij geen verplichtingen heeft. Hij is een echtgenoot, vader en partner in een hoogstaande opnamestudio. Dit wil wel zeggen dat Robert zich door het verlaten van zijn platenlabel en managementbedrijf heeft bevrijd van commerciële verwachtingen en zichzelf opnieuw heeft uitgevonden op zijn eigen manier. Het zou makkelijk zijn om in deze vrijheid door te slaan – iets wat veel artiesten is overkomen – maar Ellis gaat juist in de tegengestelde richting. Op zijn prachtige nieuwe album Yesterday’s News legt hij juist veel nadruk op geduld en zelfbeheersing. “Ik maak mijn hele carrière lang al muzie… Robert Ellis is een vrij man. Dat wil niet zeggen dat hij geen verplichtingen heeft. Hij is een echtgenoot, vader en partner in een hoogstaande opnamestudio. Dit wil wel zeggen dat Robert zich door het verlaten van zijn platenlabel en managementbedrijf heeft bevrijd van commerciële verwachtingen en zichzelf opnieuw heeft uitgevonden op zijn eigen manier. Het zou makkelijk zijn om in deze vrijheid door te slaan – iets wat veel artiesten is overkomen – maar Ellis gaat juist in de tegengestelde richting. Op zijn prachtige nieuwe album Yesterday’s News legt hij juist veel nadruk op geduld en zelfbeheersing. “Ik maak mijn hele carrière lang al muziek waarvan ik dacht dat het ‘spannend’ zou zijn voor andere mensen,” zei Ellis, “maar de albums die ik zelf het mooist vind zijn klein, teder en zacht. Hoe meer ik aan deze nieuwe liedjes werkte, hoe meer ik besefte dat hun zachtheid juist hun kracht is.” Enkele jaren geleden was er een moment waarop het voelde alsof alles tegenzat. Met twee kinderen thuis verloor Ellis steeds meer interesse in het onvermoeibare toeren waarmee hij zijn carrière had opgebouwd. Toen besloot hij het platenlabel en management na ruim tien jaar te verlaten en verhuisde hij naar Fort Worth, waar hij samen ging werken met vriend en collega Josh Block. Dit bleek een perfecte klik te zijn voor een eindeloos creatieve man als Robert Ellis. De nieuwe omgeving zorgde ervoor dat hij meer songs dan ooit begon te schrijven. Vooral ’s ochtends vroeg vond hij vaak inspiratie, voordat de kinderen wakker werden. Deze rust en sereniteit schijnen mooi door in de liedjes die daaruit voortkwamen. Support: Belaver Belaver is een project van de uit New York City afkomstige songwriter Ben Godfrey. In 2014 bracht Godfrey zijn debuut-EP Wild Desperation uit. In 2019 verscheen de opvolger van deze EP, genaamd True Love of Crime en in 2021 bracht hij zijn meest recente werk Lain Prone uit. Alle drie de platen zijn geproduceerd door Robert Ellis. Godfried beschrijft de nieuwste plaat als een maatschappijkritiek en een ode aan zelfgenezing tegelijk.
TakeRoot presents: Traditionele, karakteristieke folksongs in de Lutherse Kerk Sam Baker groeide op in Itasca, Texas, een dorpje net buiten Dallas. Zijn moeder speelde orgel in de kerk en zijn vader luisterde naar blueslegendes als Lightnin’ Hopkins, Brownie McGee en Sonny Terry. Een van de eerste platen die Sam hoorde als kind en enorm aansprak was er een van Johnny Cash, “Ride This Train”, met name de verhalende manier van zingen, dat is waar het bij Sam Baker om gaat. Zijn rasperige bijna gesproken stijl van zingen is karakteristiek, daardoor komen zijn teksten dubbel zo hard aan. De poëtische, zorgvuldige verwoorde observeringen over schoonheid, complexiteit en tragedies hebben grote raakvlakken met Texaanse collega’s als Townes Van Zandt, Guy Clark en John Prine. Zijn stijl is zeer beïnvlo… Sam Baker groeide op in Itasca, Texas, een dorpje net buiten Dallas. Zijn moeder speelde orgel in de kerk en zijn vader luisterde naar blueslegendes als Lightnin’ Hopkins, Brownie McGee en Sonny Terry. Een van de eerste platen die Sam hoorde als kind en enorm aansprak was er een van Johnny Cash, “Ride This Train”, met name de verhalende manier van zingen, dat is waar het bij Sam Baker om gaat. Zijn