Groninger Museum

Lieu

Événements à venir

Kunst, design en ambacht: sinds het midden van de 18e eeuw maakt Porzellan Manufaktur Nymphenburg uit München het fijnste porselein, puur qua vorm en met de hand vervaardigd. Samen met de kenner John Veldkamp, bekend van de tentoonstelling Pronkjewails: design uit heden en verleden, presenteert het Groninger Museum de schitterende creaties van Nymphenburg in dialoog met de collectie van het Groninger Museum.
De grote internationale Kinderbiënnale 2024, vol met kleurrijke kunstwerken van Nederland tot aan Singapore. Kom jij ook opnieuw kijken, doen en verwonderen? Grote interactieve kunsttentoonstelling Ook dit jaar is er veel diversiteit aan kunstenaars uit binnen- en buitenland te zien bij de Kinderbiënnale. De Nederlandse kunstenaars die hun werken komen presenteren zijn Carolien Adriaansche, Sanne Boekel, Florentijn Hofman, Jelle Mastenbroek, Florien Riezebos, Hedy Tjin, Studio Toer en Stefan Venbroek. Er wordt ook werk van kunstenaars uit andere delen van de wereld getoond. Installaties van Isabel en Alfredo Aquilizan uit de Filipijnen en Wang Ruobing uit Singapore zijn te bewonderen in het museum. Hun kunstwerken waren tijdens de Children's Biennale in Singapore ook te zien, waar het idee voor een Kinderbiënnale oorspronkelijk vandaan komt. De Kinderbiënnale wordt gemaakt door k… Grote interactieve kunsttentoonstelling Ook dit jaar is er veel diversiteit aan kunstenaars uit binnen- en buitenland te zien bij de Kinderbiënnale. De Nederlandse kunstenaars die hun werken komen presenteren zijn Carolien Adriaansche, Sanne Boekel, Florentijn Hofman, Jelle Mastenbroek, Florien Riezebos, Hedy Tjin, Studio Toer en Stefan Venbroek. Er wordt ook werk van kunstenaars uit andere delen van de wereld getoond. Installaties van Isabel en Alfredo Aquilizan uit de Filipijnen en Wang Ruobing uit Singapore zijn te bewonderen in het museum. Hun kunstwerken waren tijdens de Children's Biennale in Singapore ook te zien, waar het idee voor een Kinderbiënnale oorspronkelijk vandaan komt. De Kinderbiënnale wordt gemaakt door kunstenaars in samenwerking met kinderen, maar is leuk voor iedereen. Het daagt je uit om te reageren op kunst, er doorheen te wandelen, aan te bouwen of er een interactie mee aan te gaan. A Better Place De Kinderbiënnale in 2021-2022 was een groot succes en is terug voor een tweede editie. Het thema van deze tweede Kinderbiënnale is A Better Place. De meeste kunstenaars maken speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk. Deze werken komen niet alleen aan de muur te hangen, maar zijn zaalvullende installaties waar mensen op of in kunnen, mee kunnen spelen of aan kunnen bouwen. Alle kunstwerken zijn geïnspireerd op het thema en zetten je aan het denken over een betere, ideale wereld.

Événements passés

Met een ticket bezoek je alle 7 musea in de stad Groningen voor slechts 10 euro in totaal. Tijdens de Groninger Museumnacht ruil je jouw ticket om voor een polsbandje waarmee je toegang krijgt tot alle musea. Op zaterdag 9 september is het zover! Voor de zevende keer openen GRID Grafisch Museum (in Akerk), Groninger Museum, Storyworld (Forum Groningen), Museum aan de A, Synagoge Groningen, Noorderlicht en Universiteitsmuseum hun deuren tot na middernacht. Bewonder bijzondere tentoonstellingen en vaste collecties, volg een workshop, luister naar verhalen of dans op de muziek! Er is van alles te zien en te doen.
Een intieme ontmoeting tussen twee topwerken, dat is Match. Twaalf Nederlandse musea tonen een werk uit het Rijksmuseum naast een werk uit de eigen collectie. In het Groninger Museum hangt Hollands meisje aan het ontbijt van Jean-Étienne Liotard uit het Rijksmuseum naast Meisje aan de pomp van Matthijs Maris uit de Groninger collectie. Twee jonge vrouwen, volledig in gedachten verzonken, tijdens het verrichten van hun dagelijkse handelingen. Kortom, de perfecte Match.
