Festival Oude Muziek

Utrecht, Utrecht, Netherlands

Description

Van 23 augustus tot en met 1 september 2024 staat het festival volledig in het teken van muziek uit Sevilla, met gasten als L’Arpeggiata, Jordi Savall en Paul McCreesh. De ensembles Música Temprana en Cantoría zijn artist in residence.

¡Mi querida Sevilla!
Ontmoetingsplek van oost en west, schatrijke havenstad, bakermat van de flamenco, cultureel en culinair epicentrum: Sevilla is het allemaal. Het is een plek van ontmoeting, waar in de middeleeuwen christenen, joden en moslims in relatieve vreedzame co-existentie samenleefden. Maar het is ook de plek vanaf waar de Katholieke Koningen in 1492 bevalen de joodse bevolking te verdrijven én de havenstad vanaf waar Columbus in datzelfde jaar vertrok naar de Nieuwe Wereld, met groot koloniaal leed tot gevolg.

De festivalmakers laten zich inspireren door deze stad van culturele en historische rijkdom. In de renaissance was Sevilla een muzikale metropool met grootheden als Morales, Guerrero en Peñalosa. Maar we besteden ook aandacht aan de schitterende barokmuziek van Correa de Arauxo en Durón, én aan de mengbarok die tegelijkertijd aan de andere kant van de oceaan in Latijns-Amerika ontstond. 

Date info

Datum vr 23 aug t/m zo 1 sep, Voeg toe aan je kalender:, iCal, Google calendar, MS Outlook, Office 365