rasperige bijna gesproken stijl van zingen is karakteristiek, daardoor komen zijn teksten dubbel zo hard aan. De poëtische, zorgvuldige verwoorde observeringen over schoonheid, complexiteit en tragedies hebben grote raakvlakken met Texaanse collega’s als Townes Van Zandt, Guy Clark en John Prine. Zijn stijl is zeer beïnvloed door de beperkingen waarmee hij heeft moeten leren leven nadat hij ternauwernood een bomaanslag overleefde op de trein waarin hij zat, op het Lichtend pad in Peru. Hij was de enige in zijn coupé die het overleefde maar raakte wel zwaargewond: een doorboorde dijbeenslagader, een verbrijzelde linkerhand (die hem dwong linkshandig gitaar te leren spelen) en gescheurde trommelvliezen. In verschillende van zijn liedjes verhaalt hij over deze aanslag, bijvoorbeeld in Steel op Mercy in Broken Fingers op Pretty World. Zijn liedjes weten vaak mensen tot tranen te roeren en laten je zeker niet onbekommerd. Zijn drieluik Mercy , Pretty World en Cotton , kregen veel aandacht in de media en eindigde zeer hoog in eindejaarslijsten en ook zijn optreden in VPRO TV Programma Vrije Geluiden maakte zeer veel indruk. Zijn laatste album Say Grace stond 2 maanden lang op nummer 1 van de Euro Americana Chart en werd zeel lovend ontvangen. In de zomer van 2017 verscheen zijn laatste album Land Of Doubt , een album vol spanning en suspense waarmee hij muzikaal ook weer een iets ander pad inslaat en de elektrische gitaar ter hand neemt. In 2020 verscheen zijn “Horses & Stars” een album met bijzonder live opnames van Sam Baker.
An American in Groningen!Op zondag 30 juli 2023 komt Nathan Laube de inmiddels beroemde Amerikaanse klaviervirtuoos naar de Lutherse kerk Groningen. Op zondag 30 juli 2023 (aanvang 15:00 uur) komt Nathan Laube, de inmiddels beroemde Amerikaanse klaviervirtuoos, naar de Lutherse kerk Groningen. Op het programma werken van Van Noordt, Muffat, Bruhns, en Bach. Van Bach/Vivaldi brengt hij onder meer het bekende d klein concerto BWV 596 ten gehore. Ook speelt hij de partita Partita diversa sopra ‘Sei gegrüßet, Jesu gütig’ BWV 768. In 2016 werd Nathan uitgenodigd om het inwijdingsrecital te geven op het gerestaureerde Harrison & Harrison-orgel van King’s College Chapel in Cambridge (VK). In dat jaar was hij ook de eerste artist-in-residence van het Müller-orgel van de St.Bavo te Haarlem. Laube wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde spelers van zijn generatie. Na afloop bieden de vrienden u een glas wijn aan. Welkom! PROGRAMMA Apparatus Musico-Organisticus Georg Muffat Toccata Settima Aria, BWV 587 J.S. Bach after François Couperin’s L… Op zondag 30 juli 2023 (aanvang 15:00 uur) komt Nathan Laube, de inmiddels beroemde Amerikaanse klaviervirtuoos, naar de Lutherse kerk Groningen. Op het programma werken van Van Noordt, Muffat, Bruhns, en Bach. Van Bach/Vivaldi brengt hij onder meer het bekende d klein concerto BWV 596 ten gehore. Ook speelt hij de partita Partita diversa sopra ‘Sei gegrüßet, Jesu gütig’ BWV 768. In 2016 werd Nathan uitgenodigd om het inwijdingsrecital te geven op het gerestaureerde Harrison & Harrison-orgel van King’s College Chapel in Cambridge (VK). In dat jaar was hij ook de eerste artist-in-residence van het Müller-orgel van de St.Bavo te Haarlem. Laube wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde spelers van zijn generatie. Na afloop bieden de vrienden u een glas wijn aan. Welkom! PROGRAMMA Apparatus Musico-Organisticus Georg Muffat Toccata Settima Aria, BWV 587 J.S. Bach after François Couperin’s Les Nations Troisième Ordre: “L’Impériale” Sonade I, iv.  Rondeau légèrement Concerto in d, BWV 596 Johann Sebastian Bach after Antonio Vivaldi’s L’Estro Armonico , Op. 3 tabulatuur-Boeck van Psalmen en Fantasyen – 1659 Antoni van Noordt Psalm 24 Partita diversa sopra ‘Sei gegrüßet, Jesu gütig’ BWV 768 Johann Sebastian Bach Praeludium in e Nicolaus Bruhns