Theater Kikker

Lieu

Événements à venir

Il n'y pas d'événements à venir

Événements passés

In den beginne waren er verhalen. Een hele stoet. Afkomstig van het internet, weggestroomd uit boekenkasten, ontsproten aan de fantasie. Te midden van al die anekdotes is daar plots het verhaal van een enkeling: Roelof de Koning, in dit geval. Dierenarts. Hij leeft het leven dat wij allen leiden – hij wordt geboren en hij sterft. Daartussendoor groeit hij op en door en krimpt ten slotte in tot zakformaat. P.C. Hooft-prijswinnaar Tonnus Oosterhoff schreef volgens pers en publiek een “absoluut droomboek”. Nu slaan ’t Barre Land en De Nwe Tijd de handen ineen om het te vertalen naar een lichtgevende vertelling vol humor, liefde en mededogen. Terwijl de grens tussen dier en mens, mens en robot, fantasie en feit steeds meer vervaagt, wagen zij zich onbevreesd aan de grote vraag: wat is de waarde van een mensenleven? Of om de woorden van de dichter Lucebert te lenen: zijn wij iets anders dan een kruimel op de rok van het universum?
Erosion
15maart 2022
-
16maart 2022
In een oneindig lijkende cyclus zoeken twee mannen een weg door de bergen die zij om zich heen hebben gecreëerd. Of waren deze bergen er altijd al en voegden zij zich later in dit landschap? Zijn wij als mens vrij in onze keuzes of worden deze bepaald door de omgeving waarin we ons bevinden? In een reeks herhalende handelingen ontstaat een dialoog tussen de omgeving en de mens. Zoals een rivier of de wind het landschap beïnvloedt, laat ook de mens zijn sporen achter. Erosion is een productie van Veem House for Performance in coproductie met Schweigman&.
Der Letzte Holländer
15maart 2022
-
16maart 2022
De wereld staat in brand, maar het lijkt nog niet tot iedereen door te dringen. Extinction Rebellion, Greta Thunberg, Rutger Bregman, allemaal kiezen ze een andere manier om hun boodschap aan de wereld te verkondigen. Maar wat is eigenlijk de beste manier? En hoe ver mag je gaan als je de wereld wilt redden? Het is 2049. Vijf jaar geleden braken de dijken door en werd wat eens Nederland was, een uitgestrekte zee. Slechts het topje van de Euromast bleef over, met daarop de laatste Nederlandse vrouw: Brenda. In Der Letzte Holländer volgen we de Duitse documentairemaker Karsten Schillinger. Met zijn gelijknamige documentaire probeert hij de rest van de wereld wakker te schudden voor het noodlot dat ‘klimaatcrisis’ heet. Hij portretteert Brenda en haar vergane moederland en is meedogenloos in de schrikbeelden die hij zijn publiek voorschotelt. Niks gaat hem te ver in zijn poging het tij te keren. Zal het hem lukken zijn publiek te overtuigen? En ten koste van wat? Met Der Letzte Holländer maken DE OMSTANDERS een deconstructie van “de klimaat-boodschap” en richten zich op de vraag hoe je die het beste overbrengt. Een zwarte komedie, een muzikale mockumentary, met als belangrijkste uitgangspunt: heiligt het doel alle middelen?”
De Klap: Krant
11maart 2022
-
12maart 2022
De aardbeving is catastrofaal. In Santiago en de steden in de omgeving blijft geen gebouw overeind. De klap is tot in Nederland te voelen en veroorzaakt overal naschokken. Chili en Peru worden getroffen door golven van 25 meter hoog en de tsunami reikt tot de andere kant van de Grote Oceaan… Communicatie ligt plat… Berichten spreken elkaar tegen. Waar doe je goed aan? Tussen 2021-2024 speelt de Veenfabriek het drieluik De Klap. Elk deel portretteert een groep die zich (min of meer) professioneel moet verhouden tot een grote en ontwrichtende gebeurtenis op het wereldtoneel. KRANT, het eerste deel van De Klap, gaat over de redactie van een krant die – zo goed als het gaat – verslag doet van de ramp, maar nog maar één correspondent voor heel Zuid-Amerika heeft, die net in Paramaribo zit. Een satire vol liefde en stress, over bureauhelden die het onmogelijke proberen vol te houden. In een grote, bewegende muzikale installatie van John van Oostrum, geïnspireerd op een ouderwetse drukpers. Na KRANT volgen deel II: RECHT, over een platform voor Internationaal Humanitair Recht, en deel III: HULP, in de vorm van een benefietdiner van een vrijwillige hulporganisatie.
