Kleintje BorgSfeer

Description

Voor de 3e keer wordt het pop-up theater opgebouwd in Borgsweer. Deze keer weer in de boerenschuur op Borgsweer 12. Zowel vrijdag als zaterdag staat er een avondvullend programma met muziek, cabaret, verhalenvertellers en een heerlijk menu voor je klaar.


Programma:

Vrijdag 10 mei
Bert Hadders. Hoewel de voormalige circusdrummer, poffertjesbakker en putjesschepper Bert Hadders (1962) zo’n veertig jaar geleden zijn geboorteplaa…


Programma:

Vrijdag 10 mei
Bert Hadders. Hoewel de voormalige circusdrummer, poffertjesbakker en putjesschepper Bert Hadders (1962) zo’n veertig jaar geleden zijn geboorteplaats 2e Exloërmond verruilde voor een leven in ‘Stad’ bouwde hij middels de personages in zijn liedjes een nieuwe, virtuele nederzetting in de Drents/Groningse Veenkolonies. In de uit arbeidersrode bakstenen opgetrokken woningen langs dat kaarsrechte kanaal wonen de dominee die om regen bidt, de kluizenaar die drie keer de Duitse Lotto won, de boer die niet mee mocht doen aan BZV, een bijstandsmoeder met lege koelkast en kapotte Lada en de politicus met het revolutionaire werkgelegenheidsplan. (“ruimtevaart achter de dijk”). Op het kerkhofje ligt Okke Kluun, de laatst ter dood veroordeelde misdadiger van Groningen naast Eltjo Siemens, slachtoffer van politiegeweld tijdens de landbouwstakingstaking van 1929. Hadders bezingt deze mensen met empathie, humor en aandacht voor detail.Hij speelt een selectie uit de meer dan honderd Groningstalige liedjes die hij schreef en vertelt daar uitgebreid bij.

Marjan & Maike. Om de hoek van Borgsweer beginnen de uitgestrekte polders. Ergens daar tussen de hoge bomen is een plek wat nu het Ambonesenbosje heet. Een roerige geschiedenis waar Marjan een boek over geschreven heeft. Maike heeft hiervoor schilderijen gemaakt welke op spectaculaire wijze worden getoond.

Steeby. De Groningse artiest Steeby (Jesse Kortenschijl) werd op jonge leeftijd al geïnspireerd door de eerlijkheid en de storytelling binnen Hip-Hop, een combinatie die hedendaags de basis vormt voor zijn eigen muziek. Na het releasen van zijn eerste EP ‘Betere Dagen’ (2020) vormde Steeby in 2021 zijn eerste eigen band samen en met hun eerste show in 2021 werden zij als live act gedoopt. Geïnspireerd door artiesten als Typhoon en Pete Philly & Perquisite, wist hij zich in een korte periode te ontwikkelen tot een energieke live-act die niet onopgemerkt bleef. In 2022 werd hij geselecteerd voor het talentontwikkelingsprogramma Hit the North (i.s.m Eurosonic/Noorderslag), verkocht hij met een solo show de grote zaal van Simplon Groningen uit en maakte hij zich met zijn band klaar voor zijn optreden op Eurosonic 2023. In Steeb zijn teksten staan kracht, kwetsbaarheid en openheid centraal waarbij de combinatie wordt gezocht tussen filosofische wijsheden en Groningse nuchterheid. Samen met zijn band zet hij de samplebased geschiedenis van hiphop om in een gevarieerde live show waarbij crossovers gevonden worden naar jazz, funk & soul.


Openingsmenu:
Vanavond kookt Arjan Noot van Hotel Restaurant Termunterzijl het openingsmenu. Een drie gangen menu, gemaakt van zoveel mogelijk producten uit de regio. 


