Papaver4Kids speelt improvisatie voor & met kinderen. De
zondagmiddag-voorstellingen sluiten het beste aan bij kinderen van 4 t/m 9 jaar.
Kinderen mogen ideëen aandragen en regelmatig o
Van schuilplaats tot schatkamer – Atlantikwall-bunkers sinds de oorlog
29juni
-23februari 2025
Westerplein 6, 1901 NA Castricum, Netherlands
Description
Behouden, slopen of hergebruiken? De bunkers van de Atlantikwall tekenen al 80 jaar de kust en het duingebied van Noord-Holland. Wat gebeurde er na de oorlog met deze betonnen herinneringen? Het Noord-Hollands Archief en Huis van Hilde laten in een nieuwe tijdelijke tentoonstelling met niet eerder getoond beeldmateriaal uit de historische collectie Provinciale Atlas Noord-Holland en archeologische objecten van recente opgravingen het naoorlogse gebruik van de bunkers zien. Van 29 juni 2024 tot en met 23 februari 2025 is de tentoonstelling ‘Van schuilplaats tot schatkamer. Atlantikwall-bunkers sinds de oorlog’ te zien in Archeologiemuseum Huis van Hilde.
Vlak na de Tweede Wereldoorlog vormden de vele bunkers en versperringen van de Atlantikwall een pijnlijke herinnering aan datgene wat nog maar net was gebeurd. Wat moesten we ermee? Behouden, slopen of hergebruiken? Schatgravers, vakantiegangers, kunstenaars, jongeren, militariaverzamelaars en veel anderen ontdekten in de jaren na de oorlog de bunkers en gaven er nieuwe invullingen aan, van vakantiehuis tot speelplekken voor jongeren.
De tentoonstelling is verdeeld in vier thema’s: De periode vlak na de oorlog, waarin sloop voorop stond; de jaren ‘60 tot en met ‘80, waarbij diverse bunkers herbestemmingen kregen; en de periode daarna, waarin eerst natuurbeheer en daarna historisch/archeologisch erfgoed voorop kwamen te staan.
Historische bronnen
Vandaag de dag worden de bunkers van de Atlantikwall gezien als belangrijk cultureel erfgoed. De overheid erkent sinds enkele decennia de historische waarde van deze bouwwerken. Sinds kort worden de bunkers ook gezien als archeologische bronnen die inzicht geven in het alledaagse leven van de Duitse soldaten die er gelegerd waren. Juist de aanwezigheid van de bunkers zorgt ervoor dat toekomstige generaties niet vergeten wat er gebeurd is. De nieuwe functies die bunkers na de oorlog kregen, herinneren ons eraan hoe veerkrachtig de mens is.
De bezoeker ziet in de tentoonstelling vondsten die dit leven in de bunkers in beeld brengen: naast uitrusting en wapentuig komen ook de overblijfselen van persoonlijke verzorging, voeding en vermaak aan bod.
Beeld: Archeologiemuseum Huis van Hilde