Stad houdt Stand

Description

Met de tentoonstelling Stad houdt Stand wordt de start gegeven voor de museumactiviteiten van de manifestatie GO350 in de provincie Groningen. De tentoonstelling in het museum bevat authentieke schilderijen, munten, kanonnen en andere documenten.


Behalve voorwerpen uit de collectie van het Groninger Museum en de Groninger Archieven zijn er bijzondere stukken uit het bezit van de belager de vorst-bisschop Bernard von Galen van Munster zelf zoals kerkelijk zilver, zijn reiskleding, zijn borstkruis en zijn servies. Speciaal is ook een grote selectie zilveren herdenkingsmunten en penningen die na de gelukkige afloop werden gemaakt.


De Groninger landmeter Jannes Tideman maakte in de maanden na het beleg een grote ge…


Behalve voorwerpen uit de collectie van het Groninger Museum en de Groninger Archieven zijn er bijzondere stukken uit het bezit van de belager de vorst-bisschop Bernard von Galen van Munster zelf zoals kerkelijk zilver, zijn reiskleding, zijn borstkruis en zijn servies. Speciaal is ook een grote selectie zilveren herdenkingsmunten en penningen die na de gelukkige afloop werden gemaakt.


De Groninger landmeter Jannes Tideman maakte in de maanden na het beleg een grote gedetailleerde kaart van 260 bij 70 cm. Het origineel hiervan behoort tot de collectie van de Groninger Archieven. Die is inmiddels te kwetsbaar voor presentatie, maar met hulp van een print van een hele hoge resolutie scan is de kaart 13 bij 3,5 meter groot te zien waarbij de details prachtig tot hun recht komen. De situatie geeft het vertrek van de belegeraars weer. Bijna alle mannen, ruiters en karren, inclusief het rijtuig van de bisschop gaan richting Haren. Vanaf 23 april is de kaart ook digitaal te zien op de website van de Groninger Archieven.


Rampjaarherdenking
De expositie is onderdeel van het museumprogramma van de Groninger manifestatie GO 350 en van de landelijke herdenking van Rampjaar 1672. Het is dit jaar 350 jaar geleden dat het zelfstandig bestaan van de Republiek op het spel stond. De toestand leek hopeloos. ‘Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos'. In een jaar tijd werd de situatie echter omgedraaid. Het volk kwam bij zinnen, de regering voerde onder stadhouder Willem III een verstandig beleid en de Republiek werd gered. Kortom: 1672 was een waterscheiding in de Nederlandse geschiedenis, met belangrijke en tot de dag van vandaag niet te missen lessen.


De gebeurtenis van het rampjaar heeft een blijvende plaats in de Groninger kalender gekregen. Het wordt elk jaar nog herdacht in augustus en ook die jaarlijkse feestelijkheden zijn te zien in de expositie. Samen met GO350 is er een bijzondere samenwerking ontstaan tussen negentien musea in de stad en provincie Groningen. Door middel van tentoonstellingen belichten zij ieder op eigen wijze het rampjaar en het Groningens Ontzet.


Date info

  • Dagelijks t/m 30 oktober 2022

Organiser

You’re organising this event?

Contact us if you want to update information and more.

