Gianni Versace Retrospective

Description

In deze tentoonstelling komt een van de meest invloedrijke couturiers ooit tot leven. In een kleurrijke, gewaagde en emotionele tentoonstelling neemt de ontwerper je mee in de wereld van extravagante kleding en uitbundige catwalkshows.


Gianni Versace werd 25 jaar geleden vermoord, maar zijn vooruitstrevende filosofie is nog steeds herkenbaar in het modebeeld van nu. 


In Gianni Versace Retrospective laten heren- en damesoutfits, accessoires, stoffen, tekeningen, interieurdesigns en filmopnames van de legendarische shows uit zijn glorietijd van 1989 tot zijn dood in 1997 zien hoe uitzonderlijk creatief Versace was. Hij verbond mode met muziek, fotografie en grafisch ontwerp en liep hiermee voorop bij de transformatie van modeshows en reclamecampagnes in kunstwerken. De Italiaan wist de kunsten samen te brengen zoals nog nooit eerder vertoond. Alle objecten in de tentoonstelling zijn originele stukken en komen uit internationale particuliere verzamelingen.


Grootste ooit
De tentoonstelling in het Groninger Museum wordt de grootste ooit over de Italiaanse ontwerper.Nog nooit eerder zijn er zoveel objecten uit zijn collecties en leven tentoongesteld als in het Groninger Museum. Te zien is onder andere That Dress,…


Gianni Versace werd 25 jaar geleden vermoord, maar zijn vooruitstrevende filosofie is nog steeds herkenbaar in het modebeeld van nu. 


In Gianni Versace Retrospective laten heren- en damesoutfits, accessoires, stoffen, tekeningen, interieurdesigns en filmopnames van de legendarische shows uit zijn glorietijd van 1989 tot zijn dood in 1997 zien hoe uitzonderlijk creatief Versace was. Hij verbond mode met muziek, fotografie en grafisch ontwerp en liep hiermee voorop bij de transformatie van modeshows en reclamecampagnes in kunstwerken. De Italiaan wist de kunsten samen te brengen zoals nog nooit eerder vertoond. Alle objecten in de tentoonstelling zijn originele stukken en komen uit internationale particuliere verzamelingen.


Grootste ooit
De tentoonstelling in het Groninger Museum wordt de grootste ooit over de Italiaanse ontwerper.Nog nooit eerder zijn er zoveel objecten uit zijn collecties en leven tentoongesteld als in het Groninger Museum. Te zien is onder andere That Dress, de jurk die zorgde voor een mediahype en actrice Liz Hurley in één klap wereldberoemd maakte. 


Information sur la date

  • Dagelijks t/m 7 mei 2023

Organisateur

Vous organisez cet événement ?

Contactez-nous si vous souhaitez mettre à jour les informations et autres.

