Met de Ploeg in de stilte

Description

Groninger kunstkring De Ploeg exposeert van 28 april 2024 tot en met 15 september 2024 in Museum 
Klooster Ter Apel met de tentoonstelling:


"Met De Ploeg in de stilte"


Dit sfeervolle museum, waar de stilte zo'n belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis, heeft al lange tijd een verbinding met De Ploeg, want naast werk van oud-Ploeglid Henk Helmantel en het huidige Ploeglid Geert Schreuder, zijn er glas-in-lood ramen te bewonderen van de hand van Johan Dijkstra.


Ploegkunstenaars 
De volgende huidige Ploegkunstenaars zullen werk in Museum Klooster Ter Apel tentoonstellen: Aly van der Wal, Reinier van den Berg, Lydia Jonkman, Arien de Groot, Josefien Alkema, Marjan Cornelius, Dik Breunis, Silvia Benniks, Geert Schreuder, Annelies Gommer, Marloes Buigel Boering en Mary Velthoen.  


Stilte 
Deze Ploegers nemen je m…


Groninger kunstkring De Ploeg exposeert van 28 april 2024 tot en met 15 september 2024 in Museum 
Klooster Ter Apel met de tentoonstelling:


"Met De Ploeg in de stilte"


Dit sfeervolle museum, waar de stilte zo'n belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis, heeft al lange tijd een verbinding met De Ploeg, want naast werk van oud-Ploeglid Henk Helmantel en het huidige Ploeglid Geert Schreuder, zijn er glas-in-lood ramen te bewonderen van de hand van Johan Dijkstra.


Ploegkunstenaars 
De volgende huidige Ploegkunstenaars zullen werk in Museum Klooster Ter Apel tentoonstellen: Aly van der Wal, Reinier van den Berg, Lydia Jonkman, Arien de Groot, Josefien Alkema, Marjan Cornelius, Dik Breunis, Silvia Benniks, Geert Schreuder, Annelies Gommer, Marloes Buigel Boering en Mary Velthoen.  


Stilte 
Deze Ploegers nemen je mee naar het hier en nu met het thema ‘Stilte’. Stilte kan je op allerlei manieren ervaren. Wat betekent dat voor de kunstenaar? Werkt hij of zij in stilte, is stilte voelbaar, te omschrijven met woorden? Is er misschien een zekere stilte nodig om een schilderij te maken? Hoe verbeeld je stilte? En wat betekent het voor de kijker? Kan je stilte ervaren door naar een schilderij te kijken? En moet het eigenlijk stil zijn in een museumzaal? Zijn er werken in de tentoonstelling die de bezoeker juist associeert met geluid? 


Je kunt de stilte in de expositie heel direct ervaren door in het ‘stiltehutje’ van Josefien Alkema te zitten. Het is een hutje waar geen WIFI doorheen kan. Ongestoord door mobieltjes, pingetjes van mails en appjes kan je een moment gaan zitten. Je kan als het ware je eigen binnentuin betreden, verbinden met je innerlijke wereld. Wat komt er in je op als je even stil bent? Het is natuurlijk maar de vraag of je je dan ook echt stil voelt, maar ook die beweging kan je waarnemen als je je in stilte op jezelf 
kan afstemmen.


Gastexposanten 
De Ploeg heeft twee gastexposanten gevraagd een bijdrage aan ‘Met De Ploeg in de stilte’ te leveren. Maarten Dalstra zal als schilder zijn visie op stilte weergeven in zijn schilderijen, Renée Luth zal als 
gastexposant haar foto’s exposeren en tijdens de opening een gedicht voordragen. Met stilte als inspiratiebron is dit een zeer gevarieerde tentoonstelling.


Date info

  • Dagelijks t/m 15 september 2024

Tickets

Info:

Gratis

Organiser

You’re organising this event?

Contact us if you want to update information and more.

