Paul Faassen: NU

Description

Moving Gallery Utrecht opent zaterdag 8 juni NU, een solo-expositie van de tekenaar Paul Faassen die wekelijks de Volkskrant verrijkt met zijn kenmerkende stijl en beschouwingen over de tijdsgeest. Paul Faassen heeft meer creatieve ideeën dan hij kwijt kan in krant of tijdschrift. Moving Gallery toont een overzicht van zijn hele oeuvre waaronder aquarellen, foto’s, keramiek en textielwerk. Tijdens NU is nieuw, niet eerder geëxposeerd werk te zien.

Peter Buwalda, schrijver, collega columnist bij de Volkskrant en fan van Faassen’s werk, opent de expositie.

‘Met zijn humor weet hij ons keer op keer te confronteren met ons onbewuste kuddegedrag in deze springerige maatschappij’. Dat vindt Arnoud van Mosselveld van de Moving Gallery zo sterk aan de illustraties van Paul Faassen die iedere zaterdag in het Volkskrant Magazine staan’. ‘Paul Faassen maakt nog veel meer. Hij is een veelzijdig kunstenaar en dat weten steeds meer kunstliefhebbers te waarderen. Vandaar deze overzichtstentoonstelling.’ aldus Van Mosselveld.

De expositie wordt een installatie van alles wat aan Faassen’s creatieve brein ontspruit; een nieuwe serie vogeltekeningen, museumfoto’s die voor het eerst geëxposeerd worden en daarnaast keramisch en textielwerk, een collectie filmpjes over Faassen’s kijkgedrag en prints en boeken. Een spannend, mooi, inspirerend en geestig geheel.

De titel NU sluit aan bij de titel van zijn nieuwe boek Even in het Nu. Na de binnenwereld van huisdieren in Dieren zonder honger en vervolgens de emoties van vogels in Eh…, probeert illustrator Paul Faassen nu het doen en laten van de mens te doorgronden. En dat is eigenlijk ook het thema van de expositie NU.

Opening door Peter Buwalda: zaterdag 8 juni, 16:00.
De expositie loopt vervolgens t/m zondag 7 juli en is te bezoeken op vrijdagen, zaterdagen en zondagen van 12:00 – 17:30. Op donderdagen op afspraak/

Date info

Tijd vr t/m zo: 12:00 - 17:30, Voeg toe aan je kalender:, iCal, Google calendar, MS Outlook, Office 365

