How to have sex

Description

Energiek debuut en ijzersterke reflectie rond consent, het belang van wederzijdse toestemming bij sex. De eindexamens zitten erop en om dat te vieren vertrekt Tara met haar twee beste vriendinnen op vakantie naar Kreta. Best Holiday Ever! Ze gaan uit, drinken, dansen en flirten. Het moet de vakantie van hun leven worden, maar groepsdruk om ‘het’ voor het eerst te doen zet de verhoudingen tussen de meiden op scherp. De romantiek van ‘sex on the beach’ wordt overschat. Dat het kan schuren, ontdekt Tara.


Met haar energieke, krachtige en tevens confronterende fil…


Energiek debuut en ijzersterke reflectie rond consent, het belang van wederzijdse toestemming bij sex. De eindexamens zitten erop en om dat te vieren vertrekt Tara met haar twee beste vriendinnen op vakantie naar Kreta. Best Holiday Ever! Ze gaan uit, drinken, dansen en flirten. Het moet de vakantie van hun leven worden, maar groepsdruk om ‘het’ voor het eerst te doen zet de verhoudingen tussen de meiden op scherp. De romantiek van ‘sex on the beach’ wordt overschat. Dat het kan schuren, ontdekt Tara.


Met haar energieke, krachtige en tevens confronterende filmdebuut toont de Britse regisseur Molly Manning Walker hoe belangrijk het gesprek rondom consent nog altijd is. Sinds de première op het Festival van Cannes, waar de film werd bekroond met de Un Certain Regard-prijs en de Caméra d’Or voor beste debuutfilm, viel How To Have Sex nog vele malen in de prijzen, onder meer voor de verbluffende acteerprestatie van Mia McKenna-Bruce als Tara.


'Mia McKenna-Bruce is fantastisch' (VPRO Cinema ★★★★).


'Schuurt als zandkorrels op intieme plekken' (De Morgen, België ★★★★).


'Doet precies wat het moet doen' (De Volkskrant ★★★★).


'Two stars are born with this searing study of consent’ (The Guardian ★★★★★)


Information sur la date

  • Donderdag 25 april 2024 20.00 - 21.30 uur

Billets

Info:

€ 9,50

Organisateur

Vous organisez cet événement ?

Contactez-nous si vous souhaitez mettre à jour les informations et autres.

