Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Venue

Upcoming events

There’s no upcoming events

Past events

Het beest in ons
04juni 2022
-
06november 2022
In ‘Het beest in ons’ vertellen vijfentwintig dieren uit de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam een actueel verhaal. Vijfentwintig bekende auteurs − van Paulien Cornelisse tot Raoul de Jong − schrijven elk een monoloog voor een dier uit de collectie van Het Natuurhistorisch. Elk dier ‘vertelt’ een prikkelend verhaal over een actuele uitdaging in de mensenwereld, zoals migratie, vrije seks, racisme, mannelijke zwangerschap, genderidentiteit en vergrijzing. Het gaat om dieren in wiens omgeving deze uitdagingen ook spelen en wiens gedrag ons iets leert of inspireert. Want veel van wat wij als menselijke eigenschappen beschouwen − denk aan homoseksualiteit, migratie of gendertransitie − is ook dieren niet vreemd. Beeld: Het beest in ons, Natuurhistorisch Museum Rotterdam
De gebeten…vis
19maart 2022
-
29mei 2022
– papierknipkunst van Henk KapiteinHenk ‘de knipper’ Kapitein (1961), geboren en wonend op Urk, houdt zich sinds 1992 bezig met de papierknipkunst. Het knipwerk van plaatsgenoot Jantje de knipper (1855-1938) heeft hem verleid om ook de schaar in het papier te zetten.De kunstenaar wordt geboeid door beelden waarin ritme, patronen of complete chaos zichtbaar is. Dit probeer hij vast te leggen in zwart papier door te spelen met vorm en restvorm, steeds op zoek naar nieuwe manieren om uitdrukking te geven aan het ontwerp. De beperking van de mogelijkheden is daarbij de grote uitdaging. Er zijn slechts twee mogelijkheden: het is wit of het is zwart. Door te werken met hele kleine of juist hele grote vlakken restvorm, ontstaat er een soort overgang waardoor diepte in het knipwerk wordt gesuggereerd. De expositie is een samenvoeging van papierknipkunst en de consumptie van vis.
Rotterdam de boer op!
12februari 2022
-
11september 2022
Natuur om de hoek en het eten op je bord Ons winkelmandje is de meest bepalende factor voor de kwaliteit van natuur en landschap in Nederland. Met de keuze voor een stuk kaas of een kilo aardappelen kun je meebepalen hoe het landschap eruitziet. Jouw bijdrage hierin is harder nodig dan ooit, want het is stil geworden op het Rotterdamse platteland. Het landschap vol bloemen, vogels en wilde bijen is een romantisch beeld dat we nauwelijks meer terugzien. In de tentoonstelling ‘Rotterdam de boer op!’ staat de link tussen natuurrijk boerenland om de hoek en het eten op je bord centraal. Ontmoet boerenlandsoorten als de grutto en het hooibeestje, de hermelijn en de dotterbloem. Maak kennis met boeren uit de regio die met hart voor natuur en landschap boeren. Ontdek hoe je lekkere gerechten maakt van producten die vlakbij de stad geteeld worden. Verzamel in een spel je boodschappen in zo min mogelijk kilometers en laat je inspireren om er zelf op uit te gaan. Deze tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met Natuurmonumenten, die in een onorthodoxe coalitie van 19 partners een droom heeft voor Rotterdam: de stad en het open, weidse platteland weer met elkaar verbinden via voedsel. Met de inzet van alle partijen liggen lokale, natuurinclusieve producten straks in de winkelschappen. Is het landschap weer rijk aan biodiversiteit. En krijgt de boer een eerlijke prijs. Beeld: Tureluur en fitis in tentoonstelling Rotterdam de boer op! (Aad Hoogendoorn)
