Volgens vaste patronen
Description
Wat gebeurt er als je 9 hedendaagse kunstenaars laat grasduinen in 10.000 ontwerptekeningen?
Museum Jan Cunen beheert een prachtige, uiteenlopende collectie tekeningen van de voormalige Osse tapijtfabriek Bergoss. Dit najaar vormen ze het uitgangspunt voor een omvangrijke en zeer kleurrijke tentoonstelling.
Het verhaal van Bergoss begint in 1856, met een kleine wattenfabriek die in enkele decennia uitgroeit tot een groot, industrieel complex met een spinnerij, ververij en weverij. Met name de tapijten, in ontelbare patronen, vinden gretig aftrek. Na de Tweede Wereldoorlog blinkt Bergoss uit in innovatie. Met het grootste weefgetouw van Europa produceert het kamerbreed tapijt: een regelrechte hit. Absolute hoogtepunten zijn het nieuwe tapijt voor het Amsterdamse Theater Tuschinski en het mosgroene tapijt, waarop prinses Beatrix en prins Claus elkaar het jawoord geven.
Van de ontwerptekeningen zijn enkele honderden exemplaren nu in het museum te zien. Ze getuigen van herkenbare modebeelden uit verschillende decennia, maar ook van experiment. Vanuit hun persoonlijke fascinatie voor patronen, kleuren en verhoudingen nemen Yeşim Akdeniz, Sigrid Calon, Maartje Folkeringa, Christie van der Haak, Fransje Killaars, Bas Kosters, Esmee Seebregts, Kar Hang Mui en Sjimmie Veenhuis je mee in de reikwijdte en tijdloze inspiratie van een halve eeuw Bergoss-tekeningen. Volgens vaste patronen verbindt ambacht met kunst, maakt oud weer nieuw en geeft de villa een kleurrijke make-over.
Zo transformeert Christie van der Haak een kamer met een ruimtevullend behang en verwerkt Bas Kosters ‘truttige’ bloempatronen in aaibare zelfportretten. Met een monumentaal wandtapijt adresseert Yeşim Akdeniz de omgang met Turkse arbeidsmigranten. Tapijt, het product waarvoor de ontwerpen oorspronkelijk dienden, vormt een belangrijk ingrediënt voor een bonte installatie van Fransje Killaars. Museum Jan Cunen barst uit zijn voegen van de kleurvlakken en patronen!
Beeld: Affiche, Volgens vast patronen, Museum Jan Cunen