1 Picture

Suggested events

Vanaf vrijdag 26 juli trekt theaterfestival de Parade weer naar Utrecht. Tot en met 11 augustus reist het festival met meer dan zeventig verschillende voorstellingen af naar het Moreelsepark. 
Al meer dan 20 jaar brengt A Lazy Sunday Afternoon zomerse gezelligheid naar de Utrechtse parken. Dit jaar kun je weer genieten van sfeervolle minifestivals vol muziek en plezier in de mooiste parken van de stad. Bereid je voor op heerlijke zondagen vol verrassende optredens! A Lazy Sunday Afternoon Seizoen Op 14 juli start het A Lazy Sunday Afternoon seizoen in Park de Gagel, Utrecht! Dit is de eerste van zes zondagen waarop A Lazy Sunday Afternoon neerstrijkt in een van de mooiste parken van Utrecht. Onder een stralend zonnetje ontdek je daar nieuwe muziek van Utrechtse bodem. Trommel je vrienden op en geniet van de leukste lokale artiesten op deze groene oases van de stad. Laat je verrassen door artistieke uitspattingen van Utrechtse artiesten: van spoken word en koren tot singer-songwriters, alles komt voorbij. Dus neem je kleedje mee en geniet van de heerlijke zomerse sfeer! Bekijk de website [https://www.zimihc.nl/specials/a-lazy-sunday-afternoon/] voor de exacte data, locaties en programma. Diverse locaties: Park de Gagel, Park Lepelenburg, Julianapark & Tolsteegplantsoen.
Club BASIS ruilt de ondergrondse betonvloer in voor de betonnen dansvloer bij Beton-T en viert een speciale gelegenheid met een ongelooflijke line-up van artiesten die elk hun stempel hebben gedrukt op BASIS. Verwacht twee podia met een verscheidenheid aan geluiden die je de hele dag laten dansen. 𝗟𝗜𝗡𝗘𝗨𝗣
Vier het uitpakken van de Domtoren in DOM Cinema Bar van het Louis Hartlooper Complex, Springhaver en Slachtstraat in samenwerking met Domtoren Utrecht/Utrecht Marketing. De pop-up cinema in de toren geeft je een unieke kans om je favoriete films te kijken op deze iconische locatie. De hele zomer lang wordt er een selectie gepresenteerd van zestien niet te missen titels waaronder Amazing Grace, La Grande Bellezza, Everything Everywhere All At Once, In The Mood For Love, Little Miss Sunshine, Spirited Away en What We Do In The Shadows. DOM Cinema Bar opent iedere woensdag van 10 juli t/m 28 augustus. Iedere vertoonde film heeft Engelstalige ondertiteling. Bij ieder ticket ontvang je een drankje naar keuze. Er zijn slechts 40 plaatsen per vertoning beschikbaar, zorg dat je het niet mist. Tickets voor de highest pop-up cinema in town zijn nu te koop op https://hartlooper.nl/dom-cinema-bar/ [https://hartlooper.nl/dom-cinema-bar/]. Meer informatie over alle activiteiten rondon De Dom Pakt Uit vind je op www.domtoren.nl [https://www.domtoren.nl/]. Praktische informatie: de DOM Cinema Bar is open in tijdslots van 18.00-21.30 of 21.30-01.00. Kortingskaarten zijn bij deze vertoningen niet geldig. Het retourneren van tickets is niet mogelijk. De DOM Cinema Bar is alleen met de trap bereikbaar.
Kom deze zomer naar de gratis concertserie Catharijn Classique (21 juli t/m 8 september). Dé muzikale zomertraditie van Museum Catharijneconvent. Geniet gedurende acht zondagmiddagen van optredens van gerenommeerde musici en aanstormende talenten in de prachtige binnentuin van het museum of in de Sint-Catharinakathedraal, direct naast het museum. Van traditionele Afro-Surinaamse muziek tot gospelklanken van Denise Jannah; alle concerten hebben dit jaar een link met de net geopend tentoonstelling Christendom en slavernij. De musici zijn veelal nazaten van tot slaafgemaakten.   Gratis concerten door professionele musici De inmiddels bekende concertserie vindt plaats in de kloostertuin van Museum Catharijneconvent, of als dat beter past in de Sint-Catharinakathedraal, direct naast het museum. De concerten staan op de agenda van 21 juli tot en met 8 september, twee maal per zondag, van 15.00-15.30 uur en van 16.00-16.30 uur. De toegang is gratis en reserveren is niet nodig. Voor de tentoonstelling is een apart ticket nodig. Zie voor het programma per zondag www.catharijneconvent.nl [https://www.catharijneconvent.nl/].  Een belangrijk verhaal Kom naar de tentoonstelling Christendom en slavernij. Een hedendaags verhaal (t/m 22 september 2024). Aan de hand van historische bronnen, onderbelichte perspectieven, oude en nieuwe kunst hoor je meer over de vaak onbesproken relatie tussen het christendom en het Nederlandse slavernijverleden. Het christendom had een cruciale invloed op het denken over slavernij. Zowel de voor-als tegenargumenten waren gebaseerd op teksten uit de Bijbel. Dit had een impact op miljoenen mensen. Nooit eerder is er op deze schaal zo’n veelomvattende tentoonstelling over dit belangrijke verhaal georganiseerd. Ook is er uitgebreid lezingenprogramma waar bezoekers gratis bij kunnen aansluiten.  Mogelijk gemaakt door De concertreeks is georganiseerd in samenwerking met Barend Tobé van Culture Connections Company [https://www.cultureconnectionscompany.nl/] en Keti Koti Utrecht [https://ketikoti030.nl/]. Veel dank aan iedereen die deze bijzondere concertserie mogelijk heeft gemaakt, de parochie, het parochiebestuur, de vrijwilligers, de Vrienden van het museum en het Felix-Meijer Fonds. 
p zaterdag 20 juli kun je weer Happier Than Ever zijn tijdens de Billie Eilish Fanparty! Onlangs veroverde de wereldberoemde zangeres opnieuw alle harten met haar Grammy-winnende hit What Was I Made For? Onze dj’s hebben in ieder geval genoeg hits om de hele avond mee te vullen. Haal je mooiste outfit uit de kast, warm je stembanden op en zing de longen uit je lijf tijdens Therefore I Am en bad guy (duh) of lucht je hart tijdens Ocean Eyes en everything i wanted. Verzamel al je Billie Friends, want hier wil je samen bij zijn.
De zomertraditie gaat door en De Nijverheid brengt weer dubbele acts van Culture Shock naar het terras van De Nijverheid. Het frisse duo van de maand bestaat uit harpiste, improvisator Lily Azur en singer-songwriter Marta Arpini. Dit is de eerste samenwerking van twee getalenteerde artiesten met verschillende muzikale achtergronden. De opening van de avond wordt verzorgd door klarinettist Oriol Marès & oudist Talal Fayad, die samenkwamen voor een eerdere Culture Shock aflevering en nog steeds samen muziek maken.
Het is  inmiddels traditie dat Pro-Pain in dB’s langskomt als ze op tour zijn en keer op keer bewijzen ze weer dat het vuur nog lang niet gedoofd is. Nog steeds is PRO-PAIN intens, gedreven, meedogenloos, eerlijk, uniek, en ijzersterk. Sinds hun verpletterende album “Foul Taste Of Freedom” uit 1992 behoort PRO-PAIN tot de bekendste hardcore bands over de hele wereld.
Stap met de Truffle Valley Boys in de tijdmachine en laat je meevoeren naar de begintijd van de bluegrass. Het genre bestaat inmiddels al zo’n 80 jaar en heeft zich in die periode doorontwikkeld in de vorm van kruisbestuivingen met andere genres, en terecht natuurlijk. Maar hoe lekker is het als een band zich toelegt op de oorsprong: het rauwe, eerlijke en krachtige geluid van de pioniers uit de jaren ’50. De Truffle Valley Boys beschouwen het als hun missie die sound te eren en in ere te houden. De invloeden en het repertoire van de Truffle Valley Boys komen voort uit hun voorliefde voor obscure bluegrass artiesten uit de jaren ’50. En natuurlijk staan ze daarbij in de klassieke bluegrass-opstelling rondom één microfoon, in een vloeiende en dynamische choreografie ruimte gevend aan banjo, dobro, viool, mandoline, contrabas, gitaar en de onmiskenbare vocale harmonieën. Opener is het Rotterdams/Utrechtse Jesus Evil Highway dat met hun donkere cocktail van Outlaw- and Hillbilly Country, Oldtime Mountain Music en Bluegrass al enige jaren podia onveilig maakt.