De indrukwekkende wereld van Joram Krol Ontdek in de fotografietentoonstelling Can I Be Me van Joram Krol 116 rauwe portretten in een typerende zwart-witte stijl. De fotograaf maakt eerlijke portretten van Groningers, waarin hij hen zichzelf laat zijn, maar waarin je ook de kunstenaar zelf ontdekt. Joram Krol staat bekend om zijn intense portretten met een krachtige eigen beeldtaal. De fotograaf is autodidact en ongeveer negen jaar geleden kreeg hij voor het eerst een camera in handen. Krol werkt in totale vrijheid. De foto’s ontstaan niet vanuit een vooropgezet plan, maar bij het maken probeert hij zich te verplaatsen in de leefwereld van de mensen die voor zijn camera staan. Hij maakt geen foto’s op verzoek en beslist zelf wat hij doet, ook als hij in opdracht werkt. Bovendien is er altijd iets van hemzelf in de beelden te herkennen.… De indrukwekkende wereld van Joram Krol Ontdek in de fotografietentoonstelling Can I Be Me van Joram Krol 116 rauwe portretten in een typerende zwart-witte stijl. De fotograaf maakt eerlijke portretten van Groningers, waarin hij hen zichzelf laat zijn, maar waarin je ook de kunstenaar zelf ontdekt. Joram Krol staat bekend om zijn intense portretten met een krachtige eigen beeldtaal. De fotograaf is autodidact en ongeveer negen jaar geleden kreeg hij voor het eerst een camera in handen. Krol werkt in totale vrijheid. De foto’s ontstaan niet vanuit een vooropgezet plan, maar bij het maken probeert hij zich te verplaatsen in de leefwereld van de mensen die voor zijn camera staan. Hij maakt geen foto’s op verzoek en beslist zelf wat hij doet, ook als hij in opdracht werkt. Bovendien is er altijd iets van hemzelf in de beelden te herkennen. Joram Krol – Can I Be Me is te zien van zaterdag 7 oktober 2023 t/m zondag 3 maart 2024.
In deze tentoonstelling komt een van de meest invloedrijke couturiers ooit tot leven. In een kleurrijke, gewaagde en emotionele tentoonstelling neemt de ontwerper je mee in de wereld van extravagante kleding en uitbundige catwalkshows. Gianni Versace werd 25 jaar geleden vermoord, maar zijn vooruitstrevende filosofie is nog steeds herkenbaar in het modebeeld van nu.  In Gianni Versace Retrospective laten heren- en damesoutfits, accessoires, stoffen, tekeningen, interieurdesigns en filmopnames van de legendarische shows uit zijn glorietijd van 1989 tot zijn dood in 1997 zien hoe uitzonderlijk creatief Versace was. Hij verbond mode met muziek, fotografie en grafisch ontwerp en liep hiermee voorop bij de transformatie van modeshows en reclamecampagnes in kunstwerken. De Italiaan wist de kunsten samen te brengen zoals nog nooit eerder vertoond. Alle objecten in de tentoonstelling zijn originele stukken en komen uit internationale particuliere verzamelingen. Grootste ooit De tentoonstelling in het Groninger Museum wordt de grootste ooit over de Italiaanse ontwerper.Nog nooit eerder zijn er zoveel objecten uit zijn collecties en leven tentoongesteld als in het Groninger Museum. Te zien is onder andere That Dress,… Gianni Versace werd 25 jaar geleden vermoord, maar zijn vooruitstrevende filosofie is nog steeds herkenbaar in het modebeeld van nu.  In Gianni Versace Retrospective laten heren- en damesoutfits, accessoires, stoffen, tekeningen, interieurdesigns en filmopnames van de legendarische shows uit zijn glorietijd van 1989 tot zijn dood in 1997 zien hoe uitzonderlijk creatief Versace was. Hij verbond mode met muziek, fotografie en grafisch ontwerp en liep hiermee voorop bij de transformatie van modeshows en reclamecampagnes in kunstwerken. De Italiaan wist de kunsten samen te brengen zoals nog nooit eerder vertoond. Alle objecten in de tentoonstelling zijn originele stukken en komen uit internationale particuliere verzamelingen. Grootste ooit De tentoonstelling in het Groninger Museum wordt de grootste ooit over de Italiaanse ontwerper.Nog nooit eerder zijn er zoveel objecten uit zijn collecties en leven tentoongesteld als in het Groninger Museum. Te zien is onder andere That Dress, de jurk die zorgde voor een mediahype en actrice Liz Hurley in één klap wereldberoemd maakte. 