Nous contacter

1 Photo

Événements suggérés

Zondagmiddag 28 april is er weer een concert in de kerk van Oostwold. Zondagmiddag 28 april is er weer een concert in de kerk van Oostwold. Deze middag treedt om 15.00 uur op: het Silhouet Kwartet. Dit kwartet bestaat uit de volgende 4 personen: Lyke Nota – viool. Vera Backer – viool, Niek de Boer – alt viool, Joost de Boer– cello. Sinds september 2021 kregen zij les in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en hebben toen het Silhouet Kwartet opgericht. Lyke heeft eerder in het Haydn Jeugd Orkest gespeeld en doet momenteel de Bachelor Klassiek viool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag Vera Backer speelt o.a. viool in het Nederlands Jeugd Strijkorkest en volgt momenteel ook haar bachelor aan het Koninklijk Conservatorium. Niek de Boer studeert momenteel aan het Prins Claus Conservatorium en speelt daarnaast in het Haydn Jeugd Strijkorkest, waar hij tevens concertmeester is. Joost de … Zondagmiddag 28 april is er weer een concert in de kerk van Oostwold. Deze middag treedt om 15.00 uur op: het Silhouet Kwartet. Dit kwartet bestaat uit de volgende 4 personen: Lyke Nota – viool. Vera Backer – viool, Niek de Boer – alt viool, Joost de Boer– cello. Sinds september 2021 kregen zij les in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en hebben toen het Silhouet Kwartet opgericht. Lyke heeft eerder in het Haydn Jeugd Orkest gespeeld en doet momenteel de Bachelor Klassiek viool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag Vera Backer speelt o.a. viool in het Nederlands Jeugd Strijkorkest en volgt momenteel ook haar bachelor aan het Koninklijk Conservatorium. Niek de Boer studeert momenteel aan het Prins Claus Conservatorium en speelt daarnaast in het Haydn Jeugd Strijkorkest, waar hij tevens concertmeester is. Joost de Boer studeert ook aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij heeft ook 6 jaar in het Haydn Jeugdorkest gespeeld. Als kwartet spelen zij nu een aantal jaar samen en hebben inmiddels masterclasses gekregen van o.a. het Alma Kwartet, Quartetto Casals, Delta Piano Trio en anderen. Op het Auroro Festival in 2022 ontvingen zij de Emmy Verhey Festival award. Op 28 april spelen zij o.a. Mozart divertimento in F KV138, Dvorak Strijkkwartet nr. 12 in F, Op. 96 “American”  deel II: Lento en Haydn strijkkwartet in D Op. 64, nr. 5 “Lerchenquartett”. Verder nog muziek van Sjostakovitsj en Grieg.
Zondag 28 april om 15.00 uur treedt het Silhouet Kwartet op in de kerk van Oostwold Het Silhout Kwartet bestaat uit Lyke Nota (viool), Vera Backer (viool), Niek de Boer (alt viool) en Joost de Boer (cello). Sinds september 2021 kregen zij les in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en hebben toen dit kwartet opgericht. Lyke heeft eerder in het Haydn Jeugd Orkest gespeeld en doet momenteel de Bachelor Klassiek viool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Vera Backer speelt o.a. viool in het Nederlands Jeugd Strijkorkest en volgt momenteel ook haar bachelor aan het Koninklijk Conservatorium. Niek de Boer studeert momenteel aan het Prins Claus Conservatorium en speelt daarnaast in het Haydn Jeugd Strijkorkest, waar hij tevens concertmeester is. Joost de Boer studeert ook aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij heeft ook 6 jaar in het Haydn Jeugdorkest gespeeld. Als kwartet… Het Silhout Kwartet bestaat uit Lyke Nota (viool), Vera Backer (viool), Niek de Boer (alt viool) en Joost de Boer (cello). Sinds september 2021 kregen zij les in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en hebben toen dit kwartet opgericht. Lyke heeft eerder in het Haydn Jeugd Orkest gespeeld en doet momenteel de Bachelor Klassiek viool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Vera Backer speelt o.a. viool in het Nederlands Jeugd Strijkorkest en volgt momenteel ook haar bachelor aan het Koninklijk Conservatorium. Niek de Boer studeert momenteel aan het Prins Claus Conservatorium