Open Trein Festijn

Description

Tijdens het Open Trein Festijn zet het Spoorwegmuseum alle deuren open. Drie dagen lang, van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september, zijn meer dan dertig treinen geopend. Ook treinen die normaal voor publiek gesloten blijven. Voor het eerst zijn dan ook de nieuwste aanwinsten van het museum toegankelijk: de Koploper en de laatste koninklijke trein SR10.

Niet alleen de treinen, maar ook andere bijzondere plekken in het museum zijn toegankelijk zoals de koninklijke wachtkamer, de stationskapper en het seinhuis. Bij alle treinen en ruimtes staan rondleiders en vrijwilligers klaar om tekst en uitleg te geven. Bijzonder extraatje is de mogelijkheid om een High Tea te nuttigen in het Wagons-Lits restauratierijtuig De Blauwe Roemeen.

Date info

Datum vr 20 sep t/m zo 22 sep, Tijd 10:00 - 17:00, Voeg toe aan je kalender:, iCal, Google calendar, MS Outlook, Office 365

1 Picture

Suggested events

Hidden Arts: What do we make when no one sees us is een tentoonstelling die alternatieve economieën van collectiviteit, gedeelde resources en kunstorganisatie verkent vanuit het perspectief van RAIN, Arts Collaboratory (AC) en lumbung—drie translokale artistieke netwerken met onderling verbonden wordingsverhalen—en het Mutual Support Platform (MSP), een netwerk verbonden aan MAFA HKU in Utrecht. Dit curatoriële project biedt een speciale tijd en ruimte om de middelen en instrumenten die door deze netwerken zijn ontwikkeld te vieren, te reflecteren en toegankelijk te maken door middel van collectieve verbeelding en praktijk. Het programma bevordert vormen van uitwisseling, studie en ideeënvorming via “nongkrong,” oftewel “samen hangen.” Geconfronteerd met de harde realiteit van een dominant kunstsysteem dat slechts enkelen ten goede komt, en waar competitie in plaats van commoning de norm is, is het de bedoeling om begrip te kweken voor alternatieve manieren van werken en omgaan met elkaar die nu al bestaan, met het oog op de toekomst. Daarnaast worden vragen rond duurzaamheid en een waardig bestaan in de kunsten behandeld door verschillende interdisciplinaire projecten te ondersteunen. Deze projecten omvatten experimenten met administratie, ondernemerschap, handel en boekhouding, uitgevoerd door beoefenaars zoals Kate Rich, Daeun Lim en Krista Jantowski & Display Distribute, evenals het lumbung Kios netwerk. Hidden Arts: What do we make when no one sees us is nauw verbonden met de recente organisatorische transformatie bij Casco Art Institute: Working for the Commons. Een klein, nieuw samengesteld team, verbonden aan AC en lumbung, heeft de leiding genomen om onze organisatie opnieuw vorm te geven. De tentoonstelling biedt de mogelijkheid om alternatieve manieren van tentoonstellingsmaken te verkennen en ons gebouw te veranderen in een dynamische, nuttige en bruikbare omgeving voor iedereen in ons ecosysteem. Verwacht participatieve klaslokalen en workshops, winkels, kunstwerken en zelfs een overname door studenten, alumni en docenten van MAFA HKU, inclusief leden van MSP. De show loopt parallel aan de start van de tijdelijke master lumbung Practice georganiseerd door Sandberg Instituut, de Appel en Gudskul, waarin Casco is opgenomen als een van de tutoren. Voor programma-updates, volg casco.art en instagram.com/whereiscasco [https://eur02.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Finstagram.com%2Fwhereiscasco&data=05%7C02%7Credactie%40uitagendautrecht.nl%7C7ab84a2fefb246af67ac08dcabeb0856%7C4a0785e1fa2442e3beb7aa2d054e1ac9%7C0%7C0%7C638574273212004686%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C0%7C%7C%7C&sdata=pMFIyaoER3AtpHgCfaXE16xUDmodjCP1I%2Bqq1ndaE3A%3D&reserved=0]
