Schweigman&: Binnenste Buiten

Description

In de performance Binnenste Buiten nemen de makers bezoekers in een intieme gedeelde ervaring mee op een muzikale en poëtische ontdekkingsreis naar waar het lichaam ophoudt en de onmetelijke buitenwereld begint. De ervaring wordt begeleid door zangers van het Utrechtse Kamerkoor JIP, die je met zang meenemen door tijd en ruimte.

Voor Binnenste Buiten lieten de makers zich inspireren door therapieën bij overprikkeling, waarbij drukvesten of verzwaringsdekens worden gebruikt om diepe druk op het lichaam te geven. Door deze diepe druk voel je je eigen lichaam beter en kan je externe prikkels beter het hoofd bieden. Op zoek naar de ultieme diepe druk ervaring, ontwikkelden ze een pak waar langzaam en zorgvuldig de lucht aan onttrokken wordt en het hele lichaam – behalve het hoofd – met druk wordt omhuld. Door de druk wordt het interne zintuig proprioceptie aangesproken. Dit zintuig geeft het brein informatie over houding, spierspanning en de grenzen van het lichaam. Binnenste Buiten is voor iedereen die zich wil overgeven aan deze unieke ervaring en op een ongekende manier de grenzen van het eigen lichaam wil ontdekken. 

5 t/m 29 september 2024, do t/m zo, diverse tijden.

Nb.: Binnenste Buiten is toegankelijk voor mensen vanaf 14 jaar.

Zie ook https://www.schweigman.org/projects/binnenste-buiten/

Date info

Tijd do t/m zo:, Voeg toe aan je kalender:, iCal, Google calendar, MS Outlook, Office 365

