Exit Poll

Description

Het is verkiezingsavond. In feestlocaties wachten de politieke partijen op de exit poll. De politieke nieuwkomer, een partij van jonge techno-optimisten, mag zich volgens alle verwachtingen klaarmaken voor het bordes.

 

★★★★ de Volkskrant - "Onstuimige, actuele en uitermate geestige voorstelling"

 

Exit Poll is de eerste productie van een meerjarige samenwerking tussen Theater Bellevue en Het Nationale Theater. De voorstelling speelt exclusief als lunchvoorstelling (aanvang 12.30 uur) in Theater Bellevue in Amsterdam.

Het is verkiezingsavond. In feestlocaties wachten de politieke partijen op de exit poll. De politieke nieuwkomer, een partij van jonge techno-optimisten, mag zich volgens alle verwachtingen klaarmaken voor het bordes.

 

★★★★ de Volkskrant - "Onstuimige, actuele en uitermate geestige voorstelling"

 

Exit Poll is de eerste productie van een meerjarige samenwerking tussen Theater Bellevue en Het Nationale Theater. De voorstelling speelt exclusief als lunchvoorstelling (aanvang 12.30 uur) in Theater Bellevue in Amsterdam.

Het verhaal

De partij van de langstzittende premier bereidt zich voor op een historische nederlaag en hun nummer twee loopt zich al warm in de coulissen. Maar dan blijkt de kiezer een historisch signaal te hebben afgegeven: een overweldigende meerderheid stemde blanco. Wat te doen?

Exit Poll is een scherpe en hilarische 'wat als?-voorstelling'. Het democratisch failliet én het democratische potentieel van de westerse wereld wordt blootgelegd. Wat als partijleiders, partijtijgers, spindokters en analisten de wapens uit handen wordt geslagen? Wat gebeurt er dan? Hoe komen we uit de politieke patstelling tussen burger en bestuurders? 

Open call

Exit Poll is de eerste productie van een meerjarige samenwerking tussen Theater Bellevue en Het Nationale Theater. De tekst, geschreven door Joeri Heegstra en Max Wind, kwam tot stand na een open call. De voorstelling wordt gespeeld door Denise Aznam, Tamar van den Dop, Yela de Koning en Rick Paul van Mulligen. De regie is in handen van Belle van Heerikhuizen.

De Volkskrant ★★★★
"De gevatte tekst van de jonge schrijvers Joeri Heegstra en Max Wind, de strakke regie van Belle van Heerikhuizen en de schik die de acteurs hebben in hun satirische rollen, zorgen voor een krachtige theaterervaring met veel gelach vanuit het publiek."

Theaterkrant
"De jonge schrijvers Joeri Heegstra en Max Wind schetsen een even haarscherp als genadeloos satirisch portret van de staat van de democratie, met veel spelplezier gebracht door de vier ervaren acteurs van Het Nationale Theater."

NRC ★★★
"Exit Poll is een opvallend humoristisch en lekker meeslepende voorstelling"

Trouw ★★★
"een geslaagd experiment deze open call"

---

Interview met regisseur Belle van Heerikhuizen in het Parool.

Belle van Heerikhuizen en auteur Joeir Heegstra te gast bij Wilfried de Jong in Met het oog op morgen | Beluister het interview

Lunchtheatervoorstelling

Begin 2023 zijn Theater Bellevue en Het Nationale Theater een nieuwe samenwerking begonnen. Met een Open Call gingen zij op zoek naar de schrijver(s) voor een nieuwe lunchtheatervoorstelling (voorstellingen die beginnen om 12.30 uur). De samenwerking is ondersteund door de VandenEnde Foundation.

“Deze samenwerking kwam tot stand uit het verlangen om schrijftalent aan te trekken waarmee we misschien nog niet eerder kennis hadden gemaakt. Bellevue is bij uitstek een auteurshuis en biedt daarmee een fantastische omgeving voor de ambities van Max, Joeri en ‘Exit Poll’. We zijn enorm verheugd om met deze auteurs te gaan samenwerken.”
- Eric de Vroedt, artistiek directeur Het Nationale Theater.

Uit 35 inzendingen koos een leescommissie het auteursduo Max Wind en Joeri Heegstra. Het concept en de uitwerking in twee proefscènes overtuigden de leescommissie, die bestond uit Belle van Heerikhuizen (regisseur), Tom Helmer (dramaturg/programmamaker Theater Bellevue), Nedra Kenzari (Rose Stories), Melissa Knollenburg (schrijver en Toneelschrijfhuis), Rick Paul van Mulligen (acteur Het Nationale Theater) en Remco van Rijn (dramaturg Het Nationale Theater). De artistieke directies van de twee producerende instellingen deelden overtuigd de mening van de commissie.

