Pieke Dassen – Een Markante Maastrichtenaar

Description

Vanaf 19 oktober is in het Maastricht Museum een vitrine te zien over Pieke Dassen (1926-2007), een ware legende in Maastricht. Dassen verwierf bekendheid met zijn ‘Poesjenellenkelder’ in het Dinghuis, waar hij met zelfgemaakte poppen en decorstukken onvergetelijke voorstellingen bracht. Dit theater, dat zijn oorsprong vond in het Antwerpse marionettentheater, stond bekend om zijn humoristische en vaak politieke satire, een waar begrip onder Maastrichtenaren.

Naast zijn poppentheater legde Pieke de Maastrichtse Vastelaovend (carnaval) op unieke wijze vast. Elk jaar veranderde hij café De Pieter in het centrum van Maastricht in een kleurrijke carnavalskapel met expressieve schilderingen op doeken, ramen en muren. Zijn kunstwerken vangen de levendigheid van de stad en dragen bij aan haar culturele identiteit.

Landelijk werd hij bekend als August in het populaire kinderprogramma De film van Ome Willem, dat tussen 1974 en 1989 op televisie werd uitgezonden. Zijn veelzijdige oeuvre varieert van gedetailleerde etsen uit zijn vroege jaren tot kleurrijke voorstellingen van het carnavalsfeest, waarin hij zijn stad op een unieke manier wist te vangen.

In de vitrine in het Maastricht Museum wordt een zorgvuldige selectie van zijn werk getoond, waaronder zijn schilderspalet, gereedschappen, poppen en een zelfportret met zijn iconische grijze baard. Ook zijn er stukken die het rijke carnavalsleven van Maastricht tot leven brengen.

Mis deze kans niet om een glimp op te vangen van het veelzijdige werk van een van de meest iconische kunstenaars die Maastricht rijk is!

Suggested events

I’m a rib called Eve. Taken out of man. Plots is daar Eva. Adam weet niet wat hij met Eva moet. Eva weet niet wat ze met Adam moet. Wat ze beiden wel wete
Le Centre Antoine Vitez vous propose ce printemps un stage fleuri ! Nous vous offrons un stage de théâtre pour enfants (7-12 ans) du 28 avril au 2 mai de 9h à 16h (garderie de 8h
L’histoire fascinante du cheval à Spa Situé dans les écuries de la Villa royale, le bâtiment comprend une série de salles et de box illustrant chacun un aspect différent des activités équestres