Welkom vrijdag 19/4 17-19u bij opening expo Etje Blom & Hester Witteveen

Description

Jullie zijn welkom bij de opening van de expositie van Etje Blom & Hester Witteveen op vrijdag 19 april van 17-19u bij Y2.


Daarna is de expo tot eind april nog twee weekenden te bezoeken op zaterdag van 13-17u en op zondag van 13-16u.


Etje schildert veelal met acryl op papier of doek maar maakt ook collages. Figuratief, abstract en landschappen. Kleur is belangrijk in haar werk!


Hester werkt met gemengde technieken. Toevalligheden tussen abstract en landschap in.


Information sur la date

  • Dagelijks vanaf 19 april 2024 t/m 28 april 2024

Billets

Info:

Gratis

1 Photo

Événements suggérés

Overweldigende klassieker over de opkomst van drugsbendes in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Winnaar van maar liefst 4 Oscars. Overweldigende klassieker over de opkomst van drugsbendes in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Winnaar van maar liefst 4 Oscars. Cidade de Deus, over de opkomst van drugsbendes in de favela, is een film over armoede en geweld, waarin kleine jongetjes met wapens zwaaien, drugs gebruiken en bij bosjes sterven. Toch is het geen zwaarmoedige tranentrekker; regisseur Fernando Meirelles verpakt het drama als een flitsende, weelderig gefotografeerde, snel gemonteerde zwarte komedie. Cidade de Deus (City of God) is losjes gebaseerd op het boek van Paulo Lins, een man die zelf in de gelijknamige sloppenwijk van Rio de Janeiro woonde. Rocket (Alexandre Rodrigues), een van de hoofdpersonen, is zijn alter ego. De film won in 2004 maar liefst 4 Oscars: Best Director, Best Editing, Best Adapted Screenplay en Best Cinematography. Bron: VPRO Cinema
Op de Universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Met een labjas aan ga je leren hoe je je eigen slijm moet maken. Een beetje vies misschien, maar wel hartstikke leuk! Zien wij je in ons lab? Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Op de Universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Met een labjas aan ga je leren hoe je je eigen slijm moet maken. Een beetje vies misschien, maar wel hartstikke leuk! Zien wij je in ons lab? Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Na afloop van de slijmworkshop of van tevoren kun je nog een speurtocht doen bij onze Masterminds tentoonstelling. In deze tentoonstelling hebben we ook allemaal leuke opstellingen voor kinderen. Denk aan een zenuwspiraal of vergrootglazen om objecten te bekijken. Veel plezier!… Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Op de Universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Met een labjas aan ga je leren hoe je je eigen slijm moet maken. Een beetje vies misschien, maar wel hartstikke leuk! Zien wij je in ons lab? Leuk om te weten: de slijm mag je ook mee naar huis nemen. Je krijgt van ons een speciaal bakje om het mee te nemen. Na afloop van de slijmworkshop of van tevoren kun je nog een speurtocht doen bij onze Masterminds tentoonstelling. In deze tentoonstelling hebben we ook allemaal leuke opstellingen voor kinderen. Denk aan een zenuwspiraal of vergrootglazen om objecten te bekijken. Veel plezier! Tijdstip: 11:00-12:00, 13:00-14:00, 15:00-16:00 Reservering is noodzakelijk via https://museumtickets.rug.nl/nl/activiteiten/tickets. Tip: bezoek ook de tijdelijke tentoonstelling Kaleidoscope. Bekijk een BMW-auto, een neushoorn en vele kristallen, stenen en vogels in de tijdelijke tentoonstelling Kaleidoscope, allemaal gave objecten uit de verzameling van het museum. Een deel is afkomstig van het voormalig Natuurmuseum uit Groningen. En het leuke aan de tentoonstelling is, jij kunt zelf stemmen op je favoriete objecten. Samen bepalen we wat de échte schatten van het museum zijn!