Joyce Overheul (1989, ‘s-Hertogenbosch) maakt kunstwerken van textiel, vaak op basis van fotografie. Ze stikt, borduurt, rijgt en knoopt: ambachtelijke technieken die lang zijn weggezet als vrouwenhobby’s. In haar werken verweeft ze politiek beladen onderwerpen zoals emancipatie, feminisme, vluchtelingen en de wapenhandel. Zo ontstaat een scherp contrast tussen de harde inhoud en het zachte materiaal. Die combinatie vormt het leidmotief (de leidende gedachte) voor het werk van Joyce Overheul. Met humor, naald, draad en kralen gaat ze pijnlijke maatschappelijke kwesties te lijf. In Utrecht Lokaal is een overzicht van haar recente werk te zien. Door de transparante architectuur in deze ruimte is het mogelijk ook de achterkant van de werken te zien. De zichtbare sporen van het handwerken herinneren ons aan de vele uren die in het maken zitten.   Joyce Overheul studeerde Fine Art aan de HKU in Utrecht, gevolgd door een master Artistic Research aan de HKU. 
In deze zonneshow kom je alles te weten over de zon. Demonstraties, proefjes en foto’s laten zien hoe de zon aan zijn licht komt, wat licht precies is en wat we van licht kunnen leren. Zie met je eigen ogen waarom het oppervlakte van de zon eruit ziet als een kokende pan water. Samen met de zonneonderzoeker rafel je het zonlicht uiteen in alle kleuren van de regenboog en zie je waarom je met de telescoop van Sonnenborgh – de grootste zonnetelescoop van Nederland- zo’n prachtige blik op de zon hebt. Bij helder weer kun je door de zonnetelescoop kijken. Voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen.
Kleurpotlood is de titel van de vierde Works on Paper expositie waarmee Moving Gallery Utrecht op vrijdag 30 augustus het nieuwe kunstseizoen inluidt. Twaalf kunstenaars tonen wat er allemaal mogelijk is met het materiaal kleurpotlood. Van een vederlichte waas die over het papier lijkt te zweven tot intense bijna olieverfachtige kleurlagen en alles wat daar tussenin ligt komen aan bod. Drie van de twaalf kunstenaars werken uitsluitend met kleurpotlood. Patricia Pauldanus maakt intens felle bijna olieverfachtige abstracte werken. Peter Miedema’s zacht gearceerde werken geven een ‘vintage’ gevoel. Ninet Kaiser is bekend van haar immense kleurpotlood (zee)landschappen. En hoewel Paul Kleman ook schildert ziet hij kleurpotlood toch als zijn hoofdmedium. Robin Speijer en Maeve van Klaveren gebruiken kleurpotlood op andere manier. Speijer maakt er hyperrealistische tekeningen mee ter voorbereiding voor haar olieverfschilderijen. En Van Klaverencombineert kleurpotlood met aquarel en houtskool voor haar intense portretten. Dan zijn er de kunstenaars die kleurpotlood vooral naast hun andere technieken gebruiken. Zo is Paul de Reus vooral bekend voor zijn sculpturen maar zijn kleurpotloodtekeningen zijn net zo beeldend. Joline Kwakkenbos timmert aan de weg met haar schilderijen maar maakt ook ingetogen autobiografische tekeningen. Alexandra Duprez gebruikt potlood naast collage en verf waar ze internationaal bekend om is. Margriet Oomen maakt hele boeken maar ook mythische tekeningen. Suzanne Plomp’s kleurpotloodwerken doen denken aan de installaties van fel gekleurd touw. En Sarah Yu Zeebroek maakt digitale beeldverhalen maar grijpt af en toe ook graag naar het kleurpotlood voor de menselijke ‘touch’.