Last Resistance is een duet tussen het lichaam van een jonge man en de stem van de berichten die hij steeds weer opnieuw afspeelt. Zijn vastklampen aan dat wat hij nog heeft, is als een wanhopige poging van de stem te horen hoe hij nu verder moet. Last Resistance ontvouwt zich als een koortsdroom. De broze ledematen van danser Blazej Jasinski kroppen op, verzamelen spanning en grijpen gretig in elkaar, op zoek naar controle. Om vervolgens op de meest onmogelijke momenten rond te zwaaien op zoek naar hoop en verlossing, naar ruimte, naar lucht of verlichting. “Nobody really tells you this, but sometimes, the healing hurts more than the wound. Yet I want you to know darling, that a healed person can love you to death and never speak to you again. I need you to understand that.”
Niets is mysterieus, geen enkele menselijke relatie. Behalve de liefde. Wat spreekt meer tot de verbeelding en wat is ongrijpbaarder dan ‘de liefde’? Niemand weet precies wat het is en toch bepaalt het in grote mate onze levens. In deze elfde editie van de serie Weiblicher Akt laat Maatschappij Discordia zich inspireren door het werk en leven van Susan Sontag. Het gezelschap zoekt een antwoord op de vraag: is ‘de liefde’ niet meer dan een beeld waardoor we massaal misleid worden? Want bestaat ‘de liefde’ wel? Een vraag die zich opdringt aan de hand van het leven en werk van Susan Sontag. Een leven dat begint met een moeizame liefdesrelatie met een alcoholistische moeder en een vader die sterft als ze nog maar drie jaar oud is. Op haar zeventiende was ze al getrouwd en na een pijnlijke scheiding volgt een nogal turbulent liefdesleven met zowel mannen als vrouwen, waar ze mee worstelde omdat ze haar biseksualiteit lang verborgen wilde houden. Niet alleen in haar dagboeken met bespiegelingen over dit persoonlijke leven maar ook in al haar andere werk is ze onophoudelijk bezig met de kloof tussen voorstelling en waarheid, tussen het beeld en de werkelijkheid.
Songs for no one
08maart 2022
-
09maart 2022
  di 08 t/m wo 09 maart Songs for no one Nastaran Razawi Khorasani/KOBE wij en de wereld [https://www.theaterkikker.nl/category/wij-en-de-wereld/]   theater [https://www.theaterkikker.nl/genres/theater/] Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani neemt je in Songs for no one mee in de onzichtbare levens van een jongen en een meisje, wonend in de Islamitische dictatuur van Iran. Op basis van telefoongesprekken maakt Nastaran een beeldende solo performance vol duetten, dialogen, gedichten en songs. Met de stemmen van de twee kinderen in de oeroude Perzische taal is Songs for no one een portret van een verborgen samenleving waarin wordt getoond wat doorgaans onzichtbaar blijft. Dit concept won de BNG Bank Theaterprijs 2020.   Wat betekent het om in een dictatuur te moeten leven? Met welke gedachten en hoop houdt de jonge generatie zich staande? Songs for no one gaat over de kwetsbaarheid van vrijheid, over onvrijheid in het dagelijkse leven en over toekomstdromen van vrijheid. Tijdens het Nederlands Theater Festival ontving Razawi Khorasani de BNG Bank Theaterprijs 2021 voor Songs for no one.
Waarom doen we de dingen eigenlijk zoals we ze doen? Drie figuren onderzoeken op het toneel alternatieve mogelijkheden voor dagelijkse handelingen, voor de regels die we met elkaar hebben afgesproken en voor onze omgang met mensen en spullen. Alles proberen ze omgekeerd of anders te doen, met als gevolg grappige taferelen, vreemde beelden, zelfbedachte uitvindingen en slapstick-ongelukken. Ze ontdekken leukere manieren om de dingen te doen, maar komen er gaandeweg ook achter dat het soms best handig is om je te houden aan wat we nou eenmaal hebben afgesproken.
Mensen zijn vreemde wezens. Zeker volwassenen. Ze zeggen nee tegen taart, ze dragen alleen een gek hoedje als de rest ook een gek hoedje op heeft en ze durven nooit toe te geven dat ze iets niet weten. Hoogste tijd om dat eens te bestuderen. Raar is een komische en fysieke voorstelling over twee mensen die vreemd gedrag vertonen. Omdat ze koste wat kost niet raar willen overkomen op de ander, belanden ze in de meest absurde situaties. Floyd Koster en Henke Tuinstra brengen met Raar een kleine ode aan de grote mens.
Iedereen kent het verhaal van Robin Hood: Prins Jan besteelt het land om er zelf rijk van te worden. En onze held Robin steelt van de rijken om de armen te helpen. Robin Hood is eerlijk en goed en Prins Jan bakt er niets van. En Marian? Zij is het mooie meisje. Maar klopt dit verhaal wel? En wat is nou eerlijk? Drie poppenspelers vertellen het verhaal van Robin Hood maar spelenderwijs belanden ze in een nieuw verhaal. Een verhaal waar goed niet alleen goed is en slecht niet alleen slecht. Deze komische en originele voorstelling speelt met eerlijkheid en goed en kwaad. Een muzikaal poppenspel met drie energieke acteurs en met nieuwe muziek van Herman van Veen.