Contact us

1 Picture

Suggested events

In deze vierdelige workshop (ook afzonderlijk te volgen) ga je samen aan de slag met het maken van je eigen drukwerk. Laat je raken en inspireren door de verzetsverhalen van vier bijzondere Groningers. Op vrijdag 10 mei a.s. gaat in de Vennekerk in Winschoten de vierdelige workshop Joods verhaal in verzet en portret van start. De workshopserie is onderdeel van het project The Blue Barge. Het initiatief biedt Winschoters van nu de unieke kans om in de voetsporen van het Winschoter kunstenaarsverzet van toen te treden. In deze vierdelige workshop (ook afzonderlijk te volgen) ga je samen aan de slag met het maken van je eigen drukwerk. Laat je raken en inspireren door de verzetsverhalen van vier bijzondere Groningers. Na een korte lezing ga je, samen met de mensen van GRID Grafisch Museum Groningen, aan de slag met je eigen drukwerk, in de stijl H.N. Werkman. In de Druktemaker, hun mobiele museumdrukkerij, is alles aanwezig om je drukwerk op een indrukwekkende en kleurrijke manier vorm te geven. Voor wie? De wo… Op vrijdag 10 mei a.s. gaat in de Vennekerk in Winschoten de vierdelige workshop Joods verhaal in verzet en portret van start. De workshopserie is onderdeel van het project The Blue Barge. Het initiatief biedt Winschoters van nu de unieke kans om in de voetsporen van het Winschoter kunstenaarsverzet van toen te treden. In deze vierdelige workshop (ook afzonderlijk te volgen) ga je samen aan de slag met het maken van je eigen drukwerk. Laat je raken en inspireren door de verzetsverhalen van vier bijzondere Groningers. Na een korte lezing ga je, samen met de mensen van GRID Grafisch Museum Groningen, aan de slag met je eigen drukwerk, in de stijl H.N. Werkman. In de Druktemaker, hun mobiele museumdrukkerij, is alles aanwezig om je drukwerk op een indrukwekkende en kleurrijke manier vorm te geven. Voor wie? De workshopserie is gratis en staat open voor iedereen die zich maatschappelijke betrokken voelt en houdt van creativiteit. De bijeenkomsten vinden plaats op 10, 17, 24 en 31 mei (van 14.00-16.00 uur) in de Vennekerk aan Venne 152 in Winschoten. Er is plaats voor maximaal vijftien deelnemers. Belangstellenden kunnen zich inschrijven via de mail.
De achtste editie van het stoomspektakel Stadskanaal onder Stoom vindt plaats op zaterdag 21 en zondag 22 september.  Tijdens dit weekend rijden er vele stoomtreinen op de langste museumspoorlijn van Nederland. Het programma voor Stadskanaal onder Stoom wordt in de loop van 2024 bekendgemaakt.
Op drie locaties in de Veenkoloniën klinkt muziek en spelen op 24, 25 en 26 mei verhalen Vanhier. Drie voorstellingen over de trots en hartstocht van de Veenkoloniën. Over de mensen die naar hier gekomen zijn, soms weer vertrekken en over wie blijven. De voorstellingen horen bij elkaar, maar zijn ook los te bekijken. Dit kan in willekeurige volgorde. Dus kies er één of twee óf bezoek ze alle drie om alle verhalen mee te krijgen. Dit zijn de voorstellingen: Feij - Veendam Het is 1930. Feij groeit op in Veendam en doet zwaar werk in Strokartonfabriek De Vrijheid. Hij wisselt brieven uit met zijn broer die vertrokken is naar Zuid-Amerika, op zoek naar een beter leven. Een audioverhaal in de rijdende stoomtrein van Veendam naar Stadskanaal, ingesproken door acteur Joeso Peters en jongeren van Winkler Prins Veendam. Te zien op zaterdag 25 mei om 11.00 en 14.30 uur. Locatie: Museumspoorlijn STAR Parallelweg 4, Veendam Torf - Stadskanaal Torf spreekt zich uit over de pr… De voorstellingen horen bij elkaar, maar zijn ook los te bekijken. Dit kan in willekeurige volgorde. Dus kies er één of twee óf bezoek ze alle drie om alle verhalen mee te krijgen. Dit zijn de voorstellingen: Feij - Veendam Het is 1930. Feij groeit op in Veendam en doet zwaar werk in Strokartonfabriek De Vrijheid. Hij wisselt brieven uit met zijn broer die vertrokken is naar Zuid-Amerika, op zoek naar een beter leven. Een audioverhaal in de rijdende stoomtrein van Veendam naar Stadskanaal, ingesproken door acteur Joeso Peters en jongeren van Winkler Prins Veendam. Te zien op zaterdag 25 mei om 11.00 en 14.30 uur. Locatie: Museumspoorlijn STAR Parallelweg 4, Veendam Torf - Stadskanaal Torf spreekt zich uit over de pracht en veelkleurigheid van het landschap, maar ook het harde werken dat dit vraagt. Een theaterconcert met muzikanten vanuit de Veenkoloniën, begeleid door Jordy Richir en Milad Dehghan, verteld door acteur Wouter van Oord. Te zien op zaterdag 25 mei 13.00 en 15.00 uur en op zondag 26 mei om 13.00 uur. Locatie: Bij de watertoren, Ceresstraat 1, Stadskanaal Alda - Pekela Alda, een kapiteinsvrouw uit Pekel, is de stoere betovergrootmoeder van Lida. Stroomt haar sterke bloed ook door Lida’s aderen? Verteld en gezongen door actrice Anna Raadsveld en een scheepsvrouwenkoor van hier. Te zien op vrijdag 24 mei 20.00 uur, zaterdag 25 mei 20.00 uur en zondag 26 mei 15.00 uur Locatie: Siep&Co Hendrik Westerstraat 22, Oude Pekela
