Het Grote Gebeuren

Description

Het grootste en enige echte literatuurfestival van het Noorden


Het Grote Gebeuren, het grootste en enige echte literatuurfestival van het Noorden staat weer op stapel.


Op zaterdag 11 februari 2023 bieden we samen met NOORDWOORD een podium aan bekende schrijvers en nieuw talent.


Op het programma staan o.a. Johan Harstad,Julia Franck, Freek de Jonge en Judith Koelemeijer. Naast deze grote namen ontmoet je nieuw talent zoals Nikki Dekker, Aya Sabien Israel van Dorsten, die prachtig schreef over zijn leven in Ruinerwold. In het programma is ook aandacht voor thema’s als de bestselleritis, vrouwen in de literatuur en Groningen.


Nieuwsgierig naar het programma? Neem een sneak peak op de website van NOORDWOORD.


Date info

  • Dagelijks vanaf 11 februari 2023 t/m 12 februari 2023 19.30 - 00.00 uur

Tickets

Info:

€ 25,00

Info & Reservation

Organiser

You’re organising this event?

Contact us if you want to update information and more.

Contact us

1 Picture

Suggested events

Deze documentaire met fictie-elementen onderzoekt de band tussen een moeder en haar vier dochters. Deze documentaire met fictie-elementen onderzoekt de band tussen een moeder en haar vier dochters. Met Four Daughters heeft regisseur Kaouther Ben Hania (The Man Who Sold His Skin, Beauty and the Dogs) haar tweede Oscarnominatie binnen. De film is een unieke en aangrijpende film die zweeft tussen documentaire en fictie. Olfa is de moeder van vier meisjes. Op een dag verdwijnen haar twee oudste dochters. Regisseur Kaouther Ben Hania vertelt het verhaal van de verdwijning samen met Olfa, haar twee overgebleven dochters en professionele acteurs. Een intieme vertelling vol hoop, verzet en verdriet over botsende werelden en wat het is om moeder of zus te zijn. Four Daughters is genomineerd voor de Oscar Beste Documentaire, en werd geselecteerd voor de competitie van het Cannes Filmfestival, waar de film de Prijs voor Beste Documentaire en de Positive Cinema Award won. De … Deze documentaire met fictie-elementen onderzoekt de band tussen een moeder en haar vier dochters. Met Four Daughters heeft regisseur Kaouther Ben Hania (The Man Who Sold His Skin, Beauty and the Dogs) haar tweede Oscarnominatie binnen. De film is een unieke en aangrijpende film die zweeft tussen documentaire en fictie. Olfa is de moeder van vier meisjes. Op een dag verdwijnen haar twee oudste dochters. Regisseur Kaouther Ben Hania vertelt het verhaal van de verdwijning samen met Olfa, haar twee overgebleven dochters en professionele acteurs. Een intieme vertelling vol hoop, verzet en verdriet over botsende werelden en wat het is om moeder of zus te zijn. Four Daughters is genomineerd voor de Oscar Beste Documentaire, en werd geselecteerd voor de competitie van het Cannes Filmfestival, waar de film de Prijs voor Beste Documentaire en de Positive Cinema Award won. De film was ook één van de publieksfavorieten op het IFFR. Zowel Olfa, haar dochters als de actrices nemen je mee in de leefwereld van de familie en laten je op het einde verstomd achter.
Kunstliefhebbers opgelet! Op zaterdag 20 en zondag 21 april is het zover! De eerste editie van het Art For You Festival 2024. Dit nieuwe (gratis) beeldende kunst festival vindt plaats in en rondom Groningen.  Wat staat er op het programma? Denk aan een bruisende mix van tours, exposities, panels en expedities. Allemaal verspreid door de stad en provincie Groningen. Dit festival is dé plek om de kunstscene op een nieuwe manier te verkennen en opkomend talent te ontdekken. Bezoek niet alleen de bekende kunstinstellingen, maar juist ook de verborgen ateliers van jonge kunstenaars. Bekijk de stad met nieuwe ogen door kunst in de openbare ruimte en verruim je blik door een van de paneltalks bij te wonen. Of je nu een doorgewinterde kunstliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig bent naar wat Groningen te bieden heeft op cultureel gebied, dit festival is gemaakt voor jou! Me… Kunstliefhebbers opgelet! Op zaterdag 20 en zondag 21 april is het zover! De eerste editie van het Art For You Festival 2024. Dit nieuwe (gratis) beeldende kunst festival vindt plaats in en rondom Groningen.  