Over de makers

Theatermakers Joeri Heegstra en Max Wind kennen elkaar al sinds de middelbare school. In 2022 maakten ze samen een satirische voorstelling over de Nederlandse debatcultuur voor De Balie. Die samenwerking beviel zo goed dat ze als schrijversduo reageerden op een open call van Het Nationale Theater & Theater Bellevue. De leescommissie was direct overtuigd door hun ‘ongelooflijk spannende what if’ en selecteerde de voorstelling Exit Poll uit 35 inzendingen. Ze studeerden allebei aan de performance-opleiding van de Toneelacademie in Maastricht.
Lees hier het interview met Max en Joeri

Max Wind (1992) was na deze opleiding werkzaam bij het internationale performance collectief Ontroerend Goed. Met Peter Missotten en Casper Wortmann maakte hij Dear Lollipop, een voorstelling exclusief toegankelijk voor smartphones. In 2022 was Max artist in residence bij De Balie in Amsterdam en maakte meerdere voorstellingen geïnspireerd op het publieke debat.

Joeri Heegstra (1993) maakte na zijn opleiding met theatercollectief Opening Statement Class Warfare Forever, We Doen Ons Best en Horizon, en bij Likeminds de klimaatactivistenmonoloog Power. Terugkerende thema’s in zijn voorstellingen zijn de klimaatcrisis, klasse en hoe macht verdeeld wordt.

Belle van Heerikhuizen (1985) is een regisseur met een grote liefde voor taal en muziek. In 2016 studeerde ze af aan de regie­op­lei­ding van de Toneel­aca­demie Maastricht. Met haar afstu­deer­voor­stel­ling ​een lolita won ze de Ton Lutz Award. In haar voor­stel­lingen behandelt ze donkere thema’s op een lichte, menselijke en invoelbare manier. Belle regisseerde de afgelopen jaren voorstellingen bij onder meer Orkater (Wildfire, Het Verdriet van de Zuiderzee, De Meester en Margarita, Alles komt goed, Ilias), Via Rudolphi (Zus van mijn zus), HNTjong (Zus van, Ifigeneia Koningskind), De Toneelmakerij (Meisjes pakken de jongens, Sweet Sixteen, Elephant) en Toneelschuur Producties (Ivanov).

Roos Bottinga heeft de tweede open call gewonnen van Theater Bellevue en Het Nationale Theater. Haar inzending Wie was er eerst gaat over de clash tussen de kip, die een toneelstuk schreef en zelf ook…

Op deze pagina vind je de voorstellingen van Het Nationale Theater en HNTjong in seizoen 2023/2024. Van Becketts moderne klassieker Wachten op Godot (in regie van Erik Whien) tot Shakespeares Romeo & Julia, met de smaak van Bollywood (in regie van Noël Fischer).

Tekst: Max Wind & Joeri Heegstra
Regie: Belle van Heerikhuizen
Spel: Denise Aznam, Tamar van den Dop, Yela de Koning en Rick Paul van Mulligen

Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort
Decorontwerp: Ruben Wijnstok
Kostuumontwerp: Daphne de Winkel
Compositie muziek: Jelle Visser

Met dank aan: Elmer Repairs

Organiser

You’re organising this event?

Contact us if you want to update information and more.