In deze vierdelige workshop (ook afzonderlijk te volgen) ga je samen aan de slag met het maken van je eigen drukwerk. Laat je raken en inspireren door de verzetsverhalen van vier bijzondere Groningers. Op vrijdag 10 mei a.s. gaat in de Vennekerk in Winschoten de vierdelige workshop Joods verhaal in verzet en portret van start. De workshopserie is onderdeel van het project The Blue Barge. Het initiatief biedt Winschoters van nu de unieke kans om in de voetsporen van het Winschoter kunstenaarsverzet van toen te treden. In deze vierdelige workshop (ook afzonderlijk te volgen) ga je samen aan de slag met het maken van je eigen drukwerk. Laat je raken en inspireren door de verzetsverhalen van vier bijzondere Groningers. Na een korte lezing ga je, samen met de mensen van GRID Grafisch Museum Groningen, aan de slag met je eigen drukwerk, in de stijl H.N. Werkman. In de Druktemaker, hun mobiele museumdrukkerij, is alles aanwezig om je drukwerk op een indrukwekkende en kleurrijke manier vorm te geven. Voor wie? De wo… Op vrijdag 10 mei a.s. gaat in de Vennekerk in Winschoten de vierdelige workshop Joods verhaal in verzet en portret van start. De workshopserie is onderdeel van het project The Blue Barge. Het initiatief biedt Winschoters van nu de unieke kans om in de voetsporen van het Winschoter kunstenaarsverzet van toen te treden. In deze vierdelige workshop (ook afzonderlijk te volgen) ga je samen aan de slag met het maken van je eigen drukwerk. Laat je raken en inspireren door de verzetsverhalen van vier bijzondere Groningers. Na een korte lezing ga je, samen met de mensen van GRID Grafisch Museum Groningen, aan de slag met je eigen drukwerk, in de stijl H.N. Werkman. In de Druktemaker, hun mobiele museumdrukkerij, is alles aanwezig om je drukwerk op een indrukwekkende en kleurrijke manier vorm te geven. Voor wie? De workshopserie is gratis en staat open voor iedereen die zich maatschappelijke betrokken voelt en houdt van creativiteit. De bijeenkomsten vinden plaats op 10, 17, 24 en 31 mei (van 14.00-16.00 uur) in de Vennekerk aan Venne 152 in Winschoten. Er is plaats voor maximaal vijftien deelnemers. Belangstellenden kunnen zich inschrijven via de mail.
Multimediale expo 'CHOW - CHanging Order of the World' - Kés Aerts In deze expositie staat het thema 'Culturen komen en gaan' centraal. De hectiek van de huidige wereld, het verleden dat doorwerkt en de toekomst komen terug in deze grote solo-expositie van Kés Aerts, met schilderijen, sculpturen, video, lezingen en meer. Binnen èn buiten veel te zien! Voor lezingen en wandeling verwijzen we graag naar de website www.Artphy.nl.
In deze vierdelige workshop (ook afzonderlijk te volgen) ga je samen aan de slag met het maken van je eigen drukwerk. Laat je raken en inspireren door de verzetsverhalen van vier bijzondere Groningers. Op vrijdag 10 mei a.s. gaat in de Vennekerk in Winschoten de vierdelige workshop Joods verhaal in verzet en portret van start. De workshopserie is onderdeel van het project The Blue Barge. Het initiatief biedt Winschoters van nu de unieke kans om in de voetsporen van het Winschoter kunstenaarsverzet van toen te treden. In deze vierdelige workshop (ook afzonderlijk te volgen) ga je samen aan de slag met het maken van je eigen drukwerk. Laat je raken en inspireren door de verzetsverhalen van vier bijzondere Groningers. Na een korte lezing ga je, samen met de mensen van GRID Grafisch Museum Groningen, aan de slag met je eigen drukwerk, in de stijl H.N. Werkman. In de Druktemaker, hun mobiele museumdrukkerij, is alles aanwezig om je drukwerk op een indrukwekkende en kleurrijke manier vorm te geven. Voor wie? De wo… Op vrijdag 10 mei a.s. gaat in de Vennekerk in Winschoten de vierdelige workshop Joods verhaal in verzet en portret van start. De workshopserie is onderdeel van het project The Blue Barge. Het initiatief biedt Winschoters van nu de unieke kans om in de voetsporen van het Winschoter