Internationaal kunstcentrum deSingel. Anvers

Venue

Upcoming events

salle Blauwe zaal introduction Bernard De Graef . 19.15h . Foyer Bleu prix 27, 22 € (base) / 22, 17 € (-25/65+) / € 10 (-19 ans) Quatre individus qui respirent, parlent et pensent comme une personne unique, voilà le Calidore Quartet. Et par la même occasion votre garantie de vivre une soirée parfaite en écoutant des quatuors de Beethoven. L'opus 18 n° 4, œuvre de jeunesse, a été écrit en do mineur, une tonalité sombre qui va souvent de pair avec des émotions violentes chez Beethoven. Une pincée de « Sturm und Drang » rappelle Haydn et Mozart. Le virevoltant finale dansant efface d'un coup toute mélancolie. Une telle audace théâtrale est une constante dans les quatuors à cordes de Beethoven. Dans le « Harfenquartett » aussi, l'allégresse n'exclut pas la sombre expressivité de l'Adagio. Le monumental opus 130 compte six parties, dont l'intense Cavatina, composée selon les dires de Beethoven « unter Thränen der Wehmut ». Deux siècles plus tard, elle continue de nous émouvoir jusqu'aux larmes.

Past events

De Trisha Brown Company keert terug naar DE SINGEL! Op één avond brengen we drie sleutelwerken van de legendarische Amerikaanse choreografe samen. Glacial Decoy uit 1979 is Browns allereerste voorstelling voor de klassieke theaterscène nadat ze jarenlang vooral in de publieke ruimte en op locatie werkte. Het markeert ook het begin van haar samenwerking met beeldend kunstenaar Robert Rauschenberg die ze begin jaren zestig bij het Judson Dance Theater in New York had leren kennen. Astral Converted uit 1991, een geometrisch verfijnde choreografie, was Browns eerste avondvullende stuk. Het programma wordt vervolledigd met de korte solo Watermotor uit 1978, die iconisch werd in de filmversie van Babette Mangolte. Als kers op de taart kan je voor de voorstellingen nog een outdoor programma bijwonen.
De New Yorkse pianist Richard Goode is een buitenbeentje. Eigenlijk staat hij niet graag in de schijnwerpers. Integendeel, het liefst cijfert hij zichzelf volledig weg. Schuberts wereld van licht en schaduw vormt de natuurlijke habitat van Goode. Ook in de meer getormenteerde zielsmuziek van Schumann is hij alert voor elke zucht of kraak in het emotionele landschap. Richard Goode is zonder twijfel één van de meest oorspronkelijke, eerlijke en mooie musici die je vandaag aan het werk kan horen.
Het beeld van de vallende man uit de Twin Towers staat sinds 9/11 in ons geheugen gegrift. Ook op de Frans-Algerijnse choreografe Nacera Belaza liet de vreemde kalmte waarmee deze man zijn dood tegemoet sprong een onuitwisbare indruk na. Hoe kan iemand zo sereen zijn te midden van zoveel geweld? Het inspireerde Belaza tot een choreografie die het vallen tot dans verheft. Uit balans gaan boezemt ons angst in omdat we de controle verliezen. In het verdwijnen van weerstand schuilt voor Belaza echter ook een bron van vrijheid. De vallende man lijkt zich niet langer te verzetten, hij aanvaardt het onvermijdelijke, hoe wreed ook. Nacera Belaza staat internationaal bekend om haar sobere en introspectieve werk met een grote zintuiglijke impact. Muziek, licht en de lichamen van de dansers versmelten zich tot beklijvende beelden.
Onder leiding van chef-dirigent Filip Rathé verenigt het Gentse SPECTRA de krachten met het Rijnlandse notabu.ensemble in de vertolking van een muzikaal monument uit de millenniumwisseling. Haas' meesterwerk in vain is een krachtig manifest tegen de vernieuwde opkomst van extreem rechts in Oostenrijk. In de uitvoering zal niet alleen het ensemble maar ook de Blauwe zaal van DE SINGEL zelf, een bijzondere rol moeten vervullen in het bestrijden van de duisternis.