Wat staat er op het programma? Denk aan een bruisende mix van tours, exposities, panels en expedities. Allemaal verspreid door de stad en provincie Groningen. Dit festival is dé plek om de kunstscene op een nieuwe manier te verkennen en opkomend talent te ontdekken. Bezoek niet alleen de bekende kunstinstellingen, maar juist ook de verborgen ateliers van jonge kunstenaars. Bekijk de stad met nieuwe ogen door kunst in de openbare ruimte en verruim je blik door een van de paneltalks bij te wonen. Of je nu een doorgewinterde kunstliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig bent naar wat Groningen te bieden heeft op cultureel gebied, dit festival is gemaakt voor jou! Meer weten over het programma en het festival? www.artforyoufestival.nl [http://www.artforyoufestival.nl]
Legendarische documentaire vol livemateriaal over de beruchte Amerikaanse tournee van The Rolling Stones in 1969. Zij huurden in Oakland, Noord-Californië Hell's Angels in als beveiliging, die vervolgens het halve publiek in elkaar sloegen. Legendarische documentaire vol livemateriaal over de beruchte Amerikaanse tournee van The Rolling Stones in 1969. Zij huurden in Oakland, Noord-Californië Hell's Angels in als beveiliging, die vervolgens het halve publiek in elkaar sloegen. De film toont beelden van de twee laatste concerten van de tour; het concert in Madison Square garden en een week later een gratis concert in San Francisco’s Altamont Speedway. Dat laatste concert transformeert in een clash tussen 300.000 mensen van de zogenoemde ‘Love Generation’ en een tiental Hells Angels die waren ingehuurd om de orde te bewaken, met als tragisch dieptepunt de dood van de 18-jarige Meredith Hunter die met messteken om het leven werd gebracht. Slechts vier maanden na het zo vr… Legendarische documentaire vol livemateriaal over de beruchte Amerikaanse tournee van The Rolling Stones in 1969. Zij huurden in Oakland, Noord-Californië Hell's Angels in als beveiliging, die vervolgens het halve publiek in elkaar sloegen. De film toont beelden van de twee laatste concerten van de tour; het concert in Madison Square garden en een week later een gratis concert in San Francisco’s Altamont Speedway. Dat laatste concert transformeert in een clash tussen 300.000 mensen van de zogenoemde ‘Love Generation’ en een tiental Hells Angels die waren ingehuurd om de orde te bewaken, met als tragisch dieptepunt de dood van de 18-jarige Meredith Hunter die met messteken om het leven werd gebracht. Slechts vier maanden na het zo vreedzame Woodstock leek het Altamont concert het einde te markeren van het liefdevolle hippietijdperk. Regisseurs David Maysles, Albert Maysles en Charlotte Zwerin waren aanwezig en hebben de gebeurtenissen op beeld vastgelegd terwijl The Rolling Stones zich door het concert heen worstelde met dat wat ze het beste doen, muziek maken. De documentaire toont beelden van de twee concerten, maar ook de reacties van de bandleden terwijl ze kijken naar de beelden van het Altamont concert. De film ging in 1971 in première op het filmfestival van Cannes en werd later dat jaar ook uitgebracht in de Nederlandse bioscopen. VPRO Cinema waardeerde de documentaire destijds met vijf sterren.