Nous contacter

1 Photo

Événements suggérés

Indringende documentaire waarin vrouwen die de Japanse kampen hebben overleefd hun verhaal vertellen. Indringende documentaire waarin vrouwen die de Japanse kampen hebben overleefd hun verhaal vertellen. De vrouwen waren nog maar meisjes toen zij gevangen zaten. Wat zij gezien en meegemaakt hebben, heeft diepe littekens achtergelaten, die nog steeds niet zijn genezen of verdwenen. Wanneer de vrouwen hun ogen sluiten, komen deze 'vergeten' verhalen opnieuw naar boven. Er zijn weinig foto's en er is bijna geen filmmateriaal van de kampen, maar er zijn honderden tekeningen gemaakt door de vrouwen en kinderen in het kamp. Regisseur Pieter van Huijstee, die zelf een persoonlijke band… Indringende documentaire waarin vrouwen die de Japanse kampen hebben overleefd hun verhaal vertellen. De vrouwen waren nog maar meisjes toen zij gevangen zaten. Wat zij gezien en meegemaakt hebben, heeft diepe littekens achtergelaten, die nog steeds niet zijn genezen of verdwenen. Wanneer de vrouwen hun ogen sluiten, komen deze 'vergeten' verhalen opnieuw naar boven. Er zijn weinig foto's en er is bijna geen filmmateriaal van de kampen, maar er zijn honderden tekeningen gemaakt door de vrouwen en kinderen in het kamp. Regisseur Pieter van Huijstee, die zelf een persoonlijke band heeft met deze geschiedenis omdat zowel zijn moeder als oma tot de overlevenden van kamp Tjideng behoorden, stelt in de film de vragen die hij nooit aan zijn moeder heeft durven stellen. Het levert aangrijpende verhalen op, waar veel vrouwen jarenlang over gezwegen hebben. Na de oorlog was er weinig erkenning voor het leed wat hen in die tijd is aangedaan. Zij hebben geleerd erover te zwijgen. Nu nog, op latere leeftijd, komen diezelfde gevoelens van woede en verdriet naar boven en herleven ze de pijn. De prachtige, indringende tekeningen uit de kampen, óók getuigenissen, maken de verhalen en de geschiedenis nog meer invoelbaar.
Boekpresentatie 'Josefien en de Wasmachine' in Academie Minerva. De tekstloze strip ‘Josefien en de Wasmachine’ ligt nu in de winkels! Wil jij meer weten over het verhaal achter de strip en de auteur Sarah Pannekoek? Kom naar de boekpresentatie op 24 april - 17:00 in Academie Minerva! Daar kun je de originelen bekijken in de expositie, een boek kopen én laten signeren door de maakster zelf. "Dave is van huis en Josefiens hoofd slaat op hol. Is hij wel te vertrouwen? In de warme, brommende, druipende hoeken van de wasserette beleeft Josefien spannende avonturen en komt ze een stapje dichter bij wie ze echt is. "
In het Universiteitsmuseum kun je niet alleen knappe wetenschappers en hun uitvindingen bewonderen, maar je kunt - nog leuker - ook zelf aan de slag! Vanwege de grote belangstelling in de voorjaarsvakantie komt de knutsel- en experimentenhoek ook in de meivakantie weer terug maar nu nog uitgebreider Experimenteren, ontdekken en knutselen In onze jonge-uitvinders-knutselhoek mag je zelf een papieren glas-in-lood beestje knutselen, een origami vouwen of echte experimenten uitvoeren. Maak bijvoorbeeld een optische illusie net als psycholoog Gerard Heymans, of doe Johann Bernoulli na en experimenteer met luchtdruk! Ook staat er in deze vakantie een spannende plasmabol waarbij je prachtige bliksemflitsen ziet ontstaan na aanraking met je vingers. Badzout maken In de experimentenhoek kan je daarnaast ook badzout komen maken, met mooie kleurtjes en een lekker geurtje. Heerlijk voor een warm bad thuis. Het badzout maak je natuurlijk in een labjas als echte professor! Menselijk lichaam Hoe ziet het menselijk lichaam eruit? Waar zitten eigenlijk onze lever en longen? In de experimentenhoek kan je zelf het lichaam in elkaar zetten en leren wat voor functie onze organen precies hebben. Archeologiehoek met microscopen: de natuur in het klein Te… Experimenteren, ontdekken en knutselen In onze jonge-uitvinders-knutselhoek mag je zelf een papieren glas-in-lood beestje knutselen, een origami vouwen of echte experimenten uitvoeren. Maak bijvoorbeeld een optische illusie net als psycholoog Gerard Heymans, of doe Johann Bernoulli na en experimenteer met luchtdruk! Ook staat er in deze vakantie een spannende plasmabol waarbij je prachtige bliksemflitsen ziet ontstaan na aanraking met je vingers. Badzout maken In de experimentenhoek kan je daarnaast ook badzout komen maken, met mooie kleurtjes en een lekker geurtje. Heerlijk voor een warm bad thuis. Het badzout maak je natuurlijk in een labjas als echte professor! Menselijk lichaam Hoe ziet het menselijk lichaam eruit? Waar zitten eigenlijk onze lever en longen? In de experimentenhoek kan je zelf het lichaam in elkaar zetten en leren wat voor functie onze organen precies hebben. Archeologiehoek met microscopen: de natuur in het klein Ten slotte is er een microscoop waarbij je onder begeleiding bijzondere preparaten kunt bekijken, van onder andere libelles, plantjes, hout en diverse beestjes. Onder de microscoop worden de kleinste details zichtbaar! Zo leer je veel over de natuur. Daarnaast liggen er diverse schedels. Zie jij het verschil tussen een hond en een kat? Tip: bekijk voorafgaand of na afloop ook de nieuwe tentoonstelling Kaleidoscope die de verborgen schatten uit de Groningse universiteitscollectie onthult. Van een eindeloze selectie prachtige vogels van over de hele wereld tot een BMW-auto die werd gebruikt voor psychologisch onderzoek. Bewonder kleurrijke kristallen en stenen.