Zaterdag 11 mei
Anne Jan Toonstra.
Begin 2000 debuteert Toonstra als cabaretier. Samen met Sofie van den Enk, die tegenwoordig als televisie-presentatrice bekend is, wint Toonstra in 2001 het vermaarde cabaretfestival Camaretten in Rotterdam. Vier jaar later wint hij met zijn programma Hikikomori het Groninger Studentenfestival. Daarna timmert hij met het stand up comedy-gezelschap De Hyena’s aan de weg. Ook vanavond staat hij als cabaretier op de planken. Na de pauze komt hij terug als singer-songwriter en zingt hij zijn nieuwe Engelstalige liedjes. Een paar van zijn liedjes zijn al regelmatig te beluisteren op radio Noord, maar wij kunnen wel spreken van een debuutoptreden in Borgsweer! De soms wat theatrale en filmische muziek heeft nadrukkelijk een klassieke component. Artiesten die hem inspireren zijn Rufus Wainwright, Damian Rice en vooral Benjamin Clémentine. Tijdens het optreden wordt Anne Jan begeleid door een keur aan Groninger muzikanten, zoals op viool Hanneke Rolden en op cello Sebastiaan Wiering.


Het driegangenmenu is in Italiaanse sferen. Het wordt verzorgd door Buurman & Buurman, de eetwinkel die bekend staat om de lekkerste pizza’s van Groningen. Het diner wordt muzikaal begeleid door Just Us & Co. Rustig op de achtergrond maar met zeer veel passie spelen deze bevlogen muzikanten bekende covers om in de sfeer te komen.


De lantings. Aan de bar in  “Herberg Lanting” in Meedhuizen ontstond op een zaterdagnamiddag in 2014  het idee om een bandje te beginnen. Follie de Vries, gitarist,  was de kartrekker en vormde de band met inwoners uit Meedhuizen: Pieter de Jong op drums, Joop van Dijken als bassist en Eline Rumpff als zangeres. Follie en Joop hadden al jaren in diverse bandjes gespeeld. Pieter en Eline hadden geen muzikale ervaring. Door inzet, repeteren en met de muzikale ervaring van Follie en Joop, maakte de band progressie. De herberg werd de ideale plek om wekelijks te repeteren en vandaaruit ontstond ook de naam voor de band: “De Lantings”. In 2016 verliet Eline de band en haar plaats werd ingenomen door Gina Rumpff. Om de band muzikaal te versterken, kwam Barry Bronsema in 2020 in de band.  
Hij had ook ervaring in diverse bandjes en werd gitarist. Follie stapte over op toetsen. Hierdoor kon het repertoire worden verbreed en spelen we pop- en rockcovers van de jaren 60 tot nu


Kun je niet kiezen? Koop dan het passe-partout ticket en geniet 2 avonden lang van een heerlijk menu en een avond vol muziek, cabaret en verhalenvertellers!