Bijzondere combinatie van orgelmuziek en zeemansliederen met Armstrong's Patent en Vincent Hensen-Overdijk. Over tegenstellingen gesproken: Shanties, dat is ruige zee, vrouwen en jenever. Orgelmuziek, dat is strak in de kerkbanken en pepermuntjes… Hoe kunnen deze twee uitersten elkaar ooit ontmoeten? Dát kan heel goed en het gaat gebeuren, Armstrong's Patent met op het orgel Vincent Hensen-Oosterdijk. Vincent: De liefde voor muziek zat er al vroeg in. Toen ik 6 was vertelde mijn moeder dat ik naar… Over tegenstellingen gesproken: Shanties, dat is ruige zee, vrouwen en jenever. Orgelmuziek, dat is strak in de kerkbanken en pepermuntjes… Hoe kunnen deze twee uitersten elkaar ooit ontmoeten? Dát kan heel goed en het gaat gebeuren, Armstrong's Patent met op het orgel Vincent Hensen-Oosterdijk. Vincent: De liefde voor muziek zat er al vroeg in. Toen ik 6 was vertelde mijn moeder dat ik naar een kinderkoor ging en ik weet nog dat ik een gat in de lucht sprong. Opgegroeid in een muzikaal gezin waar luisteren naar en maken van muziek gewoon was ging ik als vanzelfsprekend naar Algemeen Muzikale Vorming. AMV en het kinderkoor stonden onder leiding van Douwe Kraster uit Veendam. Hij zorgde ervoor, samen met Harry de Groot uit Zuidlaren, mijn eerste orgelleraar, en Dirk Swama, de organist van onze kerk in Oude Pekela, dat ik later koos voor muziek als professionaal. Een organist en beiaardier zit doorgaans alleen te spelen. Nu heeft een beiaard altijd veel onvrijwillige luisteraars en het mooiste orgelspel is gemeentezangbegeleiding, maar toch is het fijn om ook samen met anderen muziek te maken, bijvoorbeeld in koorverband. Ik geloof dat een organist en een beiaardier dit muzikaal contact ook nodig hebben naast hun solospel. Samen zingen, spelen en luisteren, koor, orgel of beiaard: Het is een voorrecht om zo de liefde voor muziek te delen. Armstrong's Patent: Appingedam is onze thuishaven. Over een haven gesproken, ons koor, bestaande uit 5 mannen en 1 vrouw, zingen we verhalen over schepen, de zee, visserij en over familieleden die wachten op een veilige terugkeer van hun dierbaren, in de ….haven! Onze liedjes zijn te herkennen aan een verhalend deel en de refreinen bevatten vaak een herhalend deel, wat natuurlijk altijd meegezongen mag worden. Sea-song is een juiste titel. Deze Sea-songs komen uit alle delen van de wereld en hebben ook allemaal weer hun eigen karakter. De liedjes worden vaak meerstemmig gezongen. Een Sea-song heeft vaak een werkritme. Deze liederen worden gezongen tijdens het werken op de schepen. Het ritme in de liedjes ondersteunt het werk, wat vaak zwaar en onder heftige omstandigheden moet worden uitgevoerd. Laat je verrassen door hetgeen er geboden wordt! 21 april Nicolaïkerk in Appingedam, 14:30 uur. Special Guest Wia Buze. Wia Buze is geboren en getogen in het vissersdorpje Termunterzijl. Toen ze 2 jaar oud was wist zij dat ze zangeres wilde worden. Op 15-jarige leeftijd (in 1985) deed ze mee aan een voorronde van de Soundmixshow en daarna was het hek van de dam. Er volgden vele talentenjachten en heel veel prijzen, waaronder de Jordaantrofee (1991) en het Nederlands Songfestival (1995). In 1988 begon Wia met zingen in haar moerstaal, het Gronings en vanaf dat moment is zij niet meer weg te denken uit de wereld van de streektaalmuziek. Inmiddels zijn we 38 jaar verder en heeft Wia ontzettend veel optredens verzorgd met haar Gronings repertoire. In 1991 maakte zij haar eerste cd ‘Ik kom van Ziel’, in maart 2016 leverde zij de cd ‘Thoes’ af. In totaal maakte Wia door de jaren heen 10 cd’s met producer/arrangeur Jur Eckhardt. In 2020 vierde Wia haar 35-jubileum met het uitbrengen van het album ‘Lös!’ met haar nieuwe producer/arrangeur Mark Pepping. Voor haar verdiensten voor het behoud van het Gronings en de streektaalmuziek ontvangt ze de K. ter Laan Pries 2004 en wordt ze in 2015 benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.