en speelt daarnaast in het Haydn Jeugd Strijkorkest, waar hij tevens concertmeester is. Joost de Boer studeert ook aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij heeft ook 6 jaar in het Haydn Jeugdorkest gespeeld. Als kwartet spelen zij nu een aantal jaar samen en hebben inmiddels masterclasses gekregen van o.a. het Alma Kwartet, Quartetto Casals, Delta Piano Trio en anderen. Op het Auroro Festival in 2022 ontvingen zij de Emmy Verhey Festival award. Op 28 april spelen zij o.a. Mozart divertimento in F KV138, Dvorak Strijkkwartet nr. 12 in F, Op. 96 “American” deel II: Lento en Haydn strijkkwartet in D Op. 64, nr. 5 “Lerchenquartett”. Entree is inclusief consumptie in de pauze. Betaling contant.
Betoverende slow cinema van de maker van Drive My Car, over de strijdlijn tussen de moderne beschaving en de natuurlijke wereld. Takumi en zijn dochter Hana wonen in het dorpje Mizubiki nabij Tokio. Zoals de generaties voor hen leiden ze een bescheiden leven in harmonie met de natuur. Als op een dag bekend wordt dat er plannen zijn om een glamping vlakbij het huis van Takumi te bouwen met gevolgen voor hun watervoorziening, ontstaat er onrust onder de bewoners. De komst van de glamping zal de vreedzame gemeenschap en omliggende natuur voorgoed veranderen en heeft hevige gevolgen voor het leven van Takumi.  De film won op het filmfestival van Venetië vorig jaar de Grote Juryprijs en de Fipresci-prijs van de Internationale Filmkritiek.   In de pers: 'Prachtige, contemplatieve film' (VPRO Cinema ★★★★)   'Onheilspellend slotakkoord' (NRC ★★★★) 'A prose poem' (The Guardian ★★★★) ‘Hama… Betoverende slow cinema van de maker van Drive My Car, over de strijdlijn tussen de moderne beschaving en de natuurlijke wereld. Takumi en zijn dochter Hana wonen in het dorpje Mizubiki nabij Tokio. Zoals de generaties voor hen leiden ze een bescheiden leven in harmonie met de natuur. Als op een dag bekend wordt dat er plannen zijn om een glamping vlakbij het huis van Takumi te bouwen met gevolgen voor hun watervoorziening, ontstaat er onrust onder de bewoners. De komst van de glamping zal de vreedzame gemeenschap en omliggende natuur voorgoed veranderen en heeft hevige gevolgen voor het leven van Takumi.  De film won op het filmfestival van Venetië vorig jaar de Grote Juryprijs en de Fipresci-prijs van de Internationale Filmkritiek.   In de pers: 'Prachtige, contemplatieve film' (VPRO Cinema ★★★★)   'Onheilspellend slotakkoord' (NRC ★★★★) 'A prose poem' (The Guardian ★★★★) ‘Hamaguchi Ruysuke bouwt een eigenzinnig kaartenhuis op een vertrouwd fundament: de botsing tussen dorps natuurleven en stedelijke gehaaidheid’ ’Een film die nog lang blijft naspoken in je hoofd' (De Filmkrant)
Bevrijdingsdag in Veendam. Op 5 mei 2022 was de try-out. Blijven mensen in Veendam of trekken ze naar de grote festivals? Het idee van Bogdike was dat wanneer er in Veendam een mooi programma staat mensen niet naar elders hoeven voor een festival. Een groot succes zo bleek in 2022. Bogdike voegt hiervoor twee evenementen samen voor een middag en avond vermaak voor jong en oud. Op het podium op het Museumplein een viertal bands tot 22.00 uur s avonds, in de middag het centrum vol met sprookjesfiguren, goochelaars en kleine optredens voor kinderen. 5 mei 2024 valt op zondag. We beraden ons op de locatie voor de kinderactiviteiten ivm een gesloten winkelcentrum. Gedacht wordt aan het kerkplein om zo de binding met het feest op het Museumplein te behouden. Gesprekken staan gepland met serviceclub Kiwanis die eerder op Veenlustplein een spelletjesplein realiseerde en de Muziek,- Dans- en Theaterschool om te kijken of, hoe en waar activiteiten zouden kunnen plaatsvinden.