Information sur la date

  • Elke zaterdag en zondag vanaf 10 mei 2024 t/m 11 mei 2024

1 Photo

Événements suggérés

Betoverende slow cinema van de maker van Drive My Car, over de strijdlijn tussen de moderne beschaving en de natuurlijke wereld. Takumi en zijn dochter Hana wonen in het dorpje Mizubiki nabij Tokio. Zoals de generaties voor hen leiden ze een bescheiden leven in harmonie met de natuur. Als op een dag bekend wordt dat er plannen zijn om een glamping vlakbij het huis van Takumi te bouwen met gevolgen voor hun watervoorziening, ontstaat er onrust onder de bewoners. De komst van de glamping zal de vreedzame gemeenschap en omliggende natuur voorgoed veranderen en heeft hevige gevolgen voor het leven van Takumi.  De film won op het filmfestival van Venetië vorig jaar de Grote Juryprijs en de Fipresci-prijs van de Internationale Filmkritiek.   In de pers: 'Prachtige, contemplatieve film' (VPRO Cinema ★★★★)   'Onheilspellend slotakkoord' (NRC ★★★★) 'A prose poem' (The Guardian ★★★★) ‘Hama… Betoverende slow cinema van de maker van Drive My Car, over de strijdlijn tussen de moderne beschaving en de natuurlijke wereld. Takumi en zijn dochter Hana wonen in het dorpje Mizubiki nabij Tokio. Zoals de generaties voor hen leiden ze een bescheiden leven in harmonie met de natuur. Als op een dag bekend wordt dat er plannen zijn om een glamping vlakbij het huis van Takumi te bouwen met gevolgen voor hun watervoorziening, ontstaat er onrust onder de bewoners. De komst van de glamping zal de vreedzame gemeenschap en omliggende natuur voorgoed veranderen en heeft hevige gevolgen voor het leven van Takumi.  De film won op het filmfestival van Venetië vorig jaar de Grote Juryprijs en de Fipresci-prijs van de Internationale Filmkritiek.   In de pers: 'Prachtige, contemplatieve film' (VPRO Cinema ★★★★)   'Onheilspellend slotakkoord' (NRC ★★★★) 'A prose poem' (The Guardian ★★★★) ‘Hamaguchi Ruysuke bouwt een eigenzinnig kaartenhuis op een vertrouwd fundament: de botsing tussen dorps natuurleven en stedelijke gehaaidheid’ ’Een film die nog lang blijft naspoken in je hoofd' (De Filmkrant)
In deze film zit een pauze! ‘Green Border’ (Publiekswinnaar Internationaal Film Festival Rotterdam) gaat over de voortdurende humanitaire crisis in Europa. Een actueel drama gesitueerd in de moerassige bossen op de grens tussen Polen en Wit-Rusland, waar vluchtelingen als speelballen tussen de EU en Wit-Rusland letterlijk heen en weer worden gegooid. In die verraderlijke bossen, die de zogenaamde ‘green border’ tussen Belarus en Polen vormen, belanden vluchtelingen die Europa via deze route proberen te bereiken. Belarus probeert de EU te ondermijnen door deze grensoversteek te stimuleren, terwijl Polen weigert ze toe te laten. En zo komen de vluchtelingen in een koud, moerassig niemandsland terecht, zonder eten en medische zorg. Als pionnen in een politiek spel worden de levens van de activistische Julia, grenswachter Jan en een Syrische familie met elkaar verweven. Urgenter kan een film anno 2024 niet zijn. In de pers:  ‘I… In deze film zit een pauze! ‘Green Border’ (Publiekswinnaar Internationaal Film Festival Rotterdam) gaat over de voortdurende humanitaire crisis in Europa. Een actueel drama gesitueerd in de moerassige bossen op de grens tussen Polen en Wit-Rusland, waar vluchtelingen als speelballen tussen de EU en Wit-Rusland letterlijk heen en weer worden gegooid. In die verraderlijke bossen, die de zogenaamde ‘green border’ tussen Belarus en Polen vormen, belanden vluchtelingen die Europa via deze route proberen te bereiken. Belarus probeert de EU te ondermijnen door deze grensoversteek te stimuleren, terwijl Polen weigert ze toe te laten. En zo komen de