1 Picture

Suggested events

Bezoek deze zomer Christendom en slavernij. Een Nederlands verhaal. Deze tentoonstelling is relevant voor iedereen. Aan de hand van historische bronnen, persoonlijke reflecties, onderbelichte perspectieven en hedendaagse kunst krijg je inzicht in de vaak onbesproken relatie tussen het christendom en het Nederlandse slavernijverleden. Het christendom had een cruciale invloed op het denken over slavernij. Zowel de voor- als tegenargumenten werden uit de Bijbel gehaald. Deze geschiedenissen werken door tot op de dag van vandaag. Ze hebben de identiteit van Nederland mede gevormd. Nooit eerder is er op deze schaal een zo’n veelomvattende tentoonstelling over dit onderwerp georganiseerd. Een must-see deze zomer. Hedendaagse kunst Naast historische objecten is er in de tentoonstelling een belangrijke rol weggelegd voor hedendaagse kunst. Met werk van Patricia Kaersenhout, Jörgen Gario, Rita Maasdamme, Jerrold Saija, Natasja Kensmil, Nelson Carrilho, Kenneth Aidoo, Remy Jungerman, Ruben Cabenda, Femke Dix en Dion Rosina. Serana Angelista is verantwoordelijk voor het grafisch ontwerp van de tentoonstelling. Bureau Namelok maakt het ruimtelijk ontwerp.
In de tuin van Sonnenborgh is de rijke geschiedenis van het museum te zien. Van bastion tot knmi, sterrenwacht en museum. Wandel langs de planten die naar de geschiedenis verwijzen. Geniet van een rondleiding door de tuin en het prachtige uitzicht over de singel en het Zocherplantsoen.
Kom tijdens de zomervakantie langs in het Universiteitsmuseum Utrecht – UMU. Het UMU is hét museum voor iedereen die nieuwsgierig is. In dit familiemuseum krijg je een kijkje onder de motorkap van wetenschap en word je zelf een onderzoeker. In ze zomervakantie is er bovendien van alles te doen. Zo zijn er wekelijks workshops in de maakstudio en kun je in de zomer echte wetenschappers van de UU tegenkomen in het museum. Ook zijn er verschillende buitenactiviteiten in de Oude Hortus. Naast deze extra zomeractiviteiten, kun je ook gewoon de vaste zalen van het UMU bezoeken. Daar maak je kennis met wetenschap uit heden en verleden en ontdek je hoe je onderzoek doet. Je kunt er een hartlongmachine ontwerpen, het gedrag van apen en mensen bestuderen of experimenteren met een luchtpomp. Je ziet opgezette dieren en skeletten, oogmodellen en oude instrumenten zoals de beroemde Van Leeuwenhoekmicroscoop. Di t/m zo, 10:00-17:00
Redmer Hoekstra (1982) is in 2009 afgestudeerd aan de kunstacademie te Zwolle als beeldend kunstenaar en illustrator. Waarna hij direct werd opgepikt voor nationale en internationale opdrachten en exposities. Tijdens de expositie ‘De reis van het innerlijke kind’ neemt Hoekstra je mee in de humoristische wereld van zijn speelse fantasie, waarbij er een onuitputtelijke parade van dieren aan je voorbij trekt. In zijn arbeidsintensieve pentekeningen werkt Redmer met fineliners. Een tekening kost gemiddeld al gauw 32 tot 40 uur. Door arcering ontstaat er licht en ruimtelijkheid, wat de tekeningen doen leven. Door de tekeningen zo realistisch mogelijk te maken wordt de vervreemding bij de beschouwer des te sterker. Het brein van de kijker wordt daardoor voor de gek gehouden en ziet pas bij de tweede of derde blik wat het werkelijk ziet. Daar zit voor hem een mooie opening naar verwondering. Voor hem een van de mooiste menselijke eigenschappen. Als kind was Redmer een dagdromer en had hij allemaal theorieën over hoe de wereld in elkaar zat. Dit wist hij op de academie te herontdekken en in zijn tekenen te verwerken. Veel inspiratie vindt Redmer in het filosoferen over werkelijkheid, over de werking van dingen, het bewegen van een dier of ding. Zijn associatieve brein legt vaak links tussen verschillende vormen en dit levert hele vreemde en fascinerende combinaties op. Hierdoor krijgt een onderwerp vaak een volledig ander gevoel of betekenis, maar heeft het (voor hem) wel een vreemd soort logica.
Gedurende de zomermaanden juli en augustus exposeren Utrechtse papierknippers en -snijders recent werk in het Stadhuis van Utrecht. Van klassieke zwart-wit silhouetten van de stad tot grote, kleurige wandkleden en van uiterst gestileerd tot buitengewoon gedetailleerd. In papierknippen komt veel creativiteit tot uiting en elke deelnemer geeft een eigen interpretatie aan het thema Utrecht. Deelnemers aan de tentoonstelling zijn Sandra Westgeest, Maja Houtman, Carin van Dongen, Pooja Verma, Sabeth Elberse, Jet van Dam, Miguel Castro en Paula Versnick. Allen zijn lid van de Utrechtse knipkring van de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst en bezitten meer dan één kunsttalent: ze kunnen ook schilderen, boekbinden, tegels ontwerpen of goudsmeden. Ze zijn komiek, grafisch vormgever of zanger. Papierknippen heeft al meer dan vier eeuwen een plek in de Nederlandse samenleving en is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst bestaat ruim veertig jaar en telt meer dan 300 leden die samen de papierknip en -snijkunst uitoefenen, van elkaar leren en kennis delen. In samenwerking met musea en galerieën organiseert zij tentoonstellingen en ondersteunt haar papierkunstenaars daar waar mogelijk. Tijdens de tentoonstelling kunnen bezoekers zelf aan de slag tijdens een van de gratis workshops. Ervaring is niet vereist. Alle niveaus van bekwaamheid zijn welkom. Raadpleeg voor de tijden de website papierknippen.nl. Ma t/m vr 8:30-17:00 uur (do tot 21:00 uur).
Graffiti en textielwerk hebben hun wortels in de maatschappij en hebben beiden hard moeten vechten voor een plek in de kunstwereld. Deze twee zeer verschillende kunstvormen hebben met elkaar gemeen dat ze vaak politieke opvattingen uitdragen, soms associatief en intuïtief en soms recht voor zijn raap. Beide kunstvormen krijgen deze zomer een welverdiend podium in het Centraal Museum. Zie hoe textielwerk uit de hele wereld zich in al zijn kwetsbaarheid op eigen wijze uitspreekt en hoe graffiti kunst van de jaren zeventig tot nu in grote verscheidenheid de taal van de straat viert. Ervaar en neem deel aan interventies van Crafting Resistance en Creative Lab Utrecht en je weet zeker dat je nooit meer op dezelfde manier kijkt naar graffiti en textielkunst.
Laat je verrassen door nieuwe werken van kunstenaarsleden van Kunstliefde. Met Schilderijen en beelden, tekeningen en grafiek, video en installaties. Zowel recent afgestudeerden als gevestigde namen laten hun werk zien.
Tentoonstelling en workshops door Creative Coding Utrecht. Bij Composting Computers kan je komen ervaren hoe duurzame technologie en kunst samensmelten. Ontdek hoe kunstenaars de zaadjes planten voor alternatieve toekomstvisies waarin mensen samenwerken met natuur en machines. Hof van Cartesius, Creative Coding Utrecht Studio.
Tijdens de Nationale Nachtvlindernacht kan je mee met bioloog Jelle. Je helpt hem met tellen en je leert hoe hij nachtvlinders vangt. Door mee te doen, weet jij straks ook veel leuke feitjes over nachtvlinders. Reguliere toegangsprijzen gelden voor toegang tot de Tuinen. Deelname aan Op pad met de expert is gratis. Meld je wel van tevoren aan om zeker te zijn van een plekje.
Vanaf zaterdag 15 juni t/m zondag 30 juni kun je tijdens Festival Tweetakt op Fort Ruigenhoek verschillende kunstinstallaties komen bewonderen van gevestigde kunstenaars en jong talent. Beeldende kunst maakt ieder jaar deel uit van het programma van Festival Tweetakt. Je ziet kunst in allerlei verschillende vormen: bijvoorbeeld korte video’s, interactieve installaties, geluidskunstwerken en tekeningen. De kunstroute neemt je mee door de historische bunkers en in de buitenlucht, tussen de bomen. Bijzonder is dat een aantal kunstenaars hun werk ieder jaar speciaal aanpassen voor deze bijzonder historische locatie vlakbij de Utrechtse wijk Overvecht. De kunstroute op Fort Ruigenhoek tijdens Festival Tweetakt is voor alle leeftijden.