Op de universiteit doen wetenschappers onderzoek. Dat gebeurt soms in een lab. En jij hebt de kans om dat nu ook te ervaren! Tijdens deze leuke experimentenmiddag gaan we verschillende proefjes doen. Zo maken we onder andere een lavalamp en badzout. De lavalamp krijg je ook mee naar huis, zodat jij het proefje ook nog aan iemand anders kan laten zien. Met het badzout kan je thuis een heerlijk bad nemen. Na afloop van de workshop of van tevoren kun je nog een speurtocht doen bij onze Masterminds-tentoonstelling over wetenschap. Of bewonder in de nieuwe tentoonstelling Kaleidoscope mooie objecten uit de verzameling van het museum: bekijk een BMW-auto, een neushoornskelet, kristallen, stenen en vogels. En het leuke aan de tentoonstelling is, dat jij zelf kunt stemmen op je favoriete objecten. Samen bepalen we wat de échte schatten van het museum zijn! Kosten, aanmelden en de exacte tijden vind je op de website van het museum.
Overweldigende klassieker over de opkomst van drugsbendes in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Winnaar van maar liefst 4 Oscars. Overweldigende klassieker over de opkomst van drugsbendes in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Winnaar van maar liefst 4 Oscars. Cidade de Deus, over de opkomst van drugsbendes in de favela, is een film over armoede en geweld, waarin kleine jongetjes met wapens zwaaien, drugs gebruiken en bij bosjes sterven. Toch is het geen zwaarmoedige tranentrekker; regisseur Fernando Meirelles verpakt het drama als een flitsende, weelderig gefotografeerde, snel gemonteerde zwarte komedie. Cidade de Deus (City of God) is losjes gebaseerd op het boek van Paulo Lins, een man die zelf in de gelijknamige sloppenwijk van Rio de Janeiro woonde. Rocket (Alexandre Rodrigues), een van de hoofdpersonen, is zijn alter ego. De film won in 2004 maar liefst 4 Oscars: Best Director, Best Editing, Best Adapted Screenplay en Best Cinematography. Bron: VPRO Cinema
Open Dag Vismigratie Waterschap Noorderzijlvest in Lauwersoog op 25 mei 2024. Wil jij meer weten over de enorme afstanden die vissen afleggen in onze beken en rivieren? Verschillende soorten vissen in het echt zien in de Waddenloods, of afdalen in één van de grote spuikokers onder de R.J. Cleveringsluizen? Kom dan naar de open dag van Waterschap Noorderzijlvest in Lauwersoog op 25 mei 2024! Op 25 mei is het Wereld Vismigratiedag. Tijdens deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan het belang van vismigratie, vrij toegankelijke rivieren en de overgang van zout naar zoet water. Er zijn verschillende activiteiten in en rondom de haven van … Wil jij meer weten over de enorme afstanden die vissen afleggen in onze beken en rivieren? Verschillende soorten vissen in het echt zien in de Waddenloods, of afdalen in één van de grote spuikokers onder de R.J. Cleveringsluizen? Kom dan naar de open dag van Waterschap Noorderzijlvest in Lauwersoog op 25 mei 2024! Op 25 mei is het Wereld Vismigratiedag. Tijdens deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan het belang van vismigratie, vrij toegankelijke rivieren en de overgang van zout naar zoet water. Er zijn verschillende activiteiten in en rondom de haven van Lauwersoog. Zo kan je in de oude Mijnzaal (Visafslag) een presentatie van Arthur de Bruin bijwonen over zijn bekroonde film ‘Nederland onder water’. In de Waddenloods wordt uitleg gegeven over het onderwaterleven in de Waddenzee. Ook kan je op de foto gaan met je favoriete vis en voor de kleintjes is er een speciale kinderhoek ingericht met leuke opdrachten. Een bijzondere en leerzame dag voor alle leeftijden! 
