Stedelijk Museum

Lieu

Événements à venir

Il n'y pas d'événements à venir

Événements passés

Yto Barrada
22oktober 2022
-
05maart 2023
Solotentoonstelling van Yto Barrada (1971) die in haar multidisciplinaire werk uiteenlopende cross-culturele narratieven met elkaar verbindt. Zo verweeft ze verhalen uit haar persoonlijke leven en Tanger, waar zij is opgegroeid, met onderzoek naar verschillende vormen van kennisverwerving en experimentele methodes van zelfexpressie. Zij herinterpreteert ook momenten uit de moderne kunstgeschiedenis. De tentoonstelling bevat recent werk, in verschillende disciplines, waaronder textiel, film, video en sculptuur, evenals nieuw werk, zoals de film Continental Drift.
Sedje Hémon. Imran Mir. Abdias Nascimento. Abstracting Parables gepresenteerd door sonsbeek20→24, de internationale Arnhemse kunstmanifestatie en Stedelijk Museum Amsterdam brengen drie artistieke posities samen, die van: Nederlands-Joodse schilder en componist Sedje Hémon (1923-2011), Afro-Braziliaans schilder, dichter, essayist, toneelschrijver en politicus Abdias Nascimento (1914-2011) en de Pakistaanse kunstenaar en ontwerper Imran Mir (1950-2014). Abstracting Parables is opgevat als een tentoonstelling van drie hoofdstukken die de veelzijdige oeuvres van de kunstenaars in verschillende geografische gebieden en geschiedenissen belicht, als parabels die vormen en ideeën uitrekken en dragers worden van esthetische, sociaal-politieke, spirituele, wetenschappelijke, historisch-economische verhalen. Beeldcredits: Sedje Hémon, Fête, olieverf op doek, 93 x 77 cm, 1957. Collectie: Sedje Hémon Stichting. Foto: Marjon Gemmeke
Ontwerpers zetten steeds meer hun creativiteit in om te zoeken naar oplossingen voor de klimaatcrisis. Anders omgaan met grondstoffen is hierin essentieel. Er worden geheel nieuwe materialen ontwikkeld, natuurlijke materialen krijgen een nieuwe functie (zoals plastic van algen) en afval wordt gerecycled of veranderd in hoogwaardig materiaal (zoals textiel en meubels van dennennaalden). Daarnaast zijn er projecten die zich richten op energieopwekking die het milieu minder belast of op een grotere bewustwording bij de gebruiker. In de tentoonstelling worden zowel experimenten getoond als producten die al op een grotere schaal worden toegepast. Met werk van onder meer Fernando Laposse, FormaFantasma, Christien Meindertsma, Shahar Livne, Donghoon Sohn (ovb), Yamuna Forzani, Basse Stittgen en werk van producenten als Vitra en Ikea.
Het typische Hollandse landschap dat we zo goed kennen van de geliefde 19de-eeuwse Haagse Schoolschilders is ook vandaag nog populair bij hedendaagse kunstenaars. Zo probeert Kamper schilder Jan van Driel de grootsheid van het landschap vast te leggen door goed naar de natuur te kijken én te bestuderen hoe beroemde landschapsschilders het aanpakten. Poëzie van het zonlichtVan Driels favoriete onderwerpen zijn weidse landschappen en verstilde stadsgezichten. Hij neemt ons mee naar groene polders met sloten, dijkhuisjes en boten op de rivier en hij toont ons de poëzie van het zonlichtop een witte muur. De werken vormen samen een aantrekkelijk beeld van het typisch Nederlandse landschap. ,,Ik werk het liefst naar de waarneming om het licht en de atmosfeer zo direct mogelijk in mijn werk te verankeren. Als je buiten werkt, word je gegrepen door een bepaald beeld of hoe het licht er op valt.’’ Samenhang en rustHet opgaan in het kijken is essentieel voor zijn werkwijze. Met volharding richt hij zich vaak op hetzelfde onderwerp of gegeven, wat resulteert in meerdere series werken van hoge kwaliteit, zoals bijvoorbeeld zijn aquarellen van het Kamper stadsfront.Van Driel weet de samenhang tussen ieder element heel knap te bewaren. Hij kiest zijn details zorgvuldig en verliest ook het grote geheel niet uit het oog. Hierdoor is het beeld prettig om naar te kijken en ziet het er bijna eenvoudig uit.Ook in zijn stadsgezichten weet hij rust te brengen in de complexiteit van de architectuur. Nergens verliest Van Driel de controle en weet zijn vlotte schildertoets te behouden. Ga zelf op padGa net als Jan van Driel op pad en schilder in de buitenlucht.Een tas vol materiaal is is te koop bij de kassa van het museum.