vluchtelingen in een koud, moerassig niemandsland terecht, zonder eten en medische zorg. Als pionnen in een politiek spel worden de levens van de activistische Julia, grenswachter Jan en een Syrische familie met elkaar verweven. Urgenter kan een film anno 2024 niet zijn. In de pers:  ‘In Green Border word je deelgenoot van het abjecte steekspel met vluchtelingen aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen en zie je waar demonisering toe leidt zonder je vertrouwen in de mensheid te verliezen’ (NRC ★★★★). ‘In Green Border zijn vluchtelingen pionnen in een afschuwelijk, politiek spel’ (Trouw ★★★★).  ‘Vluchtelingendrama dat nog lang nazindert. Regisseur Holland werpt een dam op tegen onverschilligheid Een sterk pleidooi voor empathie’ (De Standaard, België).
Met special guest Marlene Bakker ZingZing! is een inspiratie- en ontmoetingsdag voor alle koren uit de provincie Groningen. Tijdens dit korenfestival is er een gevarieerd programma met speciale aandacht voor moederdag. Twintig heel diverse koren treden op, van klassiek tot pop, van kinderkoor tot vocal group. Daarnaast zijn er inspirerende workshops waar ook het publiek aan mee kan doen. ZingZing! wordt georganiseerd door Stichting Koorplein Noord Nederland i.s.m KultuurLoket. Speciale gast is zangeres/songwriter Marlene Bakker. In 2018 bracht Marlene haar Groningstalig debuutalbum RAIF uit. Een album als ode aan haar roots en streektaal. Eén van de bekendste liedjes van dit album is de single Waarkhanden. In een workshop vertelt Marlene over het zingen in het Gronings, het ontstaan van Waarkhanden en hoe dit Groningstalige lied het beste tot klinken komt. Bijzonder is o… ZingZing! is een inspiratie- en ontmoetingsdag voor alle koren uit de provincie Groningen. Tijdens dit korenfestival is er een gevarieerd programma met speciale aandacht voor moederdag. Twintig heel diverse koren treden op, van klassiek tot pop, van kinderkoor tot vocal group. Daarnaast zijn er inspirerende workshops waar ook het publiek aan mee kan doen. ZingZing! wordt georganiseerd door Stichting Koorplein Noord Nederland i.s.m KultuurLoket. Speciale gast is zangeres/songwriter Marlene Bakker. In 2018 bracht Marlene haar Groningstalig debuutalbum RAIF uit. Een album als ode aan haar roots en streektaal. Eén van de bekendste liedjes van dit album is de single Waarkhanden. In een workshop vertelt Marlene over het zingen in het Gronings, het ontstaan van Waarkhanden en hoe dit Groningstalige lied het beste tot klinken komt. Bijzonder is ook de speciaal voor deze dag door dirigent Wilfred Reneman gearrangeerde ”Mega-Moederdag-Medley” met bekende meezingers, om zo een aubade te brengen aan alle moeders! KLIK HIER VOOR HET PROGRAMMA EN INFO WORKSHOPS  [https://www.kielzog.nl/wp-content/uploads/2024/04/Programma-en-Workshop-informatie-ZingZing-12-mei-2024.pdf] Grand Café Ook deze zondag is ons Grand Café geopend! Kom gezellig langs voor koffie, thee, zoete lekkernijen of een heerlijke lunch. De Kielzog Broodjesbar staat voor je klaar!
De Culturele Raad Middelstum organiseert op donderdag 16 mei een optreden van The Fiddle Case met Ierse muziek. De Ierse band The Fiddle Case, afkomstig uit North Clare, speelt op veel festivals, zowel in Ierland als in Europa met prachtige ballades, swingende gigs en reels. Eoin O’Neill (bouzouki) is de drijvende kracht en wil de traditionele muziek in ere houden. Violist Adam Shapiro levert met zijn warme toon een prachtige aanvulling op de andere instrumenten. De muzikale broers Jon en Kieran O’Connell spelen bas, bodhrán en zingen prachtig. Voor deze gelegenheid worden ze versterkt door percussionist en zanger Job Cornelissen, bekend van de Iers/ Nederlandse band Maalstroom. Kaarten via https://www.ticketkantoor.nl/shop/scrmierse of bij de deur (alleen pinnen).