De vaandeldrager van Rembrandt is op reis door Nederland en vanaf 4 april in het Groninger Museum te bewonderen. Rembrandts Vaandeldrager is op reis door Nederland. Het afgelopen jaar verwelkomden elf musea het schilderij, in iedere provincie was De vaandeldrager kort te zien. Het Groninger Museum is de laatste locatie van de rondreis, voordat het kunstwerk naar zijn definitieve bestemming gaat: het Rijksmuseum in Amsterdam. De vaandeldrager is van 4 april t/m 7 mei 2023 gratis te bewonderen in Groningen. Rembrandt van Rijn schilderde De vaandeldrager in 1636. Hij portretteerde hierin zichzelf op 30-jarige leeftijd in historisch kostuum. De vaandeldrager is afgebeeld met een dolk, een zwaard en een grote witte vlag. Het licht-donker contrast is zo sterk dat het lijkt alsof de man in een schijnwerper staat. Het schilderij werd Rembrandt zijn artistieke doorbraak. In 2022 werd De vaandeldrager door de Nederlandse staat met steun van Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds aangekocht.  De waarde van kunst De vaandeldrager word… Rembrandts Vaandeldrager is op reis door Nederland. Het afgelopen jaar verwelkomden elf musea het schilderij, in iedere provincie was De vaandeldrager kort te zien. Het Groninger Museum is de laatste locatie van de rondreis, voordat het kunstwerk naar zijn definitieve bestemming gaat: het Rijksmuseum in Amsterdam. De vaandeldrager is van 4 april t/m 7 mei 2023 gratis te bewonderen in Groningen. Rembrandt van Rijn schilderde De vaandeldrager in 1636. Hij portretteerde hierin zichzelf op 30-jarige leeftijd in historisch kostuum. De vaandeldrager is afgebeeld met een dolk, een zwaard en een grote witte vlag. Het licht-donker contrast is zo sterk dat het lijkt alsof de man in een schijnwerper staat. Het schilderij werd Rembrandt zijn artistieke doorbraak. In 2022 werd De vaandeldrager door de Nederlandse staat met steun van Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds aangekocht.  De waarde van kunst De vaandeldrager wordt getoond in combinatie met twee andere werken van kunstenaars David LaChapelle en JR. Alle drie de werken vertellen iets over de waarde van kunst. De een is veel geld waard, de ander bekritiseert dat juist. Het derde werk is meer van waarde voor de mensen die erin te zien zijn. Kortom: Wanneer is een kunstwerk waardevol?
Poetry by Night
23november 2022
-
31december 2022
Gedichten van jongeren van 10 tot 18 jaar verlichten markante gebouwen en locaties in gemeente Groningen. Poetry by Night is het poëzieproject waarbij gedichten in het donker worden geprojecteerd op onder meer het Groninger Museum. De gedichtenprojectie vindt voor het derde achtereenvolgende jaar plaats. Doel is het tegengaan van ontlezing en het stimuleren van jongeren om met tekst en taal bezig te zijn.  Een jury zocht de mooiste gedichten uit voor publicatie en projectie. Ze worden in het donker geprojecteerd op het Groninger Museum en drie andere gebouwen in het centrum Groningen, Haren en Ten Boer. Ook zijn dichtregels te lezen op de lichtkrant in het Groninger Forum, op posters in etalages en in bussen. Alle gedichten zijn van de hand van jongeren, op één na: het gedicht dat Myron Hamming schreef voor Lutje Lokaal. Poetry by Night is een samenwerking van het Poëziepaleis, Marketing Groningen en de gemeente Groningen. De gedichten zijn tot 31 december 2022 te zien. Het is de bedoeling dat Poetry by Night jaarlijks terugkeert.
Kleur!
