De Mix Nederland ‘Turning Pages’

Description

Zwolle is vanaf april 2024 de speeltuin van fotograaf en kunstenaar Jasper Abels (1987). In het historische Drostenhuis van ANNO Stadsmuseum Zwolle vertaalt Abels Zwolse historische verhalen en beelden. Met zijn foto’s, collages en films transporteert hij je naar een wereld vol kleur, detail en verhaal.

Het werk van Jasper Abels is esthetisch en schuwt moeilijke maatschappelijke thema’s niet. In Turning Pages benadrukt de kunstenaar dat iedereen het recht heeft te zijn wie ze willen zijn, ongeacht huidskleur, geslacht, genderidentiteit of mening. In een wereld waarin deze vrijheden nog steeds worden onderdrukt, biedt Abels’ werk een krachtige boodschap van inclusiviteit en acceptatie. Het is een eerbetoon aan vrijheid en diversiteit en doet een beroep op de aanschouwer om zich door de kracht van kunst te laten inspireren en veranderen.

De Mix Nederland ‘Turning Pages’ is een initiatief van Stichting Beeldmix samen met NS, ProRail en ANNO Stadsmuseum Zwolle. De tentoonstelling bestaat uit twee delen, deze is van 20 april t/m 15 september te zien in ANNO Stadsmuseum Zwolle en vanaf 19 juli t/m 15 september op het NS Station Zwolle.