Theater De Dames Slier, bestaande uit de zussen Harmien en Lydia, vooral bekend van hun schoolvoorstellingen over het milieu, hebben nu een feestelijke voorstelling gemaakt voor volwassenen, met een combo van drie uitmuntende muzikanten. Na een succesvolle reeks voorstellingen op het Noorderzonfestival in 2022 bleef het kriebelen. En zo ontstond het idee om de provincie in te gaan. Nu spelen ze in elk dorp met het lokale koor een avondvullend programma. Samen met Voormalig Klein Koortje treden ze zaterdag 20 april 2024 om 20.15 uur op in de Silo aan de Oliemuldersweg 41 in Groningen. Het Voormalig Klein Koortje is al 35 jaar het leukste a capella koortje in Groningen. Hun repertoire bestaat uit lichte muziek en is zeer veelzijdig, van dramatisch tot swingend. Ze zingen o.a. a capella versies van Eric Clapton, U2, Rammstein, Groningse liedjes en alles wat daar tussen past. Ze treden het liefst op in cafeetjes, op festivals, in kerkjes, of op straat. Zo ongedwongen mogelijk, a capella zonder bladmuziek. Douwe Ettema is de dirigent en hij zingt ook mee. Na de p… Na een succesvolle reeks voorstellingen op het Noorderzonfestival in 2022 bleef het kriebelen. En zo ontstond het idee om de provincie in te gaan. Nu spelen ze in elk dorp met het lokale koor een avondvullend programma. Samen met Voormalig Klein Koortje treden ze zaterdag 20 april 2024 om 20.15 uur op in de Silo aan de Oliemuldersweg 41 in Groningen. Het Voormalig Klein Koortje is al 35 jaar het leukste a capella koortje in Groningen. Hun repertoire bestaat uit lichte muziek en is zeer veelzijdig, van dramatisch tot swingend. Ze zingen o.a. a capella versies van Eric Clapton, U2, Rammstein, Groningse liedjes en alles wat daar tussen past. Ze treden het liefst op in cafeetjes, op festivals, in kerkjes, of op straat. Zo ongedwongen mogelijk, a capella zonder bladmuziek. Douwe Ettema is de dirigent en hij zingt ook mee. Na de pauze treedt het koor op en voor deze speciale gelegenheid gaan 3 solisten uit het koor samen met het combo een nummer zingen. Laat je meevoeren in het hartverwarmende verhaal van een moeder die met liefde een verrassingsfeest organiseert voor haar dochter. Maar, wil dochterlief haar verjaardag wel vieren? Met een gastoptreden van het koor en van verschillende andere artiesten spelen en zingen De Dames Slier op humoristische wijze het feest naar een wankel hoogtepunt. Met medewerking van het combo: Han Hesselink (piano), Tseard Nauta (contrabas, accordeon, viool, banjo) en Gerlo Hesselink (sax, fluit, klarinet). Voor het koor en het theatergezelschap is dit een unieke en buitengewone samenwerking. Een samenwerking die garant staat voor een feestelijke avond en die de zaal zal laten bruisen van energie. Reserveer je kaarten nu via damesslier@gmail.nl voor een onvergetelijke avond vol muziek en verrassingen! De voorstelling Jarig! wordt gespeeld op verschillende locaties in de provincie Groningen en telkens met een ander koor. 13 april met dameskoor Elk en Ain uit Noordbroek in MFC de Noordsuythoeve 20 april met Voormalig Klein Koortje in de De Silo in Groningen 25 mei met Bigband New Mean Swing Machine in dorpshuis Tonegido in Hellum 31 mei met Tiedverdrief uit Leermens in Eetcafé De Boerderij in Oosterwijtwerd
Dankzij zijn kenmerkende verontrustende humor en onderhuidse spanning, verraste Lanthimos iedereen met deze verpletterende wraakthriller tijdens de wereldpremière op het filmfestival in Cannes. Dankzij zijn kenmerkende verontrustende humor en onderhuidse spanning, verraste Lanthimos iedereen met deze verpletterende wraakthriller tijdens de wereldpremière op het filmfestival in Cannes. Dr Steven Murphy (Colin Farrell) is een gerenommeerd chirurg die met zijn volmaakte vrouw, oogarts Anna (Nicole Kidman) en hun twee voorbeeldige kinderen een perfect gezin vormt. Tot Martin (Barry Keoghan), een vaderloze tiener die Steven onder zijn vleugel heeft genomen, aan de poorten van hun idyllische bestaan komt rammelen. Martin dringt steeds verder het gezin binnen en wanneer hij Steven confronteert met een gebeurtenis uit het verleden, wordt de duistere aard van zijn doel duidelijk. The Killing of a Sacred Deer is niet opgebouwd als een losse verzameling absurdistische momenten, zoals in eerder werk van Lanthimos, maar kent de strakke opbouw van een wraakthriller met veel verwijzingen naar de Griekse mythologie.