Van Fijnaart, naar Fine Art: het verhaal Ahmet Polat, een prijswinnende fotograaf en filmmaker. Geïnspireerd door zijn moeders woorden: “Laat je door niemand tegenhouden, zelfs niet door mij”, verliet hij op 17-jarige leeftijd zijn Brabantse geboortedorp Fijnaart. Van aardbevingen tot topmodellen voor Vogue, alles ving hij met zijn camera, gedreven door een passie voor het vastleggen van de ziel van de mens. Als hem wordt gevraagd waar hij geboren is zegt hij altijd: “I was born in Fine Art”. Meer dan duizend woorden is van de makers van De Bastaard. In deze theatrale live foto-expositie ga je aan d… Van Fijnaart, naar Fine Art: het verhaal Ahmet Polat, een prijswinnende fotograaf en filmmaker. Geïnspireerd door zijn moeders woorden: “Laat je door niemand tegenhouden, zelfs niet door mij”, verliet hij op 17-jarige leeftijd zijn Brabantse geboortedorp Fijnaart. Van aardbevingen tot topmodellen voor Vogue, alles ving hij met zijn camera, gedreven door een passie voor het vastleggen van de ziel van de mens. Als hem wordt gevraagd waar hij geboren is zegt hij altijd: “I was born in Fine Art”. Meer dan duizend woorden is van de makers van De Bastaard. In deze theatrale live foto-expositie ga je aan de hand van Ahmets foto’s en video’s op reis door zijn leven. Een reis die begint op een cruciaal moment in Ahmets vroege carrière: zijn eerste grote fotografieproject, het vastleggen van de aardbeving in 1999 in Turkije. En bijzonder – en verdrietig – genoeg eindigen we ook weer in Turkije; met een reis naar Ahmets familie in Gaziantep, getroffen door de verwoestende aardbeving in februari 2023. Het wordt een reisverslag, een persoonlijke zoektocht en een bloemlezing. Van zijn worsteling met fotografieredacties over de manipulatie van het beeld tot de representatie van het anders zijn. Een multidisciplinaire voorstelling over professionele en persoonlijke groei, tegen de achtergrond van historische gebeurtenissen. In de pers"Meer dan duizend woorden is een boeiend theatraal (zelf)onderzoek over de kracht én het gevaar van het beeld, of dat nu gevangen zit in pixels of in woorden." - Theaterkrant "De charmante El Kaoui kruipt af en toe in Ahmets huid en vertelt meeslepend en expressief over bepalende gebeurtenissen in Polats leven." - de Volkskrant Over de makersAhmet Polat (Fijnaart, 1978) is een prijswinnend fotograaf en filmmaker. Zijn werk wordt internationaal tentoongesteld. Onder meer in het Stedelijk Museum Amsterdam, Foam Fotografiemuseum, Rijksmuseum Amsterdam, Istanbul Modern en BOZAR Brussel. Daarnaast kun je hem kennen van zijn vaste fotorubriek bij Buitenhof, als Fotograaf des Vaderlands of als jurylid in het tv-programma Het perfecte plaatje. Rashif El Kaoui (Diest, 1988) is acteur, audio-maker en schrijver. Hij studeerde in 2014 af als Master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In 2016 werd zijn proza bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs. Als acteur wisselt Rashif af tussen ‘klassieke’ grote zaal producties en kleinere meer sociaal geëngageerde projecten.
Welke boeken worden verkozen tot Beste Groninger Boek van 2024? Welke boeken worden verkozen tot Beste Groninger Boek van 2024? NOORDWOORD zet Groningse schrijvers graag in de schijnwerpers en wil laten zien hoeveel moois en waardevols de Groninger literatuur en cultuur te bieden hebben. Daarom reiken zij sinds 2010 ieder jaar de prijs voor het Beste Groninger Boek uit. De prijzen worden ook dit jaar uitgereikt tijdens het Beste Groninger Boekenfeest op zaterdag 25 mei in Forum Groningen. Dit feest is niet alleen voor de genomineerden en hun genodigden, maar voor iedereen die van goede boeken houdt. Het wordt een feestelijke, gezellige avond met drankjes en… Welke boeken worden verkozen tot Beste Groninger Boek van 2024? NOORDWOORD zet Groningse schrijvers graag in de schijnwerpers en wil laten zien hoeveel moois en waardevols de Groninger literatuur en cultuur te bieden hebben. Daarom reiken zij sinds 2010 ieder jaar de prijs voor het Beste Groninger Boek uit. De prijzen worden ook dit jaar uitgereikt tijdens het Beste Groninger Boekenfeest op zaterdag 25 mei in Forum Groningen. Dit feest is niet alleen voor de genomineerden en hun genodigden, maar voor iedereen die van goede boeken houdt. Het wordt een feestelijke, gezellige avond met drankjes en lekkere hapjes, gesprekken met de genomineerde schrijvers en vooral veel ruimte om bij te praten en te netwerken. Tussen het borrelen door krijgen de tien genomineerde