BeatRoots (16+)

Description

BeatRoots is het maandelijkse muzieklab van De Vrijstaat. Met een muziekstudio, podium en muziekcafé geeft BeatRoots ruimte aan jonge muziekfanaten om elkaar te inspireren en samen muziek te maken. BeatRoots wordt geleid door drie net afgestudeerde muzikanten met een breed netwerk van makers om zich heen. Tijdens de speel- en luistersessies staat het onderzoeken van nieuwe muziek, het combineren van elektronische muziek en instrumentalisten en het samenbrengen van verschillende muziekstijlen centraal. Ieder genre en instrument is welkom!

Voor een BeatRoots-avond wordt een thema gekozen dat als leidraad voor de sessie dient. Je kunt eerst komen eten om kennis te maken met andere deelnemers. Na de maaltijd wordt er gezamenlijk of in kleinere groepjes gewerkt met en gesproken over het thema, of wordt er een masterclass gegeven door een gastmuzikant. Vervolgens is er ruimte om werk aan elkaar laten horen en dit samen te bespreken. In die gesprekken kun je de input halen die je nodig hebt om verder te kunnen met je muziek: juist door te praten met muzikanten die werken met andere stijlen ontwikkel je een nieuwe blik op je eigen werk. De sessies eindigen met ruimte voor optredens en gezamenlijke jams.

Naast de maandelijkse sessie-avonden organiseert De Vrijstaat jaarlijks ook een BeatRoots Summer Workout en een BeatRoots Winter Workout: schrijverskampen van één of twee dagen.

Locatie:
De sessies vinden plaats de muziekstudio van De Vrijstaat. Adres: Hof van Monaco 3.

Date info

Datum za 1 jun, Tijd 18:00 - 22:00, Voeg toe aan je kalender:, iCal, Google calendar, MS Outlook, Office 365