Kunst verzamelen is van alle tijden. De tentoonstelling ‘Door schoonheid omringd’ geeft een inkijkje in een 19e eeuwse verzameling van een welvarend echtpaar. Peter Engelenberg (1840-1902) en zijn vrouw Jeanne Persille (1855-1921) hebben een prachtig legaat nagelaten aan de gemeente Kampen. De verzameling bestaat uit Japans en Chinees porselein, meubilair en een collectie van 37 schilderijen van overwegend Hollandse meesters. Van romantische ijstaferelen tot eigentijdse 19de-eeuwse kunstRuim 100 jaar na de schenking toont Stedelijk Museum Kampen de schilderijencollectie, meubilair en enkele stukken porselein van het echtpaar. De verzameling geeft een goed beeld van wat een 19e eeuws verzamelechtpaar mooi vond. In het begin verzamelen Peter en Jeanne vooral romantische (ijs)taferelen en genrestukken – zoals van Schelfhout en Bles. Wat later raken ze meer geïnteresseerd in eigentijdse kunst. Haagse SchoolHoogtepunten zijn schilderijen van een aantal bekende kunstenaars uit de Haagse School (1860-1900), zoals Hendrik Mesdag, Willem Roelofs, Simon Kever, Philip Sadeé en Louis Apol. Daarnaast omvat de collectie werken van voorlopers en navolgers van deze groep, onder wie Antonie Waldorp en Hendrik van der Weele.
Van 12 maart tot en met 12 juni 2022 toont het Stedelijk Museum Vianen het eerste museale overzicht van kunst op papier in de 21e eeuw in Nederland. Wat opvalt is dat deze kunst geëngageerd en activistisch is, het gaat ergens over. Dat kan ook bijna niet anders na ‘nine-eleven’, de voortdurende ongelijkheid in de wereld, de vluchtelingenproblematiek, klimaatveranderingen en Covid-19. De opzet van deze tentoonstelling is chronologisch. Kunstenaars geboren in de jaren vijftig zijn opgegroeid met andere uitdagingen dan die in de jaren zestig en zeventig. Steeds meer groeide het besef dat de kunstenaar geen eilandje meer was, maar een onderdeel in een veel grotere wereld èn het geloof dat je wel degelijk misstanden in de samenleving kon aankaarten. Niets doen is geen optie meer. Op de tentoonstelling Voorbij de onschuld zullen kunstwerken te zien zijn vanaf Marlene Dumas en Marc Mulders, geboren in de jaren vijftig, tot en met Carlijn Kingma en Tasio Bidegain, twintigers. Hoe gaan zij om met de wereld van vandaag? De tentoonstelling over vrije keuzes van kunstenaars past in een traditie van Vianen als Vrijstad dat zich eeuwenlang met eigen wetten autonoom wist te houden tussen Holland en Gelre en een vrijhaven was voor vrijdenkers. Kunstenaars op de tentoonstelling: Stan Klamer, Marlene Dumas, Nour-Eddine Jarram, Marc Mulders, Koen Vermeule, Rob Voerman, Siemen Dijkstra, Erik van Lieshout, Carlijn Mens, Natasja Kensmil, Maayke Schuitema, Raquel Maulwurf, Rik Smits, Susanna Inglada, Natalia Ossef, Guy Vording, Carlijn Kingma en Tasio Bidegain. De tentoonstelling komt mede tot stand dankzij de kunstenaars, Gemeente Vijfheerenlanden, Triton Collection Foundation, Livingstone Gallery, Galerie Maurits van de Laar, Mark Smit Kunsthandel, Borzo Gallery, Allard Wildenberg Art Projects, Schunck Heerlen, Rijksmuseum Twenthe en diverse particuliere collecties.