Contact us

1 Picture

Suggested events

Tijdens een eenzame zomer ontmoet de verlegen 15-jarige Xian de extraverte Mingmei Tijdens een eenzame zomer ontmoet de verlegen 15-jarige Xian de extraverte Mingmei, een 18-jarig Chinees-Koreaans meisje en dan begint een betovering... Xian zal zich altijd de eenzaamste en blauwste zomer herinneren toen ze 15 was. Nadat haar moeder voor haar werk naar het buitenland moet, wordt Xian toevertrouwd aan de zorg van haar vader, een vrijgevochten fotograaf die ze nauwelijks heeft gezien sinds de scheiding van haar ouders. Hij heeft het financieel moeilijk en gaat vreemd met zijn assistent die een 18-jarige dochter heeft, Mingmei. Al snel verschijnt Mingmei als een stralend licht voor Xian. Tijdens deze onrustige zomer zal het conflict tussen de onschuld en de impulsen van de jeugd een onuitwisbare stempel drukken op Liu…De film is winnaar van de CinemAsia Jury Award 2024. Let op: deze film is Mandarijn gesproken en Engels ondertiteld
Woensdag 8 mei 2024 tussen 13.00 en 16.30 uur - voor kunstenaars, initiatiefnemers, musea, overheden, opdrachtgevers - Wil je opdracht geven aan kunstenaars om werk te maken voor een locatie of evenement? Heb je plannen voor een expositie op het gebied van cultureel erfgoed en/of beeldende kunst? Ben je als professioneel beeldend kunstenaar, beginnend of ervaren, toe aan nieuwe stappen in je werk – een project, uitbreiding van je oeuvre, vergroting van je zichtbaarheid, onderzoek of experiment? Kijk dan hoe het Mondriaan Fonds je kan steunen. Om je te informeren over de mogelijkheden bij het Mondriaan Fonds zit op woensdag 8 mei regiomakelaar Andrea Möller voor je klaar bij Kunstpunt in Groningen. De regiomakelaar Noord van het Mondr… Woensdag 8 mei 2024 tussen 13.00 en 16.30 uur - voor kunstenaars, initiatiefnemers, musea, overheden, opdrachtgevers - Wil je opdracht geven aan kunstenaars om werk te maken voor een locatie of evenement? Heb je plannen voor een expositie op het gebied van cultureel erfgoed en/of beeldende kunst? Ben je als professioneel beeldend kunstenaar, beginnend of ervaren, toe aan nieuwe stappen in je werk – een project, uitbreiding van je oeuvre, vergroting van je zichtbaarheid, onderzoek of experiment? Kijk dan hoe het Mondriaan Fonds je kan steunen. Om je te informeren over de mogelijkheden bij het Mondriaan Fonds zit op woensdag 8 mei regiomakelaar Andrea Möller voor je klaar bij Kunstpunt in Groningen. De regiomakelaar Noord van het Mondriaan Fonds heeft een onderzoekende en stimulerende rol bij het bereiken van potentiële aanvragers, opdrachtgevers en adviseurs uit de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen. Graag adviseert zij over de subsidiemogelijkheden van het fonds en helpt je op gang met een aanvraag. De regiomakelaar weet de weg bij het fonds en kan helpen bij het vinden van de juiste regeling.  Zie ook: Regiomakelaars - Mondriaan Fonds [https://www.mondriaanfonds.nl/over-het-fonds/organisatie/regiomakelaars/] Loop je dus met ideeën of plannen, in welk stadium dan ook, maak een afspraak! 💎 Spreekuur met regiomakelaar Noord van het Mondriaan Fonds 📍 Kunstpunt Groningen | Trompsingel 27a 🗓️ Woensdag 8 mei 2024 | 13.00 - 16.30 uur Aanmelden voor het spreekuur kan rechtstreeks bij Andrea Möller: andrea.moller@mondriaanfonds.nl [andrea.moller@mondriaanfonds.nl]. Zij neemt vervolgens contact met je op om het gesprek in te plannen. Volg de regiomakelaar ook via Facebook [https://www.facebook.com/profile.php?id=100065019481012].
Breng je creativiteit op gang met deze workshop. Je zit thuis en wilt tekenen en schilderen, maar de zoveelste foto naschilderen ben je inmiddels wel beu. Hoe kun je de 1001 ideeën in jezelf aan de oppervlakte toveren om geïnspireerd met iets nieuws aan de slag te kunnen? In deze workshop doe je oefeningen om de ideeënstroom aan te wakkeren, je eigen interesse te ontdekken en ontwikkelen. Je gaat aan de slag met al die ideeën en probeert er elke les een aantal uit, hoe ze werken en hoe je jezelf zover krijgt dat ze blijven werken. Leeftijd: vanaf 18 jaar.
Je zit thuis en wilt tekenen en schilderen, maar de zoveelste foto naschilderen ben je inmiddels wel beu. Hoe kun je de 1001 ideeën in jezelf aan de oppervlakte toveren om geïnspireerd met iets nieuws aan de slag te kunnen? In deze workshop doe je oefeningen om de ideeënstroom aan te wakkeren, je eigen interesse te ontdekken en ontwikkelen. Je gaat aan de slag met al die ideeën en probeert er elke les een aantal uit, hoe ze werken en hoe je jezelf zover krijgt dat ze blijven werken. Leeftijd: vanaf 18 jaar. Voor meer informatie en tickets, ga naar Tekenen en schilderen: Ideeënwerkplaats | VRIJDAG Groningen (bijvrijdag.nl) [https://bijvrijdag.nl/cursussen/tekenen-en-schilderen-ideeenwerkplaats-workshop]