1 Picture

Suggested events

Death Lens komt straight from L.A. en werd getekend door Epitaph voor hun nieuwe album Cold World. Na een intensieve US tour met Miltairie Gun en Wavves komen deze hispanic bois Europa onveilig maken. En dat gaat lukken want de pit is nooit ver weg. Meerstemmige vocalen en catchy punkrock met een snufje hardcore a la Turnstile. Daarbij komt nog een stukje sociaal activisme want deze zelfbenoemde ‘Five Brown Boys from La Puente’ weten wat struggelen is.
Beleef een onvergetelijke avond vol passie, poëzie en tijdloze mu­ziek met Songs of Cohen! Deze bijzondere band eert het iconische werk van Leonard Cohen op een manier die de ziel raakt en het pu­bliek in vervoering brengt. Songs of Cohen brengt de diepgaande emotie en briljante songwri­ting van Cohen tot leven op het podium. Met meeslepende interpre­taties van nummers als ‘Hallelujah,’ ‘Suzanne,’ ‘Bird on the Wire’ en nog veel meer, nemen ze het publiek mee op een reis door de rijke erfenis van deze legendarische singer-songwriter. De band bestaat uit getalenteerde muzikanten en een charismati­sche zanger Bert van den Bergh die de essentie van Cohen’s muziek perfect vertolkt. De optredens zijn een eerbetoon aan de meesterlij­ke teksten en tijdloze melodieën die generaties hebben betoverd.
De Belgische band Portland maakt melancholieke, breekbare indiepopliedjes met subtiele electronische arrangementen. Al snel na de oprichting deed het viertal van zich spreken: in 2019, nog voor hun debuutalbum Your Colours Will Stain uit was, speelden ze al op Rock Werchter. In 2023 maakte Portland indruk in Liefde Voor Muziek (de Vlaamse versie van Beste Zangers) – helaas maakte zangeres Sarah Pepels daarna bekend de band te verlaten. Met verse kracht Nina Kortekaas gaat Portland nu op clubtour met het nieuwe album Departures (2023). Geschikt voor liefhebbers van Beach House en Slowdive!
De Amerikaanse rockband Masters of Reality komt voor het eerst sinds Pinkpop 2013 weer naar Nederland. De heren debuteerden in 1989 met een titelloos album, geproduceerd door Rick Rubin en ramvol zwaar groovende riffs – tracks als Domino en The Candy Song mogen we inmiddels gerust klassiekers noemen. Onder leiding van het enige vaste bandlid, Chris Goss (ook producer van Kyuss en Queens of the Stone Age), perfectioneerde de band de vijf albums daarna hun mix van stonerrock, psychedelische blues, progrock en aanstekelijke melodieën.
Het Amerikaanse bluegrasstrio Tanasi is een samenwerking van drie rootsartiesten: Anya Hinkle, Billy Cardine en Mary Lucey. Allemaal hebben ze hun muzikale meters gemaakt: Mary Lucey kennen we uit de bands Biscuit Burners en Uncle Earl, Billy Cardine is een dobrospeler van hoog niveau die zelfs Jerry Douglas tot zijn fans mag rekenen en van Anya Hinkle verschijnt dit jaar alweer haar derde album. Als trio maken ze een aanstekelijke mix van folk, bluegrass en andere ‘mountain music’. Over bergen gesproken: de samenzang van Anya Hinkle en Mary Lucey tilt Tanasi naar grote hoogten.
Wat doe je als je een vreemde eend in de bijt of het zwarte schaap van de familie bent? Aanpassen of niet? Valentina lost het op en gaat op zoek naar een Best Friend Forever. Ze gaat op reis en ontmoet onderweg verschillende Goeroes van het Gevoel. Deze muzikale roadtrip is een coproductie van Theater Jaski en de Cello Biënnale Amsterdam. In de muziektheatervoorstelling Familie Vermi-Celli deelt zangeres/actrice Myrthe van der Vuurst de Vries het podium met de jonge cellisten Chieko Donker Duyvis, Simon Velthuis en percussionist Eric Robillard (Percossa). Met nieuwe aanstekelijke liedjes van Jan Groenteman en klassiek cellorepertoire.
Als sessiemuzikant heeft Tivon Pennicott – tenorsaxofonist, componist en zanger – de jobs en huldigingen aaneengeregen, en met zijn Sonny Rollins-esque gevoel voor ritme is het logisch dat artiesten als Stevie Wonder, Esperanza Spalding en Gregory Porter hem onder de sneltoets hebben. Tivon Pennicott’s geluid is sterk geworteld in de Jamaicaanse kerktraditie, en zijn onmiskenbare spel heeft bijgedragen aan drie Grammy-winnende albums. De grenzen van de jazz zijn grijze gebieden voor Pennicott, die hij maar wat graag inkleurt tot zijn funky harmonieën uit de groeven druipen. Zijn eigen composities zijn dan ook compromisloos, verfijnd en visionair: neem bijvoorbeeld het majestueuze album ‘Spirit Garden’ (2020), opgenomen met een 26-koppig orkest. De nieuwste singles tonen een vergrootte nadruk op zijn zang, en met zijn eigen kwartet gaat Tivon Pennicott de krachten van de jazz prediken zoals alleen hij dat kan: lachend en dansend, met beide benen op de grond, maar met een scherpe blik op de toekomst.
. De jonge Ierse singer-songwriter Darren Kiely leerde zichzelf in zijn jeugd gitaar en fiddle spelen en begon er op zijn negentiende ook bij te zingen. Inmiddels heeft hij een eigen stijl ontwikkeld van traditionele folkpop met moderne invloeden als The Lumineers en Noah Kahan. Behalve getalenteerd is Kiely ambitieus: in 2022 trok hij naar New York om zijn muzikale carrière verder te ontwikkelen. Een verstandig besluit, want kort daarna scoorde hij met zijn debuutsingle How Could You Love Me, gevolgd door Ella en Time To Leave. In november verscheen de ep Lost, een opmerkelijk volwassen klinkende plaat.
In bijna veertig jaar is Calefax uitgegroeid tot een kamermuziekinstituut. Vijf mannen introduceerden het rietkwintetensemble en verkennen de mogelijkheden tot in de uithoeken. Ditmaal trekt het vijftal de stad in; ze zoeken het straatleven op en spelen streetwise muziek. Op het programma prijkt werk van eigenzinnige componisten die net als Calefax hun eigen levenspad kiezen.
Walk On is een uniek wandel- en muziekfestival, georganiseerd door De Wandelclub van de Nederlandse singer-songwriter Tim Knol, De Helling en TivoliVredenburg. Vanaf TivoliVredenburg wandel je met Knol langs de Singel naar De Helling – de terugweg gaat via de Sterrenwacht en de Nieuwegracht. Tim Knol gaat ’s ochtends zelf voor in een gospeldienst in TivoliVredenburg’s Pandora-zaal en ontvangt onderweg tijdens de wandeling onder anderen de Dordtse rockband Minko, Renée Wijnhoven van het tweelingzussenduo Clean Pete, schrijver/muzikant Nico Dijkshoorn en de eigenzinnige singer-songwriter Roos Rebergen.