1 Picture

Suggested events

Jo Leo Snoep (1903-1944), geboren in Kampen en eigenaar van machinefabriek ‘De IJsel’, zat in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij is veertig jaar oud als hij in zijn fabriek wordt gearresteerd op 11 oktober 1944. Een dag later is hij dood. Wat er precies gebeurd is in die tussentijd is niet bekend. Ursula van de Bunte maakte een associatieve fotoserie over dit onopgeloste einde. De foto’s van Ursula zijn in The Gallery te zien met echte objecten en foto’s uit de oorlogstijd. The Gallery In de kleine zaal ‘The Gallery’ op de tweede verdieping aan de Oudestraat toont Stedelijk Museum Kampen aanwinsten, actualiteiten en bijzondere projecten. Beeld: Nooi meer zien, Ursula van de Bunte
Speelplezier – Tijdreis door speelgoedland Duik met ons in de fascinerende wereld van kinderspeelgoed en ontdek hoe het door de eeuwen heen is geëvolueerd, beïnvloed door maatschappelijke ontwikkelingen, technologische vooruitgang en veranderende opvattingen over opvoeding. De tentoonstelling “Speelplezier: tijdreis door speelgoedland” verwelkomt bezoekers van alle leeftijden om herinneringen op te halen, nieuwe inzichten te verwerven en te genieten van het tijdloze plezier van kinderspeelgoed. Speel samen met reuse Ganzenbord of reuse Memory of speel een spelletje aan een van de speltafels! Deze vrolijke expositie brengt unieke objecten samen uit het Nederlands Openluchtmuseum, het Rijksmuseum voor Oudheden, speelgoedmuseum Deventer en de ADO speelgoedcollectie. Dankzij deze diverse verzameling kunnen bezoekers de volledige geschiedenis van kinderspeelgoed ervaren. Kom langs en beleef veel plezier! In de kapschuur is een lift aanwezig. De boerderij is rolstoeltoegankelijk met begeleiding.  
Zaden verspreiden zich op verschillende manieren en jij kan onderzoeken hoe. Welke zaden verspreiden zich op welke manier? In een korte film zie je hoe een echte wetenschapper onderzoek doet naar zaden. Daarna ga je zelf aan de slag om een Superzwever te knutselen. Doet jouw Superzwever het niet meteen zoals je wilt, dan maak je aanpassingen tot je wel tevreden bent. Hoe lang kan jij het zaad laten zweven?
Verken & vertaal de vormentaal van het Rietveld Schröderhuis naar je eigen abstracte collage. Iedere workshop begint met een rondleiding door het huis waarbij je wordt uitgenodigd anders naar dingen te kijken. Je begint met het onderzoeken van vormen, kleuren en andere opmerkelijke details, waarna je deze elementen gaat vertalen naar een abstracte collage geïnspireerd op het Rietveld Schröderhuis. Hierbij leer je hoe je met verschillende technieken en eenvoudige vormen een mooie en evenwichtige compositie kunt maken. Aan het einde van de workshop heeft iedereen een eigen stukje architectuur voor aan de muur. Deze workshop is toegankelijk voor alle niveaus en achtergronden en ervaring is niet nodig. Het voordeel van werken met collages is dat je niet per se hoeft te kunnen tekenen om toch prachtige beelden te kunnen maken.
In deze zonneshow kom je alles te weten over de zon. Demonstraties, proefjes en foto’s laten zien hoe de zon aan zijn licht komt, wat licht precies is en wat we van licht kunnen leren. Zie met je eigen ogen waarom het oppervlakte van de zon eruit ziet als een kokende pan water. Samen met de zonneonderzoeker rafel je het zonlicht uiteen in alle kleuren van de regenboog en zie je waarom je met de telescoop van Sonnenborgh – de grootste zonnetelescoop van Nederland- zo’n prachtige blik op de zon hebt. Bij helder weer kun je door de zonnetelescoop kijken. Voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen.
Kijk naar het maanoppervlakte door de grote telescopen van de  sterrenwacht. Bezoek ook de maanlezing en het museum. In de historische bibliotheek bekijk je films over maanreizen, toen en nu.
Het is nog niet zo heel lang geleden dat ‘op vakantie gaan’ helemaal niet zo gewoon is. Pas in de jaren 60 komt vakantie langzaam binnen het bereik van het ‘gewone volk’. Dat begint met kleine stapjes, met de fiets twee dagen op pad of met de auto volgeladen naar Katwijk. In de collectie van het museum bevinden zich interviews met (oud)bewoners van Wijk C waarin we veel verwijzingen vinden naar vakantie en uitstapjes, dit zijn hoogtepunten in een vaak wat sober leven. Er wordt voor gespaard, alleen of met een groep en de voorpret is groot. In deze tentoonstelling kijken we terug op de start en de ontwikkeling van het op vakantie gaan. foto: Op vakantie op Texel, voor het eerst samen met mijn zusje in een tentje naast de grote tent van onze ouders. Ik weet nog goed dat ik een luchtbed had dat steeds leegliep en dat ik iedere ochtend weer op moesten pompen. P. Otten. Juni 1967
De Arend is een replica van de allereerste stoomlocomotief van Nederland. Het is de enige stoomlocomotief van het museum die nog rijdt! Eén weekend per maand rijdt de trein.
toorn
25mei
-
23jun.
In de duo-expositie zijn kunstenaars Krijn Kroes [https://eur02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fkunsthalkloof.us6.list-manage.com%2Ftrack%2Fclick%3Fu%3D405bda5b34bcae046d3af8140%26id%3D5067c59983%26e%3D96cac0fdf4&data=05%7C02%7Credactie%40uitagendautrecht.nl%7Cd8aeec52b7e94e30ab5008dc73e3a4a0%7C4a0785e1fa2442e3beb7aa2d054e1ac9%7C0%7C0%7C638512668790838695%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C0%7C%7C%7C&sdata=zJ8IR8FPscnhpPn3Ttwi%2FgwrwKTz6nqUl%2B7URGyFu%2F4%3D&reserved=0](NL, 1994) en (NL, 1996) gevraagd om een expositie vorm te geven waarin recent werk gepresenteerd wordt. De kunstenaars verdiepen zich in het thema van mythe en sacraliteit en hoe dit gevangen wordt in kunst.  Krijn Kroes en Bas Burghard zijn voor ‘Toorn’ gezamenlijk op zoek gegaan naar de manier waarop het gevoel van sacraliteit zich uit in kunst. Hoe ervaren we de atmosfeer van het werk en de ruimte waar we ons in begeven en hoe biedt kunst de ruimte voor verwondering, stilte en reflectie. Voor de opening van deze duo-expositie hebben de kunstenaars kandelaren gemaakt om met kaarslicht de expositie te kunnen verlichten. Uit het onderzoeken van de sacrale ervaring van kunst is een expo voortgekomen waarin de tentoonstellingsruimte als haast spirituele plek wordt benaderd. Hoe versterken we deze diepgewortelde, intieme relatie met kunst en waarom ervaren we kunst soms op bijna religieuze wijze. ‘Toorn’ omarmt de stilte en tastbare connectie die we met kunst kunnen ervaren. Als een crypte biedt de expositie een rustplaats voor oprechte interactie, bezinning en gevoel.