Dat het schilderen van een kweepeer in een Spaanse tuin uiterst boeiend is om naar te kijken, bewijst deze in 4K gedigitaliseerde klassieker van Víctor Erice, de meester van de aandachtige blik. Juryprijs op het festival van Cannes. Dat het schilderen van een kweepeer in een Spaanse tuin uiterst boeiend is om naar te kijken, bewijst deze in 4K gedigitaliseerde klassieker van Víctor Erice, de meester van de aandachtige blik. Juryprijs op het festival van Cannes. Aan het begin van elke herfst schijnt de zon krap twee uur op de kweepeer in de tuin van het atelier van de Madrileense kunstenaar Antonio López Garcia. Elk jaar weer probeert hij het majestueuze licht te vangen in een schilderij. Het schilderproces wordt nauwgezet vastgelegd door Víctor Erice, waarbij de overeenkomsten tussen de beide disciplines – schilderen en filmen – helder aan het licht komen. Vanaf het moment dat López Garcia he… Dat het schilderen van een kweepeer in een Spaanse tuin uiterst boeiend is om naar te kijken, bewijst deze in 4K gedigitaliseerde klassieker van Víctor Erice, de meester van de aandachtige blik. Juryprijs op het festival van Cannes. Aan het begin van elke herfst schijnt de zon krap twee uur op de kweepeer in de tuin van het atelier van de Madrileense kunstenaar Antonio López Garcia. Elk jaar weer probeert hij het majestueuze licht te vangen in een schilderij. Het schilderproces wordt nauwgezet vastgelegd door Víctor Erice, waarbij de overeenkomsten tussen de beide disciplines – schilderen en filmen – helder aan het licht komen. Vanaf het moment dat López Garcia het canvas op de lijst spijkert en voor zijn voeten twee ijzers de grond in slaat om zijn positie achter het doek te fixeren, ontrolt zich een subtiel spel van observatie en enscenering. De eenvoud van Erice's film is bedrieglijk. Wat eerst lijkt op de registratie van de werkelijkheid (het schilderen van de boom, het filmen van het schilderen), blijkt bij nader inzien onderworpen aan een uitgekiende compositie. “Wat we hier hebben is de perfecte eenheid tussen gevoelens en ordening”, zegt iemand over het schilderij; een uitspraak die ook op de film van toepassing is. Intussen verglijdt de tijd: tegen december zijn de kweeperen te veel van vorm veranderd om nog model te kunnen staan, en moet de schilder zijn werk staken. Het heroïsche gevecht dat het uiterste vergt van het vakmanschap van zowel cineast als schilder, is ook een gevecht tegen het verglijden van de tijd. Bron: Eye Tentoonstelling Drents Museum Tot en met 2 juni is een overzicht van de Spaanse kunstenaar Antonio López (1936) te zien het Drents Museum. López is een fenomeen in zijn geboorteland Spanje en wordt wel bestempeld als de ‘grootste nog levende realistische kunstenaar’. De tentoonstelling Antonio López – Meester van het Spaans realisme is de eerste grote solotentoonstelling van López in Nederland. Schilderijen - waaronder portretten, stillevens en enorme Madrileense stadsgezichten - tekeningen en beeldhouwwerk zijn te bewonderen. We vertonen deze film in samenwerking met Instituto Cervantes [https://utrecht.cervantes.es/nl/default.shtm] te Utrecht.
De tweejaarlijkse Vlagtwedder Landbouwbeurs vindt dit jaar plaats van 14 tot en met 16 juni. De Vlagtwedder Landbouwbeurs is met het beursterrein van 7 hectare de grootste en gezelligste landbouwbeurs van het Noorden. Er is veel te zien en te doen in de open lucht en in de grote overdekte tenten. Daarom komen er elke editie duizenden bezoekers naar de Vlagtwedder Landbouwbeurs. Om zaken te doen, om lekker te struinen of om een leuke dag te beleven met het gezin. Kijk voor nieuws over de beurs, uitvoerige informatie, fotoreportages en een overzicht van de activiteiten op www.landbouwbeursvlagtwedde.nl [http://www.landbouwbeursvlagtwedde.nl].
Met de lente in volle gang en de zomer in aantocht, kunnen we bijna niet anders dan ons te laten inspireren door deze seizoenen. Ze brengen een overvloed aan kleuren, geuren en sensaties met zich mee. Tal van figuratieve schilders vinden inspiratie in het veranderende licht, zo ook onze gastkunstenaars Maarten Dalstra, Gineke Zikken en Christiaan Afman. Het is geen wonder dat ze zich aangetrokken voelen tot de glinsterende reflecties op wateroppervlakken, de dramatische schaduwen en het warme zonlicht op gebouwen en de natuur om hen heen. Ook de bestuursleden hebben zich laten inspireren door dit thema; er is nieuw werk te zien van Magna Postma, Jannes Koetsier, Annemarie de Groot, Roelie Douw, Marein Konijn en Peter Durieux. Kom langs om de resultaten te bewonderen tijdens onze nieuwste expositie 'Van lente naar zomer'. De feestelijke opening vindt plaats op zondag 14 april om 16.00 uur. Welkom! Locatie: De Stadsgalerie, Oude Boteringestraat 7, Groningen.
