D̶A̶R̶K̶MATTER

Description

In D̶A̶R̶K̶MATTER zoeken Cherish Menzo (JEZEBEL, 2019) en Camilo Mejía Cortés naar manieren om hun lichamen los te weken van een opgelegde perceptie. Vastgeroeste vooroordelen worden uit elkaar getrokken in een futuristische omgeving: het D̶A̶R̶K̶MATTER-universum. Daarvoor kijken ze onder meer naar de ruimte: naar donkere materie en naar zwarte gaten die elkaar ontmoeten en botsen, en waaruit een nieuw, (afro)futuristisch en raadselachtig lichaam kan ontstaan. Hierbinnen wordt een eigen bewegingstaal ontwikkeld.

In D̶A̶R̶K̶MATTER zoeken Cherish Menzo (JEZEBEL, 2019) en Camilo Mejía Cortés naar manieren om hun lichamen los te weken van een opgelegde perceptie. Vastgeroeste vooroordelen worden uit elkaar getrokken in een futuristische omgeving: het D̶A̶R̶K̶MATTER-universum. Daarvoor kijken ze onder meer naar de ruimte: naar donkere materie en naar zwarte gaten die elkaar ontmoeten en botsen, en waaruit een nieuw, (afro)futuristisch en raadselachtig lichaam kan ontstaan. Hierbinnen wordt een eigen bewegingstaal ontwikkeld.

Net als in haar vorige project JEZEBEL rekt Menzo haar bewegingstaal op door de Chopped and Screwed-methode, een remixtechniek binnen de hiphopmuziek waarbij het tempo van de muziek sterk wordt teruggedraaid, toe te passen op haar bewegingstaal. 

Voor D̶A̶R̶K̶MATTER put Cherish Menzo inspiratie uit het posthumanisme, waarbij het lichamelijke wordt overstegen, maar vooral uit het afrofuturisme. Een stroming die zich richt op een toekomst waarin zwarte mensen in een hypertechnische en gedekoloniseerde wereld leven. Of sterker: het verbeeldt een toekomst waarin kolonisatie nooit heeft plaatsgevonden. Het vermengt toekomst met traditie, technologie met eeuwenoude Afrikaanse mythologie en fantasie met realiteit.  

Bij de voorstelling hoort een Distorted Rap Choir. Op elke speelplek worden een tiental lokale mensen van kleur uitgenodigd om deel te nemen aan workshops waarin rond thema’s uit D̶A̶R̶K̶MATTER wordt gewerkt. Het choir neemt aan het einde van de workshoptweedaagse een rap anthem op waarvan de opname wordt geïntegreerd in de voorstelling. Per plek wordt er een nieuw choir en een extra laag toegevoegd. 

VOLKSKRANT ★★★★
"De performance Darkmatter geeft een spannende en vervreemdende lading aan ‘donkere materie’."

DE STANDAARD ★★★★
"Of ze nu wankelen op hun stiletto-latexlaarzen of naakt door de zwarte verf glibberen, het duo verrast na elke black-out met krachtige beelden. Dankzij het gedurfde lichtontwerp, de ijzingwekkende soundtrack en de beklemmende rapsongs die Menzo en Cortés live uitspuwen, wordt D̶A̶R̶K̶MATTER niet alleen een fascinerende afdaling in het hart van de duisternis die in ons allemaal schuilt, maar ook een poëtische representatiekritiek die de rijkdom van het zwart zijn viert."