Contact us

2 Pictures

Suggested events

De voorstelling Het Achtste Leven is verplaatst naar 2024. Wanneer je al kaarten hebt gekocht, ben je reeds geïnformeerd door onze kassa. Je kunt je kaarten omboeken naar de voorstellingen in 2024, maar het is uiteraard ook mogelijk om te kiezen voor restitutie of een voucher. Kun je niet wachten op 2024? Op vrijdag 24 april is alvast de voorstelling Dochters van Nino [https://www.hnt.nl/voorstellingen/7416/Theater_Oostpool/Dochters_van_Nino] te zien in de Koninklijke Schouwburg. Dochters van Nino is een muzikale tijdreis geïnspireerd op de gebeurtenissen in de roman Het Achtste Leven.  NB: De Paagman-actie is ook geldig in 2024. De voorstelling Het Achtste Leven is verplaatst naar 2024. Wanneer je al kaarten hebt gekocht, ben je reeds geïnformeerd door onze kassa. Je kunt je kaarten omboeken naar de voorstellingen in 2024, maar het is uiteraard ook mogelijk om te kiezen voor restitutie of een voucher. Kun je niet wachten op 2024? Op vrijdag 24 april is alvast de voorstelling Dochters van Nino [https://www.hnt.nl/voorstellingen/7416/Theater_Oostpool/Dochters_van_Nino] te zien in de Koninklijke Schouwburg. Dochters van Nino is een muzikale tijdreis geïnspireerd op de gebeurtenissen in de roman Het Achtste Leven.  NB: De Paagman-actie is ook geldig in 2024. Artistiek directeur Daria Bukvić maakt een theaterbewerking van Het Achtste Leven (voor Brilka), de vuistdikke roman waarmee de jonge Georgische schrijfster Nino Haratischwili internationaal vele lezersharten heeft veroverd. Het Achtste Leven is een grootse en epische muziektheatervoorstelling voor de grote zaal. Een hartverscheurend acteursdrama verteld vanuit het perspectief van de vrouwelijke personages, waarbij de makers het publiek meenemen op een emotionele, visuele en muzikale reis door de twintigste eeuw.  De voorstelling is met live gezongen en gespeelde muziek: van Kaukasische en Slavische folkloristische liederen tot popnummers uit de latere decennia van het verhaal. Bukvić maakt deze voorstelling als ode aan de sterke vrouwen uit haar familie, die middels hun veerkracht de wreedheden van de geschiedenis met opgeheven hoofd hebben weten te doorstaan. OVER HET BOEK Het Achtste Leven (voor Brilka) is een monumentaal, tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar. Nitsa is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Ze woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, en ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de ‘rode’ twintigste eeuw – een cruciale periode in de Europese geschiedenis – met de opkomst en ondergang van de Sovjet-Unie, het wegvallen van het IJzeren Gordijn en de perestrojka. “The book concludes with a devastatingly brilliant announcement of hope, a new chapter, titled with her niece’s name, yet unwritten.”  - Wendell Steavenson, New York Times recensie Regie Daria Bukvić | Regieassistent Seppe Salome | Licht Yuri Schreuders | Muziek Wilko Sterke | Kostuums Dymph Bos | Decor Marloes & Wikke    
Zelensky hier is een nieuwe en eerste voorstelling over het leven van Volodymyr Zelensky die voordat hij president van Oekraïne werd, acteur, auteur en komiek was. De Theatertroep, cabaretier Patrick Nederkoorn en theatermaker/historicus Arjen Arnoldussen delen een fascinatie voor de onwaarschijnlijke carrière van hun voormalige collega.
De voorstelling Het Achtste Leven is verplaatst naar 2024. Wanneer je al kaarten hebt gekocht, ben je reeds geïnformeerd door onze kassa. Je kunt je kaarten omboeken naar de voorstellingen in 2024, maar het is uiteraard ook mogelijk om te kiezen voor restitutie of een voucher. Kun je niet wachten op 2024? Op vrijdag 24 april is alvast de voorstelling Dochters van Nino [https://www.hnt.nl/voorstellingen/7416/Theater_Oostpool/Dochters_van_Nino] te zien in de Koninklijke Schouwburg. Dochters van Nino is een muzikale tijdreis geïnspireerd op de gebeurtenissen in de roman Het Achtste Leven.  NB: De Paagman-actie is ook geldig in 2024. De voorstelling Het Achtste Leven is verplaatst naar 2024. Wanneer je al kaarten hebt gekocht, ben je reeds geïnformeerd door onze kassa. Je kunt je kaarten omboeken naar de voorstellingen in 2024, maar het is uiteraard ook mogelijk om te kiezen voor restitutie of een voucher. Kun je niet wachten op 2024? Op vrijdag 24 april is alvast de voorstelling Dochters van Nino [https://www.hnt.nl/voorstellingen/7416/Theater_Oostpool/Dochters_van_Nino] te zien in de Koninklijke Schouwburg. Dochters van Nino is een muzikale tijdreis geïnspireerd op de gebeurtenissen in de roman Het Achtste Leven.  