Remy Jungerman – Behind the forest

Description

Remy Jungerman in het Stedelijk: groot overzicht van afgelopen 15 jaar. Met werk van de afgelopen vijftien jaar en nieuw werk dat speciaal is gemaakt voor de tentoonstelling.

Remy Jungerman beweegt zich in zijn sculpturen, installaties, panelen, collages en zeefdrukken tussen de Marron-cultuur in Suriname, de Afrikaanse Diaspora en het 20ste-eeuws modernisme. Hij zoekt naar een autonome beeldtaal door abstracte geometrische patronen uit verschillende culturen met elkaar in gesprek te laten gaan.

Remy Jungerman (1959) is geboren in Moengo, Suriname, en woont en werkt in Nederland en de Verenigde Staten. Hij volgde een opleiding aan de Academie voor Hogere Kunst- en Cultuuronderwijs in Paramaribo en verhuisde in 1990 naar Amsterdam om een vervolgstudie te doen aan de Rietveld Academie. Jungermans moeder was van Afrikaanse origine, zijn vader van Europese afkomst. Toen zijn vader in 2005 overleed ging hij terug naar Suriname voor de begrafenis. Ook bezocht hij het familiealtaar van zijn moeder en nam deel aan rituelen behorend bij de voorouderverering. Zijn moeder stamt af van de Bakabusi (‘de mensen achter het bos’) ook bekend als de Brooskampers, die onder leiding van graman (opperhoofd) Broos ontsnapten aan de slavernij van de Nederlandse plantages en een eigen gemeenschap in de Surinaamse regenwouden stichtten. Besef van zijn schatplichtigheid aan de cultuur van de Marrons leidde tot Jungermans beslissing om daaraan voortaan uitdrukking te geven in zijn werk.

Beeld: Remy Jungerman, PROMISE IV, katoen textiel, kaolien (pimba), teer, garen, spijkers, acryl, hout (tulpenhout, multiplex), 498 x 136 x 134 cm, 2018 – 2020. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Foto Aatjan Renders

Organisateur

Vous organisez cet événement ?

Contactez-nous si vous souhaitez mettre à jour les informations et autres.