In deze film zit een pauze! ‘Green Border’ (Publiekswinnaar Internationaal Film Festival Rotterdam) gaat over de voortdurende humanitaire crisis in Europa. Een actueel drama gesitueerd in de moerassige bossen op de grens tussen Polen en Wit-Rusland, waar vluchtelingen als speelballen tussen de EU en Wit-Rusland letterlijk heen en weer worden gegooid. In die verraderlijke bossen, die de zogenaamde ‘green border’ tussen Belarus en Polen vormen, belanden vluchtelingen die Europa via deze route proberen te bereiken. Belarus probeert de EU te ondermijnen door deze grensoversteek te stimuleren, terwijl Polen weigert ze toe te laten. En zo komen de vluchtelingen in een koud, moerassig niemandsland terecht, zonder eten en medische zorg. Als pionnen in een politiek spel worden de levens van de activistische Julia, grenswachter Jan en een Syrische familie met elkaar verweven. Urgenter kan een film anno 2024 niet zijn. In de pers:  ‘I… In deze film zit een pauze! ‘Green Border’ (Publiekswinnaar Internationaal Film Festival Rotterdam) gaat over de voortdurende humanitaire crisis in Europa. Een actueel drama gesitueerd in de moerassige bossen op de grens tussen Polen en Wit-Rusland, waar vluchtelingen als speelballen tussen de EU en Wit-Rusland letterlijk heen en weer worden gegooid. In die verraderlijke bossen, die de zogenaamde ‘green border’ tussen Belarus en Polen vormen, belanden vluchtelingen die Europa via deze route proberen te bereiken. Belarus probeert de EU te ondermijnen door deze grensoversteek te stimuleren, terwijl Polen weigert ze toe te laten. En zo komen de vluchtelingen in een koud, moerassig niemandsland terecht, zonder eten en medische zorg. Als pionnen in een politiek spel worden de levens van de activistische Julia, grenswachter Jan en een Syrische familie met elkaar verweven. Urgenter kan een film anno 2024 niet zijn. In de pers:  ‘In Green Border word je deelgenoot van het abjecte steekspel met vluchtelingen aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen en zie je waar demonisering toe leidt zonder je vertrouwen in de mensheid te verliezen’ (NRC ★★★★). ‘In Green Border zijn vluchtelingen pionnen in een afschuwelijk, politiek spel’ (Trouw ★★★★).  ‘Vluchtelingendrama dat nog lang nazindert. Regisseur Holland werpt een dam op tegen onverschilligheid Een sterk pleidooi voor empathie’ (De Standaard, België).
Voor de 3e keer wordt het pop-up theater opgebouwd in Borgsweer. Deze keer weer in de boerenschuur op Borgsweer 12. Zowel vrijdag als zaterdag staat er een avondvullend programma met muziek, cabaret, verhalenvertellers en een heerlijk menu voor je klaar. Programma: Vrijdag 10 mei Bert Hadders. Hoewel de voormalige circusdrummer, poffertjesbakker en putjesschepper Bert Hadders (1962) zo’n veertig jaar geleden zijn geboorteplaa… Programma: Vrijdag 10 mei Bert Hadders. Hoewel de voormalige circusdrummer, poffertjesbakker en putjesschepper Bert Hadders (1962) zo’n veertig jaar geleden zijn geboorteplaats 2e Exloërmond verruilde voor een leven in ‘Stad’ bouwde hij middels de personages in zijn liedjes een nieuwe, virtuele nederzetting in de Drents/Groningse Veenkolonies. In de uit arbeidersrode bakstenen opgetrokken woningen langs dat kaarsrechte kanaal wonen de dominee die om regen bidt, de kluizenaar die drie keer de Duitse Lotto won, de boer die niet mee mocht doen aan BZV, een bijstandsmoeder met lege koelkast en kapotte Lada en de politicus met het revolutionaire werkgelegenheidsplan. (“ruimtevaart achter de dijk”). Op het kerkhofje ligt Okke Kluun, de laatst ter dood veroordeelde misdadiger van Groningen naast Eltjo Siemens, slachtoffer van politiegeweld tijdens de landbouwstakingstaking van 1929. Hadders bezingt deze mensen met empathie, humor en aandacht voor detail.Hij speelt een selectie uit de meer dan honderd Groningstalige liedjes die hij schreef en vertelt daar uitgebreid bij. Marjan & Maike. Om de hoek van Borgsweer beginnen de uitgestrekte polders. Ergens daar tussen de hoge bomen is een plek wat nu het Ambonesenbosje heet. Een roerige geschiedenis waar Marjan een boek over geschreven heeft. Maike heeft hiervoor schilderijen gemaakt welke op spectaculaire wijze worden getoond. Steeby. De Groningse artiest Steeby (Jesse Kortenschijl) werd