concept en choreografie Cherish Menzo | creatie en uitvoering Cherish Menzo en Camilo Mejía Cortés | lichtontwerp Niels Runderkamp | muziekcompositie Gagi Petrovic en Michael Nunes | mastering Gagi Petrovic | scenografie Morgana Machado Marques | zang- en tekstcoach BOИSU en Shari Kok-Sey-Tjong | kostuumontwerp JustTatty.com | dramaturgie Renée Copraij en Benjamin Kahn | text Cherish Menzo, Camilo Mejía Cortés, BOИSU, Shari Kok-Sey-Tjong | artistiek advies Christian Yav en Nicole Geertruida | techniek Niels Runderkamp en Amber Stallenberg/ Nele Verreyken | productie Frascati Producties, GRIP |  coproductie De Coproducers (NL), Kunstenfestivaldesarts (Brussel, BE), CCN-Ballet national de Marseille dans le cadre de l’accueil studio / Ministère de la Culture (FR), actoral festival (Marseille, FR), STUK (Leuven, BE), La Villette (Parijs, FR), Beursschouwburg (Brussel, BE), Festival d’Automne à Paris (FR), Perpodium (Antwerpen, BE) in samenwerking met Trill (Leuven, BE), WijzijnDOX (Utrecht, NL) met de financiële steun van de Vlaamse Overheid, Ammodo, Fonds Podiumkunsten, de Taxshelter van de Belgische Federale Overheid en Cronos Invest