Leraar Sergio Correa (Eugenio Derbez) komt vol goede moed aan op zijn nieuwe school in het Mexicaanse Matamoros, tegen de grens met Texas. De … Leraar Sergio Correa (Eugenio Derbez) komt vol goede moed aan op zijn nieuwe school in het Mexicaanse Matamoros, tegen de grens met Texas. De bevlogen onderwijzer ontdekt al snel dat er op de school weinig middelen zijn – de computers werden vier jaar geleden gestolen en nooit vervangen – en nog minder enthousiasme is om de jongeren iets bij te leren: de regio wordt geteisterd door bendes, de kinderen komen vaak uit moeilijke thuissituaties en behalen de laagste testscores van het land. Hij besluit het roer compleet om te gooien en ‘radicale’ methodes te gebruiken om zijn leerlingen te inspireren en een betere toekomst te bieden. Radical is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat prachtig vertolkt wordt door de innemende jonge cast en hoofdrolspeler Mexicaanse superster Eugenio Derbez, die ook een leraar speelde in de Oscarwinnende film Coda. Deze inspirerende aanklacht tegen conventie was de winnaar van de Festival Favorite Award op het Sundance Film Festival en de winnaar van de LIFF publieksprijs op het Leiden International Film Festival.
Een nieuw festival in het Oldambt: 4 artiesten, 4 genres, 4 prachtige monumentale kerken Muziek & Monument – een nieuw festival in het Oldambt! Zaterdag 8 juni organiseren de culturele commissies van de kerken van Finsterwolde, Nieuwolda, Midwolda en Oostwold voor het eerst het festival Muziek & Monument. In de vier kerken treden vier verschillende artiesten twee keer op. Kies een van de concerten of bezoek ze allemaal! In Oostwold speelt Diederik Nomden (bekend van The Analogues) eigen werk en covers van door hem bewonderde artiesten. In Finsterwolde laat The Northern Consort muziek uit de 17e tot 19e eeuw horen. Klassiek, maar wel met een bijzondere twist! In Nieuwolda kan er genoten worden van de folkmuziek van Linde Nijland en Bert Ridderbos, waarbij verschillende instrumenten gebruikt worden. In Midwolda brengen Ludolf Heikens, Alex Vissering en Olaf Vos samen met VanDeStroat het programma ‘Cash in de kerk’. Een bijzonder samenspel van country en orgel. Tickets… Muziek & Monument – een nieuw festival in het Oldambt! Zaterdag 8 juni organiseren de culturele commissies van de kerken van Finsterwolde, Nieuwolda, Midwolda en Oostwold voor het eerst het festival Muziek & Monument. In de vier kerken treden vier verschillende artiesten twee keer op. Kies een van de concerten of bezoek ze allemaal! In Oostwold speelt Diederik Nomden (bekend van The Analogues) eigen werk en covers van door hem bewonderde artiesten. In Finsterwolde laat The Northern Consort muziek uit de 17e tot 19e eeuw horen. Klassiek, maar wel met een bijzondere twist! In Nieuwolda kan er genoten worden van de folkmuziek van Linde Nijland en Bert Ridderbos, waarbij verschillende instrumenten gebruikt worden. In Midwolda brengen Ludolf Heikens, Alex Vissering en Olaf Vos samen met VanDeStroat het programma ‘Cash in de kerk’. Een bijzonder samenspel van country en orgel. Tickets kosten per concert €10 of koop een passe partout voor de hele dag voor €30. Tickets zijn te koop via https://www.hintsorgelmidwolda.nl/muziek-en-monument/ Wanneer: zaterdag 8 juni Waar: Nieuwolda, Midwolda, Oostwold en Finsterwolde Hoe laat: 2 x 4 optredens tussen 10.30 en 15.45 uur Zie voor updates: https://www.facebook.com/muziekenmonument/ https://www.instagram.com/muziek.en.monument