schrijvers nieuwsgierige vragen voorgeschoteld. De schrijvers lezen elk ook een fragment uit eigen werk voor. Verder is er een optreden van woordkunstenaar, zangeres en cabaretière Janneke Jager. Jury De shortlist van 10 genomineerden voor het Beste Groninger Boek van 2024 is bekend. Uit totaal 49 inzendingen maakte de jury een selectie, vijf voor fictie en vijf voor non-fictie. De jury bestaat uit Annemarie van Buuren (fotograaf), Nick Everts (theoloog), Maaike Molhuysen (zelfstandig literair redacteur en schrijfcoach), Anneke Tiddens (adviseur taal als basis bij Biblionet Groningen) en Ben Westerink (winnaar non-fictie Beste Groninger Boek 2023). Tijdens het Boekenfeest worden de twee winnende boeken bekendgemaakt. Bezoek voor meer informatie de website van NOORDWOORD [https://noordwoord.nl/].
Op zaterdag 25 mei 2024 kunnen kunstliefhebbers tussen 10:00 uur en 17:00 uur hun hart ophalen tijdens de kunstmarkt in Centrum Stadskanaal.Meer dan 60 professionele- en amateur kunstenaars tonen hun werk tijdens deze creatieve dag. Samen staan zij garant voor een zeer divers aanbod aan kunst. Zo zijn er kunstschilders, houtbewerkers, fotografen, pottenbakkers en zijn er kunstenaars die de prachtigste sieraden maken.
Olga Wiese: ‘Never a dull Moment’ Olga Wiese (Middelburg,1944) werkt sinds 1962 als beeldend kunstenaar. Behalve schilder is ze ook een geweldig tekenaar, graficus en illustrator. Wellicht kan beter gezegd worden dat zij ‘speelt’, gezien haar hang naar ‘uit haar hoofd schilderen’ van fantasierijke schepsels in het door Wiese zelf verbeelde universum. Haar oeuvre bestaat onder meer uit indrukwekkende series, zoals My Family, Parallel Universe, Orinoco Days, Portraits of Buildings, People Next Door, Exotics en het Rijk der Kneuzen. Daarnaast heeft ze in de loop der jaren diverse zalen, wachtkamers, interieurs en cafés mogen opfleuren, waarvan een groot deel in de binnenstad van Groningen. De werkwijze in de figuratieve kunst bestaat… Olga Wiese (Middelburg,1944) werkt sinds 1962 als beeldend kunstenaar. Behalve schilder is ze ook een geweldig tekenaar, graficus en illustrator. Wellicht kan beter gezegd worden dat zij ‘speelt’, gezien haar hang naar ‘uit haar hoofd schilderen’ van fantasierijke schepsels in het door Wiese zelf verbeelde universum. Haar oeuvre bestaat onder meer uit indrukwekkende series, zoals My Family, Parallel Universe, Orinoco Days, Portraits of Buildings, People Next Door, Exotics en het Rijk der Kneuzen. Daarnaast heeft ze in de loop der jaren diverse zalen, wachtkamers, interieurs en cafés mogen opfleuren, waarvan een groot deel in de binnenstad van Groningen. De werkwijze in de figuratieve kunst bestaat uit een aantal stromingen: ‘Naar de natuur’ ( stilleven landschap model) ‘Fotorealisme' ( foto als hulpmiddel), ‘Uit het hoofd’ en 'Fantasie & nieuwe werkelijkheid'. Het is duidelijk dat Olga bij de laatste categorie hoort. De voorstelling ontstaat en verandert gaandeweg. Verhaal, compositie en penseelwerk dienen voortdurend op elkaar afgestemd te worden, momenten van verslapping dwingen later tot ingewikkelde herstelwerkzaamheden. Alle ballen gelijktijdig in de lucht houden is de grootste uitdaging. ‘Never a dull moment’. Olga heeft veel van de wereld gezien, daarnaast is haar lijst van exposities zeer lang te noemen, onder meer in het Gronings Museum, de Gasunie in Groningen, de Buitenplaats in Eelde, de Synagoge in Groningen, Museum Oldenburg, Historisch museum te Amsterdam en het Drents museum. In meerdere musea is haar werk aan de collectie toegevoegd. Trudy Kramer: ‘De vele gezichten van het leven’ Trudy Kramer (Buitenpost,1959), is een veelzijdig realistisch kunstenaar. Haar werk bestaat uit vele facetten, van figuratieve schilderkunst tot boekillustraties. Haar beeldende werk in aquarel, potlood en olieverf omvat veelal portretten van dieren en objecten, maar ook van kunstenaars, schrijvers en markante personen binnen de cultuursector