op jonge leeftijd al geïnspireerd door de eerlijkheid en de storytelling binnen Hip-Hop, een combinatie die hedendaags de basis vormt voor zijn eigen muziek. Na het releasen van zijn eerste EP ‘Betere Dagen’ (2020) vormde Steeby in 2021 zijn eerste eigen band samen en met hun eerste show in 2021 werden zij als live act gedoopt. Geïnspireerd door artiesten als Typhoon en Pete Philly & Perquisite, wist hij zich in een korte periode te ontwikkelen tot een energieke live-act die niet onopgemerkt bleef. In 2022 werd hij geselecteerd voor het talentontwikkelingsprogramma Hit the North (i.s.m Eurosonic/Noorderslag), verkocht hij met een solo show de grote zaal van Simplon Groningen uit en maakte hij zich met zijn band klaar voor zijn optreden op Eurosonic 2023. In Steeb zijn teksten staan kracht, kwetsbaarheid en openheid centraal waarbij de combinatie wordt gezocht tussen filosofische wijsheden en Groningse nuchterheid. Samen met zijn band zet hij de samplebased geschiedenis van hiphop om in een gevarieerde live show waarbij crossovers gevonden worden naar jazz, funk & soul. Openingsmenu: Vanavond kookt Arjan Noot van Hotel Restaurant Termunterzijl het openingsmenu. Een drie gangen menu, gemaakt van zoveel mogelijk producten uit de regio.  Zaterdag 11 mei Anne Jan Toonstra. Begin 2000 debuteert Toonstra als cabaretier. Samen met Sofie van den Enk, die tegenwoordig als televisie-presentatrice bekend is, wint Toonstra in 2001 het vermaarde cabaretfestival Camaretten in Rotterdam. Vier jaar later wint hij met zijn programma Hikikomori het Groninger Studentenfestival. Daarna timmert hij met het stand up comedy-gezelschap De Hyena’s aan de weg. Ook vanavond staat hij als cabaretier op de planken. Na de pauze komt hij terug als singer-songwriter en zingt hij zijn nieuwe Engelstalige liedjes. Een paar van zijn liedjes zijn al regelmatig te beluisteren op radio Noord, maar wij kunnen wel spreken van een debuutoptreden in Borgsweer! De soms wat theatrale en filmische muziek heeft nadrukkelijk een klassieke component. Artiesten die hem inspireren zijn Rufus Wainwright, Damian Rice en vooral Benjamin Clémentine. Tijdens het optreden wordt Anne Jan begeleid door een keur aan Groninger muzikanten, zoals op viool Hanneke Rolden en op cello Sebastiaan Wiering. Het driegangenmenu is in Italiaanse sferen. Het wordt verzorgd door Buurman & Buurman, de eetwinkel die bekend staat om de lekkerste pizza’s van Groningen. Het diner wordt muzikaal begeleid door Just Us & Co. Rustig op de achtergrond maar met zeer veel passie spelen deze bevlogen muzikanten bekende covers om in de sfeer te komen. De lantings. Aan de bar in  “Herberg Lanting” in Meedhuizen ontstond op een zaterdagnamiddag in 2014  het idee om een bandje te beginnen. Follie de Vries, gitarist,  was de kartrekker en vormde de band met inwoners uit Meedhuizen: Pieter de Jong op drums, Joop van Dijken als bassist en Eline Rumpff als zangeres. Follie en Joop hadden al jaren in diverse bandjes gespeeld. Pieter en Eline hadden geen muzikale ervaring. Door inzet, repeteren en met de muzikale ervaring van Follie en Joop, maakte de band progressie. De herberg werd de ideale plek om wekelijks te repeteren en vandaaruit ontstond ook de naam voor de band: “De Lantings”. In 2016 verliet Eline de band en haar plaats werd ingenomen door Gina Rumpff. Om de band muzikaal te versterken, kwam Barry Bronsema in 2020 in de band.   Hij had ook ervaring in diverse bandjes en werd gitarist. Follie stapte over op toetsen. Hierdoor kon het repertoire worden verbreed en spelen we pop- en rockcovers van de jaren 60 tot nu Kun je niet kiezen? Koop dan het passe-partout ticket en geniet 2 avonden lang van een heerlijk menu en een avond vol muziek, cabaret en verhalenvertellers!