Nous contacter

1 Photo

Événements suggérés

Kijk naar het maanoppervlakte door de grote telescopen van de  sterrenwacht. Bezoek ook de maanlezing en het museum. In de historische bibliotheek bekijk je films over maanreizen, toen en nu.
In deze zonneshow kom je alles te weten over de zon. Demonstraties, proefjes en foto’s laten zien hoe de zon aan zijn licht komt, wat licht precies is en wat we van licht kunnen leren. Zie met je eigen ogen waarom het oppervlakte van de zon eruit ziet als een kokende pan water. Samen met de zonneonderzoeker rafel je het zonlicht uiteen in alle kleuren van de regenboog en zie je waarom je met de telescoop van Sonnenborgh – de grootste zonnetelescoop van Nederland- zo’n prachtige blik op de zon hebt. Bij helder weer kun je door de zonnetelescoop kijken. Voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen.
Zaden verspreiden zich op verschillende manieren en jij kan onderzoeken hoe. Welke zaden verspreiden zich op welke manier? In een korte film zie je hoe een echte wetenschapper onderzoek doet naar zaden. Daarna ga je zelf aan de slag om een Superzwever te knutselen. Doet jouw Superzwever het niet meteen zoals je wilt, dan maak je aanpassingen tot je wel tevreden bent. Hoe lang kan jij het zaad laten zweven?
Het is nog niet zo heel lang geleden dat ‘op vakantie gaan’ helemaal niet zo gewoon is. Pas in de jaren 60 komt vakantie langzaam binnen het bereik van het ‘gewone volk’. Dat begint met kleine stapjes, met de fiets twee dagen op pad of met de auto volgeladen naar Katwijk. In de collectie van het museum bevinden zich interviews met (oud)bewoners van Wijk C waarin we veel verwijzingen vinden naar vakantie en uitstapjes, dit zijn hoogtepunten in een vaak wat sober leven. Er wordt voor gespaard, alleen of met een groep en de voorpret is groot. In deze tentoonstelling kijken we terug op de start en de ontwikkeling van het op vakantie gaan. foto: Op vakantie op Texel, voor het eerst samen met mijn zusje in een tentje naast de grote tent van onze ouders. Ik weet nog goed dat ik een luchtbed had dat steeds leegliep en dat ik iedere ochtend weer op moesten pompen. P. Otten. Juni 1967
Waar eindigt de tastbare werkelijkheid en begint de grenzeloze wereld van onze verbeelding? Stap binnen in Lichtgang; een mini-cinema waar een spel met de visuele waarneming wordt gespeeld. Is wat je ziet de werkelijkheid, of een creatie van je eigen geest? Lichtgang is een hallucinerende ervaring, die zich voor een groot deel binnen in je eigen ogen afspeelt. Open tussen 09:00 en 21:00, duur 7 minuten. Prijs: pay what you want. Door Boukje Schweigman& & Johannes Bellinkx.
Gaia
30mei
-
30jun.
Chelsea van der Bend maakt intieme tekeningen op zacht textiel, zoals vilt of flanel, waarin de focus vaak ligt op het vrouwelijk naakt. “Ik werk vanuit de visuele vertaling van mijn perspectief op mijn eigen identiteit en seksualiteit. Zo laat ik mijn bewondering voor vrouwen op een zo puur en direct mogelijke manier zien, en maak ik elke keuze in het proces gebaseerd op diezelfde bewondering. Deze onvoorwaardelijke waardering van het vrouwelijk lichaam en haar autonomie is per definitie feministisch, wat stroomt met mijn activistische insteek die natuurlijk mijn werk beïnvloed. De lichamen, de mensen in mijn werk, inclusief ikzelf, staan voor het uiten van een andere manier van bestaan, van liefhebben. Voor het liefhebben van je eigen lichaam, maar ook voor het liefhebben van het queer zijn. Ik hoop een zacht protest te bereiken tegenover het harde, seksualiserende beeld dat er momenteel bestaat van de lesbische gemeenschap”. 
Merel Staal construeert haar werk door verschillende materialen om ze vervolgens weg te schuren, daardoor ontstaat er fragiliteit. Het materiaal dat vrijkomt bij het schuren vangt ze op en transformeert dit stof tot nieuw werk. Ze creëert een continu proces van afpellen en opbouwen. De resulterende werken bevatten vaak donkere tinten, waardoor een gevoel van onderdrukking ontstaat. Merels kleine sculpturen veroorzaken een intieme en persoonlijke ervaring aan de kijker. Deze werken nemen de kijker mee naar een wereld waar fragiliteit een bron van kracht en authenticiteit wordt. Met haar artistieke benadering daagt Merel Staal reflectie uit en stelt ze diepgaande vragen over de menselijk bestaan, rond het blootleggen van kwetsbaarheid in het moderne tijdperk. Zaterdag & zondag: 13:00-18:00 uur. 2e/3e/4e vrijdag van de maand: 12:00-17:00 uur.
Met diverse in het oog springende voorbeelden van Utrechtse nieuwbouwprojecten laat deze expositie zien hoe we in de moderne stad ruimte maken voor mens, dier en planeet. Door te stapelen, te verdichten en het slim combineren van functies en groen is heel veel mogelijk op een beperkte ruimte. Groene daken, begroeide gevels, wadi’s en collectieve binnentuinen passeren de revue. Evenals biobased bouwen, circulair slopen en de opwek van klimaatneutrale kilometers. Waarom Ruimte Maken? De onstuitbare groei van Utrecht heeft zijn impact heeft op onze omgeving. Waar vinden we ruimte voor woningen, bedrijven, parken en wegen in een stad die steeds voller wordt? Hoe combineren dit met de energietransitie, de benodigde klimaatadaptatie en de omschakeling naar een meer circulaire bouw? Hoe zorgen dat dit niet ten koste gaat voor dier en natuur? De vraag naar kostbare grond is vele malen groter dan de beschikbare ruimte. We zullen dus keuzes moeten maken en efficiënter omgaan met dat kleine stukje aarde waar we wonen. In de expositie ‘Ruimte maken!’ verkent Architectuurcentrum AORTA welke oplossingen ontwerpers, wooncorporaties, ontwikkelaars en bouwers vinden in Utrecht. Is dit voldoende voor de toekomst of vraagt dat om andere keuzes? Deze expositie is een uitnodiging tot dat gesprek! Feestelijke openingsavond Op 12 juni zal de expositie feestelijk worden geopend door wethouder Eelco Eerenberg en gaan we met diverse sprekers dieper in op de kansen en dilemma’s voor Ruimte maken in Utrecht. Iedereen is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn, inspiratie op te doen of ideeën en vragen te delen. 
Dé manier om een kasteel te beleven zoals het hoort: een Garden Party. Tijdens de Garden Party krijg je een rondleiding, kan je ouderwetse tuinspelletjes spelen en strijk je met een picknickmand neer in de kasteeltuin, waar live muziek wordt gespeeld. Net als de kasteelbewoners van weleer hoef je je eigen picknickmand niet te vullen, dat doet de keukenbrigade van Slot Zuylen ‘downstairs’. Met de Garden Party boek je een compleet dagje uit. Of je nu op date gaat met z’n tweeën of met het hele gezin op pad wil. Bewonder eerst het kasteel op je eigen gemak en speel een spelletje croquet. Ga daarna mee met een rondleiding door de prachtige kasteeltuinen. Vervolgens haal je je goed gevulde picknickmand op en spreid je je kleedje op een mooi plekje in de kasteeltuin. Trio Clamore verwelkomt je hier in stijl, met vrolijke noten. In je picknickmand vind je huisgemaakte, vegetarische lekkernijen. De keukenbrigade heeft ze met veel liefde bereid, zoveel mogelijk met groenten en vruchten uit eigen tuin. En dat proef je: luxe belegde broodjes, fruitsalade, taartjes, hartige hapjes en biologische appel/perensap. Voor de liefhebber worden op de party zelf alcoholische dranken verkocht. Voor kinderen worden de hapjes aangepast en zit er een cadeautje in de mand. Als je exclusief wilt reserveren voor je eigen groep, neem dan contact op voor de mogelijkheden en verdere informatie via: horeca@slotzuylen.nl [horeca@slotzuylen.nl]. Data Tijden Inbegrepen Prijs