Call It Off is terug! De Nederlandse pop-punk band maakte zijn debuut in 2013 en wordt vergeleken met bands als Green Day en Blink-182. De band verkreeg al snel populariteit met als resultaat meerdere uitverkochte shows tijdens hun headline tours, festival optredens op grote festivals, openen voor bands als New Found Glory en Panic! At The Disco en hun veelgeprezen, door Sony Music uitgebrachte, volledige album Abandoned, dat een hitnotering behaalde (met als resultaat de Top 40-single ‘Scream Your Heart Out’) en een uitverkiezing tot 3fm Serious talent wat zelfs resulteerde in een award nominatie. Daarnaast tourde de band meerdere malen door Europa en tourden ze zelfs door Azië. Na een aangekondigde pauze in 2020… Call It Off is terug! De Nederlandse pop-punk band maakte zijn debuut in 2013 en wordt vergeleken met bands als Green Day en Blink-182. De band verkreeg al snel populariteit met als resultaat meerdere uitverkochte shows tijdens hun headline tours, festival optredens op grote festivals, openen voor bands als New Found Glory en Panic! At The Disco en hun veelgeprezen, door Sony Music uitgebrachte, volledige album Abandoned, dat een hitnotering behaalde (met als resultaat de Top 40-single ‘Scream Your Heart Out’) en een uitverkiezing tot 3fm Serious talent wat zelfs resulteerde in een award nominatie. Daarnaast tourde de band meerdere malen door Europa en tourden ze zelfs door Azië. Na een aangekondigde pauze in 2020 keerde de band in 2022 terug uit hun winterslaap om een uitgestelde afscheidsshow te spelen voor een volle Dynamo Eindhoven. Echter, zoals altijd doet de band dingen op hun eigen manier en gaan ze tegen de stroom in. Oorspronkelijke bandleden Sergei en Maurice besloten een nieuw leven in de band te blazen en hun muzikale reis voort te zetten als Call It Off. Met de zegen van vertrekkende leden Lesley en Adrian, grepen Sergei en Maurice de kans om nieuwe enthousiaste leden aan de band toe te voegen die dezelfde passie delen en Call It Off van een nieuwe energie voorzien. Met hun drive en talent brengen Timmy en Gio een nieuwe frisse energie met zich mee, en laten Call It Off het kenmerkende pop punk geluid weer vormen. De vierkoppige band dook onlangs samen de studio in om zichzelf opnieuw uit te vinden en de gloednieuwe single ‘letting go‘ op te nemen. Deze wordt uitgebracht op 9 maart en is slechts het begin van een nieuwe reis. Support is er van Half Cab. Half Cab is een jonge rockband uit Den Haag. Met de energie van punk en de aanstekelijkheid vanpop, ze verwoesten elke stad die ze bezoeken, zelfs degene die ze bezoeken niet doen. Met roots in punk en hardcore wilden de jongens wel iets anders proberen en daarin hun ondergrondse ethiek meenemen.
Dat het schilderen van een kweepeer in een Spaanse tuin uiterst boeiend is om naar te kijken, bewijst deze in 4K gedigitaliseerde klassieker van Víctor Erice, de meester van de aandachtige blik. Juryprijs op het festival van Cannes. Dat het schilderen van een kweepeer in een Spaanse tuin uiterst boeiend is om naar te kijken, bewijst deze in 4K gedigitaliseerde klassieker van Víctor Erice, de meester van de aandachtige blik. Juryprijs op het festival van Cannes. Aan het begin van elke herfst schijnt de zon krap twee uur op de kweepeer in de tuin van het atelier van de Madrileense kunstenaar Antonio López Garcia. Elk jaar weer probeert hij het majestueuze licht te vangen in een schilderij. Het schilderproces wordt nauwgezet vastgelegd door Víctor Erice, waarbij de overeenkomsten tussen de beide disciplines – schilderen en filmen – helder aan het licht komen. Vanaf het moment dat López Garcia he… Dat het schilderen van een kweepeer in een Spaanse tuin uiterst boeiend is om naar te kijken, bewijst deze in 4K gedigitaliseerde klassieker van Víctor Erice, de meester van de aandachtige blik. Juryprijs op het