08juli 2022
-
08januari 2023
In de vrolijke tentoonstelling Kleur! ontdek je de collectie van het Groninger Museum. Wat doet kleur met je? Hoe gebruiken we kleur? Deze vragen vormen op een originele manier de basis van de tentoonstelling. Kleuren geven betekenis aan ons leven, ze roepen emoties op of dragen juist een grote symbolische kracht in zich. Zo zien we rood als kleur van lust en passie in de uitdagende fotoserie van Cornelie Tollens, maar ook als kleur van een onderdrukkend politiek regime van de Chinese kunstenaar Chi Peng. Het resultaat is een speelse selectie met topwerken uit de eigen collectie met onder andere Inez van Lamsweerde, Iris van Herpen, Jeff Koons en kunstenaars van De Ploeg. Beeld: Sui Jianguo, ‘Made in China’, 2007
Stad houdt Stand
09mei 2022
-
30oktober 2022
Met de tentoonstelling Stad houdt Stand wordt de start gegeven voor de museumactiviteiten van de manifestatie GO350 in de provincie Groningen. De tentoonstelling in het museum bevat authentieke schilderijen, munten, kanonnen en andere documenten. Behalve voorwerpen uit de collectie van het Groninger Museum en de Groninger Archieven zijn er bijzondere stukken uit het bezit van de belager de vorst-bisschop Bernard von Galen van Munster zelf zoals kerkelijk zilver, zijn reiskleding, zijn borstkruis en zijn servies. Speciaal is ook een grote selectie zilveren herdenkingsmunten en penningen die na de gelukkige afloop werden gemaakt. De Groninger landmeter Jannes Tideman maakte in de maanden na het beleg een grote ge… Behalve voorwerpen uit de collectie van het Groninger Museum en de Groninger Archieven zijn er bijzondere stukken uit het bezit van de belager de vorst-bisschop Bernard von Galen van Munster zelf zoals kerkelijk zilver, zijn reiskleding, zijn borstkruis en zijn servies. Speciaal is ook een grote selectie zilveren herdenkingsmunten en penningen die na de gelukkige afloop werden gemaakt. De Groninger landmeter Jannes Tideman maakte in de maanden na het beleg een grote gedetailleerde kaart van 260 bij 70 cm. Het origineel hiervan behoort tot de collectie van de Groninger Archieven. Die is inmiddels te kwetsbaar voor presentatie, maar met hulp van een print van een hele hoge resolutie scan is de kaart 13 bij 3,5 meter groot te zien waarbij de details prachtig tot hun recht komen. De situatie geeft het vertrek van de belegeraars weer. Bijna alle mannen, ruiters en karren, inclusief het rijtuig van de bisschop gaan richting Haren. Vanaf 23 april is de kaart ook digitaal te zien op de website van de Groninger Archieven. Rampjaarherdenking De expositie is onderdeel van het museumprogramma van de Groninger manifestatie GO 350 en van de landelijke herdenking van Rampjaar 1672. Het is dit jaar 350 jaar geleden dat het zelfstandig bestaan van de Republiek op het spel stond. De toestand leek hopeloos. ‘Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos'. In een jaar tijd werd de situatie echter omgedraaid. Het volk kwam bij zinnen, de regering voerde onder stadhouder Willem III een verstandig beleid en de Republiek werd gered. Kortom: 1672 was een waterscheiding in de Nederlandse geschiedenis, met belangrijke en tot de dag van vandaag niet te missen lessen. De gebeurtenis van het rampjaar heeft een blijvende plaats in de Groninger kalender gekregen. Het wordt elk jaar nog herdacht in augustus en ook die jaarlijkse feestelijkheden zijn te zien in de expositie. Samen met GO350 is er een bijzondere samenwerking ontstaan tussen negentien musea in de stad en provincie Groningen. Door middel van tentoonstellingen belichten zij ieder op eigen wijze het rampjaar en het Groningens Ontzet.
1672 was voor Nederland een rampjaar. Het werd door vier landen aangevallen: op zee door Engeland, vanuit het zuiden door Frankrijk en vanuit het oosten door de Duitse vorst-bisschoppen van Münster en Keulen. Al snel was een groot deel van het land in handen van de vijand. Ook de stad Groningen werd wekenlang gebombardeerd, maar zij hield stand en op 27 augustus trokken de Duitsers stilletjes weg. Het behoud van de stad bleek een keerpunt in het rampjaar. Tot op de dag vandaag wordt het Groningens ontzet op 28 augustus gevierd. De expositie bevat authentieke schilderijen, voorwerpen en documenten en zelfs kanonnen uit deze heroïsche strijd. Beeld: Herdenkingsplaat 200 jaar Groningens Ontzet ontworpen door Otto Eerelman in 1872 Groninger Archieven
Marit Westerhuis bevraagt in haar grote solopresentatie MEGALITH de relatie tussen mens, mythe en natuur. Een groot post-apocalyptisch landschap zal het Coop Himmelb(l)au paviljoen domineren. Hoe geven mensen betekenis aan de wereld als zij met uitsterven worden bedreigd? Een vraag die in het licht van de klimaatcrisis actueler is dan ooit. Westerhuis spiegelt ons een wereld voor waarin we weer teruggrijpen naar eeuwenoude rituelen en troost zoeken in mythologische vertellingen. Beeld: Megalith Marit Westerhuis