Mira leeft! Uit het afval van de zee is een mysterieus zeepaard gezwommen. Ze ademt, beweegt en kijkt je aan. Durf jij samen met Mira een vuist te maken tegen de ‘plastic soep’? Nikki Steenbergen is een Leidse kostuumontwerper. Met haar absurdistische vormen en ontwerpen brengt ze mensen naar een andere realiteit. Geïnspireerd door haar stage bij Coupe de Théâtre (The Masked Singer) en haar vrijwilligerswerk voor Healthy Seas, heeft ze een gigantisch zeepaard gemaakt van afval uit de zee. Hiermee wil ze het dialoog aangaan over de ‘plastic soep’. Dit zeepaard kijkt je op zo’n grappige, blije en intense manier aan ,dat je moeilijk bij het gesprek weg kan lopen. Website: www.nikkisteenbergen.com [https://nikkisteenbergen.wixsite.com/fashion] Instagram: @nikkisteenbergen [https://www.instagram.com/nikkisteenbergen/]
‘DAWG’ biedt een unieke lichamelijke en ruimtelijke ervaring door hypnotiserende filmbeelden te combineren met experimentele elektroakoestische technieken. Op de film zie je honden rennen. De shots zijn gefilmd vanuit een ‘en face’ perspectief, hierdoor beweegt de camera met de hond mee. De beelden van de honden worden afgewisseld met shots van opspringende stenen. Alle shots worden extreem vertraagd afgespeeld, waardoor de beelden een hypnotiserend karakter krijgen. Door zeven drums met elektromotoren en elektromagneten te motoriseren gaan ze als ware als akoestische speakers fungeren. Akoestische klankbronnen eisen een fysieke plek op in de ruimte. De trillingen zijn voelbaar en dit geeft het geluid een tactiel aspect. Over de kunstenaar: Inne Feenstra manipuleert de verwachting door te experimenteren met beweging, tijd, beeld en geluid. Met zijn kinetische video-installaties onderzoekt hij het medium film en de relatie tussen de camera en het menselijk oog. Feenstra speelt voortdurend met het omgevingsbewustzijn van de kijker, zowel binnen de ruimte van de film als in de presentatieruimte. Zijn werk ontvouwt zich te midden van dit dubbele fysieke bewustzijn. Feenstra gebruikt herkenbare en algemene objecten in zijn werk, maar integreert zelden menselijke personages. Door de menselijke verschijning, tekst of voice-overs achterwege te laten, verwijdert Feenstra het werk van een narratieve verwachting. Tegelijkertijd speelt hij met de verwachtingen van de kijker. Dit resulteert in een intrigerende dualiteit, waarin de betekenis van objecten en situaties voortdurend verschuiven en een dubbelzinnig karakter belichaamt. Inne Feenstra (2001) leeft en werkt in Den Haag. Volgend jaar zal hij deelnemen aan de twee jaar durende post academie genaamd ‘De Ateliers’. Za & zo 12:00-17:00. Elke 2e, 3e en 4e vr 12:00-17:00.
September is een bijzondere maand bij Kasteel de Haar. De hele maand staat het kasteel in het teken van het vroegere verblijf van gasten van over de hele wereld, op exclusieve uitnodiging van de baron en barones van Zuylen van Nijevelt – de Rothschild. Tijdens het ‘septemberverblijf’ mocht het de gasten aan niets ontbreken. Daarom werd al ver voor hun komst het hele kasteel op zijn kop gezet! Van schoonmaken en voorkoken, tot aan het stoffen van de kroonluchters en het opstellen van de tafelschikking: niets werd aan het toeval overgelaten.  Komende september komt deze oude traditie opnieuw tot leven en ervaren bezoekers op Kasteel de Haar de bedrijvigheid van vroeger. Een kijkje achter de schermen terug in de tijd, zo’n 100 jaar geleden. Bezoekers worden onderdeel van alle voorbereidingen; van het poetsen van het koper tot aan de instructie van het personeel en van de voorbereidingen voor het diner tot het klaarmaken van de kamers. Alles is te zien, te voelen en te beleven! Ook voor kinderen zijn er diverse speciale activiteiten, zoals een speurtocht in het doolhof en in het kasteel. De septembertraditie is te zien van 1 t/m 30 september 2024 en is inbegrepen bij een kasteelbezoek. Tickets zijn verkrijgbaar via www.kasteeldehaar.nl [http://www.kasteeldehaar.nl]
