Belasting & Douane Museum

Venue

Upcoming events

There’s no upcoming events

Past events

In deze tentoonstelling staan belastingen en koloniale belastingsystemen centraal als een van de aspecten van de Nederlandse overheersing. Belastingen zijn vanaf het begin verweven met de Nederlandse kolonisatie. Zodra de Nederlanders, de VOC en WIC-Compagnieën, overzeese landen veroveren en daar handel gaan drijven, worden de eerste belastingregels al opgesteld.Om de handel en expansie in de overzeese gebieden goed te regelen, kwam ook al snel de bouw van een heel bestuurlijk apparaat op gang, met daarbij vaak als eerste de aanstelling van belastingambtenaren. Het bestuurlijke systeem wordt steeds verder uitgebreid. Met grof geweld wordt binnen bestaande landen een heel nieuw land opgebouwd met zijn eigen regels en betalingsmiddelen, om vervolgens veel geld te verdienen aan de grond en de mensen die in dat land wonen.
Iedereen kent het. Soms heb je genoeg geld, soms heb je aan het einde van je salaris nog een stuk maand over of erger. En vaak is de enige stille getuige van wat er in je financiële leven gebeurt… je portemonnee. ‘Tussen Poen & Platzak’ is een community-expositie waarin aan de hand van portemonnees van bekende en minder bekende Rotterdammers en Nederlanders, ervaringen worden gedeeld over omgaan met geld. Achter elke portemonnee, gelddrager, zit een verhaal, soms is dat een verhaal van succes, maar soms ook dat goed omgaan met geld best lastig is. Onder de deelnemers zijn er die met weinig geld, in armoede zijn opgegroeid, zelf in de schulden zijn geraakt of met grotere tegenslagen zijn geconfronteerd. De verhalen die zij delen getuigen van strijdlust, moed en dankbaarheid. Kortom inspirerende verhalen over omgaan met geld vanuit een heel persoonlijk perspectief.
Deze kleine tentoonstelling geeft een blik in de Franse tijd van ons land. Tussen 1795 en 1814 kwam Nederland onder toenemende Franse invloed en heerschappij: Bataafse Republiek 1795, Koninkrijk Holland 1806 en de periode dat heel Holland was ingelijfd bij het Franse keizerrijk vanaf 1810. In 1806 stelde Napoleon zijn broer Lodewijk Napoleon Bonaparte aan als Koning van Holland en in datzelfde jaar voerde Napoleon het Continentaal stelsel in, waarbij alle handel met Engeland werd verboden. Speciale aandacht is er in deze tentoonstelling voor de grootschalige smokkelactiviteiten als antwoord op Napoleons handelsblokkade. Aan de hand van prenten en schilderijen van smokkeltaferelen en (politieke) hoofdrolspelers uit deze tijd en andere objecten nemen we u mee naar dit stukje geschiedenis van Nederland. Ook de Franse invloed op ons bestuur, belastingen en de douane komen aan bod.
FIOD-Fraudebestrijding
05juni 2021
-
11september 2022
De tentoonstelling ‘FIOD-Fraudebestrijding’ heeft de setting van een escaperoom. Zonder dat je echt opgesloten wordt, moet je in vijf kamers onder tijdsdruk fraudecases oplossen. In de centrale hal bevindt zich de tentoonstelling n.a.v. 75 jaar FIOD. Van daaruit betreedt je de ‘escaperooms’. Ga op zoek naar cybercrime op het Darkweb, observeer en rechercheer mee in het DigiLab, spoor witwaspraktijken en corruptie op of doorzoek een woning.
FIOD-Fraudebestrijding
01april 2021
-
31oktober 2021
FIOD-Fraudebestrijding is een tentoonstelling en escaperoom in één. Stap in de schoenen van een FIOD-rechercheur en ga op zoek naar cybercrime op het Darkweb, observeer en rechercheer mee in het DigiLab, spoor witwaspraktijken en corruptie op of doorzoek een woning. Je betreedt de FIOD campus via de centrale hal met expo ‘75 jaar FIOD’. In vijf verschillende kamers zijn fraudecases opgezet, waar codes gekraakt moeten worden met opsporingsmethoden waar de FIOD zelf ook mee werkt. Beeld: Website Belasting & douane museum