Legendarische documentaire vol livemateriaal over de beruchte Amerikaanse tournee van The Rolling Stones in 1969. Zij huurden in Oakland, Noord-Californië Hell's Angels in als beveiliging, die vervolgens het halve publiek in elkaar sloegen. Legendarische documentaire vol livemateriaal over de beruchte Amerikaanse tournee van The Rolling Stones in 1969. Zij huurden in Oakland, Noord-Californië Hell's Angels in als beveiliging, die vervolgens het halve publiek in elkaar sloegen. De film toont beelden van de twee laatste concerten van de tour; het concert in Madison Square garden en een week later een gratis concert in San Francisco’s Altamont Speedway. Dat laatste concert transformeert in een clash tussen 300.000 mensen van de zogenoemde ‘Love Generation’ en een tiental Hells Angels die waren ingehuurd om de orde te bewaken, met als tragisch dieptepunt de dood van de 18-jarige Meredith Hunter die met messteken om het leven werd gebracht. Slechts vier maanden na het zo vr… Legendarische documentaire vol livemateriaal over de beruchte Amerikaanse tournee van The Rolling Stones in 1969. Zij huurden in Oakland, Noord-Californië Hell's Angels in als beveiliging, die vervolgens het halve publiek in elkaar sloegen. De film toont beelden van de twee laatste concerten van de tour; het concert in Madison Square garden en een week later een gratis concert in San Francisco’s Altamont Speedway. Dat laatste concert transformeert in een clash tussen 300.000 mensen van de zogenoemde ‘Love Generation’ en een tiental Hells Angels die waren ingehuurd om de orde te bewaken, met als tragisch dieptepunt de dood van de 18-jarige Meredith Hunter die met messteken om het leven werd gebracht. Slechts vier maanden na het zo vreedzame Woodstock leek het Altamont concert het einde te markeren van het liefdevolle hippietijdperk. Regisseurs David Maysles, Albert Maysles en Charlotte Zwerin waren aanwezig en hebben de gebeurtenissen op beeld vastgelegd terwijl The Rolling Stones zich door het concert heen worstelde met dat wat ze het beste doen, muziek maken. De documentaire toont beelden van de twee concerten, maar ook de reacties van de bandleden terwijl ze kijken naar de beelden van het Altamont concert. De film ging in 1971 in première op het filmfestival van Cannes en werd later dat jaar ook uitgebracht in de Nederlandse bioscopen. VPRO Cinema waardeerde de documentaire destijds met vijf sterren.
De Republiek is een dansavond voor de gevorderde dansers. Een dansfeest met een mix van festival klassiekers, alternatieve danshits maar ook muziek van nu. Van Rock ‘n Roll, Soul, Disco tot aan Brit Pop en New Wave. Het is weer tijd voor dé dansavond voor gevorderden bij EM2 met DJ Dirty Harry. Dus kam je haar, trek je beste danspak aan en poets die schoenen. Chris en Harry zorgen er weer voor dat je de volgende dag spierpijn hebt op plekken die je al lang vergeten was.
27 april komt het Haagse alternatieve popfenomeen Hallo Venray naar Groningen op Koningsdag! De band gaat weer touren met de reissue van Leather on my Soul en zal hierbij ook het podium van EM2 betreden. Hallo Venray gaat voorlopig nergens heen. Geen band ouder dan 35 weet zo overtuigend de soul in rock ‘n’ roll brandende te houden. Zie ze honderd keer live en je ziet honderd keer een ander optreden. En nooit ook maar een onsje minder. Klassieke albums als The More I laugh, The Hornier Due Gets! brachten Hallo Venray naar het alvermogende Pinkpop. Een album als Show verzekerde net zo makkelijk een podiumplek op het eigenzinnige Le Guess Who? Festival. Terwijl een recent album als Where Is The Funky Party? misschien nog wel het allerbelangrijkste deed; de band -en daarmee haar trouwe volgers- springlevend houden.  Hey Hey My My, rock ‘n’ roll Can Never Die Henk Koorn en zijn band Hallo V… Hallo Venray gaat voorlopig nergens heen. Geen band ouder dan 35 weet zo overtuigend de soul in rock ‘n’ roll brandende te houden. Zie ze honderd keer live en je ziet honderd keer een ander optreden. En nooit ook maar een onsje minder. Klassieke albums als The More I laugh, The Hornier Due Gets! brachten Hallo Venray naar het alvermogende Pinkpop. Een album als Show verzekerde net zo makkelijk een podiumplek op het eigenzinnige Le Guess Who? Festival. Terwijl een recent album als Where Is The Funky Party? misschien nog wel het allerbelangrijkste deed; de band -en daarmee haar trouwe volgers- springlevend houden.  