Omdat het in 2024 770 jaar geleden is dat de bouw voor de Domkerk gestart werd, 444 jaar geleden dat er een beeldenstorm het interieur van de Domkerk bepaalde en 350 jaar geleden dat een orkaan het middenschip van de Domkerk verwoeste heeft de tentoonstellingscommissie van de Domkerk een kunstopdracht geformuleerd. Hoe bepalen hedendaagse (beelden)stormen onze ontmoetingsruimten en manieren? Die opdracht is gegeven aan de beeldend kunstenaar David Bade wiens werk een beeldenstorm op zich is en die altijd de actualiteit opzoekt. David Bade laat zich inspireren  en werkt samen met  verschillende groeperingen uit Utrecht. Zoals de betrokkenen met de stormen rondom de bangalijsten. Maar ook de Universiteit vanwege de storm die AI teweegbrengt. Nadat de Domkerk door verschillende stormen ontstond zal David Bade hedendaagse (beelden)stormen door de Domkerk laten razen die stilstaan bij onze ontmoetingen, ontmoetingsplaatsen en ontmoetingsmanieren.
Kom op Open Monumentendag langs bij Sonnenborgh museum en sterrenwacht! Je bent tussen 10:00 en 17:00 van harte welkom om het bastion te bezoeken. Dit monumentale 16e eeuwse bastion is een van de best bewaarde bastions in Noord-Europa. En voor het eerst kun je dit jaar ook een kijkje nemen in het voormalig woonhuis van de directeur van Sonnenborgh! Rondleidingen duren ongeveer 20 – 30 minuten en zullen plaatsvinden om 12:30, 13:15, 14:00 en 14:45. Daarnaast kun je ook deelnemen aan een rondleiding van Sonnenborgh naar Manenborgh, één van de andere 3 bastions die in opdracht van Karel V gebouwd werden in de 16e eeuw. De rondleidingen duren ongeveer een uur en vinden plaats om 10:15 en 11:45.Voor alle rondleidingen is maar beperkte plek beschikbaar, dus wees er op tijd bij om een plek te bemachtigen! 
Thea Beckman schrijft tijdens haar leven vele columns, korte verhalen en dertig romans. Ze ontvangt er de nodige prijzen voor. Ze begint met schrijven in Wijk C, in een bovenwoning aan het begin van de Waterstraat, om de hoek met de Oudegracht. Haar kinderen worden in Wijk C geboren en gaan naar de Nederlands Hervormde Diaconieschool op de Waterstraat 27, het gebouw waar nu het Volksbuurtmuseum is gehuisvest. In oktober 2024 presenteert auteur Vivian de Gier haar biografie ‘Geef me de ruimte’. De biografie laat zien wat een bijzonder veelzijdige persoon Thea Beckman was, een gedreven vrouw die, ongeacht wat anderen daarvan vonden, altijd haar eigen weg koos. De uitgave van deze biografie is voor het museum aanleiding om met een tentoonstelling aandacht te besteden aan het leven en werk van Thea Beckman. Lezing en stadswandeling door Wijk C door Vivian de Gier Met De val van de Vredeborch bracht jeugdboekenschrijfster Thea Beckman een spannend stukje Utrechtse geschiedenis tot leven. Beckman-biografe Vivian de Gier neemt je mee in de achtergrond van Thea Beckman en deze bekende roman. Na de lezing volgt een stadswandeling door Wijk C en De val van de Vredeborch. De lezingen en stadswandelingen vinden plaats op: Zaterdag 28 september Zondag 6 oktober Zondag 20 oktober Zaterdag 26 oktober