Met de lente in volle gang en de zomer in aantocht, kunnen we bijna niet anders dan ons te laten inspireren door deze seizoenen. Ze brengen een overvloed aan kleuren, geuren en sensaties met zich mee. Tal van figuratieve schilders vinden inspiratie in het veranderende licht, zo ook onze gastkunstenaars Maarten Dalstra, Gineke Zikken en Christiaan Afman. Het is geen wonder dat ze zich aangetrokken voelen tot de glinsterende reflecties op wateroppervlakken, de dramatische schaduwen en het warme zonlicht op gebouwen en de natuur om hen heen. Ook de bestuursleden hebben zich laten inspireren door dit thema; er is nieuw werk te zien van Magna Postma, Jannes Koetsier, Annemarie de Groot, Roelie Douw, Marein Konijn en Peter Durieux. Kom langs om de resultaten te bewonderen tijdens onze nieuwste expositie 'Van lente naar zomer'. De feestelijke opening vindt plaats op zondag 14 april om 16.00 uur. Welkom! Locatie: De Stadsgalerie, Oude Boteringestraat 7, Groningen.
Wat komt er allemaal kijken bij het opzetten van een tentoonstelling? In de tentoonstelling Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes krijg je een blik achter de schermen van het museum. Er zijn – naast de Lentetuin van Vincent van Gogh – veel meer mooie collectiestukken van onder meer Anton Corbijn, Iris van Herpen, Jeff Koons, Alessandro Mendini, Odilon Redon en Peter Paul Rubens te zien.
De tweejaarlijkse Vlagtwedder Landbouwbeurs vindt dit jaar plaats van 14 tot en met 16 juni. De Vlagtwedder Landbouwbeurs is met het beursterrein van 7 hectare de grootste en gezelligste landbouwbeurs van het Noorden. Er is veel te zien en te doen in de open lucht en in de grote overdekte tenten. Daarom komen er elke editie duizenden bezoekers naar de Vlagtwedder Landbouwbeurs. Om zaken te doen, om lekker te struinen of om een leuke dag te beleven met het gezin. Kijk voor nieuws over de beurs, uitvoerige informatie, fotoreportages en een overzicht van de activiteiten op www.landbouwbeursvlagtwedde.nl [http://www.landbouwbeursvlagtwedde.nl].
In veel culturen werden paarden gedurende millennia gebruikt als het wapen bij uitstek voor oorlogsvoering. Rollen zoals deze leidden ertoe dat paarden symbool stonden voor moed, ridderlijkheid, ontdekking en sociale status in de kunstgeschiedenis door talloze media heen. Het paard in de tentoonstelling is al jarenlang een attribuut in de studio van Berndnaut en heeft geleid tot diverse ideeën, en stond aan het begin van zijn Nimbus-werken, onder andere. In het Pitcairn Museum wilde hij dit paard op een voetstuk plaatsen, maar het paard blijkt nogal timide te zijn... Het werk van Berndnaut Smilde bestaat uit installaties, beeldhouwwerken en fotografie. Hij verkent de fysieke de- en reconstructie van materialen; licht, ruimte, atmosfeer en ervaring in relatie tot zijn architecturale omgeving, en creëert zo een nieuw moment tussen de rijken van de werkelijkheid en de tijdelijke. Bernd… In veel culturen werden paarden gedurende millennia gebruikt als het wapen bij uitstek voor oorlogsvoering. Rollen zoals deze leidden ertoe dat paarden symbool stonden voor moed, ridderlijkheid, ontdekking en sociale status in de kunstgeschiedenis door talloze media heen. Het paard in de tentoonstelling is al jarenlang een attribuut in de studio van Berndnaut en heeft geleid tot diverse ideeën, en stond aan het begin van zijn Nimbus-werken, onder andere. In het Pitcairn Museum wilde hij dit paard op een voetstuk plaatsen, maar het paard blijkt nogal timide te zijn... Het werk van Berndnaut Smilde bestaat uit installaties, beeldhouwwerken en fotografie. Hij verkent de fysieke de- en reconstructie van materialen; licht, ruimte, atmosfeer en ervaring in relatie tot zijn architecturale omgeving, en creëert zo een nieuw moment tussen de rijken van de werkelijkheid en de tijdelijke. Berndnaut Smilde is geboren in 1978 in Groningen. Hij woont en werkt momenteel in Amsterdam. Smilde heeft een MA van het Frank Mohr Instituut, Groningen. Zijn werk bevindt zich in zowel de collecties van Saatchi als van het Smithsonian, onder andere. Smilde is uitgebreid besproken in kunstpublicaties; bovendien werd zijn Nimbus-serie door TIME Magazine erkend als een van de "Top Tien Uitvindingen van 2012". Geselecteerde tentoonstellingen zijn onder meer: Sinclair House Museum, Bad Homburg, GER (2023), Ronchini Gallery, Londen, (solo) (2022), Wereldtentoonstelling, Nederlands Paviljoen, Dubai, VAE (2021-2022) Museum gegenstandsfreier Kunst, Otterndorf, GER (solo) (2021) Stavanger Kunstmuseum, NO (2020), The Armory Show, New York (solo) (2018)