Een droom voor haast iedere dirigent: Stravinsky's Petroesjka bundelt zoveel bonte kleuren en stuiterende klanken dat het dirigeerstokje haast vanzelf begint te dansen. Rachmaninov schreef zijn beroemde Tweede Pianoconcerto na een periode van diepe depressie. Gelukkig hielp de hypnosetherapeut Nikolaj Dahl hem om uit het donkere gat te klauteren. De Russisch-Litouwse pianist Lukas Geniušas heeft Rachmaninovs virtuoze weemoed perfect in zijn vingers zitten.
Het ensemble Jiraan brengt twaalf muzikanten van verschillende nationaliteiten samen. De Syrische violist en componist Shalan Alhamwy verzamelde enkele Syrische, Turkse, Bulgaarse, Iraakse en Belgische collega's rond zich. Oosterse instrumenten zoals kanun en duduk staan naast westerse instrumenten zoals contrabas, viool en saxofoon. Samen presenteren de musici wat hen verbindt: subtiele melodieën uit Oost en West, wervelende deuntjes en adembenemende improvisaties. Een bewijs dat muziek moeiteloos boven grenzen, politiek en ideologieën uitstijgt.  Met dit project willen ze de roots blootleggen van de 'sirto', een instrumentale muziekvorm die wordt gespeeld in de Turkse, Griekse en Arabische muziektradities en die nauw samenhangt met een volksdans waarin de dansers de handen verbinden om een ketting of cirkel te vormen, aangevoerd door een leider die af en toe wegbreekt om geïmproviseerde passen uit te voeren. Deze dans is vergelijkbaar met 'hora' in de Balkanmuziek en Dabke in de Arabische folk van Syrië, Libanon en Palestina. De musici gaan in dialoog via improvisatie, ofwel in de vorm van taksim of jazzsolo’s. Alles met het oog op verbinding tussen muziektradities en muziekstijlen, en met respect voor elkaar als muzikant.
Met een uitpuilende prijzenkast heeft stervioliste Vilde Frang haar muzikale partners voor het uitkiezen. Eén van die vaste bondgenoten, het Scottish Chamber Orchestra, behoort tot de beste kamerorkesten ter wereld. Dat is maar goed ook, want Schumanns Vioolconcerto is een delicatesse die niets minder vraagt dan de perfectie. Vooraf verzorgt het orkest de Belgische première van Eleven, een smaakmaker uit de pen van James MacMillan, de componist die het predicaat Schots tot een keurmerk maakt.  
Mendelssohn en Beethoven lieten zich graag inspireren door de natuur, twee romantici van het eerste uur. Zo stroomde de golvende openingsmelodie van Die Hebriden uit Mendelssohns pen na het zien van de gelijknamige eilandengroep en kneedde hij zijn indrukken tot een krachtig muziekstuk, net zoals Beethoven hem dat in zijn pastorale Zesde Symfonie heeft voorgedaan onder het motto ‘meer gevoelsuitdrukking dan een schilderij’. Verder soleert winnares van de Koningin Elisabethwedstrijd 2001 Baiba Skride in Mendelssohns Vioolconcerto in e onder leiding van eredirigent Philippe Herreweghe.
Cargo Mas is een collectief rond trompettist en componist Sam Vloemans. Live laat hij zich omringen door muzikanten die hun sporen verdienden bij onder andere Lianne La Havas, Zap Mama en Gabriel Ríos. Door de uiteenlopende achtergronden van de bandleden tekent het collectief voor een unieke sound en eigenzinnige mix van jazz-funk, latin, old-school hiphop en rock-'n-roll. Ook de Amerikaanse trombonist Greg Boyer (Prince, Maceo Parker, Parliament-Funkadelic) is van de partij. Voor de samenwerking met Boyer schreef Vloemans een nieuwe compositie, die tijdens dit concert in première gaat!
Het Schumann Quartett behoort tot de absolute koplopers van een jonge generatie muzikanten. Het veelzijdige kwartet kaapt prijzen weg op de grote concours. Het viertal doorkruist graag het repertoire in de breedste zin van het woord. Ze doen dat steeds met een frisse blik, zoals nu bij Beethovens strijkkwartetten. Zijn muzikale experimenten kregen vaak voor het eerst vorm in zijn werken voor strijkkwartet. Het Schumann Quartett selecteerde de twee opvallendste voorbeelden.