kunstenaarsverzet van toen te treden. In deze vierdelige workshop (ook afzonderlijk te volgen) ga je samen aan de slag met het maken van je eigen drukwerk. Laat je raken en inspireren door de verzetsverhalen van vier bijzondere Groningers. Na een korte lezing ga je, samen met de mensen van GRID Grafisch Museum Groningen, aan de slag met je eigen drukwerk, in de stijl H.N. Werkman. In de Druktemaker, hun mobiele museumdrukkerij, is alles aanwezig om je drukwerk op een indrukwekkende en kleurrijke manier vorm te geven. Voor wie? De workshopserie is gratis en staat open voor iedereen die zich maatschappelijke betrokken voelt en houdt van creativiteit. De bijeenkomsten vinden plaats op 10, 17, 24 en 31 mei (van 14.00-16.00 uur) in de Vennekerk aan Venne 152 in Winschoten. Er is plaats voor maximaal vijftien deelnemers. Belangstellenden kunnen zich inschrijven via de mail.
Ontdek het prachtige religieuze erfgoed van Oost-Groningen: kerken, torens en een synagoge! Veel kerken, torens en een synagoge in Oost-Groningen openen op zaterdag 1 juni hun deuren voor het publiek. Op die dag wordt namelijk voor de 9e keer het Kerkenpad Oost-Groningen georganiseerd. In de deelnemende gebouwen zijn vrijwilligers aanwezig om bezoekers te verwelkomen, rond te leiden en vragen te beantwoorden. Een uitgelezen kans om het rijke religieuze erfgoed van Oost-Groningen te ontdekken. In sommige kerken worden bovendien extra activiteiten georganiseerd. Denk aan een expositie, een boekenmarkt of een miniconcert. Bezoekers kunnen gebruik maken van een van de fietsroutes van de organisatie of zelf voor auto of fiets een route bedenken langs de verschillende kerken. Een overzicht van deelnemende gebouwen, extra activiteiten en fietsroutes is te vinden op kerkenpadoostgroningen.nl.
Muziek op de borg: Guitar Bizarre. Zondagochtend concert in de sfeervolle Grote Zaal. Dit keer Hendrik Jan de Jong en Remco de Haan van Guitar Bizarre. De gitaristen spelen op (zowel klassieke als western) akoestische gitaren en maken deels gebruik van zelf gecomponeerde backingtracks. Deze combinatie geeft de muziek een geheel eigen en origineel karakter en levert een nieuwe benadering van zowel klassieke muziek als verschillende andere stijlen op. Het repertoire bestaat uit eigen arrangementen van klassieke muziek, arrangementen van nummers uit de pop- en jazz wereld en eigen composities. Combineer het met een wandeling, een bezoek aan de expositie of een lekkere lunch bij De Boerderij.
Pianist en componist Mischa Hillesum was de jongste broer van Etty Hillesum. Het gezin Hillesum woonde vanaf begin september 1918 tot en met eind 1923 in Winschoten. Mischa, het derde kind Hillesum, werd daar geboren. Toen in 1964 het dagboek van de journalist Philip Mechanicus werd gepubliceerd, besloot Het Parool om niet een zinnetje dat Etty betrof eruit te lichten, maar een over Mischa: ‘6 september 1943: Het jongste transport [naar Auschwitz] zag een jonge, geniale pianist verdwijnen,Mischa Hillesum, die onder de hoge bescherming van Willem Mengelberg himself stond…’ Wie was Mischa anders dan de jongste broer van Etty Hillesum? Waarin school zijn muzikale genialiteit? Alexandra Nagel vertelt hierover op 15 juni. Alexandra is historicus op het gebied van de westerse esoterie. Als gevolg van haar onderzoek naar de handlezer Julius Spier, vond zij ook historisch materiaal dat betrekking heeft op Etty Hillesum. Foto: Collectie Joods Museum
Overweldigende klassieker over de opkomst van drugsbendes in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Winnaar van maar liefst 4 Oscars. Overweldigende klassieker over de opkomst van drugsbendes in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Winnaar van maar liefst 4 Oscars. Cidade de Deus, over de opkomst van drugsbendes in de favela, is een film over armoede en geweld, waarin kleine jongetjes met wapens zwaaien, drugs gebruiken en bij bosjes sterven. Toch is het geen zwaarmoedige tranentrekker; regisseur Fernando Meirelles verpakt het drama als een flitsende, weelderig gefotografeerde, snel gemonteerde zwarte komedie. Cidade de Deus (City of God) is losjes gebaseerd op het boek van Paulo Lins, een man die zelf in de gelijknamige sloppenwijk van Rio de Janeiro woonde. Rocket (Alexandre Rodrigues), een van de hoofdpersonen, is zijn alter ego. De film won in 2004 maar liefst 4 Oscars: Best Director, Best Editing, Best Adapted Screenplay en Best Cinematography. Bron: VPRO Cinema