Jullie zijn welkom bij de opening van de expositie van Etje Blom & Hester Witteveen op vrijdag 19 april van 17-19u bij Y2. Daarna is de expo tot eind april nog twee weekenden te bezoeken op zaterdag van 13-17u en op zondag van 13-16u. Etje schildert veelal met acryl op papier of doek maar maakt ook collages. Figuratief, abstract en landschappen. Kleur is belangrijk in haar werk! Hester werkt met gemengde technieken. Toevalligheden tussen abstract en landschap in.
Op de Universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Met een labjas aan ga je leren hoe je je eigen slijm moet maken. Een beetje vies misschien, maar wel hartstikke leuk! Zien wij je in ons lab? Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Op de Universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Met een labjas aan ga je leren hoe je je eigen slijm moet maken. Een beetje vies misschien, maar wel hartstikke leuk! Zien wij je in ons lab? Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Na afloop van de slijmworkshop of van tevoren kun je nog een speurtocht doen bij onze Masterminds tentoonstelling. In deze tentoonstelling hebben we ook allemaal leuke opstellingen voor kinderen. Denk aan een zenuwspiraal of vergrootglazen om objecten te bekijken. Veel plezier!… Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Op de Universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Met een labjas aan ga je leren hoe je je eigen slijm moet maken. Een beetje vies misschien, maar wel hartstikke leuk! Zien wij je in ons lab? Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Na afloop van de slijmworkshop of van tevoren kun je nog een speurtocht doen bij onze Masterminds tentoonstelling. In deze tentoonstelling hebben we ook allemaal leuke opstellingen voor kinderen. Denk aan een zenuwspiraal of vergrootglazen om objecten te bekijken. Veel plezier! Tijdstip: 11:00-12:00, 13:00-14:00, 15:00-16:00 Reservering is noodzakelijk via https://museumtickets.rug.nl/nl/activiteiten/tickets. Tip: bezoek ook de tijdelijke tentoonstelling Kaleidoscope. Bekijk een BMW-auto, een neushoorn en vele kristallen, stenen en vogels in de tijdelijke tentoonstelling Kaleidoscope, allemaal gave objecten uit de verzameling van het museum. Een deel is afkomstig van het voormalig Natuurmuseum uit Groningen. En het leuke aan de tentoonstelling is, jij kunt zelf stemmen op je favoriete objecten. Samen bepalen we wat de échte schatten van het museum zijn!
De monsterlijke gevolgen van de klimaatcrisis zijn voor mensen moeilijk te bevatten. Beelden bieden toegang tot onzekere klimaattoekomsten en stellen ons in staat ons het ondenkbare voor te stellen. Deze tentoonstelling verkent de verbeelding van huidige klimaatprotesten door de ogen van de demonstranten zelf. De tentoonstelling toont 34 foto's die zijn gemaakt door leden van drie cruciale klimaatbewegingen van onze tijd: Extinction Rebellion, Fridays for Future en de Last Generation. Het documenteert de angsten, hoop en eisen van de Antropoceen-generatie - een generatie die opgroeit op een steeds dynamischere en onrustige planeet. Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Hamburg en NonFiction Photo. Bezoekersinformatie Bezoek de tentoonstelling gratis bij fotogalerie Lichtzone in Groningen tussen 1 en 26 mei. De galerie is open van woensdag tot en met zondag 12.00 - 17.00. Wees welkom bij de opening en het sluitingsevent (finissage). Open… De monsterlijke gevolgen van de klimaatcrisis zijn voor mensen moeilijk te bevatten. Beelden bieden toegang tot onzekere klimaattoekomsten en stellen ons in staat ons het ondenkbare voor te stellen. Deze tentoonstelling verkent de verbeelding van huidige klimaatprotesten door de ogen van de demonstranten zelf. De tentoonstelling toont 34 foto's die zijn gemaakt door leden van drie cruciale klimaatbewegingen van onze tijd: Extinction Rebellion, Fridays for Future en de Last Generation. Het documenteert de angsten, hoop en eisen van de Antropoceen-generatie - een generatie die opgroeit op een steeds dynamischere en onrustige planeet. Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Hamburg en NonFiction Photo. Bezoekersinformatie Bezoek de tentoonstelling gratis bij fotogalerie Lichtzone in Groningen tussen 1 en 26 mei. De galerie is open van woensdag tot en met zondag 12.00 - 17.00. Wees welkom bij de opening en het sluitingsevent (finissage). Opening: donderdag 2 mei 20.00 - 22.00 (inloop 19.30) Finissage: zaterdag 25 mei 20.00 - 22.00 (inloop 19.30) De tentoonstelling en evenementen zijn geschikt voor zowel Nederlandstalig als Engelstalig publiek. De ruimte is rolstoeltoegankelijk. De galerie bevindt zich in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat, nr 36 te Groningen.