Grote solotentoonstelling van Hito Steyerl, die als schrijver, cultuurcriticus, kunstenaar, filmmaker en professor een van de belangrijkste en meest gewaardeerde vertegenwoordigers is van de hedendaagse kunstwereld. Hito Steyerl’s (1966, München; woont en werkt in Berlijn) video-installaties nemen de onderlinge verbanden tussen kunst, samenleving, geavanceerde technologie en het neoliberale kapitalisme kritisch onder de loep. Deze vaak essayistische en documentaire werken zetten de doorsnee toeschouwer aan tot kritische reflectie over voorheen onderbelichte maatschappelijke kwesties, zoals koloniaal geweld, overheidscontrole, systemisch racisme en de kracht van het protest. Beeld: Hito Steyerl, ‘Liquidity Inc.’, 2014, HD video file, single channel in architectural environment. Courtesy the artist, Andrew Kreps Gallery, New York and Esther Schipper, Berlin. © VG Bild-Kunst, Bonn, 2021. Film still © Hito Steyerl
Het Stedelijk gaat de collectie op een nieuwe, meer thematisch geordende manier laten zien. In drie fases wordt de collectieopstelling geheel vervangen, te beginnen met de meest hedendaagse werken: 1980 – nu. In Tomorrow is a Different Day zijn werken van internationale kunstenaars en vormgevers te zien die medeverantwoordelijk zijn voor de veranderingen van vandaag en morgen. Ze verzetten zich tegen de status quo en bieden andere perspectieven. Credits beeld: Zaalopname Tomorrow is a Different Day – 1980 – Heden. Foto: Gert-Jan van Rooij.
Het Stedelijk presenteert in drie delen de collectie op een nieuwe, thematische manier. Deel 2, Everyday, Someday and Other Stories, toont ontwikkelingen in de beeldende kunst en vormgeving vanaf de jaren 50 tot de jaren 80. Kunstenaars en vormgevers laten zien dat het een tijd is van nieuwe mogelijkheden en vooruitgang, van massacultuur, popcultuur en consumptie, maar ook van kritiek op de gevestigde orde. Door bekende werken uit de collectie te combineren met onbekendere, worden er andere verhalen verteld vanuit uiteenlopende perspectieven, en nieuw licht geworpen op de collectie van het Stedelijk. Beeld: Cor Jaring, Bed Peace Hilton Hotel Amsterdam, 1969, ontwikkelgelatinezilverdruk, schenking Paul Andriesse, 2013, collectie Stedelijk Museum Amsterdam
Remy Jungerman in het Stedelijk: groot overzicht van afgelopen 15 jaar. Met werk van de afgelopen vijftien jaar en nieuw werk dat speciaal is gemaakt voor de tentoonstelling. Remy Jungerman beweegt zich in zijn sculpturen, installaties, panelen, collages en zeefdrukken tussen de Marron-cultuur in Suriname, de Afrikaanse Diaspora en het 20ste-eeuws modernisme. Hij zoekt naar een autonome beeldtaal door abstracte geometrische patronen uit verschillende culturen met elkaar in gesprek te laten gaan. Remy Jungerman (1959) is geboren in Moengo, Suriname, en woont en werkt in Nederland en de Verenigde Staten. Hij volgde een opleiding aan de Academie voor Hogere Kunst- en Cultuuronderwijs in Paramaribo en verhuisde in 1990 naar Amsterdam om een vervolgstudie te doen aan de Rietveld Academie. Jungermans moeder was van Afrikaanse origine, zijn vader van Europese afkomst. Toen zijn vader in 2005 overleed ging hij terug naar Suriname voor de begrafenis. Ook bezocht hij het familiealtaar van zijn moeder en nam deel aan rituelen behorend bij de voorouderverering. Zijn moeder stamt af van de Bakabusi (‘de mensen achter het bos’) ook bekend als de Brooskampers, die onder leiding van graman (opperhoofd) Broos ontsnapten aan de slavernij van de Nederlandse plantages en een eigen gemeenschap in de Surinaamse regenwouden stichtten. Besef van zijn schatplichtigheid aan de cultuur van de Marrons leidde tot Jungermans beslissing om daaraan voortaan uitdrukking te geven in zijn werk. Beeld: Remy Jungerman, PROMISE IV, katoen textiel, kaolien (pimba), teer, garen, spijkers, acryl, hout (tulpenhout, multiplex), 498 x 136 x 134 cm, 2018 – 2020. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Foto Aatjan Renders