Blikopener Festival bij De SuikerFabriek Verwonder je vrijdag 7 en zaterdag 8 juni over de wonderlijke kracht van kunst en cultuur in de Suikerfabriek! Geniet van een verrassende mix van dans, muziek, theater, literatuur en beeldende kunst. Blikopener is niet een festival zoals je dat kent. Het is meer een beweging van mensen, organisaties en kunstenaars die samen een eerlijkere wereld willen. We vragen aandacht voor waar het mis gaat in de samenleving. Inspirerende kunstprojecten laten tijdens het festival zien wat we daar aan kunnen doen. Met een open blik en creativiteit laten makers mogelijke doorbraken zien, samen met de mensen om wie het gaat. 
Zomerfolk is een jaarlijks terugkerend festival in het prachtige Stadspark van Groningen. Het festival wordt georganiseerd door de band Rapalje, die al 30 jaar lang festivals op de kop zetten met hun opzwepende Keltische folkmuziek. Naast de muziek zijn er workshops zoals Ierse dans, een culinaire markt en een speciaal Kinderdorp voor de jongste festivalgangers.  In 2024 vindt het festival alweer voor de tiende keer plaats. Tegelijkertijd bestaat Rapalje 30 jaar. Om dit te vieren pakt de organisatie groots uit met de line-up. De Ierse bands The Kilkennys en The Dublin Legends (voorheen bekend als The Dubliners), The Tannahill Weavers uit Schotland en het Britse The Captain’s Beard zijn stuk voor stuk grote namen binnen de folkscene die gegarandeerd een feestje van hun optredens maken. Maar ook Rapalje zelf trekt alles uit de kast voor deze jubileumeditie. Zij zullen behalve hun vertrouwde festivalhits ook splinternieuwe nummers ten gehore brengen. Kortom, het Groninger Stadspark is op 1 en 2 juni de verrassende locatie van een internationale reünie van grootheden van de Keltische folkmuziek.
Art For You Festival in en rondom Groningen. Kunstliefhebbers opgelet! Op zaterdag 20 en zondag 21 april is het zover! De eerste editie van het Art For You Festival 2024. Dit nieuwe (gratis) beeldende kunst festival vindt plaats in en rondom Groningen. Wat staat er op het programma? Denk aan een bruisende mix van tours, exposities, panels en expedities. Allemaal verspreid door de stad en provincie Groningen. Dit festival is dé plek om de kunstscene op een nieuwe manier te verkennen en opkomend talent te ontdekken. Bezoek niet alleen de bekende kunstinstellingen, maar juist ook de verborgen ateliers van jonge kunstenaars. Bekijk de stad met nieuwe ogen door kunst in de openbare ruimte en verruim je blik door een van de paneltalks bij te wonen. Of je nu een doorgewinterde kunstliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig bent naar wat Groningen te bieden heeft op cultureel gebied, dit festival is gemaakt voor jou!
Filosofische kwesties en alledaagse vragen tijdens de Groningse Nacht van de Filosofie. Op 19 april vult het Forum Groningen zich met filosofische kwesties en alledaagse vragen, filosofen en visionairs tijdens de Groningse Nacht van de Filosofie. Chaos heerst, terwijl de mens van nature de behoefte heeft de realiteit te ordenen. Hebben we daadwerkelijk baat bij orde en regelmaat? Of gedijt de mens ook goed in chaos? De Groningse Nacht van de Filosofie staat net als de Maand van de Filosofie in het teken van Chaos. Tijdens het festival maken we de chaos compleet met filosofische kwesties en alledaagse vragen, filosofen en visionairs.