festival van Cannes. Aan het begin van elke herfst schijnt de zon krap twee uur op de kweepeer in de tuin van het atelier van de Madrileense kunstenaar Antonio López Garcia. Elk jaar weer probeert hij het majestueuze licht te vangen in een schilderij. Het schilderproces wordt nauwgezet vastgelegd door Víctor Erice, waarbij de overeenkomsten tussen de beide disciplines – schilderen en filmen – helder aan het licht komen. Vanaf het moment dat López Garcia het canvas op de lijst spijkert en voor zijn voeten twee ijzers de grond in slaat om zijn positie achter het doek te fixeren, ontrolt zich een subtiel spel van observatie en enscenering. De eenvoud van Erice's film is bedrieglijk. Wat eerst lijkt op de registratie van de werkelijkheid (het schilderen van de boom, het filmen van het schilderen), blijkt bij nader inzien onderworpen aan een uitgekiende compositie. “Wat we hier hebben is de perfecte eenheid tussen gevoelens en ordening”, zegt iemand over het schilderij; een uitspraak die ook op de film van toepassing is. Intussen verglijdt de tijd: tegen december zijn de kweeperen te veel van vorm veranderd om nog model te kunnen staan, en moet de schilder zijn werk staken. Het heroïsche gevecht dat het uiterste vergt van het vakmanschap van zowel cineast als schilder, is ook een gevecht tegen het verglijden van de tijd. Bron: Eye Tentoonstelling Drents Museum Tot en met 2 juni is een overzicht van de Spaanse kunstenaar Antonio López (1936) te zien het Drents Museum. López is een fenomeen in zijn geboorteland Spanje en wordt wel bestempeld als de ‘grootste nog levende realistische kunstenaar’. De tentoonstelling Antonio López – Meester van het Spaans realisme is de eerste grote solotentoonstelling van López in Nederland. Schilderijen - waaronder portretten, stillevens en enorme Madrileense stadsgezichten - tekeningen en beeldhouwwerk zijn te bewonderen. We vertonen deze film in samenwerking met Instituto Cervantes [https://utrecht.cervantes.es/nl/default.shtm] te Utrecht.
Een toffe markt met veel shop plezier. Het MARKT! Festival is een bonte verzameling van markten; vintage, Ibiza, DIY, vinyl, brocante, vlo, boeken, kleding en bohemian, gehuld in een festival sfeer met foodtrucks, barretjes, kindervermaak, live muziek en een heus springkussen park.
Kunstprojecten Noorderstation (KPNST) heropent met het project Between I#I Be-twined van geëngageerd beeldend kunstenaar Inbal Ann Hershtig. Het voormalige trappenhuis van Station Groningen Noord wordt van 20 mei t/m 20 juli 2024 getransformeerd tot een 6 meter lang weefgetouw en een gezamenlijke creatieplek. De opening is op zaterdag 25 mei.  Inbal Ann Hershtig woont in Selwerd, en zag op plattegronden de geschiedenis van de gescheiden buurten. Station Groningen Noord werd in 1884 gebouwd. Tot het viaduct in 1974 was er alleen een kleine loopbrug over het spoor die bewoners uit het noorden van de stad met het centrum verbond. Tot op de dag van vandaag is de impact van deze sociaal-geografische scheiding in Groningen merkbaar. Dit inspireerde Hershtig tot het ontwikkelen van het walk-in weefproject Between I#I Be-twined. Twee maanden lang zal KPNST (ZO) een… Het voormalige trappenhuis van Station Groningen Noord wordt van 20 mei t/m 20 juli 2024 getransformeerd tot een 6 meter lang weefgetouw en een gezamenlijke creatieplek. De opening is op zaterdag 25 mei.  