van het Noorden. Kramers liefde voor de kunst en literatuur van het Noorden is terug te zien in haar beeldende creaties die een ontwapenende menselijkheid tonen. Zo heeft ze portretten gemaakt van Groningse schrijvers, zoals Jellema en Rutger Kopland, en kunstenaars zoals Wout Muller en Matthijs Röling. Zij waren allen lid van dezelfde kunstenaarsclub (de Fuji Art Association). Samen met haar partner Ger Siks organiseerde ze van 2001 tot 2013 het tweejaarlijks literair festival ‘Schrijvers om de Noord’ op Schiermonnikoog. Het literair museum in den Haag bezit tien schrijversportretten van haar hand. Van 1977 tot 1985 studeerde Kramer Vrije Schilderkunst aan de Academie Minerva, waar ze les kreeg van Folkert Haanstra Jr. en Ger Siks. Hier doceert ze sinds 1989. Wim Jonkman: ‘Omarm het raadsel’ Wim Jonkman (Winterswijk,1947) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Vervolgens heeft hij langere tijd gewoond en gewerkt in Parijs, waar hij zich specialiseerde in kleurenlithografie en gevraagd werd om een kunstatelier op te richten in de Cité Internationale des Arts. Jonkman leidde deze werkplaats, die ruimte gaf aan talenten en fungeerde als een broedplaats voor creativiteit voor kunstenaars uit alle delen van de wereld, van 1976 tot 1979. Na deze bewogen tijd heeft Jonkman zich, op verzoek van Academie Minerva, gevestigd in het Hoge Noorden van Nederland. Hier werkte hij als docent lithografie. De steendrukken van Wim Jonkman kenmerken zich door een verhalende beeldtaal met een hang naar de constructie. Een beeldend steekspel van wegduwen en verbinden binnen een meervoudig perspectief, waardoor zijn werk voor meerdere uitleg vatbaar wordt. Zijn motto luidt: ‘Omarm het raadsel’. De aanschouwer wordt geacht zelf keuzes te maken uit de discontinue beeldlagen om zich te verhouden tot datgene waarnaar hij/zij kijkt. De steendruk is voor Wim dé techniek bij uitstek om vorm te geven aan zijn grafische concepten. De ontelbare expressieve mogelijkheden en het artistieke avontuur, gekoppeld aan de strenge litho-wetten, doen de rest. Patricia Suer: ‘IJzersterke Poëtische Fantasie’ Patricia is een veelzijdig autodidact en maakt al 40 jaar fantasievolle figuren, beelden en attributen van ijzer en brons. Vele jaren speelde zij (solo) figuratieve beeldende theatervoorstellingen waarbij de ijzeren objecten als decor en als personages fungeren. Vanwege de groeiende belangstelling voor haar beelden begon ze de veelal nog ‘in gebruik zijnde’ ijzeren maskers, dieren en andere objecten te exposeren. Na de corona pandemie is ze zich gaan richten op het maken van beelden en andere objecten die in brons worden gegoten en die soms nog een relatie hadden met haar theatervoorstellingen. Zo is zij te zien geweest in het Mobiele Theaterproject (2011) en in museum de Buitenplaats tijdens de expositie 'Het Rijk der Kneuzen’ van Olga Wiese. Haar werk is tevens te zien in de Burcht te Wedde en Geldrop, waar een heel ijzeren kroonluchter met vogels hangt, en in Geldrop staan op een rotonde 5 ijzeren schapen van haar hand. Kortom, een veelzijdig en productief kunstenaar in woord en beeld. Info opening  · Opening expositie 05-05- 2024 om 16.00 uur Patricia Suer verzorgt een kort optreden Gizou van Unen: piano
Kunsthandel Peter ter Braak is gespecialiseerd in Hollandse en Belgische schilderkunst uit de periode 1900-1980, met een bijzondere focus op lyrisch-abstracte schilderkunst. Daarnaast exposeert de kunsthandel regelmatig hedendaagse kunst, veelal uit het noorden des lands. Op deze expositie toont Ter Braak klassiek-modern werk van Roelof Frankot (1911-1984) en Fred Sieger (1902- 1999), die indertijd furore maakten in Denemarken bij de bekende galerie Moderne in Silkeborg. Verder werk van onder anderen Willy Boers (1905-1978), Han Jansen (1931-1994), Jan Stekelenburg (1922-1977), Dora Tuynman (1926-1979) en Dick Zwier (1915-1993). Openingstijden: vrijdag, zaterdag & zondag van 12.00 tot 18.00 uur.