1 Picture

Suggested events

Be kind’ is een intieme theaterervaring voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 maanden, waarbij ze van dichtbij kennismaken met jongleren en acrobatiek. Twee circusartiesten nemen het jonge publiek mee op een zintuiglijke reis vol kleur, geluid en beweging. Het pop-up decor komt langzaam tot leven, er is altijd wel iets dat rammelt, verschijnt, kraakt, rolt of zweeft. Na de voorstelling worden de kleintjes uitgenodigd om samen het speelveld en decor van dichtbij te verkennen. Reprise.  Spel: Joris de Jong & Jorga Lok, foto: Moon Saris 
In ‘Dis Order’ blikt Cat terug op haar jeugd. Ze was een meisje dat er leuk uitzag en dat braaf mee deed, ook wanneer dat niet goed voelde. ‘Dat moet dan maar’, dacht ze. Dit stemmetje in haar hoofd, dat haar aanvankelijk helpt om zich staande te houden, wordt steeds bozer en destructiever. Met een combinatie van (poppen)spel, dans en filmbeelden van Sunny Bergman, neemt deze aangrijpende voorstelling je mee in Cats innerlijke strijd; een gevecht tussen licht en duisternis. Reprise. Nagesprek Na afloop van de voorstelling is er een nagesprek in de zaal:
‘Herinner Ons’ is een muzikale en poëtische voorstelling in de openlucht, waarin verdwijnende natuur(verschijnselen) worden herdacht. Hoe kun je rouwen om smeltende gletsjers en uitstervende dieren en planten? Vanuit oprechte betrokkenheid en met wrange humor gaan wetenschappers, ritueel begeleiders, kunstenaars en een groep pissebedden op zoek naar manieren om stil te staan bij wat ongemerkt verdwijnt. Maar ook met aandacht voor het leven, de (veer)kracht van de natuur en alles wat er nog wél. Concept en regie: Gienke Deuten, tekst: Bas van Peijpe, compositie, muziek, spel: Tim Hammer, spel: Lottie de Bruijn, Meghan Dobbelsteijn Bisschops e.a., onderzoek en spel: Yvon van der Pijl, foto: Bart Majoor, www.goudenhaas.nl  [https://www.goudenhaas.nl]
Underdogz presenteert twee werken van Liam McCall, de Bboy, danser, performer en maker uit Utrecht. Zijn stijl is een genre-overstijgende mix van breaking, contemporary, hiphop, mime en experimental dance. “Een voorstelling die tegelijkertijd heel intens én heel relaxt is” schreef Theaterkrant na het zien van ‘Refraction [breaking light]’, een poëtisch en persoonlijk portret over twee broeders in Breakin’. Daarnaast is zijn eerste solo ‘FR/AGILE’ te zien, waarmee hij meteen de ‘Best of Fringe Award’ won op het Amsterdam Fringe Festival en die bij ons eerder te zien was in ‘The future is now’.  
Underdogz presenteert twee werken van Liam McCall, de Bboy, danser, performer en maker uit Utrecht. Zijn stijl is een genre-overstijgende mix van breaking, contemporary, hiphop, mime en experimental dance. “Een voorstelling die tegelijkertijd heel intens én heel relaxt is” schreef Theaterkrant na het zien van ‘Refraction [breaking light]’, een poëtisch en persoonlijk portret over twee broeders in Breakin’. Daarnaast is zijn eerste solo ‘FR/AGILE’ te zien, waarmee hij meteen de ‘Best of Fringe Award’ won op het Amsterdam Fringe Festival en die bij ons eerder te zien was in ‘The future is now’.  
Elke avond rond de klok van acht uur, kruipt er onder Fiep’s bed een heel gek figuur. De billenbijter, de kakbouter, het kusjesbeest en het poepiemonster komen tevoorschijn. Maar monsters onder je bed bestaan niet. Toch? Pas op voor de billenbijter! is een gruwelijk grappige griezelvoorstelling. Betreden op eigen risico! Bewerking van het prentenboek van Utrechter Lucas van de Meerendonk door theatermaker Joes Boonen. Spel: Joes Boonen  Regie: Olaf van de Ven  Arrangementen: Rogier Bosman  Decor: Gunilla Andersson 
In After After laat Arno Schuitemaker zich inspireren door een vraag van de jonge, Italiaanse filosoof Federico Campagna: ‘How can we help the creation of new worlds out of the ruins of our own?’ Zonder zich te focussen op het tonen van de ruïnes, onderneemt hij een zoektocht naar hoe we nieuwe werelden kunnen creëren. Met zeven dansers vertrekt de voorstelling vanuit een wit canvas en neemt een zinderende duik in het onbekende. Op de achtergrond speelt het idee dat Campagna in zijn werk beschrijft: hoe elk van de beschavingen die wij tot nu toe kennen –de Egyptische, de Griekse, de Romeinse enzovoort– telkens een climax heeft bereikt, om vervolgens uiteen te vallen. Arno Schuitemaker: ‘Wij zijn in zijn visie nu aangekomen op het eindpunt van de neoliberale of kapitalistische samenleving. Er is geen uitweg meer. Ik wil me niet focussen op het tonen van de ruïnes, maar een zoektocht ondernemen naar hoe we nieuwe werelden kunnen creëren. ”After After breekt een lans voor de poging. “Dat we het blijven proberen is van levensbelang. Hoe zouden die nieuwe werelden kunnen verschijnen? Wat zouden we kunnen intekenen op een leeg vel?” De dansers vormen een diverse cast, barstend van energie en dynamiek, waarin ieders individuele kracht voorop staat. Het podium is hun speelruimte, hun lichaam is het instrument, hun veelzijdigheid is de sleutel. Een radicaal transformerend decor vormt de verrassende enscenering.
Bluebeard is de bloedstollende opera over een steenrijke, mysterieuze man. Hij is zowel aantrekkelijk als gevaarlijk en draagt een duister geheim met zich mee. De jonge Judith zoekt naar een diepe ervaring, naar intensiteit. Bluebeard prikkelt haar nieuwsgierigheid. Ze valt voor hem als een blok. Als hij onverwacht op reis moet, overhandigt hij haar de sleutelbos van zijn kathedraal. Hij staat haar toe alle ruimtes te betreden, behalve een. Judith is gefascineerd, haar verlangen het geheim achter de verboden deur te doorgronden voedt haar honger naar kennis en wijsheid. De voorstelling vindt plaats in de imposante Werkspoorkathedraal in Utrecht. Bluebeard wordt in het Engels gezongen met Nederlandse boventiteling. Bluebeard will be sung in English with Dutch subtitles.  Try-out: 21 & 22 augustus 2024 Première: 23 augustus 2024
Theater Kikker trapt in september het nieuwe theaterseizoen af met festival Kikker Kiest. Het Utrechtse theater aan de Ganzenmarkt koos voor jou de mooiste en beste voorstellingen van het afgelopen seizoen en overtuigden de makers om deze nog één keer te komen spelen. Voor jou dus dé kans om die ene toffe voorstelling nog te kunnen zien of je beste vriend te tippen. Dus laat deze laatste kans niet glippen en kom langs tijdens Kikker Kiest. Zie uitagendautrecht.nl/tag/kikker-kiest [https://www.uitagendautrecht.nl/agenda?tag=kikker-kiest] of theaterkikker.nl/kikker-kiest [https://www.theaterkikker.nl/kikker-kiest] voor het programma.
Kikker Kiest Myrte Siebinga zoekt een kamer omdat deze activistische theatertopper over de absurditeit van de wooncrisis, je boos en vrolijk tegelijk maakt. Hoi hoi, ik ben Myrte Siebinga (24) en zoek een kamer (of appartement). Het liefst niet kleiner dan 12m2, een beetje in het centrum en met een hoog plafond. Mijn budget is +/- €850,-. Ik ben gezellig, netjes, rustig (binnenshuis tenminste) en net afgestudeerd. Iets kopen zit er de aankomende 600 jaar niet in ben ik bang. Weet je iets of ken je iemand? Sms me op +3197010255885. De gouden tip krijgt een leven lang vrijkaartjes. Tijdens een felle satirische hospiteeravond bij een woongroep wervelen we door perspectieven, uitwassen en opties in een wereld waarin ruimte schaars is geworden. Woonruimte, stikstofruimte, ademruimte, bewegingsruimte. Ruimte opeisen, ruimte delen en het verlangen naar bewoonbare planeten… Of Myrte een kamer vindt is nog maar de vraag, maar de onovertroffen theatergroep De Warme Winkel staat borg voor een verrassende avond.