Inbal Ann Hershtig woont in Selwerd, en zag op plattegronden de geschiedenis van de gescheiden buurten. Station Groningen Noord werd in 1884 gebouwd. Tot het viaduct in 1974 was er alleen een kleine loopbrug over het spoor die bewoners uit het noorden van de stad met het centrum verbond. Tot op de dag van vandaag is de impact van deze sociaal-geografische scheiding in Groningen merkbaar. Dit inspireerde Hershtig tot het ontwikkelen van het walk-in weefproject Between I#I Be-twined. Twee maanden lang zal KPNST (ZO) een platform zijn voor het verzamelen, delen en het verbinden met de lokale omgeving. Groningers, maar vooral bewoners uit de omgeving van het Noorderstation worden door Inbal Ann Hershtig uitgenodigd om afgedankt textiel te doneren, en gratis deel te nemen aan open weefsessies, thematische workshops en begeleide wandelingen.* Zo bouwt Hershtig twee maanden aan gedeelde kennis over de verbinding met onze bruikbare omgeving, en de gezamenlijk ervaring van het tactiele en non-verbale aspect van het weven. Dit resulteert ook in een groot weefwerk waar het herbestemde materiaal van beide spoorzijden in is verweven. Between I#I Be-twined is daarnaast als expositie 24/7 door de ramen te zien en tijdens openingstijden te bezoeken. Informatie over 1e week: Give & Gain - Textiel Hergebruiken Doneer je afgedankte textiel: lakens / kussenslopen / theedoeken / t-shirts. Leer hoe je er weefmateriaal van kunt maken: Maandag t/m woensdag 20, 21, 22 mei: 13.00 - 18.00 uur / Donderdag 23 mei: 16.00 - 20.00 uur Vrijdag 24 mei, workshop Ontrafel: 13.00 – 18.00 uur Voor de workshops: Ontrafel, Basis Weven, DIY Loom, Weef Lokaal Motieven / Guided Walks, Open Weef Sessies en andere activiteiten of evenementen: houd het publieke programma online in de gaten.* (Data en tijden kunnen gewijzigd of toegevoegd worden: check de websites voor updates.) Toegankelijkheid: Alleen rolstoelvriendelijk aan buitenkant raampartijen beneden en op de perrons Between I#I Be-twined publieksactiviteiten, openingstijden en meer informatie: website (EN): https://www.inbalhershtig.com website (NL): https://www.kpnst.nl Instagram – Artisanna: @artisan_na Instagram – KPNST: @kp_noorderstation Between I#I Betwined is mede mogelijk gemaakt door Kunstraad Groningen en het Cultuurfonds. Kunstprojecten Noorderstation (KPNST) is sinds 2008 een projectruimte voor (experimentele) kunst in de voormalige perronopgangen van Station Groningen Noord. Projecten in KPNST zijn 24/7 zichtbaar door de ramen op de begane grond en de perrons boven. KPNST biedt kunstenaars uit Groningen een podium en werktijd. Doel is kunst, en de totstandkoming, meer waarneembaar en deelneembaar te maken voor kijkers en passanten. Het programma herstart in 2024. Achtergrond: Inbal Ann Hershtig studeerde in 2020 af aan het Frank Mohr Instituut, en woont en werkt in Groningen. Hershtigs performatieve, participatieve en geëngageerde werk komt voort uit een sterke persoonlijke motivatie om zich te verbinden met haar eigen omgeving. Ze verkent artistieke tegenbewegingen in onze materiële cultuur van nieuw, snel en wegwerpen door middel van handwerktechnieken. Daarin staat haar werk als Hedendaags Jager-Verzamelaar centraal. Hershtig begon letterlijk materialen te verzamelen in haar huis en op straat. Waar anderen misschien afval zagen, vond en zocht zij haar grondstoffen. Ze raakte diep geïnteresseerd in het enorme potentieel van dit nieuwe gegeven. Ze begon deze waardering te delen door mensen uit te nodigen om materiaal te verzamelen en samen met haar te weven. Haar onderzoeksterrein is de nabije omgeving en de verstrengeling tussen mens en landschap in de bredere zin. Prominent in Hershtigs nauwgezet uitgevoerde kunstwerken is haar focus op de interactie met deelnemers en omgeving, de betekenis van tastbaarheid in handwerktechnieken, en gedegen onderzoek. Eerdere projecten waren o.a. in Tuinen Mien Ruys (2023, Dedemsvaart), Stroomopwaarts (2022, Vlechtmuseum Noordwolde), Bierumer School (2021, Bierum), Shaky Grounds Festival (2018, Groningen).