NB: De Paagman-actie is ook geldig in 2024. Artistiek directeur Daria Bukvić maakt een theaterbewerking van Het Achtste Leven (voor Brilka), de vuistdikke roman waarmee de jonge Georgische schrijfster Nino Haratischwili internationaal vele lezersharten heeft veroverd. Het Achtste Leven is een grootse en epische muziektheatervoorstelling voor de grote zaal. Een hartverscheurend acteursdrama verteld vanuit het perspectief van de vrouwelijke personages, waarbij de makers het publiek meenemen op een emotionele, visuele en muzikale reis door de twintigste eeuw.  De voorstelling is met live gezongen en gespeelde muziek: van Kaukasische en Slavische folkloristische liederen tot popnummers uit de latere decennia van het verhaal. Bukvić maakt deze voorstelling als ode aan de sterke vrouwen uit haar familie, die middels hun veerkracht de wreedheden van de geschiedenis met opgeheven hoofd hebben weten te doorstaan. OVER HET BOEK Het Achtste Leven (voor Brilka) is een monumentaal, tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar. Nitsa is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Ze woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, en ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de ‘rode’ twintigste eeuw – een cruciale periode in de Europese geschiedenis – met de opkomst en ondergang van de Sovjet-Unie, het wegvallen van het IJzeren Gordijn en de perestrojka. “The book concludes with a devastatingly brilliant announcement of hope, a new chapter, titled with her niece’s name, yet unwritten.”  - Wendell Steavenson, New York Times recensie Regie Daria Bukvić | Regieassistent Seppe Salome | Licht Yuri Schreuders | Muziek Wilko Sterke | Kostuums Dymph Bos | Decor Marloes & Wikke    
In de voorstelling Adem zoekt een jong stel antwoord op de vraag: Willen we een kind op deze stervende wereld zetten? Deze vraag blijkt de eerste dominosteen die een scala aan andere vragen en dilemma’s blootlegt. Alle grote wereld- en klimaatvraagstukken komen voorbij terwijl hun relatie op de proef gesteld wordt. Adem is een intiem en herkenbaar drama vol humorvolle tragiek.
In februari komt de nieuwe plaat Wherever You Are van Philip Kroonenberg uit, een ode aan zijn recent overleden vrouw Jellie Brouwer. In dit optreden speelt Philip de liedjes die over de periode rond haar ziekte gaan en ook over de tijd waarin hij Jellie ontmoette. Tussendoor vertelt hij het verhaal. Philip speelt met Reyer Zwart (contrabas) en zijn dochters Patsy (zang) en Dunja (piano).
Het ultieme relatiedrama! Zo wordt Edward Albee’s toneelklassieker Wie is er bang voor Virginia Woolf? steevast genoemd. Twee koppels beleven een met drank doordrenkte nacht vol vlijmscherpe dialogen, gevaarlijke spelletjes en verbale slachtpartijen. Gespeeld door Sanne Wallis de Vries, Bas Hoeflaak, Alex Ploeg en Ellie de Lange, die als geen ander in staat zijn de vileine humor met het zwartgallige drama te combineren. In dit meesterwerk drijven zij elkaar tot het uiterste.  Het ultieme relatiedrama! Zo wordt Edward Albee’s toneelklassieker Wie is er bang voor Virginia Woolf? steevast genoemd. Twee koppels beleven een met drank doordrenkte nacht vol vlijmscherpe dialogen, gevaarlijke spelletjes en verbale slachtpartijen. Gespeeld door Sanne Wallis de Vries, Bas Hoeflaak, Alex Ploeg en Ellie de Lange, die als geen ander in staat zijn de vileine humor met het zwartgallige drama te combineren. In dit meesterwerk drijven zij elkaar tot het uiterste.  TIP! “Ik kijk uit naar een nieuwe versie van deze ultieme toneel-klassieker, waarin rasechte comedians nu de hoofdrollen spelen! Ik verwacht een Virginia Woolf met een twist, een versie die je nooit eerder zag!” - Mark, programmeur Het Nationale Theater Tekst Edward Albee  Regie Hanneke Braam  Met Sanne Wallis de Vries, Bas Hoeflaak, Alex Ploeg en Claire Bender
ONTRAFEL MET AFRO-CARIBISCHE PERCUSSIONIST VERNON CHATLEIN DE GEHEIMEN VAN CURACAO’S MEEST ICONISCHE MUZIEKSTROMING: TAMBÚ In English below -> Kimina is een voorstelling waarin Tambú; de muziek, dans, storytelling en spiritualiteit centraal staat. Het is de derde voorstelling in de reeks vertoningen van Chatlein’s onderzoek & performace platform Voices From Letters, waarin hij de traditionele muziek vertaalt naar het hedendaagse.
SEX ROBOTS ARE HERE, AND HERE TO STAY, AND MORE ARE COMING. Wat als we robots als zielloze machines behandelen? In deze lila sfeervoorstelling bedienen drie robots mens-klanten achter een deur. In English below ->