6 Photos

+3Photos

Événements suggérés

Twee mensen niet van hier Bouwen aan een leven Aan een toekomst Hoopvol Jerusalem is hun speelplaats Een plek die symbool staat voor een begin Het epicentrum van drie wereldgodsdiensten En de plek van eeuwigdurende strijd over ideologieën en bezit
Hard Cut Paradise is een fysieke beeldenstorm, een aaneenschakeling van controversiële gedachtes, troostende beelden, een absurde verbeelding van de menselijke geschiedenis waarin we onszelf en het publiek bevragen wat nu eigenlijk beschaafd is. Meer dan tweeduizend jaar geleden schreef men verhalen op waar we ons vandaag de dag nog aan vast klampen. Maar hoe beschaafd zijn we eigenlijk? En wat leren we van de beschavingen voor ons? 
In Hush zoeken De Dansers troost in dans en muziek. Een hand op je schouder; een tweede stem die met je meereist, waar je ook gaat; een ritme waar je in kan leunen, zoals in een omhelzing. 
Ayşegül Karaca maakt in haar derde solovoorstelling korte metten met de dominante gewelddadige mannencultuur waarin ze is opgegroeid. In de voetsporen van Medea, Antigone, Demeter en Hera neemt ze de touwtjes in handen en geeft haar Griekse heldinnen een stem in het nu. Ayşegül Karaca maakt in haar derde solovoorstelling korte metten met de dominante gewelddadige mannencultuur waarin ze is opgegroeid. In de voetsporen van Medea, Antigone, Demeter en Hera neemt ze de touwtjes in handen en geeft haar Griekse heldinnen een stem in het nu. In deze lichtvoetige muziektheatervoorstelling koppelt de slechts 20 procent ziende Karaca met lef en flair haar persoonlijke verhaal aan het universele door de verbinding te leggen met personages uit de Griekse mythologie. Hoe ontsnap je aan onderdrukking? Wat als jouw belang altijd ondergeschikt is aan het algemeen belang en gelden menselijke wetten boven de Goddelijke?  Karaca zoekt raad bij de Griekse vrouwen en godinnen die geen genoegen namen met een bijrol of onredelijke wetten maar opkwamen voor zichzelf. De wraak van A is een muzikale one-womanshow die je niet wil missen!  regie Moniek Merkx script Jannemieke Caspers spel en concept Ayşegül Karaca compositie Jeroen Sleyfer liedteksten Jeremy Baker instrumenten ney, percussie
Hard Cut Paradise is een fysieke beeldenstorm, een aaneenschakeling van controversiële gedachtes, troostende beelden, een absurde verbeelding van de menselijke geschiedenis waarin we onszelf en het publiek bevragen wat nu eigenlijk beschaafd is. Meer dan tweeduizend jaar geleden schreef men verhalen op waar we ons vandaag de dag nog aan vast klampen. Maar hoe beschaafd zijn we eigenlijk? En wat leren we van de beschavingen voor ons?  Hard Cut Paradise is een fysieke beeldenstorm, een aaneenschakeling van controversiële gedachtes, troostende beelden, een absurde verbeelding van de menselijke geschiedenis waarin we onszelf en het publiek bevragen wat nu eigenlijk beschaafd is. Meer dan tweeduizend jaar geleden schreef men verhalen op waar we ons vandaag de dag nog aan vast klampen. Maar hoe beschaafd zijn we eigenlijk? En wat leren we van de beschavingen voor ons?  Wanneer de ene beschaving afbrokkelt lijkt de ander zich al aan te dienen en bouwen we zo snel mogelijk iets nieuws op zonder stil te staan bij de brokstukken van het verleden. We zijn dagelijks bezig met onze toekomst: we proberen rampen te voorkomen, te emanciperen en te kiezen welke mensen de wereld draaiende moeten houden. Maar als we kritisch naar ons geschiedenis kijken kunnen we dan opgelucht ademhalen met het besef dat het stukken beter gaat of zijn we compleet verdwaald geraakt en is onze beschaving toch slechts een dun laagje vernis? Collectief Het Paradijs creëert een plek waar de ruimte continue zal transformeren, door hen die zich de beschaafden noemen. Idee en concept Collectief Het Paradijs | Regie Vincent van Woerkom | Spel Luuk Weers, Ivar Schutte en anderen | Productieleiding Floor Öffner | Zakelijke leiding Christiaan Uytdehaage
Twee mensen niet van hier Bouwen aan een leven Aan een toekomst Hoopvol Jerusalem is hun speelplaats Een plek die symbool staat voor een begin Het epicentrum van drie wereldgodsdiensten En de plek van eeuwigdurende strijd over ideologieën en bezit Twee mensen niet van hier Bouwen aan een leven Aan een toekomst Hoopvol Jerusalem is hun speelplaats Een plek die symbool staat voor een begin Het epicentrum van drie wereldgodsdiensten En de plek van eeuwigdurende strijd over ideologieën en bezit It’s good that you are here It’s good that we are here Together It’s good that you left your country It’s good that this is your country now You can call this your country It’s good that you fell in love It’s good that you got married Is it good that we are married? It’s good that you have children You have two I have two It’s good that you have hope Atta Nasser, geboren in Jerusalem, en Scarlet Tummers, geboren in Den Haag, ontmoeten elkaar op de scène in een zoektocht naar identiteit en zingeving. Ondanks hun verschillen en met hun overeenkomsten willen ze te weten komen wat geloof betekent, zowel binnen religieuze praktijken als in het dagelijkse leven. Geloof meandert door hun wereld, via hun ouders, partners en kinderen. Het resultaat is een conversatie tussen twee makers die zichzelf, elkaar én het publiek willen confronteren met hun interpretatie van waar Jerusalem voor staat.  “You can learn something from every person you meet. Every person knows something that you don’t know.” Vanuit dit standpunt proberen Scarlet Tummers en Atta Nasser elkaar te doorgronden. Wat is volgens hen het verschil tussen goed en slecht, waaruit ontstaat de drang om te geloven Jerusalem is de bakermat van religie, van een aanhoudend conflict, maar het is ook een plek waar geleefd en gelachen wordt. Deze voorstelling staat dan ook symbool voor dat Jerusalem, in al zijn facetten. Jerusalem werd gecreëerd in het kader van de medeSTANders, een initiatief waarbij jonge makers een voorstelling uitwerken onder de vleugels van STAN. Zowel Scarlet Tummers als Atta Nasser hebben al een band met het gezelschap: Atta maakte deel uit van Move (on) en Orphans, Scarlet van Somnia en De Kersentuin. In 2020 volgde haar creatie van A Separation, een STAN-voorstelling met als uitgangspunt de gelijknamige Iraanse film van Asghar Farhadi.  For all our internationals, expats and Anglophiles: our No Dutch Required page. Our No Dutch Required programme consists out of performances that are either English spoken, sub- or surtitled or withou… van en met Atta Nasser en Scarlet Tummers | tekst en spel Atta Nasser en Scarlet Tummers | artistiek advies Bart Capelle, Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver, Haider Al Timimi en Frank Vercruyssen | techniek Bert Vermeulen | productie tg STAN | coproductie Theater Antigone | tekst gebaseerd op onder meer Simone Weil, Mahmoud Darwish, Amin Malouf, Sylvia Plath, Edward Saïd, en anderen | met steun van wpZimmer en Zuidpool
Xizir
13apr.
-20:00
+1
In het interviewprogramma Xizir voert prijswinnend journalist en interviewer Hizir Cengiz (o.a. De Correspondent) een-op-eengesprekken met gasten die hij bewondert om hetgeen ze doen of maken. Tijdens de editie van 13 april zijn te gast: zangeres en muzikant Naaz en journalist en schrijver Chris Keulemans.
We nemen je mee in de verhalen van de Koninklijke Schouwburg en laten je alle plekken zien waar je als bezoeker normaal gesproken niet komt! Maak een selfie op het toneel, kom erachter wat SPQH boven het toneel betekent, herken de muzen die geschilderd zijn op het plafond en neem een kijkje in de koninklijke loge. Wist je dat er een echt koninklijk toilet verborgen zit in een van de foyers?   EN| Dive into the stories of our Royal Theatre and discover hidden gems that most visitors will never see! Let's take a selfie on stage, learn more about the muses painted on our magnificent ceiling and have a look in our royal lodge. Fun fact: There is an actual royal toilet hidden in one of our foyers!   All of our tours are in both Dutch and English. However, the tours on the 11th of February, the 10th of March and the 14th of April are in Dutch only.
We nemen je mee in de verhalen van de Koninklijke Schouwburg en laten je alle plekken zien waar je als bezoeker normaal gesproken niet komt! Maak een selfie op het toneel, kom erachter wat SPQH boven het toneel betekent, herken de muzen die geschilderd zijn op het plafond en neem een kijkje in de koninklijke loge. Wist je dat er een echt koninklijk toilet verborgen zit in een van de foyers?   EN| Dive into the stories of our Royal Theatre and discover hidden gems that most visitors will never see! Let's take a selfie on stage, learn more about the muses painted on our magnificent ceiling and have a look in our royal lodge. Fun fact: There is an actual royal toilet hidden in one of our foyers!   All of our tours are in both Dutch and English. However, the tours on the 11th of February, the 10th of March and the 14th of April are in Dutch only.
In 1658 begon de blinde John Milton aan zijn dochters en vrienden een gedicht te dicteren dat de volgende twee eeuwen een referentie zou worden voor dichters en schrijvers; Paradise Lost. In dit programma worden voorgedragen fragmenten afgewisseld met zettingen van Miltons gedicht door componisten als Johann Ernst Galliard, John Christopher Smith en anderen, ter herdenking van de 350e sterfdag van John Milton. In 1658 begon de blinde John Milton aan zijn dochters en vrienden een gedicht te dicteren dat de volgende twee eeuwen een referentie zou worden voor dichters en schrijvers; Paradise Lost. In dit programma worden voorgedragen fragmenten afgewisseld met zettingen van Miltons gedicht door componisten als Johann Ernst Galliard, John Christopher Smith en anderen, ter herdenking van de 350e sterfdag van John Milton. Paradise Lost vertelt de epische daden van de gevallen engel Lucifer, wiens trots en afgunst de val van de mens en de verdrijving van Adam en Eva uit de Hof van Eden veroorzaken. Het gedicht was de basis voor verschillende composities, zoals Haydns Schöpfung. CLASSICAL MUSIC NETWORK “Het Musica Poetica ensemble profiteert van de spannende en temperamentvolle regie van Jörn Boysen: zowel de opbouw van de crescendo's als de contrasterende nuances met sterke accenten verraden een bevlogen dirigent en een uitstekende begeleider.” MUSICA POETICA Geniet op zondagochtend van 'vergeten' muziek uit de Renaissance en Barok met het gezelschap Musica Poetica. Onder de bevlogen leiding van klavecinist, dirigent en componist Jörn Boysen spelen zij met originele instrumenten en geïnformeerd door de historische context met musici van over de hele wereld. Tussen de muziek door vertelt Boysen met enthousiasme over de instrumenten en wat ervoor nodig is om deze muziek levend te houden en te kunnen (blijven) spelen. Musica Poetica speelt vier concerten per jaar, allemaal in de klassieke foyers van de Koninklijke Schouwburg. Lees meer over het werk van Musica Poetica op de website: musicapoetica.nl [https://musicapoetica.nl/]