Wat komt er allemaal kijken bij het opzetten van een tentoonstelling? In de tentoonstelling Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes krijg je een blik achter de schermen van het museum. Er zijn – naast de Lentetuin van Vincent van Gogh – veel meer mooie collectiestukken van onder meer Anton Corbijn, Iris van Herpen, Jeff Koons, Alessandro Mendini, Odilon Redon en Peter Paul Rubens te zien.
Op de Universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Met een labjas aan ga je leren hoe je je eigen slijm moet maken. Een beetje vies misschien, maar wel hartstikke leuk! Zien wij je in ons lab? Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Op de Universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Met een labjas aan ga je leren hoe je je eigen slijm moet maken. Een beetje vies misschien, maar wel hartstikke leuk! Zien wij je in ons lab? Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Na afloop van de slijmworkshop of van tevoren kun je nog een speurtocht doen bij onze Masterminds tentoonstelling. In deze tentoonstelling hebben we ook allemaal leuke opstellingen voor kinderen. Denk aan een zenuwspiraal of vergrootglazen om objecten te bekijken. Veel plezier!… Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Op de Universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Met een labjas aan ga je leren hoe je je eigen slijm moet maken. Een beetje vies misschien, maar wel hartstikke leuk! Zien wij je in ons lab? Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Na afloop van de slijmworkshop of van tevoren kun je nog een speurtocht doen bij onze Masterminds tentoonstelling. In deze tentoonstelling hebben we ook allemaal leuke opstellingen voor kinderen. Denk aan een zenuwspiraal of vergrootglazen om objecten te bekijken. Veel plezier! Tijdstip: 11:00-12:00, 13:00-14:00, 15:00-16:00 Reservering is noodzakelijk via https://museumtickets.rug.nl/nl/activiteiten/tickets. Tip: bezoek ook de tijdelijke tentoonstelling Kaleidoscope. Bekijk een BMW-auto, een neushoorn en vele kristallen, stenen en vogels in de tijdelijke tentoonstelling Kaleidoscope, allemaal gave objecten uit de verzameling van het museum. Een deel is afkomstig van het voormalig Natuurmuseum uit Groningen. En het leuke aan de tentoonstelling is, jij kunt zelf stemmen op je favoriete objecten. Samen bepalen we wat de échte schatten van het museum zijn!
De monsterlijke gevolgen van de klimaatcrisis zijn voor mensen moeilijk te bevatten. Beelden bieden toegang tot onzekere klimaattoekomsten en stellen ons in staat ons het ondenkbare voor te stellen. Deze tentoonstelling verkent de verbeelding van huidige klimaatprotesten door de ogen van de demonstranten zelf. De tentoonstelling toont 34 foto's die zijn gemaakt door leden van drie cruciale klimaatbewegingen van onze tijd: Extinction Rebellion, Fridays for Future en de Last Generation. Het documenteert de angsten, hoop en eisen van de Antropoceen-generatie - een generatie die opgroeit op een steeds dynamischere en onrustige planeet. Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Hamburg en NonFiction Photo. Bezoekersinformatie Bezoek de tentoonstelling gratis bij fotogalerie Lichtzone in Groningen tussen 1 en 26 mei. De galerie is open van woensdag tot en met zondag 12.00 - 17.00. Wees welkom bij de opening en het sluitingsevent (finissage). Open… De monsterlijke gevolgen van de klimaatcrisis zijn voor mensen moeilijk te bevatten. Beelden bieden toegang tot onzekere klimaattoekomsten en stellen ons in staat ons het ondenkbare voor te stellen. Deze tentoonstelling verkent de verbeelding van huidige klimaatprotesten door de ogen van de demonstranten zelf. De tentoonstelling toont 34 foto's die zijn gemaakt door leden van drie cruciale klimaatbewegingen van onze tijd: Extinction Rebellion, Fridays for Future en de Last Generation. Het documenteert de angsten, hoop en eisen van de Antropoceen-generatie - een generatie die opgroeit op een steeds dynamischere en onrustige planeet. Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Hamburg en NonFiction Photo. Bezoekersinformatie Bezoek de tentoonstelling gratis bij fotogalerie Lichtzone in Groningen tussen 1 en 26 mei. De galerie is open van woensdag tot en met zondag 12.00 - 17.00. Wees welkom bij de opening en het sluitingsevent (finissage). Opening: donderdag 2 mei 20.00 - 22.00 (inloop 19.30) Finissage: zaterdag 25 mei 20.00 - 22.00 (inloop 19.30) De tentoonstelling en evenementen zijn geschikt voor zowel Nederlandstalig als Engelstalig publiek. De ruimte is rolstoeltoegankelijk. De galerie bevindt zich in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat, nr 36 te Groningen.