Hey Hey My My, rock ‘n’ roll Can Never Die Henk Koorn en zijn band Hallo Venray zijn eigenlijk de Benjamin Button van de Nederlandse indie. Waar normale mensen ouder worden, lijken Koorn en zijn band elk jaar wel jonger en vitaler te worden. Al meer dan 30 jaar maakt Koorn met basgitarist Peter Konings en drummer Henk Jonkers muziek die altijd urgent is. Ze kunnen niet anders. De innerlijke noodzaak spat van er vanaf. Het swingt, het schuurt, het is monter en melancholiek tegelijk. Afterparty: Republiek [https://em2groningen.nl/event/republiek-dansavond-koningsdag/] met DJ Dirty Harry Restaurant open: 17:00-20:00
Dat het schilderen van een kweepeer in een Spaanse tuin uiterst boeiend is om naar te kijken, bewijst deze in 4K gedigitaliseerde klassieker van Víctor Erice, de meester van de aandachtige blik. Juryprijs op het festival van Cannes. Dat het schilderen van een kweepeer in een Spaanse tuin uiterst boeiend is om naar te kijken, bewijst deze in 4K gedigitaliseerde klassieker van Víctor Erice, de meester van de aandachtige blik. Juryprijs op het festival van Cannes. Aan het begin van elke herfst schijnt de zon krap twee uur op de kweepeer in de tuin van het atelier van de Madrileense kunstenaar Antonio López Garcia. Elk jaar weer probeert hij het majestueuze licht te vangen in een schilderij. Het schilderproces wordt nauwgezet vastgelegd door Víctor Erice, waarbij de overeenkomsten tussen de beide disciplines – schilderen en filmen – helder aan het licht komen. Vanaf het moment dat López Garcia he… Dat het schilderen van een kweepeer in een Spaanse tuin uiterst boeiend is om naar te kijken, bewijst deze in 4K gedigitaliseerde klassieker van Víctor Erice, de meester van de aandachtige blik. Juryprijs op het festival van Cannes. Aan het begin van elke herfst schijnt de zon krap twee uur op de kweepeer in de tuin van het atelier van de Madrileense kunstenaar Antonio López Garcia. Elk jaar weer probeert hij het majestueuze licht te vangen in een schilderij. Het schilderproces wordt nauwgezet vastgelegd door Víctor Erice, waarbij de overeenkomsten tussen de beide disciplines – schilderen en filmen – helder aan het licht komen. Vanaf het moment dat López Garcia het canvas op de lijst spijkert en voor zijn voeten twee ijzers de grond in slaat om zijn positie achter het doek te fixeren, ontrolt zich een subtiel spel van observatie en enscenering. De eenvoud van Erice's film is bedrieglijk. Wat eerst lijkt op de registratie van de werkelijkheid (het schilderen van de boom, het filmen van het schilderen), blijkt bij nader inzien onderworpen aan een uitgekiende compositie. “Wat we hier hebben is de perfecte eenheid tussen gevoelens en ordening”, zegt iemand over het schilderij; een uitspraak die ook op de film van toepassing is. Intussen verglijdt de tijd: tegen december zijn de kweeperen te veel van vorm veranderd om nog model te kunnen staan, en moet de schilder zijn werk staken. Het heroïsche gevecht dat het uiterste vergt van het vakmanschap van zowel cineast als schilder, is ook een gevecht tegen het verglijden van de tijd. Bron: Eye Tentoonstelling Drents Museum Tot en met 2 juni is een overzicht van de Spaanse kunstenaar Antonio López (1936) te zien het Drents Museum. López is een fenomeen in zijn geboorteland Spanje en wordt wel bestempeld als de ‘grootste nog levende realistische kunstenaar’. De tentoonstelling Antonio López – Meester van het Spaans realisme is de eerste grote solotentoonstelling van López in Nederland. Schilderijen - waaronder portretten, stillevens en enorme Madrileense stadsgezichten - tekeningen en beeldhouwwerk zijn te bewonderen. We vertonen deze film in samenwerking met Instituto Cervantes [https://utrecht.cervantes.es/nl/default.shtm] te Utrecht.