Voor de tentoonstelling ‘Blauwdrukken van Nederlandse Wieren’ duikt kunstenaarsduo Dekkers Leijdekkers in de wierencollectie van Het Natuurhistorisch. Hieruit selecteerde zij de mooiste exemplaren om er blauwdrukken van te maken. Deze oude fotografische techniek benadrukt de unieke contouren en grillige vormen van het zeewier. Tegelijkertijd toont de verzameling de diversiteit van deze onderwatersoorten. De cyanotypie (blauwdruk) is een fotografische techniek waarbij zilverzouten na de belichting zorgen voor een intense blauwe kleur. Het zijn fotogrammen, wat inhoudt dat het materiaal direct op het lichtgevoelige papier wordt geplaatst en vervolgens belicht. Er komt dus geen camera aan te pas. Als echte verzamelaars bundelt Dekkers Leijdekkers ook een deel van de collectie in een boek. Hierin gaan ze de dialoog aan met Anna Atkins, een Britse biologe die 200 jaar geleden al pionierde met blauwdrukken van zeewier. Door de zoektocht die Dekkers Leijdekkers aflegt naar het vinden van een zo groot mogelijke diversiteit in zeewier wordt het duo steeds weer verrast door de magie van de onderwaterwereld en het plezier in determineren en onderzoeken. Beeld: Blauwdrukken, Natuurhistorisch Museum Rotterdam
De tentoonstelling ‘Van Waste tot Beest’ neemt je mee in de bijzondere wereld van bioloog en kunstenares Arike Gill. Tijdens de corona-lockdowns wandelde ze veel in stadsparken, natuurgebieden en langs het strand. Samen met haar kinderen en met een veldgids om ze op naam te brengen, ging ze op zoek naar kriebelbeestjes. Die vond ze, maar ze raakte geïnspireerd door de enorme hoeveelheid zwerfafval. Uiteindelijk verzamelde ze geen springstaarten, landslakken, krabben, kevers en oorwormen maar snoeppapiertjes, energy drinkblikjes, sappakjes, plastic flesjes, mondmaskers, peuken, sigarettenpakjes, koffiebekers en patatzakken. Die rommel ging ze ordenen, beschrijven, determineren en tekenen. Zo werden de afvalbeestjes geboren. In de expositie geeft Arike deze nieuwkomers in de natuur – niet zonder ironie – ook een plaats in de klassieke schoolplaten ‘In de berm’, ‘In sloot en plas’ en ‘In de Noordzee’ van M.A. Koekkoek.
De tentoonstelling ‘Blocbirds’ gaat over de voor vele mensen verborgen schoonheid van vogels om ons heen. Pas als je echt gaat kijken zie je het. Het percentage kleur, de verhoudingen ten opzichte van elkaar en de plaatsing van de kleuren geeft iedere vogelsoort z’n unieke kenmerkende uniform. We hoeven alleen maar te kijken en te genieten. Moeder Natuur doet de rest. Studio 212 Fahrenheit heeft deze schoonheid vastgelegd in 25 grafische composities van 25 vogels. De composities zijn tot stand gekomen met enkel het gebruik van vierhoekige vlakken. De Blocbirds-expositie toon de grafische weergaves in combinatie met de echte (opgezette) vogels uit de collectie van Het Natuurhistorisch. Beeld: De Blockbirds expositie toont grafische weegaves is combinatie met echte (opgezette) vogels. (Studio 212 Fahrenheit)
‘Dier, Mens & Traditie’ gaat over de diversiteit aan levende tradities met dieren én hun beoefenaren. Honden die flinke afstanden zwemmen, Surinaamse zangvogels die in het juiste ritme fluiten, prachtig versierde paarden die door zee galopperen, valken die fier vanaf de arm op prooien jagen; allemaal tradities die een belangrijk onderdeel zijn van iemands leven en gepaard gaan met veel kennis, tijd en passie. In de tentoonstelling, die in samenwerking met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) en diverse erfgoedgemeenschappen is samengesteld, staat de bezoeker verstelt van de kennis en vaardigheden van mens en dier en ontdekt hoe de verschillende tradities door de jaren heen veranderd zijn. Met interactieve elementen bij elke traditie ervaart de bezoeker van de tentoonstelling deze ook zelf: schrijf een piepklein briefje voor aan de poot van een postduif, oordeel welke zangvogel gewonnen heeft, maak een selfie op het paardenzadel, zoek de eieren van een kievit en keur schattige kalfjes. Beeld: Strao paarden